Waarom het mondiale gezondheidsimperium van Bill Gates meer imperium en minder volksgezondheid belooft

Waarom het mondiale gezondheidsimperium van Bill Gates meer imperium en minder volksgezondheid belooft

26 juli 2020 0 Door Indignatie redactie

Achter een sluier van corporate media PR heeft de Gates Foundation gediend als een voertuig voor westers kapitaal, terwijl het Global South als menselijk laboratorium werd geëxploiteerd. De coronavirus pandemie zal deze verontrustende agenda waarschijnlijk versterken.

Door Jeremy Loffredo en Michele Greenstein

De aankondiging van president Donald Trump in juli van een Amerikaanse terugtrekking uit de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zette een proces in gang dat een dramatische impact zal hebben op de toekomst van het mondiale volksgezondheidsbeleid – en op het lot van een van ‘s werelds rijkste mensen.

Het feit dat de VS de WHO heeft verlaten, betekent dat de op één na grootste financiële bijdrage van de organisatie, de Bill & Melinda Gates Foundation, binnenkort haar belangrijkste donor zal worden, waardoor het niet-gouvernementele internationale rijk ongeëvenaarde invloed krijgt op een van ‘s werelds belangrijkste multilaterale organisaties.

Bill Gates heeft tijdens de pandemie een heldenstatus bereikt. De Washington Post noemde hem een ​​’kampioen van door wetenschap ondersteunde oplossingen’, terwijl de New York Times hem onlangs als ‘de meest interessante man ter wereld’ noemde. Gates is ook de ster van een populaire Netflix-docu-serie, ” Pandemic: How to Prevent an Outbreak “, die slechts enkele weken voordat het coronavirus de VS bereikte, werd uitgebracht en werd geproduceerd door Sheri Fink, correspondent in de New York Times. bij drie door Gates gefinancierde organisaties ( Pro Publica , de New America Foundation en het International Medical Corps ).

De vloedgolf van mainstream media loven voor Gates tijdens de Covid-19 tijdperk heeft ertoe geleid dat onderzoek van de miljardair en zijn machinaties steeds aanwezig is op de ver – rechts van het politieke spectrum , waar het door progressieven als de samenzweerderige geraaskal van kan worden ontslagen Trumpists en Q-Anon kwakzalvers.

Maar afgezien van de publiciteitsbonanza over Gates ligt er een verontrustende geschiedenis die bezorgdheid zou moeten uiten over de vraag of de plannen van zijn stichting om de pandemie op te lossen het wereldwijde publiek ten goede zullen komen, zowel als het uitbreidt en zijn macht over internationale instellingen verankert.

De Gates Foundation heeft de internationale instantie die belast is met het opstellen van een gezondheidsbeleid reeds effectief geprivatiseerd en omgevormd tot een voertuig voor dominantie van bedrijven. Het heeft het dumpen van giftige producten op de mensen in het Zuiden vergemakkelijkt en zelfs de armen van de wereld als proefkonijn gebruikt voor drugsexperimenten.

De invloed van de Gates Foundation op het volksgezondheidsbeleid hangt er praktisch van af of de veiligheidsvoorschriften en andere overheidsfuncties zwak genoeg zijn om te worden omzeild. Het opereert daarom tegen de onafhankelijkheid van natiestaten en als voertuig voor westerse hoofdstad.

“Vanwege de Gates Foundation heb ik de regering gezien nadat de regering in haar soevereiniteit was gevallen”, vertelde Dr. Vandana Shiva, een geleerde en oprichter van de in India gevestigde Research Foundation for Science, Technology and Ecology, aan The Grayzone.

De wereld redden?

De Bill & Melinda Gates Foundation is de grootste particuliere stichting ter wereld en rapporteerde eind 2019 meer dan $ 51 miljard aan activa . Bill Gates zegt dat zijn stichting een groot deel van zijn middelen uitgeeft aan het verminderen van sterfgevallen als gevolg van infectieziekten, en door middel van deze filantropie, hij lijkt een naam voor zichzelf te hebben gekocht als expert in infectieziekten .

Bedrijfsmedianetwerken rolden de rode loper uit voor Gates terwijl hij de wereld adviseerde over het aanpakken van de Covid-19-uitbraak. In slechts de maand april, toen het virus ernstige gevolgen had voor de VS, werd hij gehost door CNN , CNBC , Fox , PBS , BBC , CBS , MSNBC, The Daily Show en The Ellen Show . Op de BBC beschreef Gates zichzelf als een ‘gezondheidsexpert’, ondanks zijn gebrek aan een universitair diploma geneeskunde of een ander vakgebied.

De media-optredens van de miljardair worden doorgeschoten met een enkel , onmiskenbaar thema: als wereldleiders naar Gates zouden luisteren , zou de wereld beter toegerust zijn om de pandemie te bestrijden. Zoals het modeblad Vogue vroeg: ‘Waarom leidt Bill Gates niet de Coronavirus Task Force?’

Dus hoe ziet een door Gates geleide COVID-reactie eruit?

Gates-

De ultieme oplossing

Volgens Bill Gates is het creëren en verspreiden van een Covid-19-vaccin aan iedereen op aarde ‘de ultieme oplossing ‘ voor de uitbraak. Mark Suzman, CEO van de Gates Foundation, herhaalde deze gevoelens en verklaarde dat “een succesvol vaccin beschikbaar moet worden gesteld aan 7 miljard mensen.”

Op CNN in april klaagde de vrouw van Bill Gates, de mededirecteur van zijn stichting, Melinda Gates, dat ze ‘s nachts werd bijgehouden’ en zich zorgen maakte over kwetsbare bevolkingsgroepen in Afrika en hoe onvoorbereid ze waren op dit virus. In juni vertelde ze aan Time Magazine dat zwarte mensen in de VS eerst het vaccin zouden moeten krijgen.

Een levensreddend vaccin brengen voor kwetsbare zwarte bevolkingsgroepen in Afrika en de VS, en vervolgens voor iedereen over de hele wereld, lijkt nobel, en Bill Gates zet zijn geld zeker waar zijn mond ligt. In maart is hij teruggetreden uit zijn positie op de raad van bestuur bij Microsoft en is blijkbaar “nu de besteding van de overwegende hoeveelheid van zijn tijd op de pandemie .”

De Gates Foundation, de ‘grootste financier van vaccins ter wereld’, heeft al rechtstreeks meer dan $ 300 miljoen gedoneerd aan de wereldwijde respons op het coronavirus. Dit omvat het ondersteunen van vaccinproeven door bedrijven als Inovio Pharmaceuticals, AstraZeneca en Moderna Inc., die allemaal worden beschreven als koplopers in de race om een ​​Covid-19-vaccin te ontwikkelen.

De stichting was ook mede-oprichter en financiert de Coalition for Epidemic Preparedness (CEPI) , die tot $ 480 miljoen investeert in ‘een breed scala aan kandidaat-vaccins en platformtechnologieën’.

Toch kan er reden zijn voor scepsis bij het onderzoeken van de realiteit van een door Gates geleide wereldwijde vaccinatie-inspanning.

Belangenconflicten

Als de op één na rijkste persoon op aarde heeft Bill Gates geen reden om naar geld te hunkeren. Dit is een veel voorkomende reactie op beweringen dat de filantropie van Gates niet alleen wordt gemotiveerd door de vriendelijkheid van zijn hart. Maar ondanks deze frequente kenmerken van Gates die zijn fortuin ‘weggeeft’, is zijn nettowaarde de afgelopen twee decennia verdubbeld .

Tegelijkertijd suggereert sterk bewijs dat de Gates Foundation fungeert als een trojaans paard voor westerse bedrijven, die natuurlijk geen hoger doel hebben dan een hogere winst.

Overweeg de draaideur tussen de Gates Foundation en Big Pharma.

Voormalig directeur vaccinontwikkeling bij de stichting en huidige CEO van het Bill & Melinda Gates Medical Research Institute, Penny Heaton , is afkomstig van drugsbaron Merck en Novartis.

De president van de wereldwijde gezondheid, Trevor Mundel , bekleedde leidinggevende posities bij zowel Novartis als Pfizer. Zijn voorganger, Tachi Yamada , was voorheen topman bij GlaxoSmithKline (GSK).

