Duitsland waarschuwt de VS voor het opleggen van sancties aan Nord Stream 2, zegt dat geen enkel land het recht heeft om zijn energiebeleid te ‘dicteren’

Duitsland waarschuwt de VS voor het opleggen van sancties aan Nord Stream 2, zegt dat geen enkel land het recht heeft om zijn energiebeleid te ‘dicteren’

12 augustus 2020 0 Door Indignatie redactie

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas heeft de Verenigde Staten gewaarschuwd zich niet te bemoeien met de voltooiing van het door Rusland geleide Nord Stream 2-gaspijpleidingproject, waarbij hij benadrukt dat Europa het recht heeft om zijn eigen energiebronnen te kiezen.

“Sancties tussen partners zijn absoluut de verkeerde weg”, zei Maas tijdens een gezamenlijke persconferentie met zijn Russische collega Sergei Lavrov in Moskou, eraan toevoegend dat elke poging om de voltooiing van de pijpleiding te voorkomen een schending zou zijn van de soevereiniteit van zijn land.

Uiteindelijk blijft het onze soevereine beslissing waar we onze energie vandaan halen. Geen enkel land heeft het recht om het Europese energiebeleid met bedreigingen te dicteren. Dat gaat niet lukken.

Maandag zei Maas dat hij zijn “ongenoegen” uitsprak   tegenover minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo nadat Amerikaanse wetgevers hadden gedreigd met  “het vernietigen van juridische en economische sancties”  tegen een Duits bedrijf dat betrokken was bij het energie-initiatief.

Duitse media meldden vorige maand dat het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, het ministerie van Financiën en het ministerie van Energie Europese aannemers waarschuwden voor de mogelijke gevolgen van deelname aan de aanleg van de pijpleiding.

Washington heeft zich uitgesproken over zijn felle verzet tegen Nord Stream 2, dat vorig jaar tijdelijk werd stopgezet nadat de VS schepen die bij het project betrokken waren met sancties hadden bedreigd.

De Amerikaanse president Donald Trump klaagde onlangs dat Duitsland ondankbaar was door energieovereenkomsten met Rusland te sluiten.

“Duitsland betaalt Rusland miljarden dollars per jaar voor energie, en we worden verondersteld Duitsland te beschermen tegen Rusland. Waar gaat dat over? ”  tweette de president.

De pijpleiding van $ 11 miljard, eigendom van het Russische Gazprom, zal de hoeveelheid Russisch aardgas die naar Duitsland wordt getransporteerd verdubbelen.

Moskou heeft de houding van Washington aan de kaak gesteld als oneerlijke concurrentie en heeft gezworen een nieuwe strategie te ontwikkelen om de pijplijn te voltooien als de VS doorgaat met sancties.

Lees ook:  OPPOSITIE VOEREN IN CORONA TIJD

Comments

comments