Trump dreigt federale agenten in te zetten in Chicago en andere Amerikaanse steden onder leiding van democraten

Trump dreigt federale agenten in te zetten in Chicago en andere Amerikaanse steden onder leiding van democraten

25 juli 2020 0 Door Indignatie redactie

Homeland Security-functionarissen zeiden maandag dat ze voorbereidingen treffen om federale agenten naar Chicago in te zetten, terwijl president Trump dreigde met het sturen van Amerikaanse wetshandhavers naar andere democratisch geleide steden met een golf van misdaad.

Trump deed de uitspraak toen hij het gebruik van geweld door zijn regering verdedigde in Portland, Oregon, waar agenten elke avond botsten met demonstranten en arrestaties uitvoerden van niet-gemarkeerde auto’s. Door de onrust daar ‘erger dan Afghanistan’ te noemen, escaleerde de retoriek van Trump de spanningen met democratische burgemeesters en gouverneurs die de aanwezigheid van federale agenten op Amerikaanse straten hebben bekritiseerd en verslaggevers in het Witte Huis hebben verteld dat hij troepen naar rechtsgebieden zou sturen met of zonder de medewerking van hun gekozen leiders.

‘We kijken ook naar Chicago. We kijken naar New York, ‘zei hij. ‘Allemaal gerund door zeer liberale democraten. Allemaal, eigenlijk, door radicaal links. ‘

‘Dit is erger dan alles wat iemand ooit heeft gezien,’ vervolgde Trump. “En weet je wat? Als Biden binnenkwam, zou dat voor het land gelden. Het hele land zou naar de hel gaan. ‘

Met zijn peilingsaantallen daalt temidden van wijdverspreide frustratie over zijn reactie op de coronaviruspandemie, heeft Trump zichzelf neergezet als een sterke man die de Amerikaanse gemeenschappen die de afgelopen maanden op hol zijn geslagen, zal pacificeren door het verspreiden van ziekten, de economische crisis en grote straatprotesten voor raciale gerechtigheid. Trump heeft beelden van gewelddadige demonstraties gehanteerd, hoewel de overgrote meerderheid van de protesten tegen raciale rechtvaardigheid vreedzaam is geweest.

Drie functionarissen van het Department of Homeland Security zeiden maandag dat de dienst voorbereidingen treft om agenten van de Amerikaanse immigratie- en douanehandhaving (ICE) naar Chicago in te zetten, maar de functionarissen zeggen dat de operationele details nog niet zijn afgerond.

De functionarissen, die spraken over de voorwaarde van anonimiteit om de plannen te beschrijven, zeiden dat de agenten, die deel uitmaken van ICE’s Homeland Security Investigations-divisie, zich niet zouden bezighouden met immigratiehandhavingsoperaties en waarschijnlijk zouden helpen bij het verzamelen van inlichtingen en het richten op de drug- het verhandelen van groepen en bendes die het geweld veroorzaken.

Trump heeft New York en Philadelphia genoemd als twee andere steden waar zijn regering federale agenten naartoe wil sturen, maar twee DHS-functionarissen zeiden dat Chicago de enige stad is waar hun voorbereidingen zijn gevorderd.

De Chicago Tribune rapporteerde maandag voor het eerst over de plannen en zei dat tot 150 agenten erbij betrokken zouden zijn, maar de DHS-functionarissen zeiden dat de omvang van het HSI-contingent in beweging blijft.

DHS-functionarissen die bij de voorbereidingen betrokken waren, zeiden ook dat de federale agenten door het ministerie van Justitie zouden worden geleid en dat hun toewijzing in Chicago heel anders zou zijn dan de afstand tussen federale troepen en demonstranten in Portland, ondanks de pogingen van de president om de twee met elkaar te verbinden.

Lees ook:  Cohen's Poetin Theorie

Op zondag haalde Trump uit naar de democratische functionarissen in Oregon die zijn regering hebben gevraagd zich terug te trekken uit Portland, en zei dat de hardhandige tactiek van DHS-agenten de confrontatie verergerde buiten het federale gerechtsgebouw waar de afgelopen weken gewelddadige botsingen hebben plaatsgevonden .

Grenspatrouille-swat-teams van de BORTAC-tactische eenheid van het bureau hebben zich afgezet tegen soms militante demonstranten, waaronder anarchisten die vuurwerk, laseraanwijzers en katapulten hanteren, naast andere geïmproviseerde wapens, aldus het bureau.

‘De radicaal-linkse democraten, die Biden volledig beheersen, zullen ons land vernietigen zoals we het kennen’, schreef de president zondag in een tweet. ‘Er zouden onvoorstelbaar slechte dingen met Amerika gebeuren. Kijk naar Portland, waar de polen prima zijn met 50 dagen anarchie. We hebben hulp gestuurd. Kijk naar New York, Chicago, Philadelphia. NEE!”

