Voedselprijzen stijgen tot gevaarlijke niveaus als “een tweede golf van ontslagen” de Amerikaanse economie treft

Voedselprijzen stijgen tot gevaarlijke niveaus als “een tweede golf van ontslagen” de Amerikaanse economie treft

6 augustus 2020 0 Door Indignatie redactie

Het is je misschien opgevallen in het nieuws dat de voedselprijzen erg agressief zijn begonnen te stijgen. Ik heb mijn lezers herhaaldelijk gewaarschuwd dat dit precies is wat er zou gebeuren, en dat er meer prijsverhogingen op komst zijn. Angst voor COVID-19 heeft tot een enorme hoeveelheid extra vraag geleid, aangezien Amerikanen koortsachtig hun voorraadkasten hebben gevuld, en tegelijkertijd heeft het virus het de grote voedingsbedrijven erg moeilijk gemaakt om bij te blijven. In de afgelopen maanden hebben we een groot aantal voedselproductiefaciliteiten tijdelijk zien sluiten, zijn de voedselvoorzieningsketens in een staat van chaos geraakt en hebben supermarkten het steeds moeilijker om hun schappen vol te houden. Vele jaren geleden herinner ik me dat ik in een Econ 101 klas zat als een heel jonge student, en een van de dingen die ik leerde, was dat de prijzen zullen stijgen als het aanbod daalt en de vraag stijgt. Het was dus onvermijdelijk dat de prijzen van supermarkten pijnlijker zouden worden, en de laatste cijfers die zijn vrijgegeven door de BEA zijn absoluut nogal alarmerend …

Volgens gegevens die vorige week zijn vrijgegeven  door het Bureau of Economic Analysis, is de prijs voor bijna alle soorten voedsel sinds februari gestegen. De prijzen voor rundvlees en kalfsvlees zijn maar liefst 20,2% gestegen sinds vóór de pandemie, terwijl andere basisproducten zoals eieren ( 10,4% ), gevogelte ( 8,6% ) en varkensvlees ( 8,5% ) ook aanzienlijk zijn gestegen.

Als de prijzen zo blijven stijgen, zullen veel Amerikaanse gezinnen rundvlees uit hun dieet moeten schrappen, simpelweg omdat ze het zich niet meer kunnen veroorloven.

En natuurlijk komen deze prijsstijgingen op een heel slecht moment, want we zitten midden in een historische economische neergang . Toen Bella Flores, een vrouw uit Oregon, onlangs haar maandelijkse reis naar de supermarkt maakte, was ze geschokt  door de prijsstijgingen …

Bella Flores, inwoner van Medford, zegt dat ze de schok voelde toen ze onlangs naar de winkel ging om haar maandelijkse items op te halen.

“Het bleef maar stijgen, $ 50 en daarna $ 69, ik ben zoiets als oh onzin man, het is veel,” zei ze.

Eigenlijk, als ik de supermarkt uit kon komen met een rekening van slechts 69 dollar, zou ik springen van vreugde.

Tegenwoordig lijkt het alsof je waar ik woon niet eens een volle kar met boodschappen kunt krijgen voor minder dan 200 dollar.

Helaas zijn er meer prijsstijgingen onderweg. De vraag zal hoog blijven en veel voedingsbedrijven zullen op een lager niveau blijven opereren. Bedenk bijvoorbeeld eens wat de CEO van Tyson Foods  onlangs te zeggen had …

Tijdens een recent telefoongesprek met analisten waarin de financiële resultaten van het derde kwartaal werden besproken, zei Noel White, CEO van Tyson (TSN), dat sommige van de faciliteiten van het bedrijf “blijven werken met een verlaagd productieniveau”.

Nu de voedselprijzen al zo hoog zijn, heeft de Federal Reserve besloten dat dit een perfect moment is om de inflatie nog meer op te krikken. Het volgende komt uit een CNBC-artikel met de titel “De Fed zal naar verwachting een grote toezegging doen om de inflatie binnenkort op te voeren” …

In de komende paar maanden zal de Federal Reserve een beleidslijn versterken die haar jarenlang tot lage rentetarieven zal verplichten, aangezien zij een agenda van hogere inflatie en een terugkeer naar het volledige werkgelegenheidsbeeld nastreeft dat verdween toen de pandemie van het coronavirus verdween.

