5 augustus 2021

INDIGNATIE

Indignatie.nl jaagt altijd naar interessante, belangrijke en controversiële perspectieven grotendeels uitgesloten van de mainstream media

Covid-19 is niet het enige virus dat Amerikanen doodt

gezondheidszorg

 9 total views,  3 views today

In een verbluffende vertoning van virulente hebzucht nemen reuzen in de gezondheidszorg COVID-19-hulpgeld, terwijl ze banen schrappen en CEO’s miljoenen betalen.

De heilige mantra van gezondheidswerkers werd ongeveer 2500 jaar geleden bedacht door de Griekse arts Hippocrates: “Doe geen kwaad.”

Dat was natuurlijk voordat de bedrijfsgezondheidszorg de leiding nam en een nieuwe leidende ethiek beweerde: “Winst opkrikken”.

Om dit in de praktijk te brengen, haastten Amerika’s grootste en rijkste ziekenhuisketens zich dit voorjaar naar de voorkant van de COVID-19 reddingslijn om  $ 15 miljard op te halen uit het noodfonds van de overheid. Ze namen het geld van de belastingbetaler in hun zak, ondanks dat ze op tientallen miljarden dollars aan eigen kasreserves zaten.

Maar hou je neus dicht, want het wordt veel stinker.

De reddingsoperatie was bedoeld om ziekenhuispersoneel aan het werk te houden. Toch hebben de rijkste ketens verpleegsters, conciërges en andere cruciale frontliniepersoneel getroffen met ontslagen, loonsverlagingen en dodelijke tekorten aan beschermende uitrusting.

Bijvoorbeeld, HCA, de $ 36 miljard dollar per jaar gezondheidszorg kolos die zich wentelt in de winst,  een miljard dollar aan belastingbetaler redde voor zichzelf , en vervolgens eiste dat ziekenhuismedewerkers loonbevriezingen en de afschaffing van bedrijfspensioenbetalingen accepteerden … of duizenden banen hebben geëlimineerd.

In een openbare show van mededogen schonk HCA’s CEO Samuel Hazen twee maanden van zijn salaris van $ 1,4 miljoen aan een ondersteuningsfonds voor werknemers. Grootmoedig? Misleidend lijkt er meer op.

De truc is dat het “salaris” van een CEO een minuscuul onderdeel is van de totale beloning. Hazen’s jaarlijkse bonus, uitbetalingen van aandelen en andere compensaties zullen zijn feitelijke salaris verhogen tot  bijna $ 27 miljoen .

Zijn schenking is dus minder dan 1 procent van zijn loon, en hij zal dat vrijwel zeker van zijn inkomstenbelasting afschrijven. Dat betekent dat wij belastingbetalers – inclusief de verpleegsters en anderen die hij neerhaalt – niet alleen zijn vette afkoopsom onderschrijven, maar ook zijn gezichtsbesparende filantropische truc subsidiëren.

Wat we hier hebben, is een woedend virus van hebzucht in de executive suite die diepere schade aan onze samenleving toebrengt dan COVID-19 ooit zou kunnen.

Door Jim Hightower / OtherWords

Steun Indignatie via PayPal veilig en simpel.
Comments

comments