Wat is er aan de hand met het TikTok-verbod van Trump en de deal van Microsoft om het te vermijden?

Wat is er aan de hand met het TikTok-verbod van Trump en de deal van Microsoft om het te vermijden?

3 augustus 2020 0 Door Indignatie redactie

Vrijdagavond vertelde president Trump verslaggevers aan boord van de Air Force One dat hij de mega-populaire app voor het delen van video’s TikTok in de VS verbood – iets wat hij en functionarissen van het Witte Huis al weken dreigden te doen vanwege bezorgdheid over hoe het Chinese eigendom bedrijf verzamelde en behandelde Amerikaanse gebruikersgegevens. Zei Trump, die veel dingen zegt: “Wat TikTok betreft, we verbieden ze uit de Verenigde Staten”, en voegde eraan toe: “Ik heb die autoriteit” en dat: “Het wordt morgen ondertekend. “

Trump woog ook – enigszins verwarrend – mee in een zich ontwikkelende (schijnbaar door het Witte Huis gesteunde) deal om het verbod tussen ByteDance, het Chinese internetbedrijf dat de app bezit, en Microsoft te vermijden. “[Het is] niet de deal waarover je hebt gehoord,” vervolgde Trump, “dat ze gaan kopen en verkopen, en dit en dat – en Microsoft en nog een. We zijn geen M & A-land [fusies en overnames]. ”

Maar Trump verbood TikTok zaterdag niet; hij bracht de dag door met golfen en tweeten, en hij verbood het ook niet op zondag. Het is nog steeds niet duidelijk of de aankondiging van Trump een soort onderhandelingstactiek was, een puur politieke poging om hard te klinken tegen China , of gewoon een nieuwe impulsieve uitbarsting van de president die gevoelig is voor uitspraken. Wat de reden ook was, het nieuws zorgde ervoor dat talloze TikTok-gebruikers in paniek raakten, waarbij sommigen afschuwelijk afscheid namen van hun volgers en anderen beloofden electorale wraak. Microsoft heeft de inspanningen om de app te kopen tijdelijk onderbroken vanwege de gemengde signalen van het Witte Huis. En GOP-leiders probeerden Trump te herinneren aan de kunst om een ​​deal te steunen.

Hieronder staat wat we weten over wat er tot nu toe is gebeurd met het TikTok-verbod, de Microsoft-deal en wat er vervolgens kan gebeuren.

Wordt TikTok daadwerkelijk verbannen, en zo ja, wanneer?

Trump leek geen haast te hebben om zijn aankondiging in het weekend door te voeren, en ambtenaren van het Witte Huis zijn ook vaag gebleven met betrekking tot de mogelijke timing. Maar met het nieuws op zondagavond dat Microsoft zijn inspanningen om TikTok te kopen hervatte, blijkbaar met toestemming van Trump, lijkt het risico op een verbod laag, althans voorlopig.

Tijdens een interview met Fox News op zondagochtend zei minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo dat de president “de komende dagen actie zou ondernemen” om “nationale veiligheidsrisico’s” aan te pakken die door Chinese softwarebedrijven in het geding zijn – wat kan betekenen dat Trump zich op meer zal richten dan alleen TikTok.

Het is ook belangrijk op te merken dat er tweeledige beveiligingsproblemen zijn over de app, dus Trump en zijn bondgenoten gaan in dit geval niet alleen. Zondag beweerde minister van Financiën Steve Mnuchin dat “iedereen het erover eens is dat [TikTok] niet kan bestaan ​​zoals het is”, inclusief zowel het Witte Huis als de congresleiders.

Hoe zit het met Microsoft en TikTok?

TikTok heeft naar schatting 100 miljoen Amerikaanse gebruikers, die de afgelopen jaren een explosieve groei hebben doorgemaakt en een van de meest gedownloade apps aller tijden zijn geworden, evenals een zeldzame concurrent van Facebook en Google. Het bedrijf heeft volgens Bloomberg een geschatte waarde van maar liefst $ 20-40 miljard . Elke deal om TikTok over te nemen, moet worden goedgekeurd door zowel Amerikaanse buitenlandse investeringen als antitrustregulatoren, en hoewel er misschien andere bedrijven of investeerders in een deal geïnteresseerd zijn, leek Microsoft een unieke positie te hebben om TikTok zowel te kunnen betalen als evenals de goedkeuring van de Amerikaanse regering. Toen woog Trump op vrijdagavond.

