Exclusief voor Brazilië: het witwasschandaal uit de hel waar niemand over wil praten

Exclusief voor Brazilië: het witwasschandaal uit de hel waar niemand over wil praten

27 juli 2020 1 Door Indignatie redactie

Twee decennia na dato wordt er een daverende stilte onthaald op een politieke aardbeving die Brazilië op zijn kop zou moeten zetten.

Wat nu wordt beschreven als de Banestado-lekken en de CC5gate komt rechtstreeks uit vintage WikiLeaks: een lijst, voor het eerst volledig gepubliceerd, met namen en details over wat een van de grootste corruptie- en witwaszaken ter wereld is in het verleden drie decennia.

Dit schandaal zorgt voor de gezonde praktijk van wat Michel Foucault kenmerkte als de archeologie van kennis. Zonder deze lekken te begrijpen, is het onmogelijk om de gesofisticeerde Hybrid War die Washington in eerste instantie op Brazilië heeft losgelaten in eerste instantie te plaatsen via de NSA die de eerste termijn van president Dilma Roussef (2010-2014) bespioneerde, helemaal tot aan het daaropvolgende onderzoek naar corruptie in de carwash dat in de gevangenis zat Lula en opende de weg voor de verkiezing van neofascistische patsy Jair Bolsonaro als president.

De primeur op deze George Orwell-verhaallijn van Hybrid War is wederom te danken aan onafhankelijke media: de kleine website Duplo Expresso , geleid door de jonge, gewaagde in Bern gevestigde internationale advocaat Romulus Maya, die de lijst voor het eerst publiceerde.

Een epische podcast van 5 uur verzamelde de drie hoofdrolspelers die het schandaal in de eerste plaats aan het eind van de jaren negentig aan de kaak stelden en nu opnieuw kunnen analyseren: toen gouverneur van Parana-staat Roberto Requiao; federale aanklager Celso Tres; en politie-inspecteur, nu gepensioneerd, Jose Castilho Neto.

Eerder, in een andere podcast, informeerden Maya en antropoloog Piero Leirner, de belangrijkste analist van Hybrid War in Brazilië, me over de talloze politieke fijne kneepjes van de lekken terwijl we geopolitiek bespraken in het mondiale zuiden.

De CC5-lijsten zijn hier , hier en hier . Laten we eens kijken wat ze zo speciaal maakt.

Het mechanisme

Al in 1969 creëerde de Braziliaanse Centrale Bank wat werd beschreven als een “CC5-rekening” om buitenlandse bedrijven en leidinggevenden te helpen bij het legaal overboeken van activa naar het buitenland. Jarenlang was de cashflow op deze rekeningen niet significant. Toen veranderde alles in de jaren negentig – met de opkomst van een enorm, complex crimineel kabaal rond witwassen.

Het oorspronkelijke Banestado-onderzoek startte in 1997. De federale aanklager Celso Tres was stomverbaasd toen hij merkte dat van 1991 tot 1996 maar liefst 124 miljard dollar aan Braziliaanse valuta in het buitenland was aangesloten. Tussen 1991 en 2002 steeg dat tot maar liefst $ 219 miljard, waardoor Banestado een van de grootste witwasregelingen in de geschiedenis is.

Het rapport van Tres leidde tot een federaal onderzoek gericht op Foz do Iguacu in het zuiden van Brazilië, strategisch gelegen aan de Tri-Border van Brazilië, Argentinië en Paraguay, waar lokale banken enorme hoeveelheden geld witwasten via hun CC5-rekeningen.

Zo werkte het. Handelaren in Amerikaanse dollars op de zwarte markt, verbonden met bank- en overheidsmedewerkers, gebruikten een enorm netwerk van bankrekeningen onder de naam nietsvermoedende ‘smurfen’ en fantoombedrijven om illegale fondsen wit te wassen van openbare corruptie, belastingfraude en georganiseerde misdaad, voornamelijk via de Banco do Estado do Parana filiaal in Foz do Iguacu. Dus de Banestado-zaak.

Het federale onderzoek liep nergens toe tot 2001, toen politie-inspecteur Castilho vaststelde dat de meeste fondsen daadwerkelijk op rekeningen bij het Banestado-filiaal in New York terechtkwamen. Castilho arriveerde in januari 2002 in New York om de nodige internationale geldregistratie een boost te geven.

