Shamima Begum: Het Gevoelige Geval van IS terugkeerders

Shamima Begum: Het Gevoelige Geval van IS terugkeerders

10 augustus 2020 0 Door Indignatie redactie

Hoewel het intrekken van het staatsburgerschap de terugkeer van buitenlandse strijders op korte termijn kan verhinderen, lost het het probleem niet op en kan het ook illegaal zijn volgens zowel nationale als internationale wetten.

Shamima Begum, geboren in het VK uit Bengaalse ouders, verliet Londen in 2015 als 15-jarige. Met haar Britse paspoort reisde ze met twee van haar schoolvrienden naar Turkije. Van daaruit staken Begum en haar vrienden Syrië over, waar ze hun contacten met de Islamitische Staat (IS) ontmoetten. In Syrië trouwde Begum met een Nederlandse IS-strijder. Op 19 februari van dit jaar had de Special Immigration Appeals Commission Begum haar burgerschap ontnomen omdat ze werd beschouwd als een bedreiging voor de nationale veiligheid. Op 16 juli gaven de Britse autoriteiten deze inmiddels volwassen Britse vrouw, die zich vier jaar eerder als tiener had aangesloten bij een terroristische groepering, echter het recht om terug te keren naar Groot-Brittannië om de opheffing van haar burgerschap door de Britse regering aan te vechten.

De commissie oordeelde dat het besluit om Begum’s Britse staatsburgerschap in te trekken haar niet staatloos maakte, aangezien het Verenigd Koninkrijk haar standaard ook als een Bengaals staatsburger beschouwde “door afkomst”. Het Bengaalse ministerie van Buitenlandse Zaken verklaarde echter dat het haar niet als een staatsburger van dat land beschouwde. In een verklaring van de Britse advocaten van Begum werd gesteld dat ze inderdaad nooit Bangladesh had bezocht en ook nooit een dubbele nationaliteit had aangevraagd.

In de tussentijd heeft de pers Begum, die nog steeds een gevangene is in een kamp dat wordt beheerd door etnisch Koerdische milities in het noorden van Syrië, terecht gestraft voor het afleggen van dergelijke controversiële uitspraken en te zeggen dat het zien van haar eerste afgehakte hoofd haar ‘helemaal’ niet verbaasde en suggereerde dat mensen zouden sympathie voor haar moeten hebben voor alles wat ze heeft meegemaakt.

vk

Waarom vrouwen?

Het Engelse hof van beroep was het er op zijn beurt unaniem over eens dat Begum het recht zou moeten krijgen op een eerlijk en effectief beroep tegen de beslissing om haar haar staatsburgerschap te ontnemen, maar alleen als het haar wordt toegestaan ​​terug te keren naar Groot-Brittannië. Dat garandeert natuurlijk niet het herstel van haar burgerschapsrechten, alleen dat ze het recht heeft haar zaak persoonlijk te verdedigen. Ongeacht het juridische gekibbel en het debat over de wettigheid dat haar zaak heeft aangewakkerd, werpt dit voorbeeld enig licht op de kwestie van het contextualiseren van vrouwelijke IS-aanhangers en terroristen en de legaliteit van het ontdoen van in het westen geboren verdachten van hun Europese of Noord-Amerikaanse staatsburgerschap.

Lees ook:  BEKIJK: The Gates Foundation en de ondermijning van het volksgezondheidsbeleid in India

Er is enige academische discussie geweest over waarom vrouwen, vooral jonge vrouwen, die zijn geboren, getogen en opgeleid in het Westen, migreren naar door IS in handen gehouden gebied en zich aansluiten bij terroristische groeperingen, waarbij ze familie, vrienden en een manier van leven achterlaten terwijl ze liberale waarden opgeven. en kansen die landen als het VK hen bieden. Het is moeilijk vast te stellen of een bepaalde vrouw, zoals Shamima Begum, het slachtoffer was van IS, een actieve supporter of beide. De wijdverspreide verhalen van ” jihadistische bruiden ” hebben een beeld geprojecteerd van verwarde en naïeve meisjes en vrouwen die reizen om zich bij de Islamitische Staat aan te sluiten. Hoewel bepaalde dynamiek een aantal vrouwen naar door IS bezette gebieden lokte, gingen velen uit eigen vrije wil. Toch is het zeer de vraag in hoeverre een 15-jarige de realiteit van deze extremistische groep begrijpt.

Moslimvrouwen zijn om een ​​groot aantal redenen naar door IS gehouden gebieden gemigreerd, waaronder het romantische ideaal om te trouwen met een ‘leeuw’ – een zogenaamd dappere en nobele krijger – op zoek naar een avontuur en bij te dragen aan de oprichting van een islamitisch ‘kalifaat’ gereguleerd door strikte handhaving van de sharia. Het gevoel dat de toetreding tot Islamitische Staat mensen in staat stelt een zinvol leven te leiden, trekt veel van de migrantenvrouwen. Eén studie suggereert dat naast kwesties van erbij horen en identiteit – en een scheve interpretatie van de islam -, in het geval van jonge vrouwen als Begum, online sociale netwerken de belangrijkste plaats en drijvende factor voor radicalisering bleken te zijn. Het blijkt dat de overgrote meerderheid van de buitenlandse vrouwen die naar Syrië en Irak reisden, IS voornamelijk dienden als een van de vele huisvrouwen of seksslaven.

