De extreemrechtse ‘boogaloo’-beweging gebruikt Hawaiiaanse overhemden om haar bedoelingen te verbergen

De extreemrechtse ‘boogaloo’-beweging gebruikt Hawaiiaanse overhemden om haar bedoelingen te verbergen

26 juli 2020 0 Door Indignatie redactie

Leden van de losjes georganiseerde extreemrechtse “boogaloo” -beweging maken de ronde in het nieuws. Ze krijgen bekendheid, niet omdat ze in verband worden gebracht met binnenlandse terroristische daden in de Verenigde Staten , maar vanwege hun voorliefde voor Hawaiiaanse overhemden.

Hun voorliefde voor met aloha doordrenkte militielooks heeft de interesse gewekt van journalisten en prominente nieuwsuitzendingen . Deze mix van straatmode is een identificerend kenmerk geworden van boogaloo boys of bois.

De boogaloo is een gefragmenteerde gemeenschap die begon als een vuurwapenbord op 4chan en vervolgens bloeide op Facebook . De term boogaloo komt uit de film Breakin ‘2: Electric Boogaloo uit de jaren 80 . Meer recentelijk is de term gebruikt om te verwijzen naar anti-regeringsgevoel, burgerlijke onrust en het verlangen naar een tweede burgeroorlog .

De Boogaloo-gemeenschap omvat extreemrechtse, pro-gun, anti-regering libertariërs die een breed spectrum aan ideologieën beslaan , waaronder blanke suprematie , anarchie en een reeks complottheorieën. De boogaloo worden echter verenigd door gewelddadige militante houdingen en terroristische neigingen. Ze zijn ook handig als het gaat om het beheren van hun publieke imago en het verbergen van hun acties.

Hawaiiaanse overhemden versus aloha-overhemden

Als een geleerde die de kruispunten van mode, visuele cultuur en sociale kwesties bestudeert, verontrust de boogaloo’s adoptie van Hawaiiaanse shirts me. Hawaiiaanse overhemden symboliseren historisch  plaats, consumentisme, kolonialistische onderdrukking en de oppositie tegen de conventionele cultuur, en zijn een alternatief geweest voor formele kleding .

Aan de ene kant hebben we de problematische associatie van Hawaiiaanse prints met een ontspannen levensstijl. Aan de andere kant zien inheemse Hawaiianen deze motieven als stereotypering van hun authentieke cultuur .

De betekenissen van Hawaiiaanse overhemden spelen zich op verrassende manieren af ​​in het streven van extreemrechts om hun ideologie mainstream te maken. Voor reguliere toeschouwers kunnen Hawaiiaanse shirts die worden gedragen met tactische uitrusting hen voor de gek houden over de echte kleuren van de boogaloo. De gemeenschappelijke associatie van Hawaiiaanse prints met ontspannen, gemakkelijke houding is hier misplaatst. De boogaloo zijn gericht op geweld en hopen op een tweede burgeroorlog om hun agenda te bevorderen .

Genaamd aloha shirts in Hawaii, werden deze kledingstukken teruggewonnen uit hun kolonialistische implicaties door inheemse Hawaiiaanse ontwerpers. Sinds het midden van de jaren tachtig hebben ontwerpers zoals Sig Zane aloha-prints geïnjecteerd met authentieke inheemse energie .

Lees ook:  Kijk dan! Magistrale Thierry Baudet debatteert DENK-troll Öztürk finaal aan gort: ‘Altijd maar die morele chantage!’

Vroege Hawaiiaanse overhemden hadden Aziatische motieven, die in de jaren dertig werden vervangen door lokale motieven. Met deze verschuiving begonnen de overhemden ‘aloha’ te belichamen , wat respect betekende voor alle geanimeerde of levenloze wezens .

Voor Hawaiianen, en met name inheemse Hawaiianen, is de coöptatie van de Hawaiiaanse shirts door de boogaloo schandalig. In het Hawaï van vandaag symboliseren aloha-shirts tolerantie en Hawaiianen willen niet dat het wordt geassocieerd met het racisme van de boogaloo .

Streetstyle van Boogaloo Boys

Hoewel de boogaloo-beweging in 2019 lijkt op te duiken, zijn de wortels verankerd in online randpolitiek. Belangenbehartigingsgroepen en onderzoekers hebben de boogaloo al in 2013 verbonden met blanke supremacistische groepen. Deze online gemeenschappen zijn een natuurlijke evolutie van neo-nazi’s en militante blanke nationalistische organisaties.

Accessorizing vermoeidheid met Hawaiiaanse shirts is een stylingpoging van extreemrechtse groepen om hun publieke imago te beheren. Opvallend is de botsing van camouflage- of tactische stoffen en aloha-prints. Dit geldt met name tegen stedelijke achtergronden van stadsgezichten of demonstranten en politie-outfits.