Kate James, werkzaam bij GSK bijna 10 jaar, daarna werd de stichting chief communications officer. De voorbeelden zijn bijna eindeloos.

LINKS: voormalig Gates-president van Global Health Tachi Yamada. Rechts: Gates Foundation President of Global Health Trevor Mundel. Beiden werkten eerder als leidinggevenden in de farmaceutische industrie.

Bovendien investeert de Gates Foundation rechtstreeks in deze bedrijven.

Sinds kort na de oprichting heeft de stichting belangen in verschillende farmaceutische bedrijven. Een recent onderzoek door The Nation is gebleken dat de Gates Foundation momenteel houdt bedrijfsobligaties aandelen en obligaties in farmaceutische bedrijven zoals Merck, GSK, Eli Lilly, Pfizer, Novartis en Sanofi.

De website van de stichting verklaart zelfs openhartig een missie om “voor beide partijen gunstige kansen” na te streven met vaccinproducenten.

Gates

Gates koopt de Wereldgezondheidsorganisatie

De WHO vertrouwt op twee inkomstenstromen. De ene komt in de vorm van beoordeelde bijdragen, of verplichte financiering van VN-lidstaten die wordt beoordeeld aan de hand van bevolking en inkomen. De tweede is vrijwillige bijdragen, die kunnen worden bestemd voor specifieke oorzaken.

Vrijwillige geoormerkte bijdragen zijn goed voor meer dan 80 procent van de huidige WHO-begroting. Met andere woorden, het grootste deel van het geld van de WHO wordt geleverd met voorwaarden.

Dr. David Legge, emeritus volksgezondheidswetenschapper aan de School of Public Health van de La Trobe University in Melbourne, vertelde The Grayzone: “Verplichte bijdragen van natiestaten dekken eigenlijk alleen de administratiekosten. Het dekt geen van de projectkosten, wat betekent dat alle projectfinanciering afhankelijk is van donoren. [En] vrijwel al het donorgeld is volledig bestemd voor zeer specifieke projecten die de donoren willen financieren. ”

Door deze vrijwillige bijdragen, de WHO heeft in meer dan $ 70 miljoen van de farmaceutische industrie in 2018 (het laatste jaar waarvoor volledige gegevens beschikbaar zijn). Ondertussen heeft de Gates Foundation Big Pharma het perfecte middel geboden om de WHO te beïnvloeden.

Alleen al in 2018 schonk  de stichting $ 237,8 miljoen aan de WHO, waarmee het de op één na grootste bijdrage levert na de VS.

De stichting financiert de WHO ook indirect via de Global Alliance for Vaccines and Immunizations (GAVI), een “publiek-privaat partnerschap” dat bulkverkoop van vaccins aan arme landen mogelijk maakt. GAVI is de op één na grootste niet-overheidsfinancier van de WHO (na de Gates Foundation) en gaf in 2018 $ 158,5 miljoen aan de WHO .

Eind jaren negentig sponsorde Bill Gates de bijeenkomsten die leidden tot de oprichting van GAVI, waarmee hij 750 miljoen dollar aan startkapitaal oprichtte. Tot op heden heeft de Gates Foundation GAVI meer dan $ 4,1 miljard gegeven , goed voor bijna 20 procent van de GAVI-fondsen. Het bezet ook een vaste zetel in het GAVI- bestuur .

GAVI onthult zelf dat de Gates Foundation “zowel een technische als een financiële rol speelt in [haar] inspanningen om de vaccinmarkten vorm te geven.”

Gates

Onder verwijzing naar GAVI als voorbeeld, legde de activistische groep Global Health Watch uit dat “andere mondiale gezondheidsactoren verantwoording schuldig zijn aan de Gates Foundation, maar niet andersom”.

Als de WGO-bijdragen van de stichting en GAVI worden gecombineerd, wegen ze zwaarder dan de bijdragen van de Amerikaanse regering, waardoor de Gates Foundation de onofficiële topsponsor van de WHO wordt, nog voordat de Trump-regering zich onlangs terugtrok uit de organisatie.

Voor socioloog Allison Katz, die 18 jaar op het hoofdkantoor van de WHO werkte, is de WHO ‘het slachtoffer geworden van neoliberale globalisering’. Katz schreef in 2007 een open brief aan de toenmalige WHO-directeur- generaal Margaret Chan, waarin hij kritiek uitte op overheidsinstanties die “gaan bedelen bij de particuliere sector [en] bij de stichtingen van beroemde ‘filantropen’ met verschillende agenda’s, uit de industrie.”

Zeker, de nauwe financiële relatie van de WHO met een particuliere organisatie is slechts een probleem voor zover zij vertrouwt op tegenprestaties. En dat lijkt precies te zijn wat er gebeurt.

Omdat de meeste van de bijdragen van de Gates Foundation aan de WHO zijn bestemd, beslist de WHO niet hoe deze fondsen worden besteed – de stichting doet dat wel. Het WHO-programma dat het meeste geld ontvangt, is bijvoorbeeld het programma voor de uitroeiing van polio , omdat de Gates Foundation de meeste van haar bijdragen voor polio bestemt.

Bovendien heeft de enorme omvang van de financiële bijdragen van de stichting Bill Gates tot een onofficiële – zij het niet gekozen – leider bij de organisatie gemaakt. Daarom heeft de Wereldgezondheidsvergadering, die de WHO-agenda bepaalt, in 2012 een “Global Vaccine Plan” aangenomen, waaraan door niemand minder dan de Gates Foundation is meegeschreven.

Volgens Dr. David Legge, emeritus geleerde aan de School of Public Health van de La Trobe University in Melbourne, zijn de financiële ‘donaties’ van Gates eigenlijk een mechanisme voor het bepalen van de agenda. Legge vertelde The Grayzone dat “zijn enorme bijdragen de budgettaire prioriteiten die de Wereldgezondheidsvergadering zou willen zien, totaal verstoren”.

Volgens Buitenlandse Zaken “worden maar weinig beleidsinitiatieven of normatieve normen die door de WHO zijn vastgesteld, aangekondigd voordat ze terloops en onofficieel zijn gecontroleerd door medewerkers van de Gates Foundation.” Of, zoals andere bronnen in 2017 aan Politico vertelden: ‘De prioriteiten van Gates zijn de WHO’s geworden.’

In een interview met Global Health Watch zei een senior beleidsmedewerker gezondheid van een grote ngo het als volgt: “De mensen bij de WHO lijken gek geworden. Het is ‘ja meneer’, ‘ja meneer’, voor Gates op alles. ‘

In 2007 waarschuwde het hoofd van het WHO-malariaprogramma, Dr. Arata Kochi, voor de financiële dominantie van de Gates Foundation , met het argument dat haar geld “verstrekkende, grotendeels onbedoelde gevolgen” zou kunnen hebben.

Zeven jaar later, de organisatie is de toenmalige directeur-generaal Margaret Chan opgemerkt dat, omdat de begroting van de WHO sterk is bestemd, wordt “gedreven door wat [zij noemt] donor belangen .”

Gates
Voormalig WHO-directeur-generaal Margaret Chan en Bill Gates

Toen Tedros Adhanom Ghebreyesus in 2017 WHO-directeur-generaal werd, kwam de invloed van Gates opnieuw onder vuur te liggen.

Tedros zat eerder in het bestuur van twee organisaties die Gates heeft opgericht, geld heeft verstrekt voor en blijft financieren tot op de dag van vandaag: GAVI en het Global Fund , waar Tedros voorzitter was van het bestuur.

Gates

Tegenwoordig is Tedros, de eerste WHO-directeur-generaal die geen arts is, tweets lof voor de opinies van Bill Gates.

Een ander mechanisme dat de Gates Foundation gebruikt om de WHO te beïnvloeden, is de Strategic Advisory Group of Experts (SAGE), de belangrijkste adviesgroep van de WHO voor vaccins. SAGE is een bestuur van 15 personen, wettelijk verplicht om mogelijke belangenconflicten bekend te maken.

Tijdens een recente virtuele bijeenkomst noemde de helft van de bestuursleden die dat deden de connecties van de Gates Foundation als mogelijke belangenconflicten .