Castilho en zijn team hebben via een gerechtelijk bevel 137 rekeningen bij Banestado New York beoordeeld, waarbij ze $ 14,9 miljard hebben bijgehouden. In een groot aantal gevallen hadden de begunstigden dezelfde naam als Braziliaanse politici die toen in het Congres dienden, ministers van het kabinet en zelfs voormalige presidenten.

Na een maand in New York was Castilho terug in Brazilië met een flink rapport van 400 pagina’s. Maar ondanks het overweldigende bewijs werd hij uit het onderzoek verwijderd, dat vervolgens minstens een jaar in de wacht werd gezet. Toen begin 2003 de nieuwe regering van Lula aan de macht kwam, was Castilho weer actief.

In april 2003 identificeerde Castilho een bijzonder interessant Chase Manhattan-account genaamd “Tucano” – de bijnaam van de PSDB-partij onder leiding van de voormalige president Fernando Henrique Cardoso, die vóór Lula aan de macht was en altijd zeer nauwe banden onderhield met de politieke machines van Clinton en Blair .

Castilho speelde een belangrijke rol bij de oprichting van een parlementaire onderzoekscommissie over de Banestado-zaak. Maar nogmaals, deze commissie leidde tot nergens – zelfs niet over een eindverslag te stemmen. De meeste betrokken bedrijven hebben een deal gesloten met de Braziliaanse belastingdienst en daarmee een einde gemaakt aan elke mogelijkheid van juridische stappen met betrekking tot belastingontduiking.

Banestado ontmoet Car Wash

In een notendop: de twee grootste politieke partijen – Cardoso’s neoliberale PSDB en Lula’s Arbeiderspartij – die de imperialistische machinaties en de Braziliaanse rentiersklasse nooit echt het hoofd hebben geboden, hebben actief een diepgaand onderzoek begraven. Bovendien nam Lula, die direct achter Cardoso aankwam, bewust van of een minimum aan bestuurbaarheid behouden, een strategische beslissing om geen onderzoek te doen naar de “tucano” -corruptie, waaronder een hele reeks dodgy privatiseringen.

Aanklagers van New York hebben naar behoren een speciale Banestado-lijst voor Castilho opgesteld met wat er echt toe deed voor de strafvervolging: de volledige cirkel van het witwassen van geld, met (i) fondsen die eerst illegaal uit Brazilië werden overgemaakt met behulp van de CC5-rekeningen, (ii) het passeren van de New Yorkse filialen van de betrokken Braziliaanse banken, (iii) het bereiken van offshore bankrekeningen en trusts in belastingparadijzen (bijv. Cayman, Jersey, Zwitserland) en uiteindelijk (iv) het terugkeren naar Brazilië als – volledig witgewassen – “buitenlandse investering ”, voor het daadwerkelijke gebruik en genot van de eindbegunstigden die voor het eerst het niet-verantwoorde geld uit het land kregen met behulp van de CC5-rekeningen.

Maar toen nam de Braziliaanse minister van Justitie Marcio Thomaz Bastos, benoemd door Lula, het op. Zoals hoofdinspecteur Castilho het metaforisch uitdrukt: “dit belette opzettelijk (hem) om met het vermoorde lichaam terug te gaan naar Brazilië”.

Welnu, terwijl Castilho dit kritieke document nooit in handen kreeg, deden minstens twee Braziliaanse congresleden, twee senatoren en twee federale aanklagers – die later beroemd zouden worden als Car Wash-onderzoeksterren, Vladimir Aras en Carlos Fernando dos Santos Lima – snap het . Waarom en hoe het document – noem het de ‘bodybag’ – nooit in de strafprocedure in Brazilië is terechtgekomen, is een extra mysterie dat in het hele raadsel zit.

Ondertussen zijn er “onbevestigde” rapporten (verschillende bronnen zouden hier niet over beschikken) dat het document mogelijk is gebruikt voor regelrechte afpersing van de individuen, voornamelijk miljardairs, die op de lijst staan.

