Hoe Trump erin slaagde de wereld te leiden met de slechtste reactie op de COVID-pandemie

Hoe Trump erin slaagde de wereld te leiden met de slechtste reactie op de COVID-pandemie

5 augustus 2020 0 Door Indignatie redactie

Zes maanden geleden, op 30 januari, de directeur-generaal van de World Health Organization (WHO), Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus,  kondigde  een volksgezondheidscrisis van internationaal belang (potentiële noodsituatie). Tien dagen daarvoor had de Chinese regering tot  grote schrik gezegd dat het coronavirus van mens op mens kon worden overgedragen. De besmettelijkheid van dit virus bracht de WHO ertoe de verklaring af te leggen, die kwam een ​​maand nadat het Chinese Center for Disease Control and Prevention   hun tegenhangers in de Verenigde Staten over het virus had verteld . Op de dag dat de WHO de PHEIC afkondigde, gaf Trump een persconferentie, waar hij verbijsterend  zei, “We denken dat we het heel goed onder controle hebben.” Van 30 januari t verder, het antwoord van de Trump administratie om het virus  was  onsamenhangend en waanzinnig incompetent.

Op 31 juli kwam het noodcomité van de Internationale Gezondheidsregeling (2005) van de WHO  bijeen  en de volgende dag  vroeg de  regeringen om door te gaan met hun werk om hun bevolking op te leiden om waakzaam te zijn met de basisregels van de WHO (maskers dragen, handen schoon houden). ); De WHO  vroeg  regeringen ook om “de capaciteit voor toezicht op de volksgezondheid, testen en het opsporen van contacten te blijven verbeteren”. Deze aanbevelingen werden toen ze voor het eerst werden  uitgegeven  op 29 januari, en sinds ze werden  bijgewerkt  op 5 juni, onmiddellijk gevolgd door de regeringen van  Cuba , Vietnam en  Laos., Venezuela, Nieuw-Zeeland, Zuid-Korea en de Indiase staat Kerala. Maar ze werden met geweld genegeerd door landen als Brazilië, India, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten.

Verrast

Op 30 juli vertelde de uitvoerend directeur van het Health Emergency Programme van de WHO, Dr. Mike Ryan,  op  een persconferentie dat hij “zeker verrast” was door de “traagheid in het algemeen van systemen om te reageren op zaken als het opsporen van contacten, clusteronderzoek, testen , [en] in staat zijn om een ​​alomvattende volksgezondheidsstrategie uit te voeren. ” De WHO, zei hij, bracht de eerste maanden na januari door met het bieden van technische en operationele hulp aan landen “waarvan we traditioneel het gevoel hadden die hulp nodig te hebben.” Dit was een vergissing. In veel landen waarvan zij dachten dat ze de pandemie effectief zouden aanpakken, zoals de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk, faalde het hele systeem.

“Ik denk dat we allemaal lessen leren; dat er een diepe onderinvestering is geweest in de architectuur van de volksgezondheid, ”zei Dr. Ryan. Dit is een VN-functionaris die beleefd is; het lijkt erop dat hij gewoon zou willen zeggen dat in landen als de Verenigde Staten de regering het publiek volkomen in de steek heeft gelaten.

Er zijn meer dan 18 miljoen actieve gevallen in de wereld, waarvan meer dan 4,8 miljoen in de Verenigde Staten van Amerika. De VS telt  ongeveer  59.000 tot 66.000 gevallen per dag – een catastrofaal hoog aantal, vooral als je het vergelijkt met  Laos  en  Vietnam , waar bijna geen nieuwe gevallen zijn en die weinig doden hebben (Laos heeft er geen; Vietnam heeft er  zes ). Hoe begrijpt men het totale falen van de regering-Trump om de keten van de infectie te doorbreken?

Bezuinigingen

Van 2010 tot 2019 werd het budget voor de Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention   met 10 procent verlaagd . In februari, nadat de PHEIC was afgekondigd, stelde de Trump-regering een financieringsverlaging voor van $ 9,5 miljard aan het Department of Health and Human Services  , waaronder een  verlaging van 15 procent voor de CDC  ($ 1,2 miljard) en een scherpe daling van de bijdrage aan het Infectious Diseases Rapid Response Reserve Fund. In maart verdedigde het budgetteam van Trump   deze bezuinigingen.

De Amerikaanse regering heeft niet alleen de budgetten voor de volksgezondheid voor de CDC en andere federale agentschappen verlaagd, maar ze heeft er ook voor gezorgd dat de fondsen voor staats- en lokale volksgezondheidsfunctionarissen zijn verdeeld. In 2009  ontdekte een  rapport van Trust for America’s Health dat er “een tekort is van $ 20 miljard per jaar – bij de nationale, lokale en federale overheid – aan financiering voor cruciale Amerikaanse volksgezondheidsprogramma’s.” Uit een recentere  studie  van de Trust for America’s Health bleek dat de financiering van de volksgezondheid voor lokale overheden in 2019 is gedaald van “ongeveer $ 1 miljard na 9/11 tot minder dan $ 650 miljoen”. Een uitstekend onderzoek van Associated Press  vond dat “bijna tweederde van de Amerikanen in provincies woont die meer dan twee keer zoveel uitgeven aan politiezorg als niet-ziekenhuiszorg, waaronder volksgezondheid.”