De invloed van de stichting op de internationale gezondheidsarena gaat veel verder dan de WHO. Uit een analyse van 23 wereldwijde gezondheidspartnerschappen uit  2017 bleek dat zeven volledig afhankelijk waren van de Gates Foundation-financiering en nog eens negen vermeldden de stichting als haar belangrijkste donor.

Lees ook:  'Het is een hoax. Er is geen pandemie ': de basis van Trump blijft trouw terwijl de president tegen Covid vecht

Zoals de in het VK gevestigde ngo Global Justice Now opmerkte : ‘De invloed van de Stichting is zo groot dat veel actoren in de internationale ontwikkeling die anders het beleid en de praktijk van de Stichting zouden bekritiseren, zich niet onafhankelijk kunnen uitspreken vanwege haar financiering en bescherming. ”

“De Wereldbank en het IMF zien eruit als dwergen voor de Gates Foundation, in termen van macht en invloed”, merkte Dr. Vandana Shiva op tegen The Grayzone.

Gates

De media vormen

De Gates Foundation heeft haar rijkdom ook gericht op het beïnvloeden van de berichtgeving over het wereldwijde gezondheidsbeleid – en misschien om kritiek op haar meer onsmakelijke activiteiten te onderdrukken.

De stichting heeft miljoenen gedoneerd aan grote media, waaronder NPR, PBS, ABC, BBC, Al Jazeera, The Daily Telegraph, de Financial Times, Univision en The Guardian. In feite is de gehele afdeling ” Global Development ” van The Guardian mogelijk gemaakt door een partnerschap met de Gates Foundation.

De stichting heeft ook miljoenen geïnvesteerd in de opleiding van journalisten en in het onderzoeken van effectieve manieren om mediaverhalen te maken. Volgens de Seattle Times “schrijven experts die worden gecoacht in door Gates gefinancierde programma’s columns die verschijnen in mediakanalen van de New York Times tot de Huffington Post, terwijl digitale portalen de grens tussen journalistiek en spin vervagen.”

In 2008 legde de communicatiechef van PBS NewsHour, Rob Flynn , uit dat “er tegenwoordig niet veel dingen zijn die je zou kunnen aanraken in de wereldwijde gezondheid zonder een soort Gates-tentakel.” Dit was rond de tijd dat de stichting de NewsHour $ 3,5 miljoen gaf om een ​​speciale productie-eenheid op te richten om te rapporteren over belangrijke mondiale gezondheidsproblemen.

Mickey Huff, de president van de Media Freedom Foundation, vertelde The Grayzone dat de Gates Foundation invloed uitoefent op een manier die typisch is voor stichtingen die werken via PR-bedrijven, beurzen en schenkingen van professoren. ‘Kortom,’ zei Huff, ‘Edward Bernays zou trots zijn op de prestaties van dit soort propaganda.’

Het is geen wonder dat een stralende berichtgeving over de stichting zo gewoon is in de reguliere media, of dat haar minder smakeloze activiteiten in het Zuiden zo weinig aandacht krijgen.

Dodelijke dubbele standaarden

De Gates Foundation helpt al meer dan 20 jaar bij het ontwikkelen van het wereldwijde gezondheidsbeleid voor arme landen, voornamelijk in Afrika en Zuid-Azië. De nauwe relatie met de geneesmiddelenindustrie lijkt dat werk gekleurd te hebben.

Terwijl de missie van de stichting luidt: “we zien gelijke waarde in alle levens”, bewijst een verkenning van deze recente geschiedenis het tegendeel. De stichting lijkt het Zuiden te zien als zowel een stortplaats voor drugs die als te onveilig worden beschouwd voor de ontwikkelde wereld, als een proeftuin voor drugs waarvan nog niet is vastgesteld dat ze veilig genoeg zijn voor de ontwikkelde wereld.

Het zogenaamde ‘vlaggenschip van Bill Gates’ / WHO Afrikaans vaccinprogramma ‘is het difterie tetanus pertussis (DTP) vaccin. Het is een bundel van drie immunisatieshots die aan vrijwel elk kind op het Afrikaanse continent worden gegeven, maar die momenteel niet in de VS of in de meeste andere ontwikkelde landen worden toegediend.

Al in 1977 een studie gepubliceerd door het Britse medische professionals in The Lancet vastgesteld dat de risico’s van de hele cel pertussis jab (gebruikt in de DTP-vaccin) groter zijn dan de risico’s verbonden aan het oplopen van natuurlijke pertussis. Na de montage bewijs dat het geneesmiddel aan de hersenen schade , toevallen en zelfs de dood , de Verenigde Staten en andere westerse landen geleidelijk het uit in de jaren 1990 en vervangen door een veiligere versie (de zogenaamde DTaP) dat niet de hele pertussis cellen bevatte.

Afrikaanse landen worden echter nog steeds financieel gestimuleerd om het verouderde, uiterst gevaarlijke DTP-vaccin te blijven gebruiken, waarbij GAVI van DTP een prioriteit maakt voor Afrikaanse kinderen.

Schokkend genoeg concludeerde een door de Deense regering gefinancierde studie uit 2017 dat meer Afrikaanse kinderen stierven door toedoen van het dodelijke DTP-vaccin dan door de ziekten die het voorkwam. De onderzoekers onderzochten gegevens uit Guinee-Bissau en concludeerden dat jongens stierven met een bijna verviervoudiging (3,93) van het aantal mensen dat de injectie niet had gekregen, terwijl meisjes bijna 10 keer (9,98) het sterftecijfer leden.

Toch hebben deze duizelingwekkende aantallen de Gates Foundation er niet van weerhouden om jaarlijks miljoenen uit te geven om het DTP-vaccin op de Afrikaanse gezondheidszorg te drukken.

Gates

Er is misschien geen bekender element van het werk van de Gates Foundation dan de inspanningen om polio uit te roeien . Maar nogmaals, de poliodrugs die de westerse wereld gebruikt en de medicijnen die aan het Zuiden worden gegeven, zijn enorm verschillend.

De stichting heeft meer dan 1 miljard dollar uitgegeven aan de distributie van een oraal poliovaccin (OPV) dat een levend poliovirus bevat aan Afrikaanse en Aziatische landen. Dit levende virus kan zich repliceren in de darm van een kind en zich verspreiden op plaatsen met slechte sanitaire voorzieningen en sanitair. Dat betekent dat mensen het virus via het vaccin kunnen oplopen.

Volgens een studie uit 2017 van de Universiteit van Californië in San Francisco en de Universiteit van Tel Aviv heeft het poliovirus dat in de OPV wordt gebruikt precies dat gedaan, in ten minste twee dozijn gevallen die de onderzoekers hebben onderzocht – het herwon snel zijn kracht en begon zich zelfstandig te verspreiden.

De afgelopen jaren zijn meer kinderen verlamd door de vaccinstam van het virus in OPV dan door wilde polio. Raul Andino, hoogleraar microbiologie, zei in een interview met NPR : ‘Het is eigenlijk een interessant raadsel. Het enige hulpmiddel dat u gebruikt voor de uitroeiing van polio veroorzaakt het probleem. ‘

In 2000 stopten de VS met het gebruik van de OPV. Maar in de derde wereld, de Gates Foundation maakt gebruik van de instrumenten van invloed om ervoor te zorgen regeringen blijven toediening ervan.

Gates

Polio-uitbraken in zowel de Filippijnen als Congo zijn het resultaat van de OPV . In 2005 beweerde Oxford’s Clinical Infectious Diseases Periodical dat polio-uitbraken in China, Egypte, Haïti en Madagaskar ook werden veroorzaakt door de OPV, en verklaarde dat “de tijd komt dat de enige oorzaak van polio waarschijnlijk het vaccin is dat wordt gebruikt om het.”

Een paar jaar later schreef hetzelfde tijdschrift, terwijl hij betoogde dat ontwikkelingslanden zouden moeten overgaan op het inactieve poliovaccin (IPV) dat de VS gebruikt, niet alleen polio voor kinderen geeft, maar ook “lijkt het niet effectief te zijn bij het stoppen van polio transmissie ”om te beginnen.

Zoals het British Medical Journal in 2012 meldde, “resulteerden de meest recente massapolio-vaccinatieprogramma’s [in India], gevoed door de Bill and Melinda Gates Foundation, in meer gevallen van polio.”