Op zaterdag meldden Reuters en Bloomberg allebei dat ByteDance had aangeboden om 100 procent van TikTok’s Amerikaanse activiteiten af ​​te stoten om het verbod te vermijden, maar de Wall Street Journal meldde later dat de opmerkingen van Trump ertoe leidden dat Microsoft de onderhandelingen om ze te kopen stopte:

De verklaringen van de president spoorden TikTok aan tot aanvullende concessies, waaronder het akkoord gaan om de komende drie jaar maar liefst 10.000 banen toe te voegen in de VS, maar het is niet duidelijk of deze de houding van de heer Trump zullen veranderen, zei een van de mensen. De oprichter van TikTok-moeder Bytedance Ltd., Zhang Yiming, stemde er ook mee in zijn aandeel te verkopen als onderdeel van een deal, zei de persoon. De heer Zhang zou een minderheidsbelang behouden in het kader van de deal die wordt besproken vóór de opmerkingen van Trump op de late vrijdag, zei de persoon.

De softwaregigant  was in vergevorderde gesprekken  met Bytedance en kwam in een stroomversnelling voor een deal waarvan zij dachten dat deze het doel van het Witte Huis bereikte om de populaire app door een Amerikaans bedrijf te laten kopen, aldus de mensen. Die plannen werden onderbroken toen Trump tegen verslaggevers van de Air Force One vertelde dat hij er de voorkeur aan gaf de app te verbieden en een verkoop niet zou steunen.

Treasury-functionarissen vertelden vrijdagochtend aan de Commissie buitenlandse investeringen in de VS dat de deal met ByteDance-Microsoft op handen was. De latere verwarring, volgens het Journal , is omdat sommige Trump-overheidsfunctionarissen voorstander zijn van de deal, waaronder staatssecretaris Mike Pompeo en minister van Financiën Steve Mnuchin, terwijl anderen voorstander zijn van een absoluut verbod, zoals handelsadviseur (en anti-China hardliner) Peter Navarro – die zaterdagavond probeerde te beweren dat Microsoft niet te vertrouwen was omdat het al zaken doet met China.

Lees ook:  GATES twijfelt of FDA / CDC kan worden vertrouwd op Covid en vaccins.

Verschillende Republikeinen van de Senaat en het hoofd van de Amerikaanse Kamer van Koophandel spraken zondag hun steun uit voor de Microsoft-deal in wat een gezamenlijke inspanning leek om het te redden van de mist van Trump. Op zondagavond kondigde Satya Nadella, CEO van Microsoft, aan dat hij dit weekend met de president had gesproken, zijn bezorgdheid over de mogelijke deal had bevestigd en dat het bedrijf doorging met het proberen de app te verwerven, volgens de New York Times :

Microsoft zei dat het de deal de komende weken zou voortzetten, en naar verwachting de discussies uiterlijk op 15 september zou afronden. Een dergelijke deal omvat de aankoop van TikTok-kantoren in de Verenigde Staten, Canada, Australië en Nieuw-Zeeland; ByteDance, het moederbedrijf van TikTok, zou eigenaar blijven van de kantoren van de sociale media-app in Beijing. Microsoft kan ook een reeks externe investeerders aantrekken, die bij elke deal een minderheidsbelang zouden hebben.

Het bedrijf beloofde dat als het TikTok zou overnemen, het ervoor zou zorgen dat alle Amerikaanse gebruikersgegevens terug naar het land worden overgedragen en van buitenlandse servers worden verwijderd, en zei dat het de beveiliging en privacybescherming van de app zou versterken. “Microsoft beseft ten volle het belang van het aanpakken van de bezorgdheid van de president” en “is vastbesloten TikTok te verwerven onder voorbehoud van een volledige veiligheidsbeoordeling en het verstrekken van de juiste economische voordelen aan de Verenigde Staten, waaronder de Amerikaanse schatkist”, aldus het bedrijf. Het merkte ook op dat de discussies om de app te kopen “voorlopig” waren.

Aan de andere kant meldde de South China Morning Post op zondag dat ByteDance-insiders de voorkeur geven aan het draaien van TikTok in plaats van het te verkopen, maar dat zou gewoon een onderhandelingstactiek kunnen zijn.