Tot op heden zijn Portland en Seattle echter de enige steden die een langdurige strijd tussen militante demonstranten en autoriteiten hebben meegemaakt. Homeland Security-functionarissen stuurden BORTAC-agenten en ICE-tactische officieren naar beide steden in afwachting van botsingen op de vakantie van 4 juli, maar de federale troepen zijn grotendeels teruggetrokken uit Seattle.

In Portland blijven ze het gerechtshof van Mark O. Hatfield verdedigen en andere nabijgelegen federale gebouwen die demonstranten als een gemachtigde voor de regering-Trump hebben behandeld.

In reactie op de president die Portland-demonstranten anarchisten noemde en insinueerde dat lokale ambtenaren bang voor hen waren, zei gouverneur Kate Brown van Oregon: ‘Dit is een democratie, geen dictatuur. We kunnen niet hebben dat de geheime politie mensen ontvoert in ongemarkeerde voertuigen. Ik kan niet geloven dat ik dat tegen de president van de Verenigde Staten moet zeggen. ‘

De tactische teams zijn getraind in oproerbeheersing en massademonstraties, maar hun praktijkervaring deed zich vooral voor langs de grens – waar de grenspatrouille migrantencaravans met traangas heeft afgeweerd – en immigratiegevangenissen waar gedetineerden soms rellen.

Ze zijn getraind om krachtige drugskartels te confronteren, zei Ron Vitiello, de voormalige chef van de grenspatrouille en waarnemend directeur van ICE tot 2019.

“Deze jongens gaan tegen de ergste van de ergste langs de zuidwestelijke grens in, en hun teams zijn gebouwd om de mogelijkheid te hebben om menigtecontroles en rellen uit te voeren – dat maakt deel uit van hun basiscertificering”, zei hij.

In de straten van Portland, zeiden DHS-functionarissen, zijn de tactische teams overrompeld door demonstranten en anarchistische groepen die zwarte bloktactieken gebruiken om hun identiteit te verhullen en in coördinatie te werken om agenten te verwarren. Een functionaris zei dat demonstranten afgelopen weekend waren aangekomen bij de schermutselingen gewapend met bladblazers, die ze gebruikten om traangas te verspreiden en irriterende stoffen terug te sturen naar federale agenten.

DHS heeft zijn autoriteiten voor het verzamelen van inlichtingen uitgebreid met het verzamelen van informatie over demonstranten die openbare monumenten, gedenktekens en standbeelden dreigen te beschadigen of te vernietigen, ongeacht of ze zich op federaal eigendom bevinden, volgens nieuwe richtlijnen van de afdeling inlichtingen en analyse van de afdeling.

Lees ook:  "Duitsland verbijsterd" - Psychiater vindt de kinderen van vandaag niet geschikt om te werken

Dat markeert een dramatische uitbreiding van autoriteiten die van oudsher worden gebruikt om bekende Amerikaanse symbolen zoals het Vrijheidsbeeld en de Gateway Arch in St. Louis te beschermen, aldus experts. De memo werd voor het eerst gerapporteerd door de blog Lawfare.

Het wapengeweld van Chicago is lange tijd een aandachtspunt van Trump’s woede geweest, en hij heeft herhaaldelijk kritiek geuit op wetshandhavers en stadsambtenaren – soms bij naam – bij het aanroepen ervan. Tijdens de presidentiële campagne van 2016 zei hij dat de politie in de stad ‘veel harder’ moest zijn. Kort na zijn aantreden zei Trump dat het geweld ‘heel gemakkelijk te repareren’ was en dat ambtenaren daar ‘het werk niet deden’.

Trump tweette al vroeg in zijn ambtstermijn dat hij ‘de FBI zou sturen!’ ook al waren er al een aantal federale ambtenaren in Chicago die met taskforces werkten, waaronder de politie van de stad. Stadsbeambten hadden op hun beurt gezegd meer federale hulp te verwelkomen bij de vervolging van wapenmisdrijven. De focus van Trump op Chicago ging door, ook al is het bloedvergieten daar gedaald. Het wapengeweld in Chicago steeg in 2016 – de stad heeft het dodelijkste jaar in twee decennia – en het aantal moorden is in de jaren daarna gedaald.

Maar dit jaar heeft een gevaarlijke ommekeer van die trends plaatsgevonden, met schietpartijen en moorden die beide toenemen. Maandagochtend waren er volgens de politiegegevens van Chicago dit jaar 414 moorden, meer dan 1.600 schietpartijen en meer dan 2.000 schietpartijen geweest, allemaal aanzienlijk hoger dan waar ze vorig jaar op hetzelfde punt waren. Enkele andere grote Amerikaanse steden zagen vorig jaar ook een toename van moorden, terwijl meldingen van enkele andere misdaden waren afgenomen.