Volgens artsen in India veroorzaakt de OPV ook uitbraken van een andere ziekte die niet-polio acute slappe verlamming (NPAFP) wordt genoemd. Nadat een epidemie van NPAFP tussen 2000 en 2017 490.000 kinderen verlamde , publiceerden de artsen een rapport dat suggereerde dat “de toename van NPAFP en de latere daling in dergelijke gevallen inderdaad een nadelig effect was van het [WHO’s] polio-immunisatieprogramma.”

NPAFP is ‘klinisch niet te onderscheiden van polio, maar twee keer zo dodelijk’. Keith Van Haren, kinderneuroloog aan de Stanford School of Medicine legt uit dat “het eigenlijk op polio lijkt, maar dat woord maakt de mensen in de volksgezondheid echt gek.”

In 2012 merkte het British Medical Journal wrang op dat polio-uitroeiing in India ‘is bereikt door de ziekte een andere naam te geven’.

Datzelfde jaar observeerde het Indian Journal of Medical Ethics zowel vaccingerelateerde polio-uitbraken als de enorme toename van NPAFP. Het vergeleek de uitroeiingsinspanningen in India met de bezetting van Irak en verklaarde :

“Toen de VS in 2005 zwaar in de war raakten in Irak, stelde Joe Galloway voor dat de VS simpelweg de overwinning moesten uitroepen en dan vertrekken. Misschien is de tijd rijp voor zo’n eervolle strategie met betrekking tot uitroeiing van polio. ‘

De Gates Foundation en de WHO zijn echter op koers gebleven en hebben de OPV verspreid in landen als Nigeria, Pakistan en Afghanistan, waar de stichting zegt dat de WHO nu “ongekende technische assistentie” biedt voor poliovaccinatiecampagnes.

In Syrië beloofde de door Gates gesteunde GAVI $ 25 miljoen voor polio-immunisatie in 2016. Een jaar later meldde de WHO dat 58 kinderen in Syrië verlamd waren geraakt door de van vaccin afkomstige vorm van het virus.

Ondanks de wetenschappelijke consensus tegen de OPV en de oppositie tegen dergelijke programma’s in de doellanden, wordt OPV nog steeds beheerd in Afrika, het Midden-Oosten en Zuid-Azië als onderdeel van “hulpprogramma’s”, wat meevallers oplevert voor farmaceutische reuzen die mogelijk geen hebben hun producten elders kunnen verkopen.

Met door het Westen afgedankte drugs, een illusie bij uitstek voor Afrikaanse vrouwen

De praktijk van de Gates Foundation om gevaarlijke medicijnen op de gezondheidssystemen van het Zuiden te duwen, is niet beperkt tot vaccins. Het helpt ook bij het verspreiden van langwerkende omkeerbare anticonceptiva (LARC’s).

Melinda Gates verwijst vaak naar LARC’s als een manier om vrouwen in verarmde landen te versterken en hen meer controle over hun leven te geven. Sommige van deze LARC’s hebben echter nadelige effecten gehad en de distributie van de producten zonder geïnformeerde toestemming biedt vrouwen weinig zelfbeschikking.

Een voorbeeld is Norplant, een door Schering (nu Bayer) vervaardigd anticonceptie-implantaat dat tot vijf jaar zwangerschap kan voorkomen. Het werd in 2002 van de Amerikaanse markt gehaald nadat meer dan 50.000 vrouwen een rechtszaak hadden aangespannen tegen het bedrijf en de artsen die het hadden voorgeschreven. 70 van die class action- pakken hadden betrekking op bijwerkingen zoals depressie, extreme misselijkheid, haarverlies op de hoofdhuid, cysten in de eierstokken, migraine en overmatig bloeden.

Een website over menselijke ontwikkeling genaamd Degrees , die werd gefinancierd door de Gates Foundation, beweert dat Norplant “nooit wereldwijd veel grip heeft gekregen” omdat het invoegen en verwijderen ervan “omslachtig bleek te zijn.”

Iets gewijzigd en omgedoopt tot Jadelle, werd de gevaarlijke drug in Afrika gepromoot door de Gates Foundation in samenwerking met USAID en EngenderHealth. De oorspronkelijke missie van EngenderHealth, voorheen de Sterilization League for Human Betterment genoemd, geïnspireerd door de racistische pseudowetenschap van eugenetica, was om ‘ de biologische populatie van de mensheid te verbeteren ‘. Jadelle is niet goedgekeurd door de FDA voor gebruik in de Verenigde Staten

Dan is er de Depo-Provera van Pfizer, een injecteerbaar anticonceptiemiddel dat in verschillende Afrikaanse en Aziatische landen wordt gebruikt. De Gates Foundation en USAID hebben opnieuw samengewerkt om de distributie van dit medicijn te financieren en het te introduceren in de gezondheidszorgsystemen van landen als Oeganda, Burkina Faso, Nigeria, Niger, Senegal, Bangladesh en India.

In 2012 beloofde Melinda Gates anticonceptiva zoals Depo-Provera, die tegen 2020 tussen de $ 120 en $ 300 per jaar kosten, aan minstens 120 miljoen vrouwen. In 2017 schreef Melinda Gates een artikel over Medium waarin ze meldde dat zij en haar partners op om die belofte na te komen en $ 375 miljoen aan extra middelen toe te zeggen om dit te doen. Dat betekende dat Pfizer via dit programma tussen de $ 14 en $ 36 miljard verdiende.

Verontrustend genoeg is het actieve ingrediënt van Depo Provera – depot medroxyprogesteronacetaat (DMPA) – in verband gebracht met bijwerkingen zoals levensbedreigende bloedstolsels in de longen, blindheid en borstkanker .

De eenmalige versie van Pfizer, genaamd Sayana Press, is bedoeld om te worden toegediend door ‘gezondheidswerkers in de gemeenschap’. In Senegal had echter bijna de helft  van deze werknemers niet meer dan een zesde klas onderwijs.

Het Senegalese Ministerie van Volksgezondheid werd gedwongen zijn wetten te wijzigen, zodat de gezondheidswerkers de drug legaal konden verdelen. EEN V olgens de Population Research Institute , USAID gefinancierde NGO’s “sterke bewapende de regering” in deze beslissing.

Bovendien, training materialen voor Sayana Pers hebben geen informatie verstrekt over alle bijwerkingen van DMPA, het schenden van de beginselen van informed consent. Volgens de richtlijnen van de WHO mag DMPA niet worden gebruikt door vrouwen met reumatische aandoeningen. Maar USAID financierde patiëntenonderzoek checklists voor voor Oeganda gaven gezondheidswerkers geen instructies om vrouwen te vragen naar een voorgeschiedenis van dergelijke aandoeningen.

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenRichtlijnen voor trainers van aanbieders van Sayana Press vermelden ook niet dat het medicijn sterk geassocieerd is met verlies van botdichtheid en een verhoogd risico op botbreuken. Zoals het Population Research Institute het uitdrukte : “De FDA vereist dat Amerikaanse vrouwen hiervan op de hoogte worden gebracht, maar Afrikaanse vrouwen worden in het duister gehouden.”

In 2015 tekenden 70 Indiase feministische groepen en wetenschappers een verklaring waarin ze protesteerden tegen de wettelijke goedkeuring van Depo-Provera, onder vermelding van bijwerkingen zoals overmatig verlies van botdichtheid, gewichtstoename, overmatig bloeden en depressie. Hun verklaring betoogde dat vrouwenorganisaties zich consequent hebben verzet tegen de introductie van gevaarlijke anticonceptiva zoals deze, en dat “het risico bestaat dat de vrouwen onvoldoende informatie krijgen om een ​​weloverwogen keuze te maken voor de anticonceptiemethode.”

Ondanks wijdverbreide binnenlandse oppositie en het toenemende bewijs van negatieve bijwerkingen, blijft de Gates Foundation samenwerken met USAID om medicijnen zoals Depo-Provera te distribueren.

Cavia’s in het Zuiden

De invloedkanalen van Bill Gates hebben ook een grote rol gespeeld bij het testen van drugs op mensen in arme landen.

Voordat een medicijn aan het publiek kan worden verkocht, geven de FDA en soortgelijke instanties in Europa de opdracht dat een bedrijf het medicijn op mensen test. De derde en laatste fase van deze tests voordat het geneesmiddel op de markt kan worden gebracht, is fase III klinische onderzoeken, waarbij bedrijven verplicht zijn het geneesmiddel in gecontroleerde studies aan een groot aantal mensen te geven.

