Het Department of Homeland Security: het ideale autoritaire instrument

Het Department of Homeland Security: het ideale autoritaire instrument

6 augustus 2020 0 Door Indignatie redactie

In de nasleep van 9/11 heeft de regering-Bush een reeks blunders gepleegd die het Amerikaanse bestuur hebben verwoest. De invasie van Irak in 2003 was de ergste van deze beslissingen, maar niet ver daarachter lag de oprichting van het Department of Homeland Security (DHS). Het DHS is het perfecte autoritaire instrument gebleken in de handen van een corrupte regering, en er is voldoende bewijs van de rol van de afdeling in het vernederende openbare leven in Amerika in de afgelopen weken. De afdeling is het instrument van Trump geworden om zich te richten op ‘antifascisten’, het label dat hij in grote lijnen op alle demonstranten heeft toegepast.

Het DHS is een bureaucratisch monster dat de kustwacht, de Federal Emergency Management Agency, de Immigration and Customs Enforcement Agency (ICE) en verschillende niet-gerelateerde afdelingen omvat. Het heeft meer dan 240.000 werknemers, een budget van $ 50 miljard en staat bekend om zijn buitensporige verspilling en ondoelmatigheid. Het is de op twee na grootste overheidsinstantie en de 60.000 wetshandhavers vertegenwoordigen de helft van alle federale wetshandhavers in de regering. Het DHS heeft te veel onderverdelingen, opereert op te veel verschillende terreinen en mist het juiste congres toezicht. De oprichting van DHS betekende dat immigratiehandhaving en grensbescherming werden verplaatst van respectievelijk de ministeries van Financiën en Justitie, en vervolgens werden behandeld als nationale veiligheidskwesties. Onder Trump, demonstranten, dissidenten,

De orkaan Katrina in 2005 leerde ons wat een puinhoop bij het DHS was veroorzaakt. Enkele jaren later erkende het kantoor van de US Customs and Border Protection dat het “post naar Amerikaanse staatsburgers die uit het buitenland afkomstig zijn, openstelt wanneer dit nodig wordt geacht.” In 2012 concludeerde een rapport van de Senaat over Homeland Security dat DHS-inlichtingen “irrelevant, nutteloos of ongepast” waren. In 2017 werd een grenswachtagent onderzocht voor het verkrijgen van vertrouwelijke reisverslagen van een journalist in Washington en deze te gebruiken om op haar bronnen te drukken.

Gebeurtenissen in Portland, Oregon hebben de DHS-bedreiging voor het bestuur en de burgerrechten belicht, aangezien de Federal Protective Service (FPS) heeft gewerkt zonder enig overleg, laat staan ​​toestemming, van de staat of lokale autoriteiten. De FPS zette zijn niet-geïdentificeerde agenten in camouflage-uniformen in zonder insignes te identificeren, gebruikte zogenaamde “niet-dodelijke” projectielen en traangas tegen Amerikaanse burgers, en dwong demonstranten in ongemarkeerde huurauto’s om zonder aanklacht in federale gebouwen te worden vastgehouden. DHS-agenten waren betrokken bij de scheiding van kinderen van hun ouders aan de zuidgrens, en agenten van de Amerikaanse immigratie- en douanehandhaving en de douane- en grensbescherming (CBP) werden bestempeld als “RoboCops” vanwege hun agressieve maatregelen tegen immigranten.

In de afgelopen week heeft het DHS Office of Intelligence and Analysis (I&A) rapporten verspreid onder verschillende wetshandhavingsinstanties die tweets samenvatten van een verslaggever van de  New York Times  en de redacteur van de blog  Lawfare . De journalisten hadden gelekte DHS-documenten gepost die tekortkomingen onthulden in de agressieve afhandeling van de gebeurtenissen in Portland door de afdeling. Volgens de  Washington Postvolgde het DHS ook de communicatie van demonstranten, een andere schending van het Eerste Amendement. De waarnemend directeur van DHS, Chad Wolf, erkende onmiddellijk de bedreiging van het Eerste Amendement, stopte de illegale activiteiten van het kantoor en verwijderde de directeur, Brian Murphy, maar dit was gewoon een daad van schadebeperking. Murphy, een voormalig FBI-agent, had de reputatie de autoriteiten van I&A verkeerd toe te passen en hun inlichtingenbeoordelingen te negeren. In ieder geval blijven de algemene problemen van DHS bestaan.