Recente verklaringen van Fed-functionarissen en analyses van marktveteranen en economen wijzen op een verschuiving naar het streven naar ‘gemiddelde inflatie’, waarbij inflatie boven het gebruikelijke streefcijfer van 2% van de centrale bank zou worden getolereerd en zelfs gewenst.

Is dat niet geweldig?

U kunt er bijna altijd op rekenen dat de Federal Reserve het verkeerde doet.

Ondertussen meldt Fox Business dat een  “tweede golf van ontslagen”  nu de economie heeft getroffen …

Volgens een nieuw onderzoek van Cornell University en RIWI treft een tweede golf van ontslagen Amerikaanse arbeiders tijdens een sterke stijging van het aantal gevallen van coronavirus in het hele land, en een patstelling van het Congres over stimuleringsmaatregelen.

De onderzoekers voerden de enquête uit tussen 23 juli en 1 augustus en ontdekten dat 31% van de werknemers die na aanvankelijk ontslag weer op de loonlijst waren gezet, nu voor een tweede keer zijn ontslagen. Bovendien zegt 26% van de opnieuw ingehuurde werknemers te horen dat ze mogelijk opnieuw worden ontslagen.

Die cijfers zijn absoluut onthutsend.

We wisten al dat miljoenen en miljoenen banen die oorspronkelijk verloren waren gegaan, nooit meer terugkomen, en nu leren we dat miljoenen banen die daadwerkelijk zijn herwonnen, weer verloren gaan.

Dus wat dit betekent is dat op precies hetzelfde moment dat de voedselprijzen torenhoog stijgen, talloze Amerikanen zonder werk komen te zitten en geen loonstrookjes meer hebben.

Wat een nachtmerrie.

En dit kan helpen verklaren waarom het US Census Bureau constateert dat zoveel Amerikanen  op dit moment maaltijden missen …

Deze week publiceerde het US Census Bureau de resultaten van een enquête waarin bijna 30 miljoen van de 249 miljoen respondenten zeiden dat ze ergens in de week vóór 21 juli niet genoeg te eten hadden. Het was het hoogste aantal mensen dat melding maakte van onvoldoende voedsel sinds de Census begon die informatie begin mei bij te houden.

In de eerste helft van dit jaar waren we getuige van rijen bij voedselbanken die tot drie kilometer lang waren, en we zullen waarschijnlijk de rest van 2020 soortgelijke scènes zien.

Maar het goede nieuws is dat de VS er nog steeds beter aan toe is dan de rest van de wereld. Zoals ik eerder heb uiteengezet, hebben gigantische legers sprinkhanen gewassen verwoest in Afrika, het Midden-Oosten en Azië, en nu wordt gemeld dat ze hebben besloten Rusland binnen te vallen …

Sprinkhanenzwermen zijn de zuidelijke regio’s van Rusland binnengevallen en hebben enorme schade toegebracht aan de lokale landbouw.

Volgens regionale autoriteiten wordt de schade geschat op meer dan 13 miljoen dollar.

Volgens het Ministerie van Nood is in zeven delen van de republiek Kalmukkië de noodtoestand uitgeroepen.

Ondertussen “is bijna een derde van China getroffen door ernstige overstromingen” , en dat heeft een dramatisch effect op de gewasproductie daar.

Zelfs in de beste tijden worstelen we om iedereen op de hele planeet te voeden, en hier in 2020 wordt de wereldwijde voedselproductie getroffen door een hele reeks grote problemen.

Ik verwacht volledig dat de wereldwijde voedselvoorziening steeds krapper zal worden, en dat heeft zeer ernstige gevolgen voor de komende jaren .

Ja, de voedselprijzen zijn al erg hoog, maar nu is het tijd om een ​​voorraad in te slaan, want ze zullen alleen maar hoger gaan.

Helaas zijn er miljoenen en miljoenen Amerikanen die het zich niet kunnen veroorloven om een ​​voorraad in te slaan omdat ze hun baan al zijn kwijtgeraakt en er geen inkomen meer binnenkomt.

Waardeer dit artikel!!
Als je dit artikel waardeert en je waardering wilt laten blijken met een kleine donatie klik dan hier. Zo help je onafhankelijke journalistiek in stand houden.

Comments

comments