Extra saus op gerechtelijk gebied komt van het feit dat de provinciale rechter die belast was met het begraven van de Banestado-zaak niemand minder was dan Sergio Moro, de zelfzuchtige Elliot Ness-figuur die in het volgende decennium de status van superster zou worden als de capo di tutti Ik capi van het enorme Car Wash-onderzoek en de daaropvolgende minister van Justitie onder Bolsonaro. Moro nam ontslag en voert nu de facto al campagne voor president in 2022.

En hier raken we de giftige Banestado-Car Wash-verbinding. Gezien wat al openbaar is over de modus operandi van Moro op Car Wash, terwijl hij namen in documenten veranderde met het enige doel om Lula naar de gevangenis te sturen, zou de uitdaging nu zijn om te bewijzen hoe Moro niet-overtuigingen met betrekking tot Banestado ‘verkocht’. . Met een erg handig juridisch excuus: zonder gevonden ‘lichaam’ (of formeel terugverwezen naar de strafprocedure in Brazilië), kon niemand schuldig worden bevonden aan moord.

Terwijl we ons in ondraaglijke details storten, ziet en voelt Banestado steeds meer als de draad van de Ariadne die het begin kan onthullen van de vernietiging van de soevereiniteit van Brazilië. Een verhaal vol lessen voor het geleerde van het hele Global South.

De Black Market Dollar King

Castilho riep in die epische podcast alarmbellen toen hij verwees naar $ 17 miljoen die was overgegaan in de Banestado-vestiging in New York en vervolgens, van alle plaatsen, naar Pakistan was gestuurd. Castilho en zijn team ontdekten dat pas een paar maanden na 9/11. Ik stuurde hem er een paar vragen over, en via Maya antwoordde hij dat zijn onderzoekers het allemaal nog eens zouden opgraven, met de opmerking dat in een rapport wel de oorsprong van deze fondsen werd vermeld.

Het is voor het eerst dat dergelijke informatie naar boven komt – en de gevolgen kunnen explosief zijn. We hebben het over onbetrouwbare fondsen, waarschijnlijk door drugs- en wapenoperaties, waardoor de Triple Border – Brazilië, Argentinië, Paraguay – historisch gezien een toplocatie is voor CIA- en Mossad-black-ops.

Lees ook:  Lula vrijgelaten voor het grootste gevecht van zijn leven Bolsenaro moet oppassen

Mogelijk is financiering verstrekt door de zogenaamde King of The Black Market Dollars, Dario Messer, via CC5-accounts. Het is geen geheim dat zwarte marktdeelnemers bij de Tri-Border allemaal verbonden zijn met cocaïnehandel via Paraguay – en ook met evangelicalen. Dat is de basis van wat Maya, Leirner en ikzelf al beschreven hebben als Cocaine Evangelistan .

Messer is een onmisbare schakel in het recyclingmechanisme dat is ingebouwd in de drugshandel. Geld reist onder imperiale bescherming naar fiscale paradijzen, wordt naar behoren witgewassen en herleeft op glorieuze wijze op Wall Street en de City of London, met de extra bonus dat de VS een deel van het tekort op de lopende rekening verlicht. Wijs op de “irrationele uitbundigheid” van Wall Street.

Waar het echt om gaat, is het vrije verkeer van cocaïne – waarom niet verborgen in de vreemde sojalading, iets dat het extra voordeel heeft dat het het welzijn van de agro-industrie veiligstelt. Dat is een spiegelbeeld van de CIA-heroïne-ratline in Afghanistan die ik hier heb beschreven .

Maar bovenal is Messer de beruchte ontbrekende schakel om Moro te beoordelen. Zelfs de reguliere krant O Globo moest afgelopen november toegeven dat de schimmige bedrijven van Messer gedurende twee decennia non-stop werden ” gevolgd” door verschillende Amerikaanse agentschappen uit Asuncion en Ciudad del Este in Paraguay. Moro van zijn kant is een aanwinst voor twee verschillende Amerikaanse agentschappen – FBI en CIA – plus het Ministerie van Justitie.

Messer is misschien de grappenmaker in deze ingewikkelde plot. Maar dan is er de Maltese Falcon: er is maar één Maltese Falcon , zoals de John Huston-klassieker het vereeuwigde. En het ligt momenteel in een kluis in Zwitserland.

