MH17 De vele redenen om Vasily Prozorovs getuigenis te geloven over de rol van Oekraïne bij het neerhalen van MH-17

MH17 De vele redenen om Vasily Prozorovs getuigenis te geloven over de rol van Oekraïne bij het neerhalen van MH-17

1 augustus 2020 0 Door Indignatie redactie

De getuigenis van de voormalige Oekraïense inlichtingenfunctionaris Vasily Prozorov zal waarschijnlijk worden afgewezen door westerse regeringen die Kiev steunen, maar er is genoeg bewijs om zijn beweringen te staven.

KIEV, OEKRAÏNE – Een voormalige topfunctionaris van de Oekraïense veiligheidsdienst (SBU), die onlangs het land is ontvlucht, heeft een explosief getuigenis gegeven over de betrokkenheid van de Oekraïense regering bij de neergang van het passagiersvliegtuig MH-17 in 2014. Het incident, waarbij alle 283 passagiers en 15 cockpitpersoneelsleden aan boord omkwamen, was door de Oekraïense regering, de Verenigde Staten en een groot deel van de westerse media de schuld van Rusland gegeven.

Bovendien vertelde de voormalige functionaris, Vasily Prozorov, aan een groep internationale verslaggevers dat het controversiële Azov-bataljon van Oekraïne, bekend om zijn neo-nazi-ideologie en symboliek, geheime gevangenissen leidde en in stand hield in betwiste gebieden van Oost-Oekraïne waar wordt gevochten tussen pro regeringstroepen en pro-Russische separatisten. Prozorov, die in Rusland asiel heeft aangevraagd, beschuldigde ook de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk van het opleiden van een SBU-divisie die terugkeerde naar Oekraïne om terroristische aanslagen uit te voeren in de regio Donbass, die sinds de omverwerping van Oekraïne de plaats is van een burgeroorlog. regering in 2014 in een door de VS gesteunde staatsgreep.

Prozorovs identiteit werd geheim gehouden tot de persconferentie begon, in strijd met het standaardprotocol. Prozorov stelde zich vervolgens voor en verklaarde dat hij van 1999 tot 2018 in dienst was geweest bij de SBU, maar – na de door de VS gesteunde staatsgreep in 2014 – contact had opgenomen met de Russische inlichtingendienst en undercover was gaan werken in het centrale kantoor van de SBU. Hij omschrijft zichzelf niet als een overloper, omdat hij verklaarde dat zijn loyaliteit bij het Oekraïense volk blijft, terwijl de loyaliteit van degenen die in 2014 met Amerikaanse hulp aan de macht kwamen al lang verdacht is.

Prozorov merkte vervolgens op dat, kort na de staatsgreep en voordat de burgeroorlog tussen West- en Oost-Oekraïne was begonnen, de SBU – in opdracht van Kiev – begonnen was met het plannen van gevechtsoperaties in het Oosten en dat de regering had gevraagd om plannen te maken die leiden tot massale burgerdoden onder etnische Russische bevolkingsgroepen, die zouden worden bestempeld als “medeplichtigen aan terroristen”.

De voormalige SBU-officier legde ook uit hoe de SBU na de coup geheime gevangenissen had opgezet waar prominente dissidenten van de door de VS gesteunde regering werden ondervraagd, gemarteld en zelfs vermoord. Een van die gevangenissen, gelegen op een landingsbaan in Mariupol, kreeg de bijnaam “de bibliotheek” en Prozorov vergeleek het met een “concentratiekamp” en toonde beelden van zwaar geslagen gevangenen waarvan hij beweerde dat ze op de locatie waren opgesloten. De voormalige SBU-functionaris verklaarde ook dat de beslissingen van SBU, met betrekking tot de zwarte gevangenissen en andere gebieden, vaak werden “geleid” door buitenlandse adviseurs uit de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk. Het gebruik van foltering door de SBU tijdens de burgeroorlog in Oekraïne is goed gedocumenteerd , hoewel de SBU de inspanningen van de VN om de omvang ervan te onderzoeken, heeft geblokkeerd.

Bovendien beweerde Prozorov dat het neonazistische Azov-bataljon , een militie die als onderdeel van de nationale garde van het Oekraïense ministerie van Binnenlandse Zaken was opgenomen in de Oekraïense Nationale Garde, ook haar eigen gevangenissen in de antiterroristische-operatiegebieden (ATO) in Oost-Oekraïne exploiteert. Het Azov-bataljon ontvangt financiering van de regering van Oekraïne en van de Amerikaanse regering en heeft ook wapens ontvangen van de Israëlische regering .

