Bereid u voor op aanstaande banksteun betaald door de JAWEL belastingbetaler

Bereid u voor op aanstaande banksteun betaald door de JAWEL belastingbetaler

3 augustus 2020 1 Door Indignatie redactie

Van de laatste crisis is niets geleerd. Banken trillen en met het domino-effect dat bekend is van de financiële crisis, zal dit verwoestende gevolgen hebben

Er is momenteel economisch slecht nieuws dat nog nooit eerder is gehoord. Ze worden in Europa en wereldwijd geleid door Spanje, dat, gezien zijn erfenis en slecht gestructureerde economie, die enorm afhankelijk is van de toeristische sector en ook sterk van de auto-industrie, nu wordt getroffen door drie golven van crisis tegelijkertijd. Maar Spanje kan – met nadelen – ook dienen als voorbeeld voor andere landen die bijzonder afhankelijk zijn van toerisme.

Het is duidelijk dat de corona-crisis de toeristische sector bijna volledig tot stilstand heeft gebracht. Dit zal nog lang zo blijven door het toenemende aantal nieuwe infecties en het toenemende aantal hotspots in het land .

En, zoals bekend, is het zakendoen met verbrandingsmotoren ook te wijten aan verschillende schandalen en het feit dat steeds meer mensen zich ervan bewust worden dat klimaatverandering een zeer reëel en urgent probleem is, in een diepe structurele crisis. Het is bekend dat ze de noodzakelijke koerswijziging verslapen en zich in Spanje blijven verslapen. Staatssteun wordt gebruikt om een ​​bestaande bedrijfstak kunstmatig in leven te houden, in plaats van over te schakelen op hernieuwbare energiebronnen en alternatieve mobiliteitsmodellen.

Miljarden euro’s worden daarom niet geïnvesteerd in deze gebieden, maar in een dinosaurustechnologie, die zinloos wordt gebruikt voor de aankoop van verbrandingsmotoren , terwijl slechts een paar maanden eerder het grote woord over klimaatbescherming werd uitgesproken op de klimaatconferentie in Madrid .

Tegen de achtergrond van de crisis in de auto- en toerismebranche is er ook een grote algemene crisis die al vóór de corona-crisis in beeld kwam. Het is al lang in opkomst met dalende economische prestaties in verschillende landen . Duitsland was vorig jaar praktisch kort in recessie .

Alleen door de uitbreiding van de noodmaatregelen van de Europese Centrale Bank (ECB) kon de algemene recessie in het eurogebied opnieuw worden opgevangen zonder rentetarieven, negatieve rentetarieven en geldstromen. Op deze manier werd de waarde van de euro kunstmatig opgedreven om de export naar andere valuta te stimuleren .

“Op pad zonder schokdemper”

Zoals hier vaak bekritiseerd is, heeft de ECB bijna al haar cartridges opgebruikt. De ECB is grotendeels hulpeloos vóór de enorme crisis die nu aan het ontstaan ​​is. Dit is precies waar vooraanstaande economen zoals Paul Krugman voor hadden gewaarschuwd . De Nobelprijswinnaar had een verkeerde inschatting van het virus en de effecten ervan, maar hij had volkomen gelijk in de veronderstelling dat we nu “zonder schokdemper” zijn.

“Vandaag zijn we slechter af met een crisis dan in 2007”, zegt Krugmann, die concludeert dat “de les” van de laatste crisis niet is geleerd. ‘Als er morgen een ineenstorting is, zullen de instrumenten om de economie te reactiveren veel zwakker zijn’, zei hij, en daarom moeten we ons warm kleden. Telepolis vermoedde begin februari en voorspelde toen begin maart dat het virus waarschijnlijk de katalysator zou zijn voor een crisis die sowieso aan de gang was, maar zou worden verergerd door de pandemie. Ook dat is nu duidelijk .

Dat is de achtergrond waartegen de crisis in Europa moet worden gezien, die landen als Spanje opnieuw bijzonder hard zal treffen, omdat de structurele problemen hier bijzonder hard zijn. Dit is vergelijkbaar met 12 jaar geleden, toen de vastgoedbubbel uiteindelijk barstte zoals verwacht in de financiële crisis, en dit gaf het land een zeer diepe crisis met enorme sociale gevolgen, aangezien ook een volledig verkeerde strijd tegen crises werd gevoerd .

