Vooral mensen met bloedgroep A lopen een risico op corona

Vooral mensen met bloedgroep A lopen een risico op corona

7 augustus 2020 0 Door Indignatie redactie

Sinds het begin van de coronapandemie onderzoeken wetenschappers of en welke rol de bloedgroep speelt bij de kans op besmetting. Medio maart hadden Chinese onderzoekers al de bloedgroepen van 2.173 geïnfecteerde mensen uit Wuhan en Shenzhen geanalyseerd en vergeleken met die van de gezonde bevolking in dezelfde regio. Als resultaat had 38 procent van de Covid 19-patiënten bloedgroep A, vergeleken met slechts 31 procent in de gezonde vergelijkingsgroep.

Een Chinees onderzoeksteam had begin maart al de ontdekking gedaan dat een bovengemiddeld aantal mensen met bloedgroep A een ernstig beloop van coronaziekte had. Mensen met bloedgroep 0 liepen daarentegen veel minder risico.

Wetenschappers van de Universiteit van Oslo en de Universiteit van Kiel namen bloedmonsters van in totaal 1610 mensen die een ernstige coronaziekte hadden en zuurstof nodig hadden voor acute medische zorg. De bloedmonsters waren afkomstig uit de gebieden in Italië en Spanje die bijzonder getroffen waren door de coronapandemie. Het DNA van de Covid-19-patiënten werd vergeleken met dat van 2205 gezonde bloeddonoren uit beide landen.

De voorstudie, geleid door de Noor Tom Karlsen en de Duitse wetenschapper Andre Franke, kwam tot de conclusie dat coronapatiënten met bloedgroep A twee keer zo vaak zuurstof nodig hebben en op een beademingsapparaat zijn aangesloten dan mensen met van bloedgroep is 0. In termen van risico zitten bloedgroep AB en B tussenin.

Zoals de onderzoekers aankondigden, is het een voorpublicatie van de onderzoeksresultaten die nog niet is gecontroleerd door andere wetenschappers, een zogenaamde “peer review”.

corona

 

achtergrond

De eerdere bloedgroepspecifieke analyses geven aan dat dragers van bloedgroep A een 50 procent verhoogd risico hebben om ernstiger ziek te worden met Covid-19. Daarentegen lijkt bloedgroep 0 geassocieerd te zijn met een beschermend effect. De onlangs gepubliceerde publicatie door Chinese wetenschappers over de “medRxiv” preprint-server suggereert ook dat bloedgroep A geassocieerd is met een hoger risico op ernstige Covid-19-kuren in vergelijking met niet-A-bloedgroepen (DOI:   10.1101 / 2020.03.11.20031096) ). Daarentegen toonde deze studie ook aan dat dragers van bloedgroep 0 in vergelijking met niet-0 bloedgroepdragers een lager risico op infectie hebben.

Onder bloedgroep wordt verstaan ​​de specifieke aard van het bloed bij mens en dier. Er zijn vier verschillende hoofdbloedgroepen bij mensen: A, AB, B en 0. Er zijn ook positieve en negatieve uitdrukkingen.

37 procent van de mensen in Duitsland heeft de bloedgroep “A +”. Ongeveer 35 procent heeft de bloedgroep “0+”. De bloedgroep “B +” komt voor bij 9 procent van de mensen in Duitsland, de bloedgroep “A-” en “0-” bij 6 procent elk. De bloedgroepen “AB +” met 4 procent, “B-” met 2 procent en “AB-” met 1 procent komen het minst voor.

Lees ook:  Hoe hard zal het Coronavirus de wereldeconomie raken?

De geneeskunde doet al lang onderzoek naar de verbanden tussen bloedgroepen en de gevoeligheid voor infectie bij andere pathogenen. De bloedgroep kan een fundamentele risicofactor zijn voor ziekten, zegt Markus Lerch, hij is hoogleraar interne geneeskunde aan de  Universiteit van Greifswald . Hiermee moet rekening worden gehouden bij het zoeken naar de oorzaken van bepaalde chronische aandoeningen.

Renate Heinz, hoogleraar interne geneeskunde aan de  universiteit van Wenen , houdt zich bezig met de relatie tussen bloedgroepen en chronische ziekten bij de mens. Uit de cardiologie weten we dat dragers van bloedgroepen A, B en AB meer kans hebben op vaatziekten, zegt ze. Volgens de Vereniging van Duitse Cardiologen is zes procent van alle hartaandoeningen terug te voeren op een ongunstige bloedgroep.

De reden hiervoor is dat er meer stollingsfactoren in het bloed van groepen A, B en AB zitten. Dit zijn eiwitten die een hemostatisch effect hebben wanneer bloedvaten worden beschadigd door verbinding met de bloedplaatjes en de vaatwand. Wonden sluiten sneller als u meer stollingsfactoren in uw bloed heeft. Het bloed klontert gemakkelijker, waardoor trombose gemakkelijker wordt gevormd  .

“Een verhoogde neiging tot trombose kan natuurlijk ook leiden tot een slechte bloedtoevoer naar de hersenen”, zegt Renate Heinz. En dus tot geheugenverlies en dementie. Een studie van de Universiteit van Vermont, VS vond een duidelijk verband met de bloedgroep van dementiepatiënten. Een team onder leiding van arts Kristine Alexander analyseerde gezondheidsgegevens van meer dan 30.000 Amerikanen die 45 jaar of ouder waren en die gedurende vier jaar waren geobserveerd.

