Covid-19 is niet het enige virus dat Amerikanen doodt

Covid-19 is niet het enige virus dat Amerikanen doodt

11 augustus 2020 0 Door Indignatie redactie

In een verbluffende vertoning van virulente hebzucht nemen reuzen in de gezondheidszorg COVID-19-hulpgeld, terwijl ze banen schrappen en CEO’s miljoenen betalen.

De heilige mantra van gezondheidswerkers werd ongeveer 2500 jaar geleden bedacht door de Griekse arts Hippocrates: “Doe geen kwaad.”

Dat was natuurlijk voordat de bedrijfsgezondheidszorg de leiding nam en een nieuwe leidende ethiek beweerde: “Winst opkrikken”.

Om dit in de praktijk te brengen, haastten Amerika’s grootste en rijkste ziekenhuisketens zich dit voorjaar naar de voorkant van de COVID-19 reddingslijn om  $ 15 miljard op te halen uit het noodfonds van de overheid. Ze namen het geld van de belastingbetaler in hun zak, ondanks dat ze op tientallen miljarden dollars aan eigen kasreserves zaten.

Maar hou je neus dicht, want het wordt veel stinker.

De reddingsoperatie was bedoeld om ziekenhuispersoneel aan het werk te houden. Toch hebben de rijkste ketens verpleegsters, conciërges en andere cruciale frontliniepersoneel getroffen met ontslagen, loonsverlagingen en dodelijke tekorten aan beschermende uitrusting.

Bijvoorbeeld, HCA, de $ 36 miljard dollar per jaar gezondheidszorg kolos die zich wentelt in de winst,  een miljard dollar aan belastingbetaler redde voor zichzelf , en vervolgens eiste dat ziekenhuismedewerkers loonbevriezingen en de afschaffing van bedrijfspensioenbetalingen accepteerden … of duizenden banen hebben geëlimineerd.

In een openbare show van mededogen schonk HCA’s CEO Samuel Hazen twee maanden van zijn salaris van $ 1,4 miljoen aan een ondersteuningsfonds voor werknemers. Grootmoedig? Misleidend lijkt er meer op.

Lees ook:  Coronavirus-uitbraak zet de regeringen van de wereld op de hoogste paraatheid

De truc is dat het “salaris” van een CEO een minuscuul onderdeel is van de totale beloning. Hazen’s jaarlijkse bonus, uitbetalingen van aandelen en andere compensaties zullen zijn feitelijke salaris verhogen tot  bijna $ 27 miljoen .

Zijn schenking is dus minder dan 1 procent van zijn loon, en hij zal dat vrijwel zeker van zijn inkomstenbelasting afschrijven. Dat betekent dat wij belastingbetalers – inclusief de verpleegsters en anderen die hij neerhaalt – niet alleen zijn vette afkoopsom onderschrijven, maar ook zijn gezichtsbesparende filantropische truc subsidiëren.

Wat we hier hebben, is een woedend virus van hebzucht in de executive suite die diepere schade aan onze samenleving toebrengt dan COVID-19 ooit zou kunnen.

Door Jim Hightower / OtherWords

Vond je dit stuk leuk? Overweeg om een ​​kleine fooi te geven en deze met je vrienden te delen, zodat ik kan blijven schrijven. Ik zou elke vorm van ondersteuning op prijs stellen.

Het is eindelijk 2021 ...

… En nog nooit is er zo gretig uitgekeken naar een nieuw jaar. De Covid-19-vaccins, het openen van de horeca en uitgaansleven, de aankomende verkiezingen in Nederland, het Joe Biden-voorzitterschap, de last-minute Brexit-deal: hoewel er grote uitdagingen blijven bestaan, is er reden voor hoop. Met een nieuw jaar in het verschiet, doen we er alles aan om indrukwekkende blogs te leveren waarop u altijd kunt vertrouwen.

Lees ook:  Geef burgerlijke vrijheden niet op voor een vals gevoel van veiligheid

Wij geloven dat iedereen toegang verdient tot informatie die is gebaseerd op wetenschap en waarheid, en tot analyse die is geworteld in autoriteit en integriteit. Daarom hebben we een andere keuze gemaakt: onze rapportage open houden voor alle lezers, ongeacht waar ze wonen of wat ze kunnen betalen. Dit betekent dat meer mensen beter geïnformeerd, verenigd en geïnspireerd kunnen worden om zinvolle actie te ondernemen.

In deze gevaarlijke tijden is een naar waarheid zoekende wereldwijde alternatieve mede zoals TIndignatie essentieel. We hebben geen aandeelhouders of eigenaar van een miljardair, wat betekent dat onze blogs vrij is van commerciële en politieke invloed - dit maakt ons anders. Wanneer het nog nooit zo belangrijk is geweest, stelt onze onafhankelijkheid ons in staat om de machthebbers onbevreesd te onderzoeken, uit te dagen en bloot te leggen.

In een jaar van ongekende elkaar kruisende crises in 2020, hebben we precies dat gedaan, met onthullende journalistiek die een reële impact had: de onhandige aanpak van de Covid-19-crisis niet alleen in ons landje Nederland, de Black Lives Matter-protesten en de tumultueuze Amerikaanse verkiezingen.

Als er ooit een tijd was om je bij ons aan te sluiten, dan is het nu. Uw financiering stimuleert onze bloggers, het beschermt onze onafhankelijkheid en zorgt ervoor dat we voor iedereen open kunnen blijven. U kunt ons door deze uitdagende economische tijden heen ondersteunen.

Lees ook:  NYT Cheerleads Amerikaanse kleurrevolutiepoging in Hong Kong

Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, maakt echt een verschil voor onze toekomst. Steun  indignatie al vanaf € 1 - het duurt maar een minuut. Dank je.


Comments

comments