Wanneer COVID-19 en orkanen botsen

Wanneer COVID-19 en orkanen botsen

8 augustus 2020 0 Door Indignatie redactie

Het is van cruciaal belang dat arbeidsmigranten toegang hebben tot economische kansen om hun gemeenschappen te kunnen helpen herstellen van de dodelijke combinatie van COVID-19 en natuurrampen.

Het is moeilijk om te denken aan dreigende natuurrampen in het midden van een wereldwijde pandemie. Maar het is absoluut noodzakelijk dat beleidsmakers dat doen. Dit jaar voorspellen wetenschappers, deels als gevolg van klimaatverandering, een van de meest actieve Atlantische orkaanseizoenen ooit.

In feite hebben zich in 2020 al negen tropische stormen uit de westelijke Atlantische Oceaan gevormd, iets dat nog nooit eerder zo vroeg in het orkaanseizoen is gebeurd, met orkaan Isaias net deze week. Dit is vooral zorgwekkend omdat COVID-19- gevallen drastisch toenemen en de pandemie het vermogen van staten om te reageren op niet- coronavirus- noodsituaties blijft beïnvloeden .

Deze uitdaging is natuurlijk niet alleen in Amerika. Andere delen van de wereld hebben al geworsteld met de kruising van COVID-19 en grootschalige rampen met wisselende resultaten. Van cycloon Harold in de Stille Oceaan tot cycloon Amphan in India tot ernstige overstromingen en sprinkhanenzwermen in Oost-Afrika, er zijn enkele belangrijke trends naar voren gekomen. Door ze te bestuderen en ervan te leren, kunnen beleidsmakers op het westelijk halfrond zich wellicht beter voorbereiden op het ergste.

Overbelastingsketens, onderfinanciering en gemarginaliseerde werknemers

De COVID-19-pandemie zet de toeleveringsketens onder druk, zelfs voor eenvoudige huishoudelijke artikelen. Waar de toeleveringsketens bijzonder onder druk staan, zijn de prijzen van essentiële goederen enorm gestegen, waardoor het voor humanitaire hulpverleners moeilijker wordt om de hoognodige hulp te bieden voor langdurige wereldwijde noodhulp.

Door grootschalige natuurrampen als cyclonen en orkanen aan de mix toe te voegen, worden deze toch al kwetsbare systemen alleen maar erger. Strikte afsluitings- en ontsmettingsprocedures hielden bijvoorbeeld de broodnodige snelle levering van noodvoorraden in Vanuatu tijdens cycloon Harold in de weg en vertraagde de hulp op sommige moeilijk te bereiken eilanden met wel twee weken. Bovendien, COVID-gerelateerde annuleringen van intra-eiland transport, inclusief vliegtuigen en schepen, in combinatie met de vernietiging van hoofdwegen door cycloon Harold om de hulpverlening verder te vertragen.

Evenzo hebben natuurrampen gevolgen voor de levering van COVID-gerelateerde voorraden. In Oost-Afrika, waar in mei recordbrekende overstromingen meer dan 1,1 miljoen mensen op de vlucht sloegen, werd belangrijke infrastructuur, waaronder een aantal belangrijke bruggen en wegen, vernield of beschadigd. Dit veroorzaakte een nachtmerrie voor humanitaire organisaties die probeerden hulpgoederen te leveren, waaronder die bedoeld voor COVID-19.

Ondanks deze uitdagingen zijn hulporganisaties doorgegaan, maar hun budgetten en impact op het terrein lopen gevaar. Tot op heden zijn in grote lijnen, de vastleggingen voor de financiering van humanitaire noodsituaties, COVID-gerelateerde of niet, zijn gedaald kort door ten minste een derde ten opzichte van deze tijd vorig jaar. Zo hebben financieringsoproepen voor overstromingen en sprinkhanenhulp in Oost-Afrika een gecombineerd gat van $ 325 miljoen, en de opgehaalde bedragen vertegenwoordigen minder dan 20% van de uitgesproken behoefte. De oproepen van het VN-Bureau voor de Coördinatie van Humanitaire Zaken (UN OCHA) in Ethiopië worden met meer dan 84% ondergefinancierd .

Bovendien laat de eigen rapportage van Refugees International zien dat de cycloon Harold dit jaar, vergeleken met de cycloon Pam uit 2015, veel minder aandacht en humanitaire financiering heeft gekregen, ook al heeft hij meer dan 27% van de bevolking van Vanuatu verdreven. Volgens de Financial Tracking Service van de UN OCHA ontving Vanuatu in 2015 meer dan $ 37,2 miljoen aan humanitaire hulp voor Pam; dit jaar is slechts $ 4,8 miljoen gedoneerd voor Harold.

