Over-face : politici schakelen over van belastende boerka’s naar mandaatmaskers


 4 total views,  2 views today

Mensen in het VK zullen binnenkort wettelijk verplicht zijn maskers in winkels te dragen om de verspreiding van coronavirus te voorkomen. Dit volgt op de introductie van verplichte bekledingen op het openbaar vervoer in juni.

Er zijn aanwijzingen die de voordelen voor de volksgezondheid van het dragen van gezichtsbedekking in het openbaar ondersteunen. Maar de Britse regering en het publiek accepteren maskers traag als een pijler van de coronavirusstrategie van het land. Dit mag misschien geen verrassing zijn na twee decennia van negatieve berichten over gezichtsbedekkingen, voornamelijk gericht op moslimvrouwen.

Sinds 9/11 hebben moslims in het westen voortdurend zondebok en laster ondergaan voor hun religieuze en levensstijlkeuzes. Dit omvat het dragen van de hijab, boerka en niqab – verschillende soorten haar en gezichtsbedekking.

Deze kledingstukken zijn aangevallen door politici, waaronder de Britse premier zelf, die vaak worden gekenmerkt als een belemmering voor communicatie, niet-Brits zijn en een antiwesterse patriarchale cultuur vertegenwoordigen.

De boerka verbieden en het gezichtsmasker verplicht stellen

Het feit dat Boris Johnson nu oproept om gezichtsbedekkingen op te leggen, is bijzonder ironisch gezien zijn eerdere opmerkingen over dit onderwerp.

Toen hij in 2018 minister van Buitenlandse Zaken was, schreef Johnson in zijn column in de Telegraph-krant dat hij, hoewel hij tegen een verbod op het bekleden van moslimgezichten was, toch ‘gerechtigd’ was om de gezichten van zijn kiezers te zien, en dat hij vrouwen die de nikab droegen brievenbussen en bankovervallers. ‘Mensen moeten elkaars gezichten kunnen zien en hun uitdrukkingen kunnen lezen’, schreef hij. ‘Zo werken we.’

boerka
Boris Johnson heeft zijn deuntje veranderd over gezichtsbedekkingen. Ben Stansall / PA

Deze overtuigingen zijn niet beperkt tot de conservatieve partij. In 2006, Arbeid minister van Buitenlandse Zaken Jack Straw schreef over zijn ontmoeting met een moslim paar, met inbegrip van een vrouw die haar gezicht bedekt, het beschrijven van de “incongruentie tussen de … volledig Engels accent, het echtpaar onderwijs (geheel in het Verenigd Koninkrijk) – en het feit de sluier”. Daarbij bevestigde hij verder het idee dat gezichtsbedekkingen geen Engels kunnen zijn.

Al minstens een decennium worden er oproepen gedaan om het gezichtsbedekken van moslims in het VK te verbieden. In de nasleep van het Brexit-referendum in 2016 zei meer dan de helft van de Britse bevolking een boerkaverbod te steunen. Veel landen in heel Europa hebben dit gedaan ondanks het verwaarloosbare aantal mensen dat door een dergelijk beleid wordt getroffen.

Door een betwistbare hypocrisie heeft Frankrijk, het eerste land dat in 2011 gezichtsbedekkingen verbood, deze maand verplicht gesteld om de verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Gezichtsmaskers zijn nu verplicht in alle openbare binnenruimten in Frankrijk vanaf augustus, maar de boerka blijft verboden.

Dit betekent dat boetes kunnen worden opgelegd aan degenen die hun gezicht niet bedekken, maar ook aan degenen wier gelaatsdekkingen als religieus van aard worden beschouwd. In het VK kan religieuze kleding echter worden gebruikt als verplichte gezichtsbedekking in winkels.

Gezichtsbedekkingen en ‘vrijheid’

Het bewijs voor het dragen van een gezichtsmasker in het openbaar om de verspreiding van het coronavirus te voorkomen, is duidelijk en uit onderzoek is gebleken dat de meeste gezichtsbehandelingen, waaronder de nikab , de communicatie niet belemmeren.

Maar de herhaalde associatie van kleding voor moslimvrouwen met gebrek aan vrijheid en controle lijkt te hebben geleid tot een psychologische barrière rond het gebruik van maskers. In een recente virale video schreeuwt een Amerikaanse vrouw: ‘We bedekken ons gezicht niet in Amerika. Ze hebben geen controle over ons. We zijn Amerikanen! ‘

Er zijn ook echo’s van de associatie tussen gezichtsbedekkingen en stereotypen van ‘onderdanige’ moslimvrouwen. Een recent voorgedrukt onderzoek – dat nog niet door vakgenoten is beoordeeld – toont aan dat mannen minder vaak een gezichtsmasker dragen , en sommigen geloven dat het een “teken van zwakte” is.

boerka
De pandemie van het coronavirus heeft aangetoond dat gezichtsbedekkingen geen belemmering vormen voor communicatie. Neil Hall / EPA

In een bizarre daad van parallelle solidariteit protesteren veel antimaskers met de uitdrukking ‘ Mijn lichaam, mijn keuze ‘ – een feministische slogan over lichamelijke autonomie die moslimvrouwen hebben gebruikt om hun recht te eisen om hun gezicht of haar te bedekken.

De waarheid is dat moslimvrouwen altijd keuzevrijheid hebben gehad bij het kiezen van wat ze dragen, en de redenen voor hun keuzes zijn talrijk, zoals mijn onderzoek heeft aangetoond . Sommige vrouwen worden mogelijk onder druk gezet door hun man om de hijab te dragen, net zoals sommige westerse vrouwen onder druk staan ​​om zich te kleden op een manier die hun partners niet willen. Dit is een kwestie van vrouwenhaat, niet van religie.

Nu bevinden we ons in een situatie waarin politici, die hebben geprobeerd de persoonlijke kledingvoorschriften van moslimvrouwen te gebruiken om ze als zielig en beheerst af te schilderen, een gevecht om hun handen hebben om de bevolking ervan te overtuigen dat maskers de communicatie niet beperken, geen teken van dwang, en zijn eigenlijk een teken dat ze deel uitmaken van een geïntegreerde gemeenschap waar mensen voor elkaar zorgen.

Naarmate we op weg zijn naar gezichtsmaskers die steeds breder worden geaccepteerd, kunnen we alleen maar hopen dat de positieve berichten van eenheid die worden geassocieerd met het voorkomen van coronavirusinfectie nu op de langere termijn kunnen blijven bestaan ​​en kunnen worden uitgebreid tot iedereen die hun gezicht bedekt, ongeacht de reden.

Steun Indignatie via PayPal veilig en simpel.
Comments

comments

Geef een antwoord