Met Microsoft-aankoop van , verstevigt de VS de grip op internationale media

Met Microsoft-aankoop van , verstevigt de VS de grip op internationale media

3 augustus 2020 0 Door Indignatie redactie

Nadat Donald Trump is vrijdag de aankondiging  dat hij de populaire Chinese-eigendom videoplatform zou verbieden, Microsoft heeft vandaag doken in Hoover up TikTok nadat zij ontvangen  “persoonlijke garanties” van de president zelf, dat hij een dergelijke stap zou steunen. Trump heeft de twee partijen maximaal 45 dagen de tijd gegeven om een ​​deal te sluiten. ByteDance, het moederbedrijf van TikTok, waardeert  haar Amerikaanse activiteiten op $ 50 miljard, maar het is helemaal niet zeker dat ze een eerlijke vergoeding zullen ontvangen, gezien hun hachelijke situatie. Het platform is verreweg de meest gedownloade app in de app store van Apple, met meer dan 800 miljoen  actieve gebruikers wereldwijd, waaronder meer dan 100 miljoen in de Verenigde Staten, voornamelijk leden van Generation Z.

Zelfs als de regering probeert het debat over het verbod op Chinese bedrijven zoals TikTok en Huawei om privacykwesties te schetsen, blijft ze proberen de versleuteling van gegevens en communicatie thuis te verbieden.

De stap komt te midden van groeiende Amerikaanse agressie richting Beijing, ogenschijnlijk vanwege de aanpak van de COVID-19-pandemie, de behandeling van Oeigoeren in de provincie Xinjiang en demonstranten in Hong Kong, en vooral onbehagen over de groeiende economische macht. Begin vorige maand begon de Trump-regering  het idee van een TikTok-verbod te verspreiden, daarbij verwijzend naar mogelijke nationale veiligheidsproblemen. Op de vraag van Fox News-  anker Laura Ingraham of Amerikanen de app zouden moeten gebruiken, antwoordde staatssecretaris Mike Pompeo : ‘Alleen als u uw privé-informatie in handen van de Chinese Communistische Partij wilt hebben.’ TikTok heeft krachtig ontkend dat het samenwerkt met de Chinese regering, en merkt op dat de gegevens van Amerikaanse gebruikers worden opgeslagen in de VS, met strikte controles op de toegang van werknemers.

Het nieuws over de aanstaande aankoop maakte de aandelenmarkt enthousiast, met Microsoft-aandelen die  met vijf procent stegen op hun vrijdagtotalen. Aangezien het bedrijf meer dan $ 1 biljoen waard is, heeft het nieuws $ 77 miljard toegevoegd  aan de waarde van Bill Gates ‘bedrijf, wat suggereert dat handelaren denken dat ze de deal van hun leven ontvangen. “Microsoft waardeert persoonlijke betrokkenheid van de Amerikaanse regering en president Trump als het blijft een sterke beveiliging voor het land te ontwikkelen,” de tech reus zei  in een verklaring vandaag. 

Het bedrijf is al een voorkeurspartner van de administratie en heeft Trump veel te danken. In november ontving het  een lucratief contract van $ 10 miljard om samen te werken met het Pentagon om een ​​cloud computing-netwerk te ontwikkelen waarmee het onmiddellijk een van ‘s werelds grootste militaire aannemers wordt. De beslissing om Microsoft (en niet Amazon) de deal toe te kennen was naar verluidt  genomen in opdracht van Trump zelf, die een hekel had aan hoe hij werd behandeld door de Washington Post van Amazon-oprichter Jeff Bezos . Microsoft heeft ook een lange geschiedenis van intieme samenzwering met overheidsinstanties, waardoor ze Amerikaanse burgers kunnen bespioneren. Documenten die door Edward Snowden zijn gelekt, zijn onthuld dat het samenwerkte met de FBI en NSA om hen in staat te stellen hun eigen versleutelingsmethoden te omzeilen om informatie te verzamelen over honderden miljoenen wereldwijde gebruikers van haar platforms, zoals Skype en Outlook. Vandaag zei Microsoft dat  het “toegewijd is om TikTok over te nemen onder voorbehoud van een volledige veiligheidsbeoordeling en om de Verenigde Staten, inclusief de Amerikaanse schatkist, de nodige economische voordelen te bieden”.

