Man-baby verplettert democratie: Daniel Drezner over onze “Toddler in Chief”

Man-baby verplettert democratie: Daniel Drezner over onze “Toddler in Chief”

6 augustus 2020 0 Door Indignatie redactie

Driftbuien, slechte impulscontrole, korte aandachtsspanne, oppositioneel gedrag – helaas past het allemaal

President Donald Trump is een volwassen snotaap , een heel jong kind in het lichaam van een oudere man: hij krijgt driftbuien en leeft in zijn eigen alternatieve realiteit . Hij kan zichzelf niet reguleren, begrijpt heel weinig van de wereld en moet altijd in het middelpunt van de belangstelling staan. Hij kan niet goed met anderen spelen als hij zijn zin niet krijgt, en bezit over het algemeen beperkte cognitieve, emotionele en intellectuele vermogens.

Maar Donald Trump is geen kind . Hij is 74 jaar oud. Donald Trump is ook president van de Verenigde Staten van Amerika, de opperbevelhebber van het leger van het land, en bezit de enige, exclusieve macht om de wereld op persoonlijke gril te vernietigen met kernwapens. 

Tijdens een recent interview met Jonathan Swan in de serie “Axios on HBO”, toonde Donald Trump zijn peuter-achtige karakter in het extreme . Toen hij werd geconfronteerd met zijn kwaadaardige leugens, opzettelijke nalatigheid en waanideeën met betrekking tot de coronavirus-pandemie, raakte Trump gefrustreerd en woedend en beschuldigde hij Swan ervan niet eerlijk te spelen . In antwoord op vragen over  de recente dood van Rep.John Lewis , de Amerikaanse vrijheidsstrijder en burgerrechtenicoon, uitte Trump zijn woede dat Lewis niet aanwezig was bij de inauguratie van 2016 of de State of the Union-toespraak. Net als een kind was Trump boos omdat Lewis ‘gemeen tegen hem’ was. 

Omdat Trump gekwetst was, verzon hij vervolgens absurde, hatelijke verzinsels over ‘meer doen voor Afro-Amerikanen’ dan bijna elke andere Amerikaanse president in de geschiedenis. 

Op misschien wel het belangrijkste moment van zijn Axios-interview, toonde Donald Trump dat hij heel anders was dan de overgrote meerderheid van baby’s, kinderen en andere mensen van elke leeftijd: toen hem werd gevraagd naar de meer dan 158.000 Amerikanen die zijn omgekomen door de pandemie , Antwoordde Trump: “Het is wat het is.” Trump heeft geen menselijke zorg of bezorgdheid voor andere mensen. Ter vergelijking: normale baby’s en andere kinderen – evenals dieren zoals ratten – hebben empathie voor anderen in hun soort.  

Hoe beïnvloedt Donald Trump het presidentschap en de politieke en sociale instellingen van Amerika in het algemeen ? Wat ging er zo mis met de politieke cultuur en instellingen van Amerika dat een persoon als Donald Trump, met zulke ernstige en duidelijke emotionele en intellectuele tekortkomingen, president kon worden en zo zoveel macht kon uitoefenen over het lot van het land? Als Donald Trump inderdaad de peuter is en een volwassen baby, hoe gaan zijn adviseurs en andere Republikeinen in zijn baan om hem “ouderschap” te geven? Of controleert en manipuleert hij in feite de zogenaamde “volwassenen in de kamer “? Waarom zou een redelijke volwassene willen dienen in de regering-Trump en in de chaos van zijn wereld willen worden meegezogen?

In een poging om deze vragen te beantwoorden, sprak ik met Daniel Drezner. Hij is hoogleraar internationale politiek aan de Fletcher School of Law and Diplomacy aan Tufts University. Drezner is ook een niet-ingezeten senior fellow bij de Brookings Institution. Hij heeft opiniestukken en artikelen geschreven voor de Washington Post, The Wall Street Journal, The New York Times, Foreign Affairs, Foreign Policy en The New Republic, en is ook de auteur van talloze boeken, waaronder ‘ The Toddler in Chief: What Donald Trump leert ons over het moderne voorzitterschap . “

Dit gesprek is voor de duidelijkheid en lengte bewerkt.

Hoe begrijp je het tijdperk van Trump?