 

Lees ook:  Trump´s visie voor Afrika: the 1960s

Inzicht in het neerhalen van de MH-17

De meest schokkende verklaringen van Prozorov hielden verband met de neergang in 2014 van vlucht 17 van Malaysian Airlines of MH-17, die Rusland onmiddellijk de schuld kreeg van de Oekraïense regering na de coup, de Verenigde Staten en een groot deel van de westerse wereld. Prozorov verklaarde en merkte eerst op dat het zijn persoonlijke mening was op basis van zijn ervaringen, dat de Oekraïense regering een “medeplichtige aan de Maleisische MH-17-vluchtramp” was geweest.

Hij vervolgde en verklaarde:

De verbazingwekkend snelle reactie van het Oekraïense leiderschap was het eerste dat me achterdochtig maakte. Mijn ondubbelzinnige mening was president Pyotr Poroshenko en zijn persdienst had voorkennis van de affaire. Ten tweede waren de vijandelijkheden al enkele maanden aan de gang, maar het luchtruim boven het gebied was niet gesloten. ‘

Hij merkte ook op dat zijn inspanningen om meer te weten te komen over de omstandigheden van de ramp binnen de SBU van een hoge officier het volgende antwoord kregen: “Steek je neus niet in dit bedrijf als je geen problemen wilt hebben. ” Prozorov merkte echter op dat “uiteindelijk toch enige informatie is uitgelekt”.

Vervolgens concludeerde hij:

Op basis van mijn eigen analyse kan ik speculeren wie medeplichtig was aan de misdaad en wie betrokken was bij het verbergen van bewijsmateriaal. Naar mijn mening waren er twee mannen bij betrokken – de huidige plaatsvervangend chef van de Oekraïense presidentiële staf Valery Kondratyuk en hoofd van de inlichtingendienst van het Oekraïense Ministerie van Defensie, Vasyl Burba. ‘

MH17

Valery Kondratyuk, links en Vasily Burba, rechts

De volledige conferentie van Prozorov is hier te zien (in het Russisch). Een samenvatting met Engelse ondertitels is hier te zien .

 

Claims worden ondersteund door onafhankelijke rapportage

Hoewel sommigen Prozorovs getuigenis misschien snel afwijzen als ‘Russische propaganda’, passen veel van zijn beweringen in onafhankelijke rapportage over het Oekraïense conflict. Bijvoorbeeld, met betrekking tot Prozorovs bewering van “zwarte site” -gevangenissen, heeft de SBU de VN in 2016 de toegang ontzegd tot vele detentiecentra in Mariupol – waar Prozorov zegt dat de “gevangenis” is gevestigd – en Kramatorsk. De SBU beweerde dat ze de toegang van de VN-inspecteurs had geblokkeerd om “overheidsgeheimen” te beschermen. De VN hadden eerst geprobeerd toegang te krijgen tot de gebieden nadat verschillende mensenrechtenorganisaties geloofwaardig bewijs hadden gevonden van marteling in faciliteiten in het gebied.

De beweringen van Prozorov dat de SBU na de staatsgreep plannen had gemaakt om etnische Russen in de Donbass te vermoorden, worden ook ondersteund door openbaar beschikbare bewijzen. Toen de burgeroorlog begon, verklaarde de in Kiev gevestigde regering bijvoorbeeld dat zij voornemens was specifiek op burgers te mikken om ” de steden schoon te maken “. In 2016 noemde de toenmalige premier Arseniy Yatsenyuk, die de ‘man van Washington in Oekraïne’ wordt genoemd, pro-Russische burgers in de regio ‘ ondermenselijk’ . In een interview uitgezonden door de door de VS gefinancierde, pro-regering Oekraïense nieuwszender Hromadske TV , beweerde een Oekraïense journalist in lijn met de regering datde betwiste regio was de thuisbasis van 1,5 miljoen mensen “die overbodig zijn” en “moeten worden uitgeroeid”. Nu dergelijke gevoelens openlijk zijn uitgesproken door vooraanstaande politici en journalisten die in lijn zijn met de huidige regering in Kiev, lijken de beweringen van Prozorov nauwelijks onredelijk.