Dit zijn toevallig de originele, officiële documenten die door bouwgigant Odebrecht zijn ingediend bij het Car Wash-onderzoek en die onbetwist zijn ‘gemanipuleerd’ , ‘naar verluidt’ door het bedrijf zelf. En “misschien”, in samenspraak met (toenmalige) rechter Moro en het vervolgingsteam onder leiding van Deltan Dallagnol. Niet alleen, mogelijk, om Lula en personen die hem na staan ​​te beschuldigen, maar ook – cruciaal – om alle vermeldingen van individuen die nooit aan het licht mogen komen, te verwijderen. Of gerechtigheid. En ja, je raadt het goed als je dacht aan de (door de VS gesteunde) Black Market Dollar King.

De eerste serieuze politieke impact na de vrijlating van de Banestado-lekken is dat de advocaten van Lula, Cristiano en Valeska Zanin, de Zwitserse autoriteiten eindelijk officieel hebben verzocht de originelen over te dragen .

Gouverneur Requiao was trouwens de enige Braziliaanse politicus die Lula in februari in het openbaar vroeg om de documenten in Zwitserland op te halen. Het is geen verrassing dat Requiao de eerste publieke figuur in Brazilië was die Lula nu vroeg om al deze inhoud openbaar te maken zodra de voormalige president erachter kwam .

De echte, niet-vervalste Odebrecht-lijst van mensen die betrokken zijn bij corruptie staat vol met grote namen – waaronder de rechterlijke elite. Geconfronteerd met de twee versies, kunnen de advocaten van Lula eindelijk de vervalsing aantonen van ‘bewijsmateriaal’ dat leidde tot de gevangenisstraf van Lula, maar ook van, onder andere, de ballingschap van de voormalige president van Ecuador, Rafael Correa, de gevangenisstraf van zijn vice-president Jorge Glas , de opsluiting van de voormalige president van Peru, Ollanta Humala en zijn vrouw, en, dramatisch genoeg, de zelfmoord van de voormalige tweevoudige president van Peru, Alan Garcia .

De Braziliaanse Patriot Act

De grote politieke vraag is nu niet om de meestermanipulator te ontdekken die het Banestado-schandaal twee decennia geleden begroef.

Zoals antropoloog Leirner het omschreef, is het van belang dat het lekken van de CC5-rekeningen gericht is op het mechanisme van de corrupte Braziliaanse bourgeoisie, met de hulp van hun politieke en gerechtelijke partners – nationale en buitenlandse – om zichzelf te consolideren als een huurdersklasse, maar toch altijd onderdanig aan en onder controle gehouden door “geheime”, imperiale bestanden.

Banestado lekt en de CC5-rekeningen moeten worden gezien als een politieke opening voor Lula om failliet te gaan. Dit is een volledige (hybride) oorlog – en knipperen is geen optie. Het geopolitieke en geo-economische project om de Braziliaanse soevereiniteit te vernietigen en er een imperiale subkolonie van te maken, wint zonder twijfel.

Een maatstaf voor de explosiviteit van Banestado-lekken en CC5-poort is de reactie van diverse beperkte hangouts: donderende stilte, en dat omvat linkse partijen en alternatieve, zogenaamd vooruitstrevende media. De reguliere media, voor wie keurmeester Moro een heilige koe is, spint het op zijn best als “oud verhaal”, “nepnieuws” en zelfs als een “hoax”.

Lula staat voor een noodlottige beslissing. Met toegang tot namen tot nu toe overschaduwd door Car Wash, kan hij mogelijk een neutronenbom ontketenen en een reset van de hele game uitvoeren – waardoor een uitbarsting van aan Car Wash gekoppelde rechters, aanklagers, officieren van justitie, journalisten en zelfs van het Hooggerechtshof van de Autoriteit aan het licht komt. Generaals die in het buitenland geld hebben ontvangen van Odebrecht. Om nog maar te zwijgen van het terugbrengen van Black Market Dollar King Messer – die het lot van Moro bepaalt – naar de frontlinie. Dit betekent direct met de vinger naar de Amerikaanse Deep State wijzen. Geen gemakkelijke beslissing.