Het is niet nieuw voor blanke supremacisten om conformiteitskleding te coöpteren, maar het opnemen van Hawaiiaanse overhemden opent nieuwe wegen voor politieke houding. Een vergelijkbare strategie werd in 2017 gebruikt door blanke supremacistische demonstranten in Charlottesville, Virginia. Ze droegen poloshirts en kaki’s , in een poging hun zaak een legitimiteitsgevoel te geven.

Witte supremacisten namen zakelijke kleding aan om afstand te nemen van de negatieve connotaties van nazi- en Ku Klux Klan-kleding. Op zijn minst oppervlakkig hielp deze nieuwe look hun ware aard te verbergen. Maar uiteindelijk kwam hun geweld aan de oppervlakte en maakten modemerken prompt verklaringen om afstand te nemen van de beweging.

Wat betekenen Hawaiiaanse overhemden voor extreemrechts?

Misschien synthetiseren Hawaiiaanse overhemden, vermoeienissen en aanvalswapens de ongelijkheid van overtuigingen tussen de losjes georganiseerde boogaloo. De kleurrijke elementen in Hawaiiaanse prints zouden deze eenheid kunnen suggereren in een waargenomen diversiteit. Hoewel deze randgroepen een overtuiging delen in een aanstaande rassenoorlog, verschillen ze over veel andere onderwerpen.

Sommige commentatoren hebben gesuggereerd dat de Hawaiiaanse hemdmotieven spreken over de online oorsprong van de boogaloo . Ze waren tenslotte een meme voordat ze een enigszins coherente virtuele en vervolgens fysieke organisatie werden. Deze inside joke, copy-and-paste esthetiek van memes en GIF’s wordt gedeeld door boogaloos op sociale media.

Het integreren van Hawaiiaanse prints in paramilitaire outfits is een berekende inspanning van extreemrechtse partners. Ze willen opgemerkt worden in een drukke politieke ruimte. Zo lijken de ogenschijnlijk onschuldige outfits van de boogaloos de aandacht op zichzelf te vestigen, terwijl ze tegelijkertijd hun gewelddadige bedoelingen maskeren.

Laat je niet misleiden door de kitscherige opgewektheid van hun Hawaiiaanse prints. Niets is zo ver verwijderd van de aloha-geest als de haat die door de boogaloo wordt verdedigd.

Vond je dit stuk leuk? Overweeg om een ​​kleine fooi te geven en deze met je vrienden te delen, zodat ik kan blijven schrijven. Ik zou elke vorm van ondersteuning op prijs stellen.
Lees ook:  Soros gaf wereldwijde partners voor klimaatstakingen meer dan $ 24 miljoen

Het is eindelijk 2021 ...

… En nog nooit is er zo gretig uitgekeken naar een nieuw jaar. De Covid-19-vaccins, het openen van de horeca en uitgaansleven, de aankomende verkiezingen in Nederland, het Joe Biden-voorzitterschap, de last-minute Brexit-deal: hoewel er grote uitdagingen blijven bestaan, is er reden voor hoop. Met een nieuw jaar in het verschiet, doen we er alles aan om indrukwekkende blogs te leveren waarop u altijd kunt vertrouwen.

Wij geloven dat iedereen toegang verdient tot informatie die is gebaseerd op wetenschap en waarheid, en tot analyse die is geworteld in autoriteit en integriteit. Daarom hebben we een andere keuze gemaakt: onze rapportage open houden voor alle lezers, ongeacht waar ze wonen of wat ze kunnen betalen. Dit betekent dat meer mensen beter geïnformeerd, verenigd en geïnspireerd kunnen worden om zinvolle actie te ondernemen.

In deze gevaarlijke tijden is een naar waarheid zoekende wereldwijde alternatieve mede zoals TIndignatie essentieel. We hebben geen aandeelhouders of eigenaar van een miljardair, wat betekent dat onze blogs vrij is van commerciële en politieke invloed - dit maakt ons anders. Wanneer het nog nooit zo belangrijk is geweest, stelt onze onafhankelijkheid ons in staat om de machthebbers onbevreesd te onderzoeken, uit te dagen en bloot te leggen.

Lees ook:  Pandemische en wereldwijde economische crisis: is de NAVO nog steeds nodig?
In een jaar van ongekende elkaar kruisende crises in 2020, hebben we precies dat gedaan, met onthullende journalistiek die een reële impact had: de onhandige aanpak van de Covid-19-crisis niet alleen in ons landje Nederland, de Black Lives Matter-protesten en de tumultueuze Amerikaanse verkiezingen.

Als er ooit een tijd was om je bij ons aan te sluiten, dan is het nu. Uw financiering stimuleert onze bloggers, het beschermt onze onafhankelijkheid en zorgt ervoor dat we voor iedereen open kunnen blijven. U kunt ons door deze uitdagende economische tijden heen ondersteunen.

Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, maakt echt een verschil voor onze toekomst. Steun  indignatie al vanaf € 1 - het duurt maar een minuut. Dank je.


Comments

comments