Lees ook:  Coronavirus: Een gezondheid noodgeval of is er een andere agenda

Naar schatting wordt ongeveer 90 procent van de ontwikkelingskosten voor geneesmiddelen gemaakt in fase III-onderzoeken. Maar deze bedrijven kunnen kosten vermijden door de proeven uit te voeren in zogenaamde ontwikkelingslanden.

Deze kostenbesparende strategie is geschetst door het Amerikaanse adviesbureau McKinsey , die stelde voor “opkomende markten” in geneesmiddelenonderzoek te verminderen “het verlies van belangrijke inkomsten.”

Het is dus geen verrassing dat de Gates Foundation, een klant van McKinsey, naar buiten toe haar ‘doel’ verklaarde om farmaceutische bedrijven te helpen bij het omzeilen van veiligheidsonderzoeken en het versnellen van het goedkeuringsproces voor farmaceutische bedrijven. Of, zoals ze het zelf zeggen , “om mogelijke interventies zoals kandidaat-vaccins te verfijnen voordat ze aan dure en tijdrovende klinische onderzoeken in een laat stadium beginnen.”

Hoewel het uitvoeren van klinische proeven met de armen financieel voordelig is, kan het ook gevaarlijk zijn. Een Zuid-Afrikaanse krant, die talloze voorbeelden van het gevaar noemde, verklaarde ooit : “Wij zijn de cavia’s voor de medicijnfabrikanten.”

Van 2009 tot 2011 vonden in zeven Afrikaanse landen (Ghana, Kenia, Malawi, Mozambique, Burkina Faso, Gabon en Tanzania) fase III klinische proeven plaats van het eerste malariavaccin – gefinancierd door de Gates Foundation en vervaardigd door GSK.

In 2011 toonden de eigen gegevens van GSK aan dat vrouwelijke kinderen meer dan tweemaal zo snel stierven (door welke oorzaak dan ook) dan die in de controlegroep. Kinderen die het vaccin kregen, hadden ook een risico op meningitis dat 10 keer hoger was dan degenen die dat niet deden.

Maar de WHO coördineert nog steeds de toediening van het medicijn aan meer dan 700.000 kinderen in Ghana , Kenia en Malawi , als onderdeel van een niet-officiële klinische proef noemt het een ‘ proefimplementatie ‘. (Het was de op Gates afgestemde SAGE die de proefimplementatie aanbeveelde .)

Aangezien dit product aan kinderen wordt toegediend als onderdeel van het vaccinatieschema van de landen, beweert de WHO dat de toestemming impliciet is. Maar ouders krijgen niet altijd informatie over veiligheidsrisico’s, waardoor ze opnieuw geen geïnformeerde toestemming voor hun kinderen kunnen geven. Zoals de adjunct-hoofdredacteur van het British Medical Journal het uitdrukte : “een impliciet toestemmingsproces houdt in dat ontvangers van het malariavaccin niet worden geïnformeerd dat ze in een onderzoek zitten.”

De Gates Foundation financierde ook klinische proeven met humaan papillomavirus (HPV) -vaccins gemaakt door GSK en Merck. Deze medicijnen werden gegeven aan 23.000 jonge meisjes in afgelegen Indiase provincies als onderdeel van een initiatief van het Gates- backed Program for Appropriate Health and Technology (PATH).

Nogmaals, deelnemers aan het onderzoek werden beroofd van het vermogen om geïnformeerde toestemming te geven, omdat de “voor- en nadelen van vaccinatie [niet] correct werden gecommuniceerd aan de ouders / verzorgers.”

Volgens professor Linsey McGoey van de Universiteit van Essex: “De meeste vaccins werden gegeven aan meisjes in ashram pathshalas (kostscholen voor inheemse kinderen), wat de noodzaak om ouderlijke toestemming te vragen voor de opnames terzijde schuift.”

PATH slaagde er ook niet in een systeem te implementeren voor het registreren van ernstige bijwerkingen van de vaccins, dat wettelijk verplicht is voor grootschalige klinische onderzoeken. De Indiase commissie voor gezondheid en gezinswelzijn daagde PATH voor de rechter wegens deze vermeende overtreding en beschuldigde het van schendingen van de mensenrechten en van kindermishandeling . In 2013 merkte de twee jury van de rechtbank op dat terwijl buitenlandse bedrijven ‘India behandelen als een paradijs voor klinische proeven, en het een hel voor India blijkt te zijn’.

De parlementaire commissie van India beschuldigde dat het “enige doel” van het door Gates gefinancierde project was het behartigen van “commerciële belangen van de HPV-vaccinfabrikanten, die onvoorstelbare winsten zouden hebben behaald als PATH erin was geslaagd het HPV-vaccin in het universele immunisatieprogramma op te nemen van het land.”

De e ditor emeritus van het National Medical Journal of India stemde in met het rapport van het panel en schreef dat dit een “voor de hand liggend geval was waarbij indianen werden gebruikt als proefkonijn”.

Verzwakking van de volksgezondheidsstelsels van staten

Naast het op de markt brengen van gevaarlijke producten in armere landen, belemmert de Gates Foundation eigenlijk verbeteringen aan de volksgezondheidsstelsels en toegang tot gezondheidszorg. Veranderingen in sociale en economische gezondheidsdeterminanten nemen dus een achterstand in naar meer winstgevende, technologiegerichte oplossingen zoals vaccins.

Dit fenomeen komt tot uiting in de WHO-begroting. De stichting levert de grootste bijdrage aan het polio-uitroeiingsprogramma van de WHO, maar de grootste financier van het WHO-programma voor “gezondheidsstelsels” is de Japanse regering.

Volgens Global Justice Now doet de “zware focus van de stichting op het ontwikkelen van nieuwe vaccins … afbreuk aan andere, meer vitale gezondheidsprioriteiten zoals het bouwen van veerkrachtige gezondheidssystemen.”

Zoals Dr. David Legge uitlegt, heeft Gates “een mechanistisch beeld van de wereldwijde gezondheid, in termen van het zoeken naar zilveren kogels. Alle dingen die hij ondersteunt, zijn grotendeels ingelijst als zilveren kogels … Dat betekent dat belangrijke kwesties die in de Wereldgezondheidsvergadering zijn geïdentificeerd, niet worden aangepakt, waaronder met name de sociale determinanten van gezondheid en de ontwikkeling van gezondheidsstelsels. ”

In 2011 sprak Gates bij de WHO en zei: “Alle 193 lidstaten, u moet vaccins centraal stellen in uw gezondheidsstelsels.”

Anne Emanuelle Birn, hoogleraar volksgezondheid aan de Universiteit van Toronto, schreef in 2005 dat de stichting een “eng opgevat begrip van gezondheid had als het product van technische interventies die gescheiden waren van economische, sociale en politieke contexten”.

“De Gates Foundation is lange tijd voorstander geweest van de betrokkenheid van de particuliere sector bij, en de winstgevendheid van de particuliere sector van de wereldwijde gezondheid,” vertelde Birn aan The Grayzone.

Een van de hoge vertegenwoordigers van GAVI meldde zelfs dat Bill Gates hem in privégesprekken vaak vertelde ‘dat hij fel’ tegen ‘gezondheidssystemen is’ omdat het een ‘complete verspilling van geld’ is.

Dit fenomeen komt ook tot uiting in de manier waarop de beleidsagenda bij GAVI wordt bepaald. Ook GAVI richt zich op verticale gezondheidsinterventies zoals vaccins, in plaats van horizontale benaderingen, zoals het opbouwen en versterken van gezondheidsstelsels in arme landen.

Een rapport van Global Public Health schetst de ‘Gates-benadering’ van gezondheidsstelsels en analyseert hoe ziektespecifieke projecten zoals vaccins de inspanningen om te werken aan door de overheid gefinancierde gezondheidsstelsels hebben overschaduwd. De auteur van het artikel, Katerini Storeng, wees op GAVI als een voorbeeld van hoe “mondiale gezondheidsinitiatieven het wereldwijde gezondheidsdebat over de versterking van gezondheidsstelsels zijn gaan versterken ten gunste van hun ziektespecifieke benadering en ethos.”