Als je een politicoloog bent in het Trump-tijdperk, heb je nu een idee van hoe het moet zijn om arts te zijn bij de meeste sociale functies. Wat politicologen doorgaans proberen te doen, is om meer algemene modellen te ontwikkelen over de manier waarop politiek werkt en vervolgens een bepaalde leider (of leiders) in te voeren om te zien hoe het allemaal bij elkaar past. Donald Trump doorbreekt dat model. Bovendien is het model in sommige opzichten gevaarlijk omdat het kan leiden tot “analytische normalisatie”, waarbij Trump wordt behandeld als een normale president en dat is hij niet. En met normalisatie bedoel ik niet in normatieve zin dat Trump slecht is. Met “normaal” bedoel ik in termen van zijn besluitvormingsvermogen. Trump is in dat opzicht radicaal anders dan de meeste presidenten in de Amerikaanse geschiedenis.

Hoe plaatsen we het presidentschap van Donald Trump in relatie tot de bestaande politieke normen, instellingen en waarden van het land?  

Zoals ik in mijn nieuwe boek uitleg, heeft Donald Trump alle psychologische capaciteiten van een peuter. Er is in dat opzicht een overvloed aan bewijs.

Trump met de psychologische capaciteiten van een peuter is nu een veel groter probleem dan het 50 jaar geleden zou zijn geweest, omdat de politieke instellingen van het land zo zijn verschoven dat ze de president in wezen veel meer macht geven en daarom minder controles op zijn autoriteit dan Er was.

Donald Trump heeft alle langzaam eroderende vangrails op de Amerikaanse politieke instellingen en politieke cultuur overgenomen en ze nog verder uitgehold. Dit wordt op een aantal manieren gezien, zoals hoe het Congres meer respect heeft getoond voor de uitvoerende macht. De psychologie van Trump is hier vooral belangrijk omdat hij niet geeft om normen en de andere standaardgedragsregels die je van de president van de Verenigde Staten zou verwachten. Uiteindelijk zien we bij Donald Trump niet alleen zijn gevaarlijke gedrag, maar ook de manier waarop de instellingen hem hebben laten handelen.

Waarom bleven zoveel prominente stemmen in de nieuwsmedia en het Amerikaanse politieke leven in het algemeen proberen Donald Trump te normaliseren ? Ze bleven maar klinken over de sociale en politieke instellingen van het land en hoe ze het gedrag van Donald Trump zouden “inperken” – en bleven jarenlang zeggen dat.

Ik wil niet al te kritisch zijn over zulke stemmen in de zin dat ik denk dat wat er aan de hand was, gedeeltelijk slechts een pijnlijke wens naar normaliteit was. Dit verlangen naar normaliteit werd versterkt door een uitputtende campagne. Als de instellingen op de een of andere manier de ergste impulsen van Trump zouden controleren, dan zou het in zekere zin niet uitmaken dat hij geen erg braaf of volwassen persoon was die blijk gaf van een goed beoordelingsvermogen. Het systeem zou werken. Om eerlijk te zijn, dat is wat Amerikanen al geruime tijd geloven. Amerikanen hebben als volk een groot vertrouwen in de grondwet en het idee van checks and balances. Trump heeft bijgedragen aan het onthullen van de mate waarin dergelijke overtuigingen als onderdeel van een bredere Amerikaanse burgerreligie onuitgesproken veronderstellingen waren die worstelen om het gewicht van deze noodsituatie te overleven.

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenLees ook:  Intelligente lockdown

Het blijkt dat partijdigheid veel belangrijker is dan de Amerikaanse burgerlijke religie en andere veronderstelde overtuigingen en normen. Uiteindelijk mag Donald Trump bijna alles doen wat hij wil, als hij voldoende Republikeinen in het Congres heeft die zijn spel zullen steunen.

Hoe gedragen peuters zich? En wat onthult peutergedrag over Donald Trump?

Driftbuien, slechte impulscontrole, korte aandachtsspanne, kennisgebrek, oppositioneel gedrag, afkeer van nieuwe dingen, te veel tijd kijken naar tv of tablets of smartphones en aanverwant gedrag. Elk hoofdstuk in mijn boek begint met een citaat uit de “Guide to Raising Children” van de American Academy of Pediatrics. Veel van Trumps gedrag wordt in datzelfde boek beschreven. De analogie van Donald Trump als peuter is krachtig.

