Nieuw rapport onthult dat Amerikaanse Special Forces actief zijn in 22 Afrikaanse landen

Nieuw rapport onthult dat Amerikaanse Special Forces actief zijn in 22 Afrikaanse landen

12 augustus 2020 0 Door Indignatie redactie

De VS heeft ongeveer 6000 militairen verspreid over het hele continent, met meer militaire attachés dan diplomaten in veel ambassades in Afrika.

Alan MACLEOD

Een  nieuw rapport  gepubliceerd in de Zuid-Afrikaanse krant  The Mail and Guardian  heeft licht geworpen op de ondoorzichtige wereld van de Amerikaanse militaire aanwezigheid in Afrika. Vorig jaar waren elite Amerikaanse Special Operations-troepen actief in 22 Afrikaanse landen. Dit is goed voor 14 procent van alle Amerikaanse commando’s die in het buitenland worden ingezet, het grootste aantal voor elke regio behalve het Midden-Oosten. Amerikaanse troepen hadden ook gevechten gezien in 13 Afrikaanse landen.

De VS zijn formeel niet in oorlog met een Afrikaanse natie, en het continent wordt nauwelijks besproken met betrekking tot Amerikaanse heldendaden over de hele wereld. Daarom is  de reactie van het publiek, en zelfs van de media , wanneer Amerikaanse agenten in Afrika sterven, zoals in 2018 gebeurde in Niger ,  Mali en  Somalië ,   vaak “waarom zijn daar Amerikaanse soldaten in de eerste plaats?”

De aanwezigheid van het Amerikaanse leger, vooral commando’s, wordt zelden publiekelijk erkend, noch door Washington noch door Afrikaanse regeringen. Wat ze doen, blijft nog ondoorzichtiger. US Africa Command (AFRICOM) beweert over het algemeen dat speciale troepen niet verder gaan dan zogenaamde “AAA” -missies (adviseren, assisteren en begeleiden). Maar tijdens gevechten kan de rol tussen waarnemer en deelnemer duidelijk wazig worden.

De Verenigde Staten hebben ongeveer  6.000  militairen verspreid over het hele continent, met militaire attachés in  aantal  in aantal in tal van ambassades in Afrika. Eerder dit jaar  meldde The Intercept   dat het leger 29 bases op het continent exploiteert. Een daarvan is een enorme drone-hub in Niger, iets dat  The Hill   “het grootste door de Amerikaanse luchtmacht geleide bouwproject aller tijden” noemde . De bouwkosten alleen al bedroegen meer dan $ 100 miljoen, en de totale bedrijfskosten  zullen  naar verwachting in 2024 meer dan $ 280 miljard bedragen. Uitgerust met Reaper-drones kunnen de VS nu grensoverschrijdende bombardementen uitvoeren in het hele noorden en westen van Afrika.

Lees ook:  De G20 moet leiderschap tonen om COVID-19 te bestrijden

afrika

Washington beweert dat de belangrijkste rol van het leger in de regio het bestrijden van de opkomst van extremistische krachten is. In de afgelopen jaren zijn er een aantal jihadistische groeperingen ontstaan, waaronder Al-Shabaab, Boko Haram en andere aan Al Qaeda gelieerde groepen. Veel van de reden voor hun opkomst is echter terug te voeren op eerdere Amerikaanse acties, waaronder de destabilisatie van Jemen, Somalië en de omverwerping van kolonel Gaddafi in Libië.

Het is ook duidelijk dat de Verenigde Staten een sleutelrol spelen bij de opleiding van soldaten en veiligheidstroepen van vele landen. De VS betalen bijvoorbeeld Bancroft International, een particuliere militaire aannemer, om Somalische elite-eenheden op te leiden die in de voorhoede van de gevechten in de interne conflicten van het land staan. Volgens  The Mail and Guardian worden deze Somalische strijders waarschijnlijk ook gefinancierd door de Amerikaanse belastingbetaler.

Hoewel het trainen van buitenlandse strijdkrachten in basistactieken klinkt als een saaie, onopvallende activiteit, heeft de Amerikaanse regering ook tientallen jaren besteed aan het instrueren van tienduizenden Latijns-Amerikaanse militairen en politie in wat zij ‘interne veiligheid’ noemden aan de beruchte School of the Americas in Fort Benning, GA (nu omgedoopt tot het Western Hemisphere Institute for Security). Rekruten in de twintigste eeuw kregen  instructies  over interne repressie en vertelden dat er om elke hoek een communistische dreiging lag, die leidde tot brute repressie tegen hun eigen bevolking zodra ze terugkeerden. Evenzo kan met terrorismebestrijdingstraining de grens tussen “terrorist”, “militant” en “demonstrant” vaak discutabel zijn.

Het Amerikaanse leger bezet ook het eiland Diego Garcia in de Indische Oceaan, opgeëist door de Afrikaanse eilandnatie Mauritius. In de jaren zestig en zeventig verdreef de Britse regering de hele lokale bevolking en dumpt ze in sloppenwijken op Mauritius, waar de meesten nog steeds wonen. De Verenigde Staten gebruiken het eiland als militaire basis en als kernwapenstation. Het eiland was van cruciaal belang voor Amerikaanse militaire activiteiten tijdens beide oorlogen in Irak en blijft een grote bedreiging, die een nucleaire schaduw werpt over het Midden-Oosten, Oost-Afrika en Zuid-Azië.

Hoewel er  in de westerse media veel wordt  gesproken (of beter gezegd: veroordeling) over de imperialistische motieven van China in Afrika, is er minder discussie over de voortdurende rol van de VS. Terwijl China één basis heeft in de Hoorn van Afrika en zijn economische rol op het continent sterk heeft vergroot, worden de duizenden Amerikaanse troepen die in tientallen landen opereren over het hoofd gezien. Het verbazingwekkende aan het Amerikaanse rijk is dat het onzichtbaar is voor zo velen die het dienen.

Lees ook:  27 getroffen landen in Afrika: de ergste corona-epidemie bedreigt nog steeds de wereld

Comments

comments