De mislukte bezuinigingen in de sociale sector in die tijd hadden al dodelijke gevolgen in de Corona-crisis. En vooral in regio’s waar de neoliberale apologeten bijzonder woedend waren, waren de effecten bijzonder dodelijk, zoals in Madrid .

Dit had echter ook te maken met een onmenselijk beleid van een rechtse naar rechtse en neoliberale regionale overheid. Oude mensen werden eenvoudigweg met duizenden overgelaten . Iedereen die als bejaarde geen particuliere verzekering had, kreeg in de regio geen medische zorg meer. De ooit geprivatiseerde middelen zijn tijdens de ramp niet gebruikt, hoewel de rijksoverheid dit in het alarmdecreet uitdrukkelijk mogelijk had gemaakt.

Een overweldigde centrale regering zag echter het dodelijke gebeuren, dat niet uit haar verantwoordelijkheid kan worden genomen. Op dit punt had de auteur herhaaldelijk gewezen op de fatale ramp in Madrid, die nu kan worden gedocumenteerd. Bijna 7.300 ouderen werden geweigerd in een ziekenhuis dat gewoon werd losgelaten .

En daarom realiseert het British Statistics Office zich nu dat Madrid de stad was met het hoogste sterftecijfer. De provincies in het gebied staan ​​ook bovenaan de lijst, zoals Segovia, Guadalajara, Albacete … Barcelona staat alleen onderaan de lijst, waar de top pas later werd bereikt .

Lees ook:  Erdogan gaat de EU onder druk zetten tijdens aankomende top

Maar terug naar de dodelijke economische situatie. De grote krant El País kopte zaterdag : “Het virus bezorgt de Spaanse economie een ongekende klap met een driemaandelijkse crash van 18,5%.”

Cijfers vergelijkbaar met die uit de Spaanse Burgeroorlog

In de ondertitel wijst de kabinetsvriendelijke krant erop dat de economie jaar op jaar met 22,1% is gekrompen en dat dergelijke cijfers alleen te vergelijken zijn met die uit de zogenaamde burgeroorlog.

De economische productie daalde nog sterker na de coup van de generaals tegen de gekozen republiek, maar viel in eerste instantie samen met de gevolgen van de grote depressie in de jaren dertig. Ten tweede ontbraken ook de ongelooflijk hoge bedragen waarmee de economie in Spanje nu wordt ondersteund. Want zonder de vele miljarden die hier in de economie worden gepompt, zou de crash waarschijnlijk nog extremer zijn dan toen.

Al met al kun je het alleen maar eens zijn met de kop van het artikel, want de gevolgen van deze crisis zijn echt fataal, zoals Telepolis vrijdag ook liet zien in de arbeidsmarktcijfers . In het artikel is al gesteld dat in geen enkel ontwikkeld land de inzinking zo uitgesproken is als in Spanje.

Hoewel in Duitse media voor de VS de “economische neergang” van zelfs “32,9%” soms sensationeel wordt genoemd, zoals in de periode of andere zelfbenoemde kwaliteitsmedia, maar hier worden appels en olifanten vergeleken.

Relativering van mediasensaties

Pas in de tekst leert men eindelijk dat het Amerikaanse nummer is geëxtrapoleerd naar het jaar : “Volgens de kwartaalvergelijking van rapporten die in Europa worden gebruikt, zou dit neerkomen op een minus van bijna 10 procent”, wordt dan in perspectief geplaatst.

Maar zelfs dat is nog steeds fout, want in reële termen is het slechts 9,5%. Dit maakt de “economische neergang” zelfs relatief mild, vergeleken met de cijfers uit Spanje, Portugal (14,1%), Frankrijk (13,8%), Italië (12,4). De crash in de Verenigde Staten was zelfs nog lager dan in Duitsland (10,1%).

Het beeld wordt nog duidelijker als je de cijfers uit het 1e kwartaal optelt. De Amerikaanse economie kromp met slechts 1,2% in vergelijking met het voorgaande kwartaal. In Spanje was het minpunt echter al 5,2% . Over het algemeen is het duidelijk dat beide landen in verschillende competities spelen wanneer hun economieën crashen.