Voorlopig lijkt het erop dat Microsoft nog steeds op de goede weg is.

Hoe hebben TikTok-gebruikers gereageerd?

Het vermeende verbod van Trump heeft geleid tot een golf van verdriet, verontwaardiging en aandacht onder de gebruikers van de app. TikTok-video’s die verwijzen naar het verbod hebben vanaf zondagmiddag meer dan 380 miljoen views geklokt. Makers hebben emotioneel afscheid genomen , aankondigingen aan hun volgers over waar ze na het verbod online nog meer te vinden zijn, uitleg over vermeende methoden om het verbod te omzeilen en in sommige gevallen pogingen om Trump te ontmoedigen door een beroep te doen op zijn ijdelheid:

TikTok probeerde Amerikaanse gebruikers te verzekeren dat het nergens heen ging

Vanessa Pappas, de General Manager van TikTok, bracht zaterdag een TikTok-video uit om gebruikers te laten weten dat hun zorgen waren gehoord en hen te verzekeren dat het bedrijf verwachtte lange tijd in de VS te blijven opereren:

Richt Trump zich om persoonlijke redenen op TikTok-gebruikers?

Er is voortdurend gespeculeerd, aan en uit TikTok, dat Trump specifiek op de app jaagt als vergelding tegen zijn gebruikers – van wie sommigen gereserveerde tickets voor zijn beruchte onderbezochte Tulsa-rally in juni en een van die beroemd is geworden door lipsynchronisatie met de president. Hoewel het nooit een goed idee is om te onderschatten hoeveel Trump iets doet vanwege persoonlijke animus, is er meestal enig bewijs van dergelijke opvattingen van de president, die niet bekend staat om zijn bedrog of zijn gevoelens voor zichzelf houdt.

Zijn de beveiligingsproblemen met betrekking tot TikTok-gebruikersgegevens legitiem?

TikTok heeft erop aangedrongen dat niemand zich zorgen hoeft te maken dat gebruikersgegevens in handen komen van de Chinese regering, maar zoals Ben Thompson van Stratechery heeft opgemerkt , zijn de zorgen over het delen van gegevens terecht:

TikTok-gegevens kunnen absoluut naar China worden verzonden, en het is belangrijk op te merken dat dit het geval zou zijn, zelfs als het privacybeleid van [TikTok] niet zo eerlijk was. Alle Chinese internetbedrijven worden door de National Intelligence Law van het land gedwongen om alle gegevens die de overheid verlangt, door te geven, en die macht wordt niet beperkt door de grenzen van China. Bovendien is deze opvraging van gegevens niet onderworpen aan warrants of rechtbanken, zoals het geval is bij verzoeken van de Amerikaanse regering om gegevens van Facebook of een andere entiteit; de Chinese regering zou absoluut een leeralgoritme kunnen gebruiken parallel aan ByteDance’s op alle TikTok-gegevens.

Hij stelt ook dat het grote gevolgen kunnen hebben voor China om zo’n krachtig en invloedrijk platform voor sociale media te beheren:

[TikTok] censureerde #BlackLivesMatter en #GeorgeFloyd ,  blokkeerde een tiener  die de Chinese genocide in Xinjiang besprak  en  blokkeerde een video van Tank Man . The Guardian  publiceerde TikTok-richtlijnen die het Tiananmen-plein, de Tibetaanse onafhankelijkheid en de Falun Gong  censureerden , en  ik heb zelf aangetoond dat TikTok de protesten in Hong Kong en het basketbalteam Houston Rockets leek te censureren.

Het punt is echter niet alleen censuur, maar het omgekeerde: propaganda. TikTok’s algoritme, los van de beperkingen van uw sociale netwerk of professionele makers van inhoud, is gratis om alle video’s die het leuk vindt te promoten, zonder dat iemand het verschil kent. TikTok zou een bepaalde kandidaat of een bepaald probleem in een bepaalde geografie kunnen promoten, zonder dat iemand – behalve misschien de kandidaat, die nu dank verschuldigd is aan een Chinees bedrijf – het weet. Je bent misschien sceptisch dat dit zou kunnen gebeuren, maar nogmaals, China heeft al de bereidheid getoond om spraak te censureren op een in China verboden platform; hoe groot is de sprong om te denken dat een partij die zich inzet voor ideologische dominantie voor altijd een route rechtstreeks in het hart en de geest van miljoenen Amerikanen onaangetast zal laten?