Volgens een voormalige GAVI-medewerker die met Storeng sprak, was zelfs de voormalige GAVI-CEO Julian Lob-Levitt zich bewust van de ” absurditeit van vaccinatiecampagnes die vier weken in beslag nemen om te plannen, uit te voeren en op te ruimen en dat, wanneer acht keer per jaar herhaald, totaal verlam het gezondheidssysteem. ‘

Op een gegeven moment heeft Lob-Levitt opdracht gegeven tot een reeks evaluaties van GAVI, waarin tekortkomingen in gezondheidssystemen werden vastgesteld en de noodzaak om deze te versterken. De druk om dit te doen werd echter “sterk weerstaan ​​door vele machtige acteurs [in het bestuur van GAVI]”, waaronder USAID en de Gates Foundation, volgens de interviews van Storeng.

Storeng schrijft dat een GAVI-medewerker haar vertelde dat de Stichting een “zeer luide, vocale stem was en zei dat we niet geloven in de versterking van de gezondheidsstelsels”.

Het rapport merkt ook op :

“De reputatie van Gates als ‘niet erg goed in luisteren’ heeft een niet-confronterende benadering binnen de mondiale gezondheidsarena aangemoedigd … een voormalig GAVI-medewerker en HSS-voorstander [versterking van de gezondheidssystemen] vertelden hoe hij en zijn collega’s ‘de HSS-posters ‘toen Bill Gates het GAVI-hoofdkwartier in Genève kwam bezoeken omdat bekend is dat hij’ dit deel ‘van GAVI’s werk haat.’

De voorkeur van de stichting voor zwakke volksgezondheidsstelsels en voor technocentrische oplossingen voor volksgezondheidsproblemen is niet beperkt tot haar werk met de geneesmiddelenindustrie. Het geeft ook vorm aan het beleid in de cruciale voedingssector.

Begin dit jaar richtte Gates een nieuw non-profit instituut op, gevestigd in St. Louis, Missouri, de thuisbasis van Monsanto. De stichting zei dat de nieuwe organisatie, genaamd Gates Ag One, “de ontwikkeling van veerkrachtige, opbrengstverhogende zaden mogelijk zal maken” en deze zal introduceren in “gewassen die essentieel zijn voor kleine boeren, met name in Afrika bezuiden de Sahara en Zuid-Azië.”

Maar hoewel het helpen van kleine boeren klinkt als een nobel streven, heeft de stichting ervoor gezorgd dat het Zuiden afhankelijk is van de westerse industrie, of het nu door drugs of hightech zaden en agrochemicaliën is.

Een groot deel van deze activiteit begon in 2006 toen de Gates Foundation samenwerkte met de Rockefeller Foundation om de Alliance for a Green Revolution in Africa (AGRA) te baren. Gates heeft $ 100 miljoen vastgelegd, terwijl de Rockefeller Foundation $ 50 miljoen heeft verdiend.

De aanpak van AGRA, die Afrikaanse markten openstelde voor de Amerikaanse agribusiness, is gebaseerd op de overtuiging dat honger het gevolg is van een gebrek aan westerse technologie, in plaats van het gevolg van ongelijkheid of uitbuiting.

Volgens een rapport van het African Center for Biosafety: ‘Het is opvallend dat geen van de mensen in de voorhoede van de revolutie Afrikaans is. Deze nieuwe revolutie verschilt niet van het koloniale project in Afrika en wordt het meest ijverig bepleit door blanke mannen die beweren te vechten voor de emancipatie van Afrikanen uit de klauwen van honger en armoede. ”

Via AGRA zet de Stichting in op de introductie van gepatenteerde, genetisch gemodificeerde (GM) zaden en meststoffen. Hoewel deze technologieën zaad- en chemische reuzen zoals Monsanto helpen, ondermijnen ze vaak de voedselzekerheid.

Dr. Vandana Shiva stelt dat het idee dat gg-gewassen de opbrengsten verhogen een “wetenschappelijke leugen” is. Voor een ander zorgt de stichting er opnieuw voor dat waardevolle middelen worden afgeleid van systemische oplossingen voor honger en armoede.

Zoals de ecoloog beweerde , zijn Gates en Monsanto partner in het “ongepaste en frauduleuze GGO-project dat een technische snelle oplossing bevordert in afwachting van de structurele problemen die honger, armoede en voedselonzekerheid veroorzaken.”

Bovendien beïnvloedt de Gates Foundation de Afrikaanse regeringen om de wetten aan te passen aan de landbouwsector

Volgens Grain.org:

“In Ghana… AGRA hielp de regering bij het herzien van haar zaadbeleid met als doel het identificeren van belemmeringen voor de particuliere sector om meer betrokken te worden. Met technische en financiële steun van AGRA werd de zaadwetgeving van het land herzien en werd medio 2010 een nieuwe pro-business zaadwet aangenomen. Het heeft onder meer een register van rassen op de markt gebracht. In Tanzania hebben besprekingen tussen AGRA en vertegenwoordigers van de regering een grote beleidswijziging mogelijk gemaakt om de zaadproductie te privatiseren. In Malawi steunde AGRA de regering bij het herzien van haar prijs- en handelsbeleid voor maïs. ”

Shiva vertelde The Grayzone over de rol van Gates bij het hervormen van de landbouwmarkten: ‘Je creëert een nieuw veld, je investeert erin. Je dwingt overheden erin te investeren, je vernietigt de regelgeving. Je vernietigt de alternatieven, je valt de wetenschappers aan. En je creëert een hele machine voor je monopolie. ‘

Net als bij Gates en Big Pharma kunnen deze bewegingen worden verklaard door de schijnbare belangenverstrengeling van de Gates Foundation. En zoals voorheen gaan de voorbeelden maar door.

Voormalig adjunct-directeur van het landbouwprogramma van de stichting, Robert Horsch , was voorheen een hoge leidinggevende bij Monsanto, waar hij 25 jaar werkte. Horsch leidde het team dat landbouwsubsidies beheert, en volgens het Global Policy Forum “werd hem gevraagd om lid te worden van de Gates Foundation, met name om zijn Monsanto-onderzoek voort te zetten.”

Sam Dryden, de voormalige directeur van het landbouwprogramma van de Gates Foundation, leidde eerder twee van de grootste genetisch gemodificeerde zaadbedrijven, Emergent Genetics en Agragentics Corporation. In 2005 werd Emergent gekocht door Monsanto, waar Dryen zes maanden verbleef. Toen hij bij de Gates Foundation was, noemde The Guardian hem ‘de machtigste figuur in de landbouw in het zuiden van de wereld’.

De voormalige programmamedewerker voor het landbouwprogramma van Gates, Don Doering, was eerder een van de oprichters van de Monsanto’s Biotechnology Advisory Council. Doering leidde een team voor landbouwontwikkeling dat geld stuurde naar “het helpen van arme boeren in Sub-Sahara Afrika en Azië”.

Dan is er Florence Wambugu, die het boek “Wijzigen van Afrika” geschreven en is genaamd “ een apostel van Monsanto in Afrika .” Na een beurs van USAID te hebben ontvangen, werd Wambugu onderzoeker bij Monsanto. Vervolgens werd ze benoemd tot lid van de Global Development Board van de Gates Foundation.

Net als bij verschillende van haar farmaceutische inspanningen, werkt de Gates Foundation samen met USAID in de landbouwsector. Pamela K. Anderson, de huidige directeur van landbouwontwikkeling bij de Gates Foundation, zit momenteel in het bestuur van USAID.

Dagelijks sterven 22.000 kinderen door armoede. Maar sociaaleconomische oorzaken van gezondheidsproblemen kunnen worden genegeerd wanneer de belangen van de industrie de doorslag geven. Dat is het geval met het primaat van de Gates Foundation in de mondiale gezondheidsarena.

Kortom, het leiderschap van de stichting bij eerdere wereldwijde inspanningen op het gebied van gezondheid toont niet alleen een trouw aan de volksgezondheid, maar aan de imperatieven van het westerse kapitaal. Het geeft er de voorkeur aan om de gezondheidsstelsels niet te versterken, maar om ervoor te zorgen dat landen zo lang mogelijk afhankelijk blijven van Big Pharma en / of Big Agriculture.

