Beijing staat niet toe dat Trump TikTok “steelt” in een “Smash & Grab” -deal

Beijing staat niet toe dat Trump TikTok “steelt” in een “Smash & Grab” -deal

4 augustus 2020 0 Door Indignatie redactie

Tijdens een persconferentie op maandag in het Witte Huis bevestigde president Trump publiekelijk dat hij het goed zou vinden dat Microsoft of een ander groot Amerikaans bedrijf TikTok van ByteDance zou kopen, ondanks tegenstand van de adviseur van het Witte Huis, Pete Navarro, die naar CNN ging om zijn ongelukkigheid te uiten met de deal maandagochtend.

Wat daarna gebeurde, verbaasde veel van de aanwezige journalisten. Nadat hij erop had aangedrongen dat een deal zou worden afgerond tegen de door CFIUS opgelegde deadline van half september, pochte Trump dat de Amerikaanse schatkist een “zeer groot percentage” van de deal zou krijgen (het uiteindelijke aantal, zo beweerde Trump, zou gebaseerd zijn op de omvang van de deal – maar het zou zeker substantieel zijn.Trump begon toen met een analogie, waarbij de Amerikaanse regering werd vergeleken met een verhuurder en TikTok met een huurder.

“We maken dit grote succes mogelijk … TikTok is een enorm succes, maar het gebeurde in dit land.”

Zeker, Trump en de uitvoerende macht hebben eenzijdige bevoegdheid om TikTok kreupel te maken door het (en waarschijnlijk de eigenaar ByteDance) toe te voegen aan de Amerikaanse ‘entiteitslijst’ – de ‘zwarte lijst’ van de handelsafdeling waaraan Huawei, en tientallen andere Chinese bedrijven , is toegevoegd.

De opmerkingen van Trump creëerden blijkbaar een opening voor de propagandisten van China, die in een redactioneel artikel dat de aandacht van de westerse pers trok, de regering-Trump beschuldigden van schaamteloos proberen de Chinese technologie te ‘stelen’, een handeling die het een ‘smash and grab’ werd genoemd. – de VS vergelijken met een wanhopige drugsverslaafde die in geparkeerde auto’s probeert in te breken om iets te vinden, iets te stelen en te ruilen voor geld.

Lees de volledige redactie hieronder, met dank aan de People’s Daily:

Na de gelofte om de populaire app voor het delen van korte video’s TikTok op vrijdag in de Verenigde Staten te verbieden, weegt de Amerikaanse president naar verluidt de voordelen van het toestaan ​​van Microsoft om zijn Amerikaanse activiteiten te kopen.

Zulk een schandalig optreden is een tactiek die de Amerikaanse regering gebruikte tijdens de handelsakkoordonderhandelingen met China.

De tactiek houdt in dat de president straffen belooft voor sommige vermeende misstanden, gevolgd door aanwijzingen van andere overheidsfunctionarissen dat de straf mogelijk niet komt. Dit wordt kort daarna gevolgd door sommigen die dicht bij de president staan ​​en zeggen dat hij van plan is zijn dreigement waar te maken, waardoor de spanningen opnieuw sterk zullen toenemen. Allemaal met het doel te krijgen wat de Amerikaanse regering wil.

Dus het was par voor de cursus dat nadat het verbod op TikTok was voorgesteld en vervolgens werd opgehangen, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo op zondagochtend de media vertelde dat de president “de komende dagen actie zal ondernemen met betrekking tot een breed scala aan van nationale veiligheidsrisico’s die worden veroorzaakt door software die is verbonden met de Chinese Communistische Partij “.

Hoewel het nog niet bekend is hoe dat zal werken, zal de boodschap de bezorgdheid van Chinese bedrijven zeker doen toenemen.

Zoals de ervaring van TikTok aantoont, hoe ongegrond de claims tegen hen ook zijn, zolang ze Chinese bedrijven blijven, zullen ze door de administratie worden gepresenteerd als een ‘rode bedreiging’.

Dat gezegd hebbende, verdient het de voorkeur om de Amerikaanse activiteiten aan Microsoft te verkopen voor ByteDance, het moederbedrijf van TikTok in China, omdat het werkt “voor het beste resultaat”. En als dat het geval was, kwamen de opmerkingen van de beste Amerikaanse diplomaat op zondag neer op uitnodigend potentieel.

Amerikaanse kopers nemen deel aan een officieel gesanctioneerd “stelen” van Chinese technologie.

Washington is zich er terdege van bewust dat Peking voorzichtig zal zijn met het vergelden van gelijkaardige maatregelen omdat het buitenlandse investeringen in China waardeert, en de aanzienlijke Amerikaanse investeringen in China zijn voor de Chinese economie van groter belang dan de veel kleinere en krimpende Chinese investeringen voor de Amerikaanse economie.

Er is ook de extra bonus dat het dwingen van Chinese bedrijven om hun Amerikaanse activiteiten af ​​te stoten aan Amerikaanse bedrijven niet tot banenverlies zal leiden.

Het pesten van Chinese technologiebedrijven door de Amerikaanse regering vloeit voort uit gegevens die de nieuwe bron van rijkdom zijn en de nulsomvisie van “American first”. Nu het concurrentievermogen nu afhankelijk is van de mogelijkheid om gegevens te verzamelen en te gebruiken, biedt het een keuze tussen onderwerping of dodelijke gevechten in de technische wereld. Er zijn geen wortels om samenwerking te bevorderen, alleen stokken.

Maar China accepteert in geen geval de “diefstal” van een Chinees technologiebedrijf, en het heeft tal van manieren om te reageren als de regering de geplande smash and grab uitvoert.

De vraag van The People’s Daily is ironisch, aangezien de opkomst van president Trump tot het presidentschap gedeeltelijk te danken was aan zijn agressieve houding tegenover China, die hij beschuldigde van het stelen van banen, technologie en economische macht van de VS.

Vier jaar later is China’s modus operandi voor het stelen van Amerikaanse technologie bekend. Ten eerste zijn er de ‘joint ventures’ die China van alle buitenlandse bedrijven verlangt voordat ze zaken kunnen doen in China. Dit systeem is duidelijk ontworpen om Chinese bedrijven toegang te geven tot waardevolle Amerikaanse technologie als de prijs van zakendoen.

De cyberspionage-activiteiten van China, die via het ministerie van Staatsveiligheid lopen, hebben enkele van de grootste bedrijven in het westen geïnfiltreerd .

Soms wordt technologiediefstal georkestreerd door Chinese bedrijven, vermoedelijk namens de MSS, zoals de nu beruchte diefstal door Huawei-ingenieurs van “Tappy”, een stuk technologie dat is ontwikkeld door een team van ingenieurs bij T-Mobile, dat veel aandacht heeft besteed aan een rechtszaak die begin vorig jaar was aangespannen.

We kunnen doorgaan. Maar wat betreft wat dit betekent voor TikTok, de concurrerende druk van Peking en Washington kan elke deal onmogelijk maken, vooral binnen de tijdlijn die door de VS wordt geëist.

Waardeer dit artikel!!
Als je dit artikel waardeert en je waardering wilt laten blijken met een kleine donatie klik dan hier. Zo help je onafhankelijke journalistiek in stand houden.

Comments

comments