Het is nu duidelijk dat crediteuren van de Braziliaanse staat oorspronkelijk debiteuren waren. Door verschillende rekeningen te confronteren, is het mogelijk om de cirkel rond de legendarische ‘fiscale onevenwichtigheid’ van Brazilië te verdraaien – precies zoals deze plaag opnieuw wordt aangekaart met de bedoeling de activa van de noodlijdende Braziliaanse staat te decimeren. Minister van Financiën Paulo Guedes, een neo-pinochetist en cheerleader van Milton Friedman, heeft al gewaarschuwd dat hij staatsbedrijven zal blijven verkopen alsof er geen morgen is.

Lula’s plan B zou zijn om een ​​deal te sluiten die het hele dossier zou begraven – net zoals het oorspronkelijke Banestado-onderzoek twee decennia geleden werd begraven – om de leiding van de Arbeiderspartij als gedomesticeerde oppositie te behouden, zonder de absoluut essentiële aan te raken kwestie: hoe Guedes Brazilië uitverkoopt.

Dat zou de lijn zijn van Fernando Haddad, die de presidentsverkiezingen in 2018 verloor aan Bolsonaro: een soort Braziliaanse Bachelet (de voormalige president van Chili), een beschaamd neoliberaal dat alles opoffert om mogelijk in 2026 nog een kans op de macht te krijgen.

Als plan B zou plaatsvinden, zou dat de woede van vakbonden en sociale bewegingen opwekken – de Braziliaanse arbeiders- en vleesklassen die op het punt staan ​​volledig gedecimeerd te worden door neoliberalisme op steroïden en de giftige heimelijke verstandhouding van de door de VS geïnspireerde Braziliaanse versie van de Patriot Act met de militaire plannen om te profiteren van “Cocaine Evangelistan”.

En dat alles na Washington – met succes – bijna vernietigd nationale kampioen Petrobras, een eerste doel van NSA spionage. Zanin, de advocaat van Lula, voegt er – misschien te laat – aan toe dat de “informele samenwerking” tussen Washington en de Carwash op feitelijk illegaal was, volgens decreet nummer 3.810 / 02.

Wat gaat Lula doen?

Zoals het er nu uitziet, als een ontwikkeling van de Banestado-lekken, werd een eerste Banestado “VIP-lijst” verzameld. Het omvat de huidige president van het Supreme Electoral Tribunal, die ook dienst doet als rechter bij het Hooggerechtshof, Luis Roberto Barroso, bankiers, mediamagnaten en industriëlen. Aanklager van Car Wash Deltan Dallagnol staat heel dicht bij de neoliberale rechter van het Hooggerechtshof in kwestie.

De VIP-lijst moet worden gelezen als de routekaart voor de witwaspraktijken van de Braziliaanse 0,01% – naar schatting 20.000 gezinnen die de bijna een biljoen dollar aan Braziliaanse interne schuld bezitten . Een groot deel van die fondsen was in de jaren negentig via de CC5-regeling als “buitenlandse investeringen” teruggevoerd naar Brazilië. En dat is precies hoe de interne schuld van Brazilië explodeerde.

Nog steeds weet niemand waar de door Banestado ingeschakelde stroom van onbetrouwbaar geld in detail is geland. De ‘bodybag’ werd nooit officieel erkend als zijnde teruggebracht uit New York en heeft nooit zijn weg gevonden naar de strafprocedure. Maar het witwassen van geld is nog steeds aan de gang – en dus is de verjaringstermijn niet van toepassing – dus iemand, iedereen zou in de slammer moeten worden gegooid. Het lijkt er niet op dat dit snel het geval zal zijn, moeilijk.

Ondertussen, mogelijk gemaakt door de Amerikaanse Deep State, transnationale financiën en lokale comprador-elites, sommigen in uniform, sommigen in gewaden, blijft de slow motion Hybrid War-coup tegen Brazilië doorgaan. En met de dag dichterbij de dominantie van het volledige spectrum.

Dat brengt ons bij de belangrijkste, laatste vraag: wat gaat Lula eraan doen?

Lees ook:  Eén van de beste pensioenen ter wereld, hoe lang nog

Comments

comments