Kan Trump TikTok daadwerkelijk verbieden, en zo ja, hoe?

Verbieden – of effectief verbieden – TikTok zou niet zo eenvoudig zijn als de regering-Trump beweert, maar het zou ook niet onmogelijk zijn. Volgens Trump zou hij economische noodkrachten of een uitvoerende macht kunnen gebruiken om het verbod uit te voeren, en er is een precedent voor dat soort sterke bewapening, zoals Recode’s Shirin Ghaffary heeft uitgelegd :

Als het waar is wat er wordt gemeld, zou Trump ByteDance de opdracht geven om van TikTok te desinvesteren via de Commissie buitenlandse investeringen in de Verenigde Staten (CFIUS), een interagency commissie die buitenlandse overnames en investeringen in Amerikaanse bedrijven beoordeelt die de nationale veiligheid kunnen bedreigen. De commissie, voorgezeten door Mnuchin, heeft de bevoegdheid om fusies en overnames met Amerikaanse en buitenlandse bedrijven te blokkeren of terug te draaien.

In toenemende mate  oefent de dienst haar gezag uit  over buitenlandse technologiebedrijven die in de VS actief zijn. Vorig jaar hielp CFIUS bij het blokkeren van een van de grootste deals in de technische geschiedenis, nadat Trump zijn aanbevelingen opvolgde om Broadcom in Singapore ervan te weerhouden  het Amerikaanse halfgeleiderbedrijf Qualcomm over te nemen . De commissie dwong Chinese eigenaren ook om afstand te doen van de  dating-app Grindr  en de gezondheidsstart  PatientsLikeMe .

Wat een echt verbod op de app betreft, zou dat volgens Adi Robertson van de Verge veel moeilijker, zo niet illegaal zijn :

De meest intense app-bans vinden plaats op netwerkniveau, waardoor elke communicatie tussen de beoogde servers en gebruikers in het land wordt geblokkeerd. Dat is de benadering van China’s Great Firewall en zo handhaaft India het onlangs geïmplementeerde TikTok-verbod. (Australië, dat een soortgelijk verbod overweegt, zou waarschijnlijk dezelfde aanpak volgen.) Maar de Amerikaanse wet heeft geen precedent om software op die manier te blokkeren, dus het lijkt onwaarschijnlijk dat het Witte Huis dat zou kunnen doen. een soort hardhandige netwerkcensuur.

Een andere optie is het verwijderen van platforms:

Om TikTok echt van Amerikaanse telefoons te halen, zou de overheid iets moeten doen om Apple en Google hun banden met ByteDance (samen met andere Chinese app-makers) te laten verbreken. Als je wordt verwijderd uit de iOS App Store en Google Play Store, zou TikTok’s aantrekkingskracht enorm verminderen, zelfs als je er nog steeds toegang toe zou hebben via een sideloaded app of website. … De overheid zou bedrijven in wezen opdracht geven om TikTok uit te zetten – en deplatforming kan buitengewoon krachtig zijn.

Om dit te doen, zou de Trump-administratie een tactiek kunnen herhalen die het bij Huawei gebruikte: laat de afdeling Handel TikTok op de  “entiteitenlijst” plaatsen  die haar commerciële banden met Amerikaanse bedrijven beperkt. De regering heeft hiervoor geen goedkeuring van het congres nodig en kan elk Amerikaans bedrijf aanhalen dat zaken met hen doet (behoudens speciale uitzonderingen) voor het overtreden van sancties.

De mogelijke gevolgen, inclusief politieke

De uitkomst van de impasse tussen de VS en TikTok kan verstrekkende gevolgen hebben. Zoals Shirin Ghaffary heeft opgemerkt , zou een verbod of gedwongen verkoop het succes van TikTok in gevaar kunnen brengen en haar vermogen om Amerikaanse techreuzen als Google en Facebook, die al profiteren van enorme monopolies, kan uitdagen. De impact van de entertainmentindustrie kan ook enorm zijn, zowel voor makers als voor de bedrijven die hen omcirkelen – en iedereen kreeg een voorproefje van hoe dat in het weekend zou kunnen zijn, volgens Taylor Lorenz van de New York Times :