Lees ook:  D-Day.... Meer Drama dan de Beslissende in de Tweede Wereldoorlog...

Als gevolg van de bezuinigingen moesten nationale en lokale gezondheidsafdelingen tussen 2008 en 2017  55.000 mensen ontslaan  – een op de vijf gezondheidswerkers. In 2008 meldde de Association of Schools of Public Health   dat tegen 2020 “het land te maken zal hebben met een tekort van meer dan 250.000 volksgezondheidswerkers.” Er werd niets gedaan om aan deze waarschuwing gehoor te geven.

Tests

In maart kreeg Trumps schoonzoon Jared Kushner de taak om een ​​commissie te vormen om de pandemie te beheersen. In de commissie zaten trawanten van Kushner, onder wie zijn voormalige kamergenoot van de universiteit,  zogenaamd  het “A-team van mensen die dingen voor elkaar krijgen”; Afwezig in de commissie waren leiders van belangrijke afdelingen van de Amerikaanse regering, waaronder admiraal Brett Giroir die  op 12 maart was  aangesteld om de diagnostische tests van COVID-19 te coördineren (hij  verliet  de functie in juni).

Ondanks de vriendjespolitiek van de commissie, wordt  gezegd  een plan dat inclusief het opzetten van te hebben geproduceerd “een systeem van nationale toezicht en coördinatie om surge benodigdheden, toe te wijzen testkits, til de regelgeving en contractuele wegversperringen, en zorgen voor een wijdverbreid virus surveillance systeem.” Het nationale testplan, zo werd  gezegd , zou begin april door president Trump worden aangekondigd. Het was niet.

In plaats daarvan bleef Trump  opscheppen  over de reactie van zijn regering, die in wezen nihil was. Op 27 april werd Trump in het Witte Huis vergezeld door de CEO’s van Quest Diagnostics en LabCorp, die beiden opschepten dat hun firma’s de tests zouden kunnen uitvoeren. Steve Rusckowski van Quest Diagnostics  zei  in Trump-stijl: “we hebben enorme vooruitgang geboekt.” Ze deden toen 50.000 tests per dag; ze doen momenteel ongeveer  150.000 tests  per dag.

Het probleem is niet het aantal testmonsters dat per dag wordt genomen, maar de tijd die nodig is om de resultaten bij de geteste persoon te krijgen. Half juli zei Dr. Rajiv Shah, president van de Rockefeller Foundation,   dat hij ontmoedigd was door het testsysteem van de particuliere sector. “Niemand had verwacht dat de vertragingstijd zou gaan van een dag of twee naar zeven of, in sommige gevallen, 14 dagen”, zei Shah. “Met de doorlooptijd van zeven dagen test je eigenlijk helemaal niet, het is het structurele equivalent van nul testen.” Dit zijn krachtige woorden van het voormalige hoofd van USAID, wiens stichting werd  uitgebracht op 16 juli een “Nationaal COVID-19-testactieplan”, dat in maart door de Amerikaanse regering had moeten worden ontwikkeld en onmiddellijk in werking moest worden gesteld. De regering-Trump heeft het plan van de commissie van het Witte Huis van maart niet overgenomen, noch hebben ze het plan van Rockefeller overgenomen; ze hebben in feite geen plan aangekondigd.

Drie dagen nadat de Rockefeller Foundation haar plan had vrijgegeven, deed Trump weer een van zijn belachelijke uitspraken. Hij ging op Fox News en  zei : “De zaken zijn afgelopen omdat we de beste tests ter wereld hebben en we de meeste tests hebben.” Er is niets feitelijks aan beide beweringen. In juni zei Robert Redfield, directeur van Centers for Disease Control and Prevention  ,  dat maar liefst 90 procent van de gevallen in de VS wordt gemist omdat er geen tests zijn uitgevoerd. Er zijn daarom waarschijnlijk 20 miljoen mensen met de ziekte in plaats van de 2,3 miljoen bevestigde gevallen. Meer testen zouden hogere cijfers opleveren.

Testen en contactopsporing zouden een nauwkeurige isolatie mogelijk maken voor populaties die de infectie aan anderen zouden kunnen overdragen. Dit gebeurt allemaal niet. Toen admiraal Giroir tijdens een hoorzitting van het congres op 31 juli werd gevraagd of het mogelijk was om tests binnen 48 tot 72 uur terug te krijgen, antwoordde hij  : “Het is geen mogelijke benchmark die we vandaag kunnen bereiken, gezien de vraag en het aanbod.”

De incompetentie van de regering-Trump – een weerspiegeling van  de gevaarlijke incompetentie van Jair Bolsonaro uit Brazilië en Narendra Modi uit India – die bovenop een verwoest volksgezondheidssysteem en een mislukte testinstelling in de particuliere sector komt, heeft miljoenen mensen in de VS veroordeeld om de ziekte op te lopen en geef het door. Er is – tot dusverre – geen uitzicht op het doorbreken van de infectieketen in de Verenigde Staten.

Globetrotter via  counterpunch.org

Comments

comments