Interessant is dat mijn beschrijving en het bewijs van Trumps peutergedrag wordt herhaald door zijn eigen stafleden en de berichtgeving in de pers over hem. Trump heeft bijna geen controle over zijn humeur. Hij heeft driftbuien. Hij kan helemaal niet stilzitten en focussen. Als een peuter weet Donald Trump niet veel van de wereld. Zoals insiders van het Witte Huis hebben gedeeld, is het bijna onmogelijk om Donald Trump te informeren over belangrijke kwesties van nationale veiligheid en andere zorgen vanwege zijn aandachtsspanne en onvermogen om zich te concentreren.

Donald Trump verschilt op minstens twee nogal belangrijke manieren van peuters.

De eerste is dat peuters opgroeien. Peuters gedragen zich zoals ze doen in termen van driftbuien, omdat ze gewoon door de wereld proberen te navigeren en nog de cognitieve capaciteiten moeten ontwikkelen om de wereld op een meer volwassen manier te betrekken. Trump is meer dan 70 jaar oud en hij gaat niet veranderen.

Het tweede verschil is dat peuters ouders of andere verzorgers hebben. Peuters hebben gezagsdragers die ze in ieder geval zullen erkennen of respecteren. Donald Trump is president en opperbevelhebber. Hij heeft geen ouders of andere gezagsdragers die hem vertellen wat hij moet doen. Zijn stafleden hebben verschillende tactieken die ze gebruiken om met hem om te gaan of hem te dwingen. Maar uiteindelijk heeft Donald Trump de autoriteit om te doen wat hij wil. Als zodanig is het Witte Huis als een slecht bemand en onderhouden kinderdagverblijf waar het personeelsverloop enorm is.

Wat gebeurt er als het tirannenkind de ouders controleert?

Er is geen hogere autoriteitsfiguur waarop een beroep kan worden gedaan. Bovendien is de Republikeinse Partij volkomen bereid om Trump te volgen, zelfs als dit betekent dat ze afstand moet doen van wat voorheen kernovertuigingen en waarden waren.

De geschiedenis van jongenskoningen is niet geweldig. Historisch gezien is er een verontrustende parallel met de Duitse keizer Kaiser Wilhelm II. Net als Trump had hij ook een serieus humeur. Hij deed ook niets anders dan persverhalen over zichzelf lezen. Hij zou vampieren tijdens toespraken. Wilhelm II werd gemanipuleerd door zijn adviseurs. En natuurlijk begon hij de Eerste Wereldoorlog.

Trump is een symptoom van veel grotere culturele problemen in de Verenigde Staten. Hij is een volwassen baby, maar de Amerikaanse cultuur is infantilized en is dat de laatste decennia steeds meer.

Trump is evenzeer een symptoom als een oorzaak van wat we op dit moment in de Verenigde Staten ervaren – hoewel hij de zaken nu veel erger maakt. Alles bij elkaar heeft Donald Trump een diepe spanning van politieke onvolwassenheid in het Amerikaanse leven aangeboord. Een van de laatste regels in mijn nieuwe boek is: “Als we Donald Trump herverkiezen, zouden wij de echte peuters zijn. Omdat dit uiteindelijk veel meer op ons ligt dan op de president.”

Als ik aan Donald Trump, de opperbevelhebber, denk, denk ik steeds aan kindertelevisie en filmsterren waar ze al dit geld op jonge leeftijd aan krijgen en gemanipuleerd worden door alle mensen om hen heen. En natuurlijk eindigt het leven van een kinderster meestal niet goed. Wie manipuleert Trump, als er iemand is? Wat halen ze eruit?

De mensen die uiteindelijk Donald Trump dienen of het langst blijven, zijn in wezen de quislings, de Filistijnen of de incompetenten. Dit zijn mensen die alles willen doen om loyaliteit aan Trump te tonen. Het enige waar ze om geven, is in zijn baan zijn. Dit zijn de mensen die bereid zijn aanzienlijke offers te brengen aan hun reputatie om aan de macht te blijven om hun eigen agenda’s te bevorderen. Procureur-generaal William Barr zou een voorbeeld van zo iemand zijn. En dan zijn er ten slotte de incompetenten, de mensen die worden ingehuurd door de Trump-administratie omdat er niemand anders is die de baan zal aannemen.