Als men het jaar voor Spanje zou extrapoleren op basis van de bestaande cijfers, zou men zelfs moeten spreken van een economische neergang van meer dan 50%. Maar niemand opent deze berekening in de kwaliteitsmedia en verwijst liever naar de afstand met vermeende horror-cijfers.

De situatie in Europese landen is donkerder dan in de Verenigde Staten

In reële termen is de situatie in veel Europese landen zelfs veel donkerder dan in de Verenigde Staten. Ook in Portugal werd in het eerste kwartaal een daling van 3,8% geraamd. Frankrijk en Italië waren met -5,3% zelfs slechter dan Spanje. Duitsland presteerde ook beduidend slechter economisch dan de VS met -2,2% in het 1e kwartaal en -10,1% in het 2e kwartaal.

Hierbij moet echter worden opgemerkt dat er in de VS nu biljoenen dollars in de economie worden gepompt om de crash te dempen . En als het gaat om financiële injecties voor de economie, zit Duitsland in dezelfde klasse als de VS wat betreft het opvangen van de crisis. Portugal, Spanje, Italië of andere landen met een zware schuldenlast kunnen niet meespelen in de competitie. In totaal zou 48% van het bruto binnenlands product van een jaar alleen al in de eerste vijf maanden als steunmaatregelen zijn vastgesteld, dat zou bijna 2 biljoen euro zijn .

Dit alles moet hier alleen worden vermeld voor de classificatie van gegevens die alleen met puntige vingers mogen worden aangeraakt.

Er kunnen echter al enkele inzichten worden getrokken uit wat tot nu toe is gezegd: de beoordeling van de auteur van 15 juni dat “biljoenen de ergste crisis van de eeuw niet zullen voorkomen”, werd zes weken later bevestigd. Er wordt ook bevestigd hoe belachelijk klein het bedrag van het zogenaamde “wederopbouwfonds” van 750 miljard euro is , gelet op de bedragen waarmee Duitsland of de Verenigde Staten hun economie steunen.

Aangezien de economische neergang daar ook groot is, moet het ook tot het laatst duidelijk zijn dat de 750 miljard op zijn best een druppel in de oceaan is voor de hele EU.

Dit bevestigt ook de beoordeling van het hoofd van het Portugese linkse blok (BE). In het Telepolis-interview noemde Catarina Martins het fonds een ‘grap’. En het feit dat bijna de helft van het bedrag, dankzij de zogenaamde “zuinige vier”, nu ook wordt verstrekt als leningen om de landen nog meer onder de schulden van de financiële markt te dwingen, is gewoonweg dramatisch. Een historische kans werd gemist.

Lees ook:  Witwassen van geld in Oeganda en dubbele EU-normen

De ongelijkheden zijn nu niet alleen gecementeerd, maar ook dodelijk vergroot. Landen als Portugal kunnen niet eens hun eigen economie ondersteunen, zoals Duitsland of de VS, en lopen achter. Nu mag de benodigde stof daar worden vernietigd.

De Europese solidariteit zou er zeker anders uitzien, vooral na het lange ontbreken van bezuinigingsvereisten, waar landen als Portugal, Spanje of Griekenland nog steeds last van hebben.

Om het drama van de op drie na grootste eurozone van het land met Spanje en daarmee uiteindelijk de hele eurozone te kunnen beoordelen, moet een sector die vrijdag aan de orde kwam nader worden bekeken: de Spaanse economie in vrije val – namelijk de arbeidsmarkt.

Wat rolt van Spanje naar Europa

Spanje is helaas ook niet begonnen met een open vizier, maar is zoals gewoonlijk eerder vermomd. Daarom wordt er diepgaand gekeken naar de Spaanse arbeidsmarktgegevens. Want zonder kritisch onderzoek krijg je een compleet verkeerde indruk van de gegevens van het statistisch bureau (INE) en trek je vervolgens de verkeerde conclusies.

Zoals altijd mogen de INE-gegevens alleen met grote voorzichtigheid worden gebruikt. Dit blijkt bijvoorbeeld al uit het feit dat de werkloosheid in Spanje nu officieel is gestegen van 14,41% in het eerste kwartaal tot 15,33% in het tweede kwartaal, aldus het statistisch bureau .