Alleen door de motivaties en ervaringen te begrijpen van degenen die in het buitenland zijn gaan vechten, kunnen regeringen de rekrutering van een nieuwe generatie terroristen en sympathisanten van terroristen voorkomen. De vijanden van de Islamitische Staat hebben schijnbaar de groep in het Midden-Oosten verslagen, maar een onbekend aantal overlevende IS-strijders heeft de middelen gevonden om naar Afghanistan te verhuizen. Permutaties van IS en andere extremistische groeperingen zijn ook actief in veel Afrikaanse landen, zoals onder meer Burkina Faso, Tsjaad, Nigeria en Somalië. Behalve Afghanistan zijn andere plaatsen in Zuid-Azië niet immuun.

Lees ook:  Turkije stuurt IS-strijders naar Europa

Verplaatste last

Het VK, de VS en enkele andere landen hebben ervoor gekozen de terugkeer van buitenlandse strijders te voorkomen door hun staatsburgerschap in te trekken. Hoewel dergelijke acties de terugkeer van buitenlandse strijders op korte termijn kunnen verhinderen, lossen ze het probleem niet op en kunnen ze ook illegaal zijn volgens zowel nationale als internationale wetten. In verschillende gevallen zal dit simpelweg de last verdringen en verzwakte staten als Syrië en Irak dwingen om de gevolgen van radicalisering op te vangen. Het kan ook aanleiding geven tot verdere grieven en als trigger voor radicalisering fungeren bij overlevende in het westen geboren radicalen die mogelijk terroristische aanslagen tegen westerse doelen beramen.

In bepaalde gevallen heeft de intrekking van het burgerschap geleid tot bezorgdheid over staatloosheid. Het staatloos maken van een individu druist in tegen westerse wettelijke principes en is in strijd met de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. In verschillende rechtsstelsels is er een gebrek aan voldoende bewijs om vrouwelijke repatrianten te vervolgen vanwege hun binnenlandse rol in Syrië en Irak. Een andere uitdaging in verband met de vervolging van buitenlandse strijders is het aantonen van intentie. Dit geldt zowel voor de intentie van de acties die in het oorlogsgebied zijn gepleegd als voor de intentie om te reizen voor aspirant-buitenlandse vechters. Er is ook een argument dat veel van deze personen, vooral de jongeren, het slachtoffer waren van mensenhandel.

Een meer vruchtbare benadering zou zijn om een ​​panel van deskundigen te laten bepalen of een persoon die terugkeert naar het thuisland gevaarlijk of gedesillusioneerd is. Het beste voorbeeld van deze aanpak is Denemarken, dat al beoordelingsprotocollen heeft geïmplementeerd waarmee autoriteiten de individuele omstandigheden voor elke repatriant kunnen bepalen. Op basis van de resultaten van dergelijke onderzoeken stelt de Deense politie samen met de sociale diensten een actieplan op voor elke terugkeerder. Samen beslissen ze of een repatriant wordt opgesloten, in een rehabilitatieprogramma wordt geplaatst of een combinatie van beide benaderingen krijgt toegewezen. Het is buitengewoon moeilijk om een ​​slachtoffer van een dader te scheiden, en de grenzen kunnen vooral voor buitenlandse strijders onduidelijk zijn.

Lees ook:  Duitse overheid heeft 23 miljard euro vrijgemaakt voor asielzoekers in armoede eigen burgers krijgen niets
Vond je dit stuk leuk? Overweeg om een ​​kleine fooi te geven en deze met je vrienden te delen, zodat ik kan blijven schrijven. Ik zou elke vorm van ondersteuning op prijs stellen.

Het is eindelijk 2021 ...

… En nog nooit is er zo gretig uitgekeken naar een nieuw jaar. De Covid-19-vaccins, het openen van de horeca en uitgaansleven, de aankomende verkiezingen in Nederland, het Joe Biden-voorzitterschap, de last-minute Brexit-deal: hoewel er grote uitdagingen blijven bestaan, is er reden voor hoop. Met een nieuw jaar in het verschiet, doen we er alles aan om indrukwekkende blogs te leveren waarop u altijd kunt vertrouwen.

Wij geloven dat iedereen toegang verdient tot informatie die is gebaseerd op wetenschap en waarheid, en tot analyse die is geworteld in autoriteit en integriteit. Daarom hebben we een andere keuze gemaakt: onze rapportage open houden voor alle lezers, ongeacht waar ze wonen of wat ze kunnen betalen. Dit betekent dat meer mensen beter geïnformeerd, verenigd en geïnspireerd kunnen worden om zinvolle actie te ondernemen.

In deze gevaarlijke tijden is een naar waarheid zoekende wereldwijde alternatieve mede zoals TIndignatie essentieel. We hebben geen aandeelhouders of eigenaar van een miljardair, wat betekent dat onze blogs vrij is van commerciële en politieke invloed - dit maakt ons anders. Wanneer het nog nooit zo belangrijk is geweest, stelt onze onafhankelijkheid ons in staat om de machthebbers onbevreesd te onderzoeken, uit te dagen en bloot te leggen.

In een jaar van ongekende elkaar kruisende crises in 2020, hebben we precies dat gedaan, met onthullende journalistiek die een reële impact had: de onhandige aanpak van de Covid-19-crisis niet alleen in ons landje Nederland, de Black Lives Matter-protesten en de tumultueuze Amerikaanse verkiezingen.

Als er ooit een tijd was om je bij ons aan te sluiten, dan is het nu. Uw financiering stimuleert onze bloggers, het beschermt onze onafhankelijkheid en zorgt ervoor dat we voor iedereen open kunnen blijven. U kunt ons door deze uitdagende economische tijden heen ondersteunen.

Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, maakt echt een verschil voor onze toekomst. Steun  indignatie al vanaf € 1 - het duurt maar een minuut. Dank je.


Comments

comments