Terrorismebestrijder: ‘Optreden Farmers Defence Force draagt bij aan polarisatie’


De excessen in het optreden van Farmers Defence Force (FDF) dragen bij aan maatschappelijke polarisatie rond het thema klimaat. Dat stelt de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) in de nieuwe rapportage over de terrorismedreiging in Nederland.

De NCTV schrijft in de rapportage ook over de boerendemonstraties die sinds het najaar van 2019 hebben plaatsgevonden. ‘De demonstraties verlopen over het algemeen vreedzaam. Uitzondering vormt de wijze waarop Farmers Defence Force zich manifesteert. Deze organisatie kent een andere ontstaansgrond dan andere agrarische belangenbehartigers. FDF is, op de dag van de stalbezetting in Boxtel, opgericht vanuit een gevoel van zelfbescherming tegen dierenrechtenactivisten en -extremisten.’

‘Dit komt bijvoorbeeld terug in uitspraken waarin de positie van de boeren op één lijn werd gesteld met de Holocaust’, stelt de NCTV. ‘Dit heeft tot onrust en afkeuring geleid, zeker nadat het bestuur van de organisatie, in tegenstelling tot meer gematigde belangenbehartigers, geen afstand nam van de uitspraken.’

Andersdenkende medeboeren

De NCTV spreekt ook van ‘ongenuanceerde en bedreigende uitingen tegen politici en andersdenkende medeboeren’. Zo richtte FDF zich volgens de terrorismebestrijder op 13 april 2020 tegen boeren die zich laten uitkopen door de overheid. ‘Er moest worden afgerekend met ‘de zwakke schakels en de Judassen uit onze gelederen’.

‘Daarnaast vinden rondom demonstraties soms incidenten plaats,’ schrijft de veiligheidscoördinator. ‘Bijvoorbeeld door het inrijden van een deur van het provinciehuis in Groningen of het bekogelen van meerdere motoragenten met zwaar vuurwerk vanuit een rijdende bus. De excessen in het optreden van FDF dragen bij aan maatschappelijke polarisatie rond het thema klimaat.’

Gesprek aangevraagd

Farmers Defence Force is ontstemd over de passages in het rapport de NCTV. FDF zegt een officiële klacht te hebben ingediend bij het ministerie van Justitie en Veiligheid over de rapportage van NCTV en wil een gesprek met vertegenwoordigers van het ministerie.

FDF stelt dat drie passages in het rapport onjuist zijn: het gaat daarbij om ‘vermeende uitlatingen van FDF die niet door FDF zijn gedaan’; het gooien van vuurwerk naar motoragenten dat niet heeft plaats gevonden. Tot slot stelt de FDF dat het inrijden van de deur op het provinciehuis niet heeft plaats gevonden tijdens een FDF-bijeenkomst, maar na afloop van een door LTO Noord georganiseerde demonstratie.

Dierenrechtenactivisme

Dierenrechtenactivisme en -extremisme wordt ook genoemd in de rapportage. Er wordt verwezen naar internationaal georganiseerde bezettingsacties van stallen in 2019. Die vonden behalve in Boxtel ook plaats in Frankrijk en België. De nationaal coördinator constateert dat ‘de Nederlandse dierenrechtenbeweging al lange tijd klein is en zich voornamelijk uit in vreedzame demonstraties.’

Er wordt door de NCTV geen waarschuwing gegeven voor mogelijke nieuwe bezettingen. De veiligheidscoördinator acht de kans op een aanslag in Nederland ‘voorstelbaar’. Volgens de NCTV moet dan vooral worden gedacht aan aanslagen van eenlingen of kleine groepen met een jihadistisch motief of uit een andere extremistische hoek.

‘Wat Farmers Defence Force doet is geen actievoeren maar intimidatie’

In Boxtel staat een slachterij waar iedere dag 20.000 varkens worden geslacht. Bij een steekproef in juni bleek dat 1 op de 3 medewerkers daar was besmet met het coronavirus. Toch bleef de virusbrandhaard open, want anders konden boeren hun beesten niet kwijt. Onze vleesindustrie is zo efficiënt ingericht dat er dagelijks tienduizenden varkens dood moeten. Een discutabele beslissing, want er is nog steeds geen duidelijkheid waarom slachterijen zo vaak door het virus worden getroffen – ligt het aan de arbeidsmigranten, de koelsystemen of de dode dieren? Geen wonder dat Boxtelnaren zich zorgen maken. Ze willen niet dat Vion het volgende Tönnies wordt. Een groep Brabanders ging daarom een paar weken geleden de straat op.

Toen Farmers Defence Force hier lucht van kreeg, kwam de club met een tegenactie. Een oproep ging uit naar leden: ‘We maken een zeer duidelijk statement dat iedereen, en ik bedoel iedereen, met zijn tengels van onze sector afblijft!!’ Dat deden ze door foto’s te maken van de nummerborden van de demonstranten. Achteraf riep FDF op om foto’s en video’s van de ‘extreme vegans en dierextremisten’ te delen op Facebook. Op sociale media werd geïnsinueerd dat de demonstranten naar huis gevolgd waren om hun adressen te achterhalen. ‘Dan weten wij straks wie deze mensen zijn en zal het net zich langzaam om hen sluiten! Van anonimiteit naar vol in de publiciteit. Daarna mogen deze mensen zich verantwoorden.’ De pagina werd verwijderd, maar is opnieuw aangemaakt.

Laten we het beestje nu eens bij de naam noemen: wat Farmers Defence Force doet is geen actievoeren maar intimidatie. ,,Farmers Defence Force kun je zien als een pitbull die in je broek hangt. Wij hebben ons vastgebeten en laten niet los voordat onze eisen zijn ingewilligd’’, sprak een regionale FDF-actieleider in het blad Boerderij. Omdat een pitbull niet bepaald een vreedzaam dier is, vind ik dit een enge vergelijking. Maar nog beangstigender is de boodschap dat de boerenclub geen nee duldt. Dat is ronduit ondemocratisch en kan alleen maar leiden tot verdere radicalisering.

Want wat doet de FDF met mensen die hun mening niet delen? Voorman Mark van den Oever zei afgelopen zaterdag in het magazine bij deze krant dat hij er ‘alles aan zou doen’ om Jesse Klaver en Tjeerd de Groot – het D66-Kamerlid dat stelde dat de veestapel moet worden gehalveerd – ‘klein te krijgen’. Dat leek mij een impliciete bedreiging, maar het gesprek keuvelde daarna vrolijk verder over het pasgeboren zoontje van Van den Oever. Maandag kwam naar buiten dat De Groot aangifte heeft gedaan wegens doodsbedreigingen in Facebookgroepen van radicale boerenclubs. Het zou goed zijn als journalisten zich wat minder naïef opstellen ten opzichte van de FDF.

Maar nog belangrijker: de politiek, en dan met name minister Carola Schouten, moet zich veel steviger uitspreken tegen de intimidatie van burgers en politici door boze boeren. Ik vrees dat ik wel weet waarom ze dat niet doet: Schouten heeft ook een auto met nummerbord, een adres en een zoontje. En geen zin om te worden ‘gerecenseerd’ in een Facebookgroep van radicale boeren.

Steun Indignatie via PayPal veilig en simpel.
Geef een antwoord