MH17

De Amerikaanse directeur van de Defense Intelligence Agency, Robert Ashley, heeft een ontmoeting met Vasyl Burba, hoofd van de Defense Intelligence of Ukraine. Foto | Defense Intelligence of Ukraine

Met betrekking tot de vermeende rol van Oekraïne bij het neerhalen van MH-17 is het vermeldenswaard dat eerdere rapporten van de laat-Amerikaanse onderzoeksjournalist Robert Parry in detail beschreven hoe het “onafhankelijke” MH-17-onderzoek bijna volledig afhankelijk was van informatie van de Oekraïense SBU in het evenement samenvoegen. Volgens Parry:

[Deze controle door de SBU, in combinatie met de obstructie van de VN-martelsonde in het verleden], suggereert dat de SBU de JIT ook weg zou sturen van enig bewijs dat een eenheid van het Oekraïense leger zou betrekken bij het neerschieten, een situatie die zou worden beschouwd als een staatsgeheim dat de internationale steun aan het door de VS gesteunde regime in Kiev ernstig zou kunnen ondermijnen. Een van de officiële taken van de SBU is de bescherming van de Oekraïense overheidsgeheimen. ”

Bovendien beweerde een van Parry’s bronnen dat de CIA, net als Prozorov, bewijs had gevonden dat de Oekraïense regering inderdaad “medeplichtig” was geweest aan het MH-17-incident:

Een bron die was ingelicht door Amerikaanse inlichtingenanalisten vertelde me dat de conclusie van de CIA wees op een frauduleuze Oekraïense operatie waarbij een harde oligarch betrokken was met het mogelijke motief om het officiële vliegtuig van de Russische president Vladimir Poetin dat die dag terugkeerde uit Zuid-Amerika neer te schieten, met vergelijkbare markeringen als MH-17. De bron zei dat een Oekraïens gevechtsvliegtuig had vastgesteld dat het vliegtuig niet Poetin was, maar dat de aanval toch doorging, in de veronderstelling dat de tragedie de pro-Russische rebellen of Rusland rechtstreeks zou worden toegeschreven. ”

Een andere reden waarom Prozorovs getuigenis niet zonder meer als propaganda mag worden afgedaan, is het feit dat hij eerdere Russische mediaberichten over de Amerikaanse infiltratie van de SBU heeft teruggedrongen. Op de vraag van een verslaggever of hij rapporten kon bevestigen dat buitenlandse militaire functionarissen, waaronder Amerikanen, hun eigen verdieping op het SBU-hoofdkwartier bezetten, ontkende Prozorov deze beweringen onvermurwbaar en verklaarde dat er na 2005 CIA-functionarissen aanwezig waren op het SBU-hoofdkwartier, maar dat de praktijk was geweest Stopgezet. Hij verklaarde dat Amerikaanse inlichtingenfunctionarissen na de staatsgreep van 2014 regelmatig het SBU-hoofdkwartier bezochten, maar niet in het gebouw waren gevestigd.

Dus hoewel Prozorovs getuigenis waarschijnlijk zal worden afgewezen door reguliere westerse mediakanalen en westerse regeringen die Kiev steunen, is er genoeg bewijs dat suggereert dat veel van zijn beweringen – waaronder zijn meest schokkende – zorgvuldige overweging verdienen, niet regelrechte ontslag. Als Prozorov inderdaad een overloper was uit een land dat momenteel op gespannen voet staat met de VS – of het nu Rusland, Venezuela of Iran is – is het zeer waarschijnlijk dat de reguliere media dit zouden herhalen en zijn beweringen, ongeacht hun waarheidsgetrouwheid, zouden promoten. Omdat hij in Rusland asiel heeft aangevraagd, is het echter onwaarschijnlijk dat zijn recente verklaringen internationale bekendheid zullen krijgen alleen vanwege de plaats waar hij zich nu bevindt, ondanks het bewijs dat veel van die verklaringen ondersteunt.

Bovenste foto | Mensen inspecteren de crashplaats van passagiersvliegtuig Malaysia Airlines Flight 17 in de buurt van het dorp Grabovo, Oekraïne. Dmitry Lovetsky | AP

Whitney Webb is een journalist van MintPress News in Chili. Ze heeft bijgedragen aan verschillende onafhankelijke media, waaronder Global Research, EcoWatch, het Ron Paul Institute en 21st Century Wire. Ze heeft verschillende radio- en tv-optredens gemaakt en is de 2019-winnaar van de Serena Shim Award voor compromisloze integriteit in de journalistiek

OPMERKING VAN DE REDACTIE: Indignatie.nl is een onafhankelijk nieuwsbron voor ieder die op de hoogte wil blijven van het Nationale en Internationaal nieuws vaak in de vorm van opinies. Als u ons wil helpen met een kleine donatie voor onze schrijvers en medewerkers te ondersteunen, en gezond te blijven.

Comments

comments