Vorige maand publiceerde Trump een brief waarin staats- en stadsbeambten werden beschuldigd van geweld, waarin werd beschreven dat ze “een gebrek aan leiderschap hadden op dit belangrijke onderwerp”.

Trump haalde maandag ook Philadelphia aan, dagen daarna opnieuw gericht op Larry Krasner, de officier van justitie van de stad. Krasner is een van de meest in het oog springende progressieve aanklagers die de afgelopen jaren zijn gekozen en die hebben toegezegd de beschuldigingen op lager niveau te weigeren en andere hervormingen van het strafrecht in te voeren.

Trump bekritiseerde herhaaldelijk Krasner en verwees vorige week naar plaatsen “die linkse aanklagers voor sociale rechtvaardigheid benoemen, zoals u in Philadelphia heeft”.

In een verklaring die maandag reageerde op de suggestie van Trump om meer federale troepen naar Philadelphia te sturen, riep Krasner zijn vader en ooms aan die ‘in de Tweede Wereldoorlog dienden om het fascisme te bestrijden. . . dus we zouden geen Amerikaanse president hebben die Amerikanen mishandelt en ontvoert voor het uitoefenen van hun grondwettelijke rechten. ‘

Lees ook:  #Boerenprotest nu ook van start in Duitsland! #Boeren massaal onderweg naar Bonn en Berlijn

Krasner waarschuwde ook botweg dat federale ambtenaren vervolgd zouden kunnen worden.

“Iedereen, inclusief federale wetshandhavers, die mensen onrechtmatig mishandelt en ontvoert, zal strafrechtelijk worden vervolgd vanuit mijn kantoor”, zei Krasner. ‘Tijdens de rechtszaak worden ze geconfronteerd met een jury in Philadelphia. Het is het minste wat we kunnen doen om degenen die tegen het fascisme hebben gevochten te eren, inclusief degenen die het zelfs nu bestrijden. ‘

Vond je dit stuk leuk? Overweeg om een ​​kleine fooi te geven en deze met je vrienden te delen, zodat ik kan blijven schrijven. Ik zou elke vorm van ondersteuning op prijs stellen.

Het is eindelijk 2021 ...

… En nog nooit is er zo gretig uitgekeken naar een nieuw jaar. De Covid-19-vaccins, het openen van de horeca en uitgaansleven, de aankomende verkiezingen in Nederland, het Joe Biden-voorzitterschap, de last-minute Brexit-deal: hoewel er grote uitdagingen blijven bestaan, is er reden voor hoop. Met een nieuw jaar in het verschiet, doen we er alles aan om indrukwekkende blogs te leveren waarop u altijd kunt vertrouwen.

Wij geloven dat iedereen toegang verdient tot informatie die is gebaseerd op wetenschap en waarheid, en tot analyse die is geworteld in autoriteit en integriteit. Daarom hebben we een andere keuze gemaakt: onze rapportage open houden voor alle lezers, ongeacht waar ze wonen of wat ze kunnen betalen. Dit betekent dat meer mensen beter geïnformeerd, verenigd en geïnspireerd kunnen worden om zinvolle actie te ondernemen.

In deze gevaarlijke tijden is een naar waarheid zoekende wereldwijde alternatieve mede zoals TIndignatie essentieel. We hebben geen aandeelhouders of eigenaar van een miljardair, wat betekent dat onze blogs vrij is van commerciële en politieke invloed - dit maakt ons anders. Wanneer het nog nooit zo belangrijk is geweest, stelt onze onafhankelijkheid ons in staat om de machthebbers onbevreesd te onderzoeken, uit te dagen en bloot te leggen.

In een jaar van ongekende elkaar kruisende crises in 2020, hebben we precies dat gedaan, met onthullende journalistiek die een reële impact had: de onhandige aanpak van de Covid-19-crisis niet alleen in ons landje Nederland, de Black Lives Matter-protesten en de tumultueuze Amerikaanse verkiezingen.

Als er ooit een tijd was om je bij ons aan te sluiten, dan is het nu. Uw financiering stimuleert onze bloggers, het beschermt onze onafhankelijkheid en zorgt ervoor dat we voor iedereen open kunnen blijven. U kunt ons door deze uitdagende economische tijden heen ondersteunen.

Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, maakt echt een verschil voor onze toekomst. Steun  indignatie al vanaf € 1 - het duurt maar een minuut. Dank je.


Comments

comments