China versus de VS: wat zit er achter de strijd om Tik Tok

14 augustus 2020 0 Door Indignatie redactie

De dreiging van Donald Trump om Tik Tok te verbieden heeft internationale krantenkoppen gehaald. Tik Tok is een Chinees sociaal netwerk dat over de hele wereld snel is gegroeid, vooral in 2020 tijdens de vroege dagen van de pandemie. President Trump heeft onlangs aangekondigd dat hij het Chinese moederbedrijf van de sociale-mediasite tot 15 september de tijd geeft om Tik Tok te verkopen, anders wordt het geblokkeerd in de Verenigde Staten.

Begin 2020 heeft het Amerikaanse leger een officiële verklaring uitgegeven die het zijn personeel verbiedt de applicatie te gebruiken. Het voerde aan dat deze toepassing een bedreiging voor de nationale veiligheid zou kunnen vormen. Onder dit uitgangspunt deed ook de Amerikaanse Senaat hetzelfde, gevolgd door andere instellingen in de Verenigde Staten.

Dit hoeft niet te verbazen als we bedenken dat China jaren geleden ook tal van Amerikaanse websites en applicaties blokkeerde, zoals Facebook, Twitter, Google, Instagram, enz. Inclusief enkele journalistieke netwerken, onder hetzelfde argument als de Verenigde Staten, Nationale Veiligheid.

In het bijzonder beschuldigen de Verenigde Staten zowel Tik Tok als Wechat ervan “enorme hoeveelheden informatie van hun gebruikers te verzamelen”, waardoor de Chinese Communistische Partij toegang krijgt tot de gegevens van Amerikaanse burgers. Dat wil zeggen, het zou “de locatie van federale werknemers en contractanten kunnen volgen, persoonlijke informatiebestanden voor chantage kunnen maken en bedrijfsspionage kunnen uitvoeren”. Bovendien is Tik Tok voor de Verenigde Staten een applicatie die “politiek gevoelige” publicaties censureert voor de Chinese overheid.

Het heeft momenteel meer dan 800 miljoen actieve gebruikers over de hele wereld, waaronder dagelijks minstens 40 miljoen actieve Amerikanen, de meesten van hen jonge mensen die dit sociale netwerk hebben gezien als een ruimte om hun woede op Trump los te laten. Om deze reden is dit sociale netwerk van bijzonder belang voor de Democratische Partij, omdat zij korte video’s en inhoud als potentieel nuttig beschouwen. De Democraten zien het als een duidelijke plek waar slogans en onderwerpen worden herhaald en die belangrijk kunnen zijn om kiezers te vangen.

Tik Tok verzamelt grote hoeveelheden gegevens, variërend van wie kijkt naar wat voor soort video’s en wat ze hebben opgemerkt, geografische locatie, het model van het apparaat dat wordt gebruikt, welk besturingssysteem het gebruikt, de snelheid waarmee de berichten worden geschreven, en zelfs wat is opgeslagen op het klembord. Paradoxaal genoeg zijn alle gegevens die Tik Tok herstelt het equivalent van de gegevens die worden hersteld door veel westerse applicaties van gigantische bedrijven zoals Google, Microsoft of zelfs enkele van de belangrijkste Amerikaanse media.

Lees ook:  Hoe Iran Trump schaakmat heeft

Dus waarom willen de Verenigde Staten Tik Tok censureren of verwerven? Omdat Washington gewoon de concurrentie wil verminderen. In de afgelopen tien jaar is China steeds concurrerender geworden op technologisch gebied, een gebied dat volgens hen de hoeksteen vormt van hun economische doelstellingen op korte termijn. We hebben het over het ‘Made in China 2025’-plan waarmee China publiekelijk heeft aangekondigd een technologische grootmacht te willen worden. In het bijzonder wil het van ‘de wereldfabriek’ met goedkope producten van lage kwaliteit veranderen in een technologische krachtpatser die producten en diensten met een grotere toegevoegde waarde vervaardigt, gaande van de lucht- en ruimtevaartsector, halfgeleiders, computerverwerking, kunstmatige intelligentie, enz., om de technologische afhankelijkheid van andere landen te elimineren.

De Verenigde Staten voeren het natuurlijke gedrag uit dat machten in de geschiedenis hebben gehad en doen er alles aan om te voorkomen dat de macht aan een concurrent wordt opgegeven. In deze context van de strijd om technologisch primaat, waar China lange tijd veel Amerikaanse technologiebedrijven heeft beperkt, hebben de VS gereageerd door onder meer de Chinese technologiegigant Huawei te boycotten. Het woord “data” is hierbij cruciaal. Dit is belangrijk omdat deze koude oorlog bedoeld is voor de controle van informatie en dus voor de controle van de geesten. Sociale netwerken hebben jarenlang gefunctioneerd als een belangrijk element van activisme en politieke verspreiding dat door verschillende kandidaten over de hele wereld is gebruikt, en daarom zijn ze een interessegebied voor zowel China als de Verenigde Staten.

Data is het ‘digitale goud’ waarvoor de machten vechten, omdat ze weten dat het belangrijke analyses in het grote DATA-spel zal helpen leveren met steeds veelbelovende resultaten, zowel commercieel als politiek helpt om de aandacht van mensen te trekken, of om het publiek te manipuleren en te leiden. mening naar een voorkeurspad. Een paar jaar geleden zagen we hoe Facebook de gegevens van miljoenen gebruikers op de markt bracht zonder hun toestemming, met een boete van $ 5 miljard van de federale commissie. Natuurlijk had deze boete betrekking op de verkoop van de gegevens van Amerikaanse burgers die worden beschermd door de Amerikaanse grondwet, maar niets garandeert dat Facebook niet hetzelfde zal doen met andere landen, en dat doen ze ook.

Conclusies

De context van deze strijd om de controle over de technologische suprematie en om toegang tot gegevens is een kritiek geopolitiek scenario van de nieuwe koude oorlog geworden. De Verenigde Staten bevinden zich in een bevoorrechte positie die wordt bedreigd door de Chinese groei, en de argumenten waarop zij een beroep doen om China te stoppen, houden verband met de nationale veiligheid. China had eerder hetzelfde gedaan door de informatiestroom op sociale netwerken sterk te beheersen.

De media-aandacht op Tik Tok is slechts een extra bijlage in deze strijd tegen de Chinese groei, aangezien het de VS uitdaagt voor een belangrijk deel van de economische macht en invloed in de wereld. Het doel van beide landen is controle te krijgen over gebruikersgegevens, aangezien deze gegevens deze regeringen informatie verschaffen over wat mensen denken, zeggen en doen, wat ze consumeren, waar ze wonen, enz. In de huidige tijd is de privacy van gebruikers worden meer dan ooit bedreigd.

Help jij mee om Indignatie voor iedereen gratis te houden? Er is een enorme kracht in begrip. Indignatie beantwoordt uw belangrijkste vragen en geeft u duidelijke informatie om de steeds chaotischer wordende wereld beter te begrijpen. Een financiële bijdrage aan Indignatie zal ons helpen om gratis verklarende journalistiek/blogging te blijven bieden aan de duizenden die op ons vertrouwen. Overweeg om vandaag al een bijdrage te leveren aan Indignatie, Dat kan gewoon via uw normale banktransacties zie hier. Hartelijk dank voor uw steun.
Lees ook:  Hoe Trump erin slaagde de wereld te leiden met de slechtste reactie op de COVID-pandemie

Comments

comments