Is dat het resultaat na een verlies van bijna 1,1 miljoen premiegevers tussen april en juni? Dat zou het resultaat moeten zijn als de INE constateert dat het totaal aantal gewerkte uren ‘als nooit tevoren’ met bijna 23% is gedaald? Als het kantoor al een daling van het personeelsbestand met 285.600 mensen tot 19,7 miljoen in het eerste kwartaal had opgemerkt, zou er nu 18,6 miljoen moeten worden ingezet.

Maar INE beperkt ook het feit dat de ongeveer 3,5 miljoen mensen die in zogenaamde “tijdelijke regulering” (ERTE) zitten, worden gerekend tot “werknemers”, ook al hebben ze meestal geen kort werk. Velen van hen zullen nooit meer aan het werk gaan. Als de ERTE-regeling in september afloopt, zullen er veel worden omgezet in ERE’s, zoals de massaontslagen worden genoemd. Het is duidelijk dat deze absurde Spaanse informatie de statistici die de kwestie met enige deskundigheid benaderen, bijna niet langer ontlast.

Zo legt Wolfgang Müller in de financiële wereld de INE-cijfers uit: “Al met al een behoorlijke puinhoop met de gegevens over werkgelegenheid.” In zijn artikel over “Twijfelachtige cijfers – het voorbeeld van Spanje” wijst hij erop dat in reële termen slechts 35% van de beroepsbevolking in het tweede kwartaal daadwerkelijk werkte . Daarom is de inzinking van de economie in de eerste flashraming waarschijnlijk zelfs veel te positief.

Het moet voor iedereen duidelijk zijn wat er met name vanuit Spanje naar Europa komt, want het is een land dat tijdens de laatste crisis en daarna volledig tot bankredding is gebrand.

Aangezien, in tegenstelling tot Portugal, naar het absurde bezuinigingsbeleid werd geluisterd in plaats van de ruimte te gebruiken voor een intelligent beleid als het buurland, kwam Spanje nooit van de hoge werkloosheid (14%) af. Volgens economen daarentegen was in Portugal “volledige werkgelegenheid” praktisch in het voorjaar, omdat de werkloosheid 5% bedroeg en in het eerste kwartaal zelfs daalde .

Portugal zorgde voor de aanzienlijk hogere belastinginkomsten en een begrotingsoverschot in 2019 nadat de linkse regering het tekort in de vier jaar daarvoor meer en meer kon verminderen, zonder bezuinigingen op het sociale systeem. In Spanje was het anders. Lange tijd kon het tekort zelfs niet onder de 3% -grens komen en zijn de socialezekerheidsfondsen leeg.

Insolvente sociale zekerheid

In de praktijk is de sociale verzekering al lang insolvent. De conservatieve voorgangerregering had de grote reserves bijna volledig uitgeput en de pensioenen kunnen nu pas lange tijd worden betaald omdat de werkloosheid hoog blijft vanwege de hoge werkloosheid.

En nu blijven de sociale uitgaven enorm toenemen, terwijl de inkomsten uit sociale zekerheid en belastingen massaal ineenstorten. De kosten blijven stijgen, ook al is het sociale systeem erg gebrekkig en heeft de sociaal-democratische regering er maar een paar kleine stukjes op geplakt.

Zo is er de introductie van een volledig ontoereikende sociale uitkering, die ook 3,5 miljard euro zou moeten kosten, maar die weinig helpt en nog minder invloed zal hebben op de binnenlandse consumptie .

En het zal wraak nemen dat de beroemde stier niet door de horens werd gepakt en er op zijn minst tijdelijk geen onvoorwaardelijk basisinkomen werd ingevoerd, zoals veel initiatieven hebben geëist . Dit had in ieder geval de binnenlandse markt en de nationale economie kunnen versterken.

Dit zal echter snel echt ineenstorten, omdat internationale toeristen niet verschijnen en veel mensen in het land die te maken hebben met kort werk of werkloosheid simpelweg geen geld te besteden hebben en zo de economie en het toerisme versterken.

Het zal moeilijk zijn in september, wanneer eerdere maatregelen aflopen. De aanpak van de regering, zoals gebruikelijk in de EU, om de miljarden in de top 1% te storten in plaats van ze te geven aan degenen die het daadwerkelijk uitgeven, zal ook fatale gevolgen hebben in deze crisis.

Van de laatste crisis is niets geleerd. Want wat gebeurt er als mensen geen geld hebben, de afgelopen jaren ook weer schulden hebben of nog schulden hebben?