Lees ook:  De slachtoffers in de schaduw

In dit licht kan de leiding van Gates in de wereldwijde strijd tegen Covid-19 worden begrepen.

Operatie Warp Speed ​​immuniseert Big Pharma tegen rechtszaken

Half mei onthulde de regering-Trump haar nieuwe coronavirus-vaccinproject: Operation Warp Speed. Bij de aankondiging van het nieuwe project schepte president Trump op dat zijn regering “alle administratieve rompslomp heeft doorbroken om verreweg de snelste ooit te zijn geweest om een ​​vaccinproef te starten.”

Net als de Trump-regering pleit Bill Gates voor de versnelling van de tijdlijn voor de goedkeuring van geneesmiddelen door Covid-19. Hij schrijft dat “regeringen hun gebruikelijke goedkeuringsprocessen voor geneesmiddelen moeten versnellen om het vaccin snel aan meer dan 7 miljard mensen te kunnen leveren.” Hij zegt “er is gewoon geen alternatief” voor deze agenda.

In maart, de VS gepasseerd federale regelgeving inzake aansprakelijkheid immuniteit aan bedrijven produceren coronavirus geneesmiddelen, waaronder vaccins. Het bood ook immuniteit tegen aansprakelijkheid voor elke entiteit die de drugs distribueerde.

Met meer dan 100 Covid-19-vaccins die momenteel in ontwikkeling zijn, betekent dit dat producten zullen worden gevrijwaard van rechtszaken, zelfs als ze schadelijke effecten hebben.

Als vaccinproducenten door regeringen over de hele wereld inderdaad zijn vrijgesteld van wettelijke sancties, hebben deze bedrijven weinig prikkels om mensen te beschermen tegen schadelijke bijwerkingen. Net als in het verleden lijkt het erop dat de burgers van de armste landen ter wereld “proefkonijnen voor de medicijnfabrikanten” worden.

De pleitbezorging van Bill Gates voor wettelijke immuniteit voor geneesmiddelenfabrikanten dateert van ten minste 2015 , toen hij klaagde tijdens de ebola-uitbraak dat er geen duidelijk proces was om “vrijwaring tegen wettelijke aansprakelijkheid te bieden”. Hij suggereerde dat farmaceutische bedrijven tijdens een ‘wereldwijde epidemie’ moeten worden vergoed om ‘lange vertragingen te voorkomen’. Nu komt zijn voorstel tot bloei.

Gates rechtvaardigde zijn standpunt omdat bedrijven zo snel mogelijk drugs moeten produceren om levens te redden, en deze nieuwe medicijnen zijn mogelijk niet altijd veilig. “Veiligheid begrijpen … is heel erg moeilijk”, zei hij tegen CBS . “Er zal enig risico en vrijwaring nodig zijn voordat er een beslissing kan worden genomen over [een vaccin krijgen].”

Normaal gesproken doorloopt een medicijn een fase van dierproeven voordat het wordt getest op kleine (fase I), middelgrote (fase II) en grote aantallen mensen (fase III). Maar met Covid wil Gates ‘tijd besparen’ door tegelijkertijd tests uit te voeren op mens en dier.

Tegenwoordig ” comprimeren de VS wat typisch 10 jaar vaccinontwikkeling is”, aldus het hoofd van het National Institute of Health (NIH).

Dit kan enkele verontrustende effecten opleveren. Ten eerste moet er nog een succesvol coronavirusvaccin worden geproduceerd en een nieuw vaccin kan dodelijke reacties veroorzaken. Dr. Peter Hotez, specialist in tropische ziekten , die aan een mislukt vaccin voor een ander coronavirus (SARS) werkte, zei dat dieren tijdens experimentele tests van het medicijn het slachtoffer werden van wat hij “immuunverbetering” noemt. De dieren die het schot kregen, ontwikkelden ernstigere (en vaak dodelijke) versies van het virus in vergelijking met niet-gevaccineerde dieren.

Hotez vertelde Reuters: “De manier waarop je dat risico [voor mensen] verkleint, is door eerst te laten zien dat het niet voorkomt bij proefdieren.” De medisch deskundige verklaarde dat hoewel hij begrijpt “het belang van het versnellen van tijdlijnen voor vaccins in het algemeen, maar … dit is niet het vaccin om het mee te doen.”

Zonder de eerste fase van dierproeven uit te voeren die normaal gesproken nodig is om een ​​vaccin op de markt te brengen, voert Moderna, een biotechbedrijf, momenteel menselijke proeven uit voor zijn Covid-19-vaccin. Het vaccin van Moderna is een mRNA-type dat nooit door de FDA is goedgekeurd voor gebruik bij mensen.

Deze technologie, die genetisch gemanipuleerde cellen bevat die het menselijk DNA permanent kunnen veranderen, is ontwikkeld met subsidies van zowel de Gates Foundation als het Pentagon’s Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA). Moderna zegt dat het een “strategische alliantie” met DARPA, die gaf het bedrijf in totaal $ 25 miljoen.

Moderna mRNA technologie is uitgekozen door Bill Gates als “een van de meest veelbelovende opties voor COVID.” Gates heeft zelfs een “global health project kader overeenkomst ” met Moderna om het op te geven tot $ 100 miljoen voor de ontwikkeling van de mRNA-technologie, in ruil voor het ontvangen van “bepaalde niet-exclusieve licenties.”

Moderna’s mede-oprichter Robert Langer werkt samen met Gates in het verleden op projecten zoals de anticonceptie microchip implantaat die draadloos kan worden geactiveerd.

Wanneer Moderna kondigde de voltooiing van de fase 1 trial veiligheid mei 18, corporate nieuws verkooppunten nagepraat Moderna “ goed nieuws .” Maar de kleine lettertjes in de release onthulden dat drie van de 15 deelnemers die met de hoogste dosis van het vaccin waren geïnjecteerd graad drie systemische symptomen ontwikkelden, die de FDA definieert als ‘ernstig’, ‘invaliderend’ en ‘ziekenhuisopname’ vereist, hoewel ‘niet onmiddellijk levensbedreigend. ‘

Op 15 mei benoemde president Trump Moncef Slaoui , een bestuurslid van Moderna die tot 19 mei meer dan $ 10,3 miljoen in Moderna-aandelen bezat , als hoofdwetenschapper van de inspanningen van het land om een ​​Covid-19-vaccin te vinden.

Gates

Slaoui, die zichzelf een ‘ durfkapitalist ‘ noemt , zit ook in de raad van bestuur van het International AIDS Vaccine Initiative (IAVI), een ‘publiek-private samenwerking’-organisatie die meer dan $ 359 miljoen heeft ontvangen van de Gates Foundation.

Slaoui bekleedde ook leidinggevende posities bij GSK. Terwijl hij leiding gaf aan Onderzoek en Ontwikkeling van het bedrijf, pleitte GSK schuldig en betaalde hij $ 3 miljard aan wat het Amerikaanse ministerie van Justitie de ‘grootste schikking in de Amerikaanse geschiedenis van de gezondheidszorg’ noemde. De fraude onder de dekmantel van het verband tussen het geneesmiddel Paxil en suïcidale en depressieve bijwerkingen (voornamelijk bij kinderen), de dekmantel van het verband tussen het medicijn Avandia en hartaanvallen, waardoor de FDA naar schatting leiden tot 83.000 overtollige hartaanvallen, alsook verschillende vormen van omkoping en illegale smeergeld.

Terwijl hij GSK’s voorzitter van vaccins was, hield Slaoui toezicht op de ontwikkeling van het varkensgriepvaccin genaamd Pandemrix, dat tijdens de uitbraak van de Mexicaanse griep met spoed naar de markt werd gebracht zonder deugdelijke tests. Het resultaat was een onveilig schot waarbij minstens 800 mensen hersenletsel opliepen , waarvan 80 procent kinderen. Aangezien GSK er alleen mee instemde regeringen het vaccin te geven op voorwaarde dat het van aansprakelijkheid zou worden vrijgesteld, werd het Britse belastinggeld gebruikt om miljoenen  ponden als schadevergoeding aan de slachtoffers te betalen .