 

Het internet is het nieuwe slagveld

“Wat Lockheed Martin voor de twintigste eeuw was, zullen technologie- en cyberbeveiligingsbedrijven voor de eenentwintigste zijn”, schreven de  leidinggevenden van Google, Eric Schmidt en Larry Cohen, en suggereerden dat internet het nieuwe slagveld is en de diensten van hun bedrijf aanbieden aan de White Huis.

Lees ook:  Wat In De Wereld Probeert Trump Te Doen Met TikTok?

Hoewel gigantische nieuwe sociale-mediabedrijven worden beschouwd als transnationale entiteiten, zijn de meeste in feite zeer Amerikaanse bedrijven. Terwijl miljarden mensen over de hele wereld op hen vertrouwen voor hun nieuws en entertainment, zijn ze onderworpen aan strikte Amerikaanse wetten. In januari bijvoorbeeld verbood Facebook en zijn dochterplatforms zoals Instagram en WhatsApp alle positieve vermeldingen van generaal Qassem Soleimani, een Iraanse leider die werd vermoord  bij een Amerikaanse drone-aanval. Dit kwam omdat de regering-Trump de Iraanse Revolutionaire Garde (IRGC), een officiële uitbreiding van het Iraanse leger, een terroristische organisatie vond. “We opereren onder Amerikaanse sanctiewetten, waaronder die met betrekking tot de aanwijzing door de Amerikaanse regering van de IRGC en haar leiderschap,” legde Facebook uit. Dit is met name problematisch omdat Soleimani de populairste levende figuur van Iran was, met een  goedkeuringsscore van meer dan 80 procent , wat betekent dat het Iraniërs werd verboden om online een meerderheidsmening te delen met andere Iraniërs in Iran, sprekend in het Farsi, omdat wat Trump had besloten van de ander kant van de planeet.

In zijn strijd tegen nepnieuws werkte Facebook ook samen met de Atlantic Council om te beslissen welk nieuws te promoten en wat te censureren en te verwijderen. De Atlantic Council is geboren uit de NAVO en heeft een raad van bestuur waaronder hoge regeringsfunctionarissen zoals Henry Kissinger, Condoleezza Rice en Colin Powell, ex-generaals zoals Wesley Clark en David Petraeus, en CIA-leiders zoals Leon Panetta, Michael Hayden en Robert Poorten. Evenzo is Reddit’s Director of Policy een voormalig adjunct-directeur van de Atlantic Council , die ervoor zorgt dat de populaire website aansluit bij de doelstellingen van het westerse buitenlands beleid. Ondertussen is een senior Twitter-executive een officier  in de 77e Brigade van het Britse leger, een eenheid die zich toelegt op informatieoorlog en online psychologische operaties. Ook door de Amerikaanse overheid gefinancierde denktanks Twitter en andere platforms adviseren over welke websites op de zwarte lijst moeten worden gezet en welke accounts moeten worden verwijderd, wat leidt tot een enorme vermindering  van het verkeer voor alternatieve media en honderdduizenden kritische stemmen het zwijgen wordt opgelegd. In feite heeft de Amerikaanse regering de controle over veel van wat Amerika – en de rest van de wereld – online ziet, waardoor iets ontstaat dat lijkt op een wereldwijd door de staat gecontroleerd media-apparaat.

Zelfs als de regering probeert het debat over het verbod op Chinese bedrijven zoals TikTok en Huawei om privacykwesties te schetsen, blijft  ze proberen de versleuteling van gegevens en communicatie thuis te verbieden. Dit zou in wezen een einde maken aan zelfs de schijn van online privacy, waardoor overheidsinstanties vrijwel onbeperkt toegang zouden krijgen tot alle gegevens die ze wilden zien. Het is dus mogelijk dat de gedwongen overdracht van TikTok aan Microsoft veel meer te maken heeft met controle over de middelen van de wereldcommunicatie dan met echte zorgen over onze eigen burgerlijke vrijheden.

Feature foto | Microsoft-oprichter Bill Gates stapt in een lift in de Trump Tower in New York, 13 december 2016. Seth Wenig | AP

Comments

comments