De leningen worden op grote schaal verrot.

De smeulende bankencrisis

In Spanje bestaat de absurde erfenis dat veel gezinnen de banken nog steeds veel geld verschuldigd zijn, ook al hebben ze hun appartementen overgenomen. In het absurde Spaanse systeem zitten velen op de helft van de schuld omdat, anders dan in de Verenigde Staten, de hypotheek niet met de sleutels van de bank wordt betaald .

En we weten al lang van de laatste crisis wat er gebeurt als grote aantallen leningen slecht worden. Het feit dat dit gezien de in Spanje getoonde ontwikkeling (ergo ook in Italië, Frankrijk, Portugal) niet zal gebeuren, kan veilig worden verplaatst naar het sprookjesrijk.

In ieder geval hebben sommige banken in het eurogebied, met name in Italië, het op twee na grootste eurogebied, hun slechte leningen nooit echt geëlimineerd, en de bankencrisis smeult daar al ruim 12 jaar . En dat geldt niet alleen voor Italië, dat vanwege zijn hoge schulden en omvang een bijzondere tijdbom is .

En dus zou een bericht in het oog moeten springen dat de grote Spaanse Santander in het tweede kwartaal een verlies van 11 miljard euro moest rapporteren en daarmee “Europa’s crisisbank” zou worden . En de Santander is een zwaargewicht.

Het is niet meer en niet minder dan de grootste financiële instelling in de eurozone. Deze grote bank, die de laatste crisis vrij goed doormaakte, moest voor het eerst in haar 163-jarige geschiedenis verlies rapporteren, plus de grootste van de Europese banken

Analoog aan het gezegde, als Duitsland niest, krijgt Spanje griep, je kunt zeggen: als de Santander struikelt, zijn bankreddingen in afwachting. Hoewel de bank een brede basis heeft in Europa en Noord- en Zuid-Amerika, moest ze in de Corona-crisis nu 12,6 miljard euro afschrijven. Hier bijvoorbeeld het feit dat er in verschillende landen rentemoratoriums gelden. Bovendien heeft Santander de voorzieningen voor verliezen op leningen voor aanstaande wanbetalingen met ongeveer EUR 7 miljard enorm uitgebreid.

En de Santander staat hierin zeker niet alleen. Haar bijzondere probleem is echter dat ze naast Spanje ook zeer actief is in andere landen die, zoals Groot-Brittannië of Brazilië, bijzonder hard worden getroffen door de corona-pandemie. Andere banken, zoals de Deutsche Bank (DB), worden tot nu toe niet zo zwaar getroffen, maar de problemen van de DB zijn bekend, waarvan velen lang dachten dat ze een zombiebank waren .

Hun buffer, die ook voor andere banken geldt, is veel kleiner dan die van de Santander. En of men de cijfers die nu worden overhandigd kan geloven, valt nog te bezien. De recente crisis heeft aangetoond dat er massaal vals is gespeeld en dat naar verluidt liquide banken plotseling van de ene op de andere dag reddingskandidaten zijn geworden, zoals in het geval van de Spaanse bankia . Spanje moest zelfs onder de reddingsparaplu gaan om ze te redden. In Ierland zag het er niet heel anders uit .

En dus wordt ook begrepen dat een groot deel van het wederopbouwfonds – dankzij de “economische vier” – alleen weer mag worden verstrekt als leningen die via de commerciële banken gaan, want hier hebben we weer te maken met een verborgen bankensubsidie ​​via de achterdeur .

Het zou zoveel gemakkelijker en effectiever zijn, ook om te voorkomen dat banken omvallen als het geld van de centrale bank rechtstreeks in projecten zou vloeien of als het in de vorm van helikoptergeld zou zijn in handen van degenen die het gebruiken om hun huur, leningen of consumptie te betalen. Het pad dat in Europa opnieuw zal worden ingeslagen, zal leiden tot zowel financiële reddingsoperaties als enorme sociale noodsituaties.

Waardeer dit artikel!!
Als je dit artikel waardeert en je waardering wilt laten blijken met een kleine donatie klik dan hier. Zo help je onafhankelijke journalistiek in stand houden.
Lees ook:  TERUG VECHTEN! Griekenland maakt duidelijk dat dit niet de dumpplaats van Turkije voor illegale migranten zal zijn


Comments

comments