Lees ook:  Corona als nekslag van de EU

Het illegaal aanmaken van dossiers over journalisten doet denken aan de ongrondwettelijke activiteiten van de inlichtingengemeenschap in de jaren zestig en zeventig tijdens de oorlog in Vietnam. De congresonderzoeken van het midden van de jaren zeventig en de uitstekende berichtgeving van Seymour Hersh legden de illegale binnenlandse spionageoperaties van de Central Intelligence Agency, het Federal Bureau of Investigation en de National Security Agency bloot om de anti-oorlogsbeweging te verstoren. Het contraspionageprogramma van de FBI (COINTELPRO) heeft actief de legale activiteiten van tal van individuen en organisaties verstoord, waaronder Martin Luther King Jr. FBI-directeur J. Edgar Hoover’s aanwijzing van de Black Panther-partij als de ‘grootste bedreiging voor de interne veiligheid van het land’ doet denken aan van Trump’s identificatie van “antifa” als een soortgelijke bedreiging. (Tenminste, er was een Black Panther Party; er is geen “antifa” -partij.) De dossiers over politieke dissidenten doen denken aan de collectie van het DHS tegen Amerikaanse journalisten.

Net zoals COINTELPRO van de FBI en Operatie Chaos van de CIA de reputatie van deze agentschappen hebben geschaad, worden de acties van het DHS namens Donald Trump bekritiseerd door voormalige Republikeinse directeuren van het agentschap. De eerste directeur van DHS, Tom Ridge, de voormalige gouverneur van Pennsylvania, verklaarde dat het een “koude dag in de hel zou worden voordat ik zou instemmen met een ongenode interventie in een van mijn steden.” Voormalig directeur Michael Chertoff wees erop dat het DHS veel te bereid is om de steun van de president voor brutaal en agressief geweld uit te voeren, “vooral in steden … geregeerd door liberale democratische burgemeesters.”

De dreiging voor het Amerikaanse bestuur in een verkiezingsjaar is groot. Er is een autoritaire president in het Witte Huis zonder respect voor de rechtsstaat; een sterke pleitbezorger voor presidentiële macht in William Barr als procureur-generaal; vervelende en onbevestigde loyalisten aan de top van het Department of Homeland Security; en een door de Republikeinen geleide senaat die geen kritiek zal uiten op de buitensporige acties van de president. We weten weinig over Barr’s Operation Legend, die agenten van de FBI, de US Marshals Service, de Drug Enforcement Administration en het Bureau of Alcohol, Tobacco, Firearms and Explosives gebruikt om vreedzame demonstraties te voorkomen.

In ieder geval spraken minister van Defensie Mark Esper en voorzitter van de Joint Chiefs of Staff Mark Milley hun spijt uit dat ze aanwezig waren toen federale politieagenten Lafayette Square met geweld ontruimden om Trump’s godslasterlijke machtsvertoon in de St.John’s Episcopal Church in juni mogelijk te maken. Chad Wolf is echter een gewillig instrument geweest van het Witte Huis, die de zin over “gewelddadige antifa-anarchisten” navertelde en het bevel van het Hooggerechtshof blokkeerde om de bescherming en voordelen voor dromers te herstellen in de uitgestelde actie voor de aankomsten van kinderen (DACA).

Barr en Wolf zijn de aanjagers van de excessen van de president, en het is lang geleden dat ze het misbruik van respectievelijk het DoJ en het DHS namens Trump’s herverkiezingscampagne erkennen. Het is ook tijd dat het Congres het soort toezicht houdt dat de illegale en ongrondwettelijke activiteiten van de inlichtingengemeenschap tijdens de oorlog in Vietnam aan het licht bracht. De stad Portland mag geen petrischaal worden om de dood van de democratie te bestuderen.

counterpunch.orgLees ook:  Pro-onafhankelijkheidspartijen winnen Catalaanse verkiezingen

Comments

comments