Het geheugenverlies trof de dragers van bloedgroep AB bijzonder vaak. Volgens de studie is de kans op het ontwikkelen van dementie 80 procent hoger dan die van mensen met bloedgroep nul, die bijzonder zeldzaam zijn.

Mensen met bloedgroep 0 hebben niet baat bij alle ziekten. Dragers van deze bloedgroep zijn over het algemeen overgevoelig voor nieuwe voedings- en omgevingsfactoren en hebben de neiging om een ​​overactief immuunsysteem te hebben. Ze zijn daarom in het nadeel bij maagzweren, allergieën en artritis. Historisch gezien zijn dragers van bloedgroep A, B of AB beter  uitgerust tegen de  pest dan bloedgroep 0. Het is des te belangrijker om te weten welke effecten de bloedgroep heeft op coronaziekten.

Het systeem bestaat in wezen uit vier hoofdgroepen, de groepen A, B, AB en 0. In 1900 ontdekte Karl Landsteiner dit bloedgroepsysteem door experimenten met bloed. Hij ontdekte dat sommige bloedmonsters samenklonterden tijdens het mengen. Hij vond twee verschillende antigenen op het oppervlak van de rode bloedcellen, antigeen A en antigeen B, volgens welke de groepen zijn verdeeld. Bloedgroep A heeft dus antigeen A, bloedgroep B antigeen B. Groep AB heeft zelfs beide antigenen, terwijl groep 0 geen van de antigenen heeft. De antigenen zijn verantwoordelijk voor samenklontering wanneer de bloedgroepen zich vermengen, aangezien ze antilichamen ontwikkelen zodra “vreemde” bloedcellen verschijnen. Bloedgroep A vormt antistoffen tegen B (anti-B), bloedgroep B tegen A (anti-A). Bloedgroep AB vormt geen antilichamen, anders zouden je eigen bloedcellen elkaar vernietigen. Omdat bloedgroep 0 geen antigenen heeft, vormt het de antilichamen anti-A en anti-B. De antistoffen voor de antigenen worden gevormd in de eerste levensjaren.

Naast het AB0-systeem is er het antigeen D, Rhesus-factor D genaamd, dat Karl Landsteiner precies 40 jaar later ontdekte. Naast de bloedgroep wordt daarom ook vermeld of iemand resuspositief of resusnegatief is. Vaak wordt het ‘positieve’ of ‘negatieve’ achter de bloedgroep geplaatst zonder de term resus te noemen, dat wil zeggen A positief, AB negatief enz. Ongeveer 85 procent van de blanke Europese en Amerikaanse bevolking en bijna 100 procent van alle Afrikanen, Aziaten en Noord-Amerikaanse Indianen zijn resuspositief, de rest resusnegatief.

Vond je dit stuk leuk? Overweeg om een ​​kleine fooi te geven en deze met je vrienden te delen, zodat ik kan blijven schrijven. Ik zou elke vorm van ondersteuning op prijs stellen.
Lees ook:  Echte of twijfelachtige virologen die plotseling in wetgevers zijn veranderd

Het is eindelijk 2021 ...

… En nog nooit is er zo gretig uitgekeken naar een nieuw jaar. De Covid-19-vaccins, het openen van de horeca en uitgaansleven, de aankomende verkiezingen in Nederland, het Joe Biden-voorzitterschap, de last-minute Brexit-deal: hoewel er grote uitdagingen blijven bestaan, is er reden voor hoop. Met een nieuw jaar in het verschiet, doen we er alles aan om indrukwekkende blogs te leveren waarop u altijd kunt vertrouwen.

Wij geloven dat iedereen toegang verdient tot informatie die is gebaseerd op wetenschap en waarheid, en tot analyse die is geworteld in autoriteit en integriteit. Daarom hebben we een andere keuze gemaakt: onze rapportage open houden voor alle lezers, ongeacht waar ze wonen of wat ze kunnen betalen. Dit betekent dat meer mensen beter geïnformeerd, verenigd en geïnspireerd kunnen worden om zinvolle actie te ondernemen.

In deze gevaarlijke tijden is een naar waarheid zoekende wereldwijde alternatieve mede zoals TIndignatie essentieel. We hebben geen aandeelhouders of eigenaar van een miljardair, wat betekent dat onze blogs vrij is van commerciële en politieke invloed - dit maakt ons anders. Wanneer het nog nooit zo belangrijk is geweest, stelt onze onafhankelijkheid ons in staat om de machthebbers onbevreesd te onderzoeken, uit te dagen en bloot te leggen.

Lees ook:  Coronavirus: wanneer en hoe moet ik een mondkapje dragen?
In een jaar van ongekende elkaar kruisende crises in 2020, hebben we precies dat gedaan, met onthullende journalistiek die een reële impact had: de onhandige aanpak van de Covid-19-crisis niet alleen in ons landje Nederland, de Black Lives Matter-protesten en de tumultueuze Amerikaanse verkiezingen.

Als er ooit een tijd was om je bij ons aan te sluiten, dan is het nu. Uw financiering stimuleert onze bloggers, het beschermt onze onafhankelijkheid en zorgt ervoor dat we voor iedereen open kunnen blijven. U kunt ons door deze uitdagende economische tijden heen ondersteunen.

Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, maakt echt een verschil voor onze toekomst. Steun  indignatie al vanaf € 1 - het duurt maar een minuut. Dank je.


Comments

comments