TikTok staat vooral bekend om dansvideo’s en komische sketches, maar die dwaasheid kan twee feiten verhullen: TikTok is een krachtpatser geworden in de entertainmentindustrie en het primaire platform dat muziekbestuurders en talentagenten gebruiken om de volgende grote act te scouten. En tegelijkertijd, vooral nu de verkiezingen dichterbij komen, is de app een informatie- en organiseercentrum geworden voor Gen Z-activisten en politiek ingestelde jongeren. …

Het verlies van TikTok zou grote delen van de entertainmentindustrie op zijn kop zetten die zojuist volledig zijn geheroriënteerd rond de app. TikTok heeft de hitlijsten herschreven en is een nieuwe standaard geworden voor hoe labels en aspirant-artiesten hun liedjes promoten. En TikTok is waar grote merken zoals American Eagle, Chipotle en anderen miljoenen uitgeven om de volgende generatie consumenten te bereiken.

Elders hebben sommige critici zoals Nicholas Thompson van Wired betoogd dat het terzijde schuiven van TikTok ook een grote klap zou zijn voor de vrije meningsuiting:

Als men een fervent voorstander is van vrije meningsuiting, hoe kan men dan zelfs de doodstraf bedreigen voor een platform voor sociale media? TikTok zit vol met afval en soms haat. Maar het is gratis en open,  zelfs op manieren  die andere platforms niet zijn. …

Ik heb de afgelopen jaren gewaarschuwd dat  de grootste bedreiging voor internet  de technologische koude oorlog is tussen het redelijk open, gratis internet van het Westen en het gesloten autoritaire internet van het Oosten. Nu de president de vrijheid van meningsuiting en open markten afwijst, maak ik me zorgen of er toch niet zoveel verschil is tussen de twee partijen.

En er kunnen andere politieke gevolgen zijn. Begin juli bleek uit een Morning Consult-enquête niet verrassend dat Republikeinen en oudere volwassenen de meeste steun betuigden voor het verbieden van TikTok, terwijl 59 procent van de Generation Z-respondenten ertegen was. Bovendien zei een op de vier volwassen leden van Generation Z meer geneigd te zijn TikTok te gebruiken nadat ze hadden vernomen dat de VS overwogen het te verbieden. Bovendien merkte NBC News zaterdag op dat het verbieden van TikTok voor het eerst kiezers ertoe zou kunnen brengen wraak te nemen op de verkiezingen:

De populaire app met 100 miljoen gebruikers in de VS is voor velen van cruciaal belang gebleken tijdens de coronaviruspandemie als bron van entertainment, gemeenschap en onderwijs, vertelden een half dozijn gebruikers zaterdag in interviews aan NBC News. Ze zeiden dat TikTok hen heeft geholpen zich los te maken van de harde realiteit van de wereld en aansluiting te vinden bij gemeenschappen waardoor ze zich verbonden voelen. Sommigen zeiden dat als Trump de app verbiedt, dit veel jonge TikTokers zou kunnen motiveren om bij de verkiezingen in november tegen de president te stemmen.

“Als het dat nog niet is, denk ik dat dit zeker een doorbraak zal zijn bij jonge kiezers die uitgaan en zeker stemmen”, zei de 18-jarige Kaylyn Elkins uit de staat Washington.

The Times legde een aantal gelijkgestemde standpunten vast:

“Voor veel kinderen is de politiek erg afstandelijk”, zegt de 18-jarige Eitan Bernath, die 1,2 miljoen volgers heeft op TikTok. ‘Dit is misschien wel de eerste keer dat het voor veel kinderen thuiskomt.’

Zondag hebben negen TikTok-makers met een gezamenlijke 54 miljoen volgers, waaronder Brittany Broski, Hope Schwing en Mitchell Crawford, een open brief aan de heer Trump op  Medium gepubliceerd .

Anekdotische speculatie is natuurlijk niet gelijk aan het Election Day-effect, maar Trump die de app zelf verbiedt, of zelfs maar dreigt, zou de opkomst van jongeren dit najaar mogelijk kunnen stimuleren. Of die mogelijkheid werkelijkheid wordt, valt nog te bezien, maar de Wall Street Journal meldde afgelopen weekend dat tenminste enkele functionarissen van het Witte Huis bezorgd blijven over de mogelijke terugslag van een verbod.

Lees ook:  Burn, Neoliberalism, Burn

Dit bericht is bijgewerkt met aanvullende analyse en informatie.

Comments

comments