Slaoui werd ingehuurd om de ‘vaccin-tsaar’ van de Trump-regering te zijn als particuliere aannemer, niet als overheidsfunctionaris. Dit betekent, zoals Public Citizen heeft uitgelegd , dat Slaoui “een uitgebreid web van tegenstrijdige financiële belangen kan onderhouden zonder de noodzaak om deze tegenstrijdige belangen af ​​te stoten, te hergebruiken of openbaar te maken”.

De bedrijfsmedia schilderen de Covid-19-reactie graag als een touwtrekwedstrijd tussen anti-wetenschappelijke blaasinstrumenten als Donald Trump en ‘kampioenen van de wetenschap’ zoals Bill Gates. Slaoui’s aanstelling om ” Operation Warp Speed ” mede te leiden, geeft aan dat hier de Trump-administratie en de Gates Foundation in hetzelfde team zitten.

Nadat hij zijn nieuwe rol als Trump-administratie had gekregen, verklaarde Slaoui dat de gegevens van de klinische proeven van Moderna hem vertrouwen gaven “we zullen tegen eind 2020 een paar honderd miljoen doses vaccin kunnen leveren.”

Hoewel de Amerikaanse regering Moderna heeft gekozen als een van de vijf ‘finalisten’ van het coronavirusvaccin, suggereren financiële bewegingen van sommige bedrijfsleiders dat Moderna’s beste dagen achter de rug zijn.

Volgens SEC- aanmeldingen heeft de financieel directeur van het bedrijf, Lorence Kim, 214.000 Moderna-aandelen verkocht op de dag van het persbericht, wat onmiddellijk meer dan $ 16 miljoen opleverde.

Thomas Lys, een professor in de boekhouding aan de Northwestern University, werd door Stat News geciteerd en zei dat dit gewoon een financiële beslissing van Moderna zou kunnen zijn om wat liquiditeit te krijgen, maar dat “er altijd een andere mogelijkheid is – dat deze jongens echt weten dat het allemaal nep is en ze verkopen terwijl de verkoop goed is. ‘

Chief Medical Officer Tal Zaks, die begin dit jaar bijna 100.000 aandelen Moderna in handen had, begon met het dumpen van aandelen een paar dagen voordat Moderna aankondigde dat het vaccin klaar was voor menselijke tests, heeft het in 2020 meer dan $ 18 miljoen verdiend, en nu bezit nul aandelen.

Een gecentraliseerde voorraad om “de WHO afhankelijk te maken van de goodwill van Big Pharma”

In oktober 2019 organiseerde het Johns Hopkins Center for Health Security in samenwerking met het World Economic Forum en de Gates Foundation ‘Event 201’ .

Een voormalig lid van de stuurgroep van het Johns Hopkins Center for Health Security is nu de voorraadchef van de Trump-administratie en de CEO van Johns Hopkins Medicine zit ook in de raad van bestuur van het farmaceutische bedrijf Merck .

Event 201 was een oefening die de uitbraak van een nieuw coronavirus simuleerde. Het omvatte vertegenwoordigers van de Amerikaanse National Security Council, evenals bedrijfsleiders van medicijnfabrikanten zoals Johnson & Johnson.

Hoewel overeenkomsten tussen de schijnuitbraak en de echte uitbraak hebben geleid tot ongefundeerde theorieën over Bill Gates die COVID 19 ‘ voorspelt ‘, valt niet te ontkennen dat de beleidsvoorstellen die uit de oefening naar voren zijn gekomen, vandaag worden uitgevoerd.

Gates

Na de simulatie, compleet met huiveringwekkend realistische mock-persconferenties en nieuwsuitzendingen door een imitatienetwerk genaamd GNN, deden de drie organisaties aanbevelingen voor het aanpakken van een ‘ernstige pandemie’. Een aanbeveling was om een ​​”robuuste internationale voorraad” van medische tegenmaatregelen zoals vaccins te hebben.

Gates

Tijdens de simulatie drong Chris Elias , de wereldwijde president van de Gates Foundation , aan op een dergelijke voorraad. Hij legde uit dat “een wereldwijde voorraad zeker zou bijdragen tot een rationele en strategische toewijzing”, maar dat een samenwerking tussen de WHO en de particuliere sector nodig is om deze effectief te maken.

Objectief gezien kan een gecentraliseerde voorraad medische tegenmaatregelen van waarde zijn tijdens een gezondheidscrisis. Maar de vraag wie het controleert en verspreidt, roept verontrustende problemen op.

Dr. David Legge vertelde The Grayzone dat de suggestie van Elias de invloed van farmaceutische bedrijven met winstoogmerk verder zou vergroten, omdat “ongetwijfeld een publiek-privaat partnerschap met een focus op inkoop en distributie Big Pharma zou betrekken en de WHO afhankelijk zou maken van de goodwill van Big Pharma. ‘

Gates zou kunnen beweren dat de controle en distributie van dergelijke voorraden ook moet worden beïnvloed door westerse instellingen zoals de NAVO. In 2015 schreef hij dat tijdens een “ernstige epidemie”, “een mondiale instelling de bevoegdheid en financiering zou kunnen krijgen om het [epidemische respons] -systeem te coördineren”, dat er discussie zou moeten bestaan ​​over het verdelen van autoriteit tussen de WHO en “anderen (inclusief de wereld) Bank en de G7-landen) ‘, en dat’ het gesprek militaire allianties zoals de NAVO moet omvatten. ‘

Gates heeft ook betoogd dat “lage-inkomenslanden een van de eersten zouden moeten zijn die het Covid-19-vaccin zouden ontvangen”. Als de NAVO een rol speelt bij het controleren en distribueren van vaccins, kan dergelijke hulp worden gebruikt om een ​​westerse militaire agenda te bevorderen, aangezien dergelijke ‘hulp’ is gebruikt bij humanitaire interventies in het verleden.

Gates heeft het rijk van het volksgezondheidsbeleid, zowel nationaal als internationaal, bijna gemonopoliseerd. “Fauci en ik hebben constant contact”, verklaarde hij, verwijzend naar het gezicht van de Amerikaanse Covid-respons, Anthony Fauci, directeur van het National Institute of Allergy and Infectious Diseases.

Tegelijkertijd praat de megamiljardair blijkbaar ‘dagelijks’ met zowel CEO’s van farmaceutische bedrijven als regeringsleiders.

Met behoud van relaties met overheidsorganisaties en de door winst gedreven particuliere sector, is de Gates Foundation misschien wel de meest invloedrijke speler geworden in de wereldwijde Covid-19-reactie. Dus als het werk van de stichting in het verleden de voorkeur heeft gegeven aan westerse multinationals ten koste van de volksgezondheid, waarom zou iemand deze keer dan een ander resultaat verwachten?

De geschiedenis herhaalt zich

In juli meldde de Associated Press dat Zuid-Afrikanen zich in Johannesburg hadden verzameld om te protesteren tegen de aanwezigheid van de fase III AstraZeneca-klinische proef in Afrika. De Gates Foundation had uitgestort $ 750 miljoen in dit vaccin inspanning in de afgelopen maand, en demonstranten werden gefotografeerd met spandoeken met de tekst, “we niet proefkonijnen” en “nee tegen Gates gif.”

Demonstratie-organisator Phapano Phasha vertelde AP dat kwetsbare groepen werden gemanipuleerd om deel te nemen aan de proef zonder een weloverwogen keuze te kunnen maken. ‘Ik geloof in de wetenschap’, zei Phasha. ‘Ik ben niet tegen vaccinaties, ik ben tegen winstbejag.’

Rapporten zeggen zowel Moderna en vaccin AstraZeneca’s beschikbaar kunnen stellen voor het publiek tegen het einde van 2020.

De Grayzone nam contact op met de Bill & Melinda Gates Foundation, de Global Alliance for Vaccines and Immunization (GAVI) en het Program for Appropriate Technologies in Health (PATH) met het verzoek om commentaar op dit artikel, en heeft nog geen reactie ontvangen.


Jeremy Loffredo is een journalist in Washington DC. Hij werkte aan verschillende onafhankelijke documentaires in New York en hielp bij het produceren van verschillende internationale nieuwsprogramma’s. Hij is momenteel bezig met het samenstellen van een documentaire over de Green New Deal die u kunt steunen op  https://www.gofundme.com/f/the-green-new-deal-explained-for-realComments

comments