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenLees ook:  Vechten over vaccins: exportverboden en de mislukte uitrol van de EU

Toch is er een nieuwe kwetsbare laag ontstaan ​​voor degenen die door rampen zijn ontheemd, nu regeringen over de hele wereld migrerende werknemers hebben verdreven om de verspreiding van COVID-19 te beperken. Bijvoorbeeld, in de Sundarbans in het zuiden van India, honderden of duizenden arbeidsmigranten terug van stedelijke centra maart voordat de cycloon Amphan raken. Nu zijn ze gestrand zonder vooruitzichten op een baan omdat hun gemeenschap worstelt om te herstellen. Dit is vooral zorgwekkend, aangezien geldovermakingen van migranten bij rampen vaak een betrouwbare levensader zijn.

Arbeidsmigranten die niet naar huis zijn teruggekeerd, maar die mogelijk hun baan zijn kwijtgeraakt tijdens opdrachten voor onderdak ter plaatse door de autoriteiten, staan ​​voor vergelijkbare uitdagingen. De Wereldbank voorspelt zelfs dat overmakingen die naar huis worden gestuurd, dit jaar met meer dan 20% zullen afnemen. Dit betekent dat plaatsen zoals Vanuatu, waar seizoensarbeiders normaal gesproken jaarlijks meer dan $ 19 miljoen naar huis sturen , minder geld van familieleden zullen hebben om te herbouwen en te herstellen na de val van de cycloon Harold van dit jaar. De mogelijkheid om geld terug naar huis te sturen wordt verder belemmerd door het feit dat migrerende werknemers ook vaak niet in aanmerking komen voor COVID-19-regelingen voor sociale bescherming.

Wat betekent dit voor beleidsmakers?

Hoewel de pandemie van COVID-19 en grootschalige rampen over de hele wereld anders worden aangepakt, zijn er onmiskenbare trends die wijzen op een grotere uitdaging waarmee beleidsmakers worden geconfronteerd. Ten eerste zijn onze humanitaire toeleveringsketens jammerlijk onvoldoende voorbereid op enige vorm van grote verstoring. Ten tweede schieten nationale regeringen en internationale organisaties die vaak de leiding hebben over het helpen van de meest behoeftigen tekort. Ten derde kan beleid om de crisis van COVID-19 aan te pakken, andere juist verergeren.

Donorlanden, zoals de Verenigde Staten, moeten dringend stappen ondernemen om te investeren in rampenbestrijding en herstel – al dan niet gerelateerd aan COVID-19. De Verenigde Naties schatten dat de kosten van de bescherming van de meest kwetsbaren tegen de ergste gevolgen van de pandemie ongeveer $ 90 miljard bedragen. Hoewel dit bedrag hoog lijkt, vertegenwoordigt het minder dan 1% van het aantal wereldwijde stimuleringspakketten dat rijke landen zijn begonnen te implementeren. Een aanzienlijke bijdrage van de VS van 20 miljard dollar aan noodfinanciering zou dus niet alleen redelijk zijn, maar ook in overeenstemming zijn met Amerika’s uitgesproken inzet voor humanitair leiderschap.

Substantiële en snelle hulpinjecties zijn ook economisch gezien op de lange termijn zinvol in een kwetsbare omgeving waar andere rampen voorkomen. De Wereldbank schat bijvoorbeeld dat alleen al de sprinkhanenproblematiek de grotere regio van de Hoorn van Afrika, inclusief Jemen, tegen het einde van dit jaar maar liefst 8,5 miljard dollar zou kunnen kosten. Een snelle reactie zou dat verlies met meer dan $ 6 miljard kunnen verminderen.

Nationale regeringen mogen migrerende werknemers niet op staande voet uitzetten of het hun onmogelijk maken om te blijven, aangezien dergelijke acties of nalatigheden meer het resultaat zijn van angst en vooroordelen dan gezonde oordelen over het volksgezondheidsbeleid. Het is inderdaad van cruciaal belang dat migrerende werknemers toegang hebben tot economische kansen – zowel in stedelijke centra als in het buitenland – om hun gemeenschappen adequaat te kunnen helpen herstellen van de dodelijke combinatie van COVID-19 en een ramp. Om ervoor te zorgen dat migrerende werknemers dit het beste kunnen doen, moeten beleidsmakers hen, ongeacht hun status, betrekken bij herstelplanning en economische bijstandsmaatregelen.

Ten slotte is er de noodzaak om humanitaire operaties te decentraliseren, zoals sommige hulporganisaties die ter plaatse werken al hebben aangegeven dat ze zullen doen. Het opbouwen van de capaciteit van lokale mensen – vooral in de gemeenschappen die vaak worden getroffen door grote stormen – is essentieel. Hierdoor worden de hoge kosten van het bereiken van moeilijk bereikbare gemeenschappen verlaagd en wordt de humanitaire hulp gemaximaliseerd terwijl de responstijden verkort worden.

Nu we getuige beginnen te zijn van de gevolgen van het Atlantische orkaanseizoen, zal het ter harte nemen van deze lessen voor miljoenen mensen een kwestie van leven of dood zijn.Lees ook:  Duitse migratieonderzoeker verwacht immigrantenaandeel van 40 procent

Comments

comments