Er is veel geschreven over de dagelijkse briefing van de president en het gebrek aan aandacht voor Trump. Wat zijn enkele strategieën om te communiceren met een man die de emotionele, cognitieve, intellectuele en andere tekortkomingen van Trump heeft?

Dit is waar opnieuw ambtenaren in de regering-Trump zich moesten aanpassen aan de peutermentaliteit. Ze zetten de naam van Trump in de briefings omdat hij graag over zichzelf leest. Visuele hulpmiddelen zijn ook belangrijk om met Donald Trump te communiceren. Trump krijgt ook ongelooflijk korte briefings, in wezen een pagina of twee, als dat zo is. In sommige gevallen bestaat het briefingmateriaal van Donald Trump uit een halve pagina.

Waarom houden de volgelingen van Donald Trump zo veel van hem? Waarom zou iemand zo loyaal zijn aan een volwassen baby?

Waar voel je je als volwassene prettiger bij? Vindt u het prettiger om een ​​pak aan te trekken en naar buiten te gaan en moet u welgemanierd zijn als u met andere mensen omgaat? Of ben je gelukkiger in het dragen van je pyjama en gewoon te kunnen zeggen of doen wat je wilt? Er was een anekdote over Donald Trump die veel over hem verklaart. Blijkbaar gaat Donald Trump aan tafel met Mike Pence en een aantal andere mensen. Na het eten krijgt Donald Trump twee bolletjes ijs met chocoladesaus terwijl iedereen aan tafel er maar één mag. Hij is president van de Verenigde Staten en kan voor het avondeten alles krijgen wat hij wil.

Ik had twee gedachten toen ik dit verhaal hoorde. Ik dacht: “Oh mijn god, dit is zo’n peuterbeweging.” Maar toen was er een deel van mij, en ik zal dit erkennen, dat, als je president bent, het idee dat je alles kunt krijgen wat je wilt, enigszins aantrekkelijk is. De aanhangers van Trump vinden dit leuk. Aan hen geeft Trump hun toestemming om zichzelf ervan te overtuigen: “Eindelijk kunnen we ons gedragen zoals we werkelijk zijn, niet zoals we willen dat onze betere engelen zijn.” Goedgemanierd handelen is voor sommige mensen moeilijk.

Een deel van de oproep van Trump is ook zijn oorlog tegen de zogenaamde politieke correctheid. Die zin is eigenlijk gewoon een zwevende betekenaar die betekent wat de Amerikaanse rechters en Fox News-typen willen dat het is. “Politieke correctheid” is voor hen de niet-bestaande “War on Christmas” of “antifa” of “Black Lives Matter”. “Politieke correctheid” is ook al die “oostkust-liberalen en deskundigen” die “echte Amerikanen” vertellen wat ze moeten doen.

Het is de peuterstijl van praten, als je luid schreeuwt, win je. Daarom moet het erkennen van experts en andere respectabele standpunten worden afgewezen. Trumps aanhangers zien zichzelf al decennia lang als een verlies van cultureel kapitaal. Net als een peuter is er iets aantrekkelijks aan het gooien van een aanval.

Hoe zou je, afgezien van de metafoor voor baby’s, Donald Trump en zijn ambtsperiode anders omschrijven?

Eerlijk gezegd is de Age of Trump als een alternatieve versie van de film “Idiocracy”, behalve dat we in plaats van president Camacho president Donald Trump hebben.

En het personage van Terry Crews, president Dwayne Elizondo Mountain Dew Herbert Camacho, probeerde eigenlijk goed werk te leveren. Hij geeft eigenlijk om de Verenigde Staten van Amerika.

Ik zou president Camacho verkiezen boven Donald Trump. Camacho probeert, ondanks al zijn fouten, eigenlijk een effectieve leider te zijn. Hij probeert eigenlijk de slimste persoon ter wereld in te huren om het land te redden. Trump, aan de andere kant, wil constant de slimste persoon in de kamer zijn, of het laten lijken alsof hij de slimste persoon in de kamer is, terwijl hij dat niet is.Lees ook:  De grote verandering: De geopolitiek van de dreigende recessie

Comments

comments