Trump kon de verkiezingen helemaal niet uitstellen

Trump kon de verkiezingen helemaal niet uitstellen

3 augustus 2020 0 Door Indignatie redactie

Donald Trump roeit terug. Zijn idee om de verkiezingen uit te stellen, kreeg zelfs binnen zijn eigen partij veel tegenstand

De Amerikaanse president Donald Trump probeert al maanden twijfels te zaaien over de wettigheid van de komende presidentsverkiezingen. In het bijzonder dient het scenario van corona-gerelateerde stemmen per post hem als een angstscenario. Zijn voorstel om de verkiezingen zelfs helemaal uit te stellen ( de president en de drie vraagtekens ) stuit op wijdverbreide tegenstand, ook binnen zijn eigen partij.

Zelfs de Republikeinse leider van de Senaat Mitch McConnell, een naaste bondgenoot van Trump, nam stelling tegen dit idee . ‘Nooit in de geschiedenis van dit land, door oorlogen, depressie en burgeroorlog, zijn er ooit punctuele verkiezingen door de federale regering gepland’, zei McConnell. ‘We zullen een manier vinden om het op 3 november opnieuw te doen.’

De leider van de Republikeinse minderheid in het Huis van Afgevaardigden, Kevin McCarthy, was even duidelijk. ‘We hebben in de geschiedenis van de federale verkiezingen nooit verkiezingen gehouden, en we moeten doorgaan met die verkiezingen’, zei McCarthy. Senator Lindsay Graham, een andere vertrouweling van Trump, zei dat uitstel ‘geen goed idee’ was.

Senator Chuck Grassley uit Iowa, de oudste Republikein in de Senaat op 86-jarige leeftijd, vond bijzonder duidelijke woorden. ‘Ik kan alleen maar zeggen dat het niet uitmaakt wat een enkele persoon in dit land zegt’, zei Grassley. ‘We zijn nog steeds een rechtsstaat en we willen ons aan de wet houden.’ Liz Cheney, die voor de Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden zit , zei zelfs dat de oppositie van de Republikeinen tegen dit idee overweldigend is.

Lees ook:  Europa heeft zich op verschillende manieren voor het migratie karretje laten spannen

Volgens het persbureau Associated Press zitten veel republikeinen op een koord. Aan de ene kant moeten ze op zijn minst het meest grillige gedrag en de ideeën van Trump afwijzen. Aan de andere kant zijn ze afhankelijk van de steun van de enthousiaste kiezersbasis van Trump in het najaar om kans te maken op de komende verkiezingen. Daarom is het onwaarschijnlijk dat steun voor Trump onder Republikeinen afneemt.

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenBlijkbaar moest Trump zich echter snel omdraaien vanwege de brede oppositie tegen het door hem opgeworpen uitstel . ‘Ik wil een keuze en een resultaat dat veel, veel meer is dan jij’, zei hij dezelfde dag op een persconferentie. ‘Ik wil geen dienst. Ik wil een keuze hebben’, zei de president.

Houd de mogelijkheid open om het verkiezingsresultaat te betwisten

Het is onwaarschijnlijk dat Trump zich alleen zorgen zal maken over de legitimiteit van het verkiezingsresultaat. Het is niet bekend dat hij de regels van het Amerikaanse politieke en juridische systeem bijzonder serieus neemt. Als hij zijn kansen op succes als bijzonder goed zou inschatten, zou hij nauwelijks proberen systematisch te twijfelen aan de juistheid van de uitslag van een verkiezing die nog niet heeft plaatsgevonden. Uiteraard wil hij de mogelijkheid openhouden om de verkiezingsuitslag te betwisten.

Lees ook:  Iets dat absoluut cruciaal is om de komende maanden te onthouden

Aan de andere kant zijn er eigenlijk praktische aspecten die de uitvoering van de verkiezingen in november problematisch maken. Omdat de pandemie, vooral als deze in het najaar versnelt, een aanzienlijk gezondheidsrisico voor de kiezers zou opleveren. ‘De Atlantic Oceaan’ geeft aan of en in hoeverre de verkiezingen veilig zullen zijn , maar het hangt ook af van de mate waarin de president eindelijk serieuze inspanningen levert om de pandemie in te dammen.

Het was te verwachten dat het verzet van de druk van Trump het harde verzet van de Democratische Partij zou ontmoeten. De democratische voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Nancy Pelosi, reageerde op de tweet van Trump met haar eigen tweet, waarin ze verwees naar de Amerikaanse grondwet : ‘Het congres kan bepalen wanneer de kiezers moeten worden gekozen en op welke dag ze moeten stemmen, deze Day zou in de Verenigde Staten hetzelfde zijn. ”

Trump kon de verkiezingen helemaal niet uitstellen.Comments

comments