Waarom Duitsland vooral blij zou zijn om de rug van Trump te zien

Waarom Duitsland vooral blij zou zijn om de rug van Trump te zien

17 augustus 2020 0 Door Indignatie redactie

De competentie die Merkel belichaamt, lokt afkeer uit van de Amerikaanse president

Donald Trump heeft de oorlog op verklaard Duitsland . Bij wijze van spreken. Het belangrijkste land van Europa, mogelijk de meest waardevolle partner van Amerika, is in de gedachten van de president een tegenstander geworden. Van alle vele rampen op het gebied van het buitenlands beleid van Trump is dit misschien wel zijn belangrijkste.

Eind juli werd aangekondigd dat de gepensioneerde legerkolonel Douglas Macgregor, een gedecoreerde gevechtsveteraan, de volgende ambassadeur in Berlijn zou worden. Macgregor levert regelmatig bijdragen aan Trumps favoriete informatiekanaal, Fox News. Hij heeft op verschillende manieren voorgesteld dat de Amerikaanse grenswacht mensen zou neerschieten als ze probeerden illegaal Mexico binnen te komen; beschreef Oost-Oekraïners als “Russen”; verdedigde de acties van Servië tegen een “moslimdrugsmaffia” in Kosovo; en bekritiseerde Duitsland voor het verstrekken van “miljoenen ongewenste moslimindringers” sociale voorzieningen in plaats van meer financiering voor zijn strijdkrachten.

Het meest pijnlijk voor zijn nieuwe gastheren schijnt Macgregor de kant van extreemrechts te hebben gekozen door de nazi-misdaden aan de kaak te stellen. Hij beschreef het concept van Vergangenheitsbewältigung ( in het reine komen met de geschiedenis), dat sinds de oorlog cultuur en politiek ondersteunt, als een ‘zieke mentaliteit die zegt dat generaties na generaties de zonden moeten verzoenen van wat er in 13 jaar Duitse geschiedenis is gebeurd en de andere 1.500 jaar Duitsland ”.

Als de commissie buitenlandse betrekkingen van de Senaat de benoeming van Macgregor bevestigt, zal hij een andere Fox shock-jock commentator vervangen. Nauwelijks was Richard Grenell in 2018 in Berlijn aangekomen of hij begon het offensief en beloofde ” andere conservatieven te versterken ” in heel Europa. Daarmee bedoelde hij niet de coalitie van Angela Merkel, maar nationalisten die haar omringen, zoals in Hongarije en Polen. Een aantal Duitse parlementsleden riep op om Grenell tot persona no grata te verklaren. Merkel verzette zich, maar de affaire sprak boekdelen over de ineenstorting van de banden.

Trump beloonde Grenell voor zijn werk en promoveerde hem tot waarnemend directeur van de nationale veiligheid in Washington. In een nieuwe demonstratie van pique kondigde hij vorige maand de terugtrekking aan van bijna 12.000 troepen van bases in Duitsland.

Trump had vanaf het begin een hekel aan Merkel. Ze vertegenwoordigt alles wat hij niet is. Op het internationale toneel respecteert ze gesprekspartners die zich voorbereiden en niet voor verrassingen zorgen. Ze minacht zijn diepgewortelde vulgariteit. De leider die in 2015 een miljoen van ‘s werelds meest behoeftigen binnenliet, weigert zich te laten intimideren door een onverdraagzame en pestkop.

Ze kon er niet van worden beschuldigd niet met elkaar om te gaan. In maart 2017, twee maanden na zijn ambtsperiode, vloog ze naar Washington voor hun eerste ontmoeting. Ze bereidde zich ijverig voor. Ze bestudeerde een Playboy- interview uit 1990 dat voor beleidsmakers een vaste tekst over Trumpisme was geworden . Ze las zijn boek uit 1987, The Art of the Deal . Ze keek zelfs naar afleveringen van zijn tv-programma, The Apprentice .

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenLees ook:  WTF is "Obamagate"? Dat is gemakkelijk: het is de herstart van Donald Trump van "maar haar e-mails"

Het begon slecht. Ze bood hem een ​​handdruk aan in het Oval Office voor de camera’s. Hij nam het niet aan. Haar bestudeerde gebrek aan emotie en haar diep analytische geest waren een gruwel voor hem. Haar assistenten zeggen dat ze heeft geleerd gecompliceerde problemen aan hem uit te leggen door ze te reduceren tot hapklare brokken. Hij las dit als hooghartigheid.

Trump heeft een trackrecord van vrouwenhaat en sommigen noemen dit de reden voor zijn afkeer. Anderen schrijven het toe aan een narcistische afkeer van lof die anderen krijgen. Toen ze in 2015 werd gekozen tot Time Magazine’s persoon van het jaar, zei hij : “Ze kozen de persoon die Duitsland ruïneert.” Wat hem vooral van streek maakte, was dat het tijdschrift haar kanselier van de vrije wereld noemde. “Wat Merkel Duitsland heeft aangedaan, is een trieste, trieste schande.”

Toch is dezelfde vrouw, die er vanaf jonge leeftijd van droomde over de Amerikaanse vlaktes te rijden en Ronald Reagan aanbad omdat hij de wereld (en haar geboorteland DDR) bevrijdde van het communisme, instinctief een trouwe Atlanticist is.

Ze vond de tegenslagen moeilijk op te vangen. Het ergste incident was ongetwijfeld vóór Trump. Het was de onthulling in 2013, met dank aan Edward Snowden, dat de National Security Agency al jaren Merkels persoonlijke mobiele telefoon afluisterde. Ze was gloeiend toen ze haar vertelde, voor een keer verloor ze haar beroemde impulscontrole. In een boze telefoonwisseling met president Barack Obama, opzettelijk gedeeld met de media, zei ze tegen hem: “Dit is net als de Stasi .”

Deze relatie is altijd ingewikkeld geweest. Duitsers herinneren zich met genoegen de bevrijding van hun land, de luchtbrug die een einde maakte aan de Russische blokkade van Berlijn. Ze verslonden de Amerikaanse cultuur. Ze werden verliefd op John F. Kennedy, zijn reis naar het verdeelde Berlijn in 1963 onuitwisbaar in de geschiedenisboeken gegrift. Maar links vocht met hand en tand tegen nucleaire inzet onder Reagan. De tegenslag in Irak van George Bush zorgde voor een verschrikkelijke wig, niet in de laatste plaats zijn pogingen om het continent in Nieuw en Oud Europa te verdelen . Zelfs met de meer centristische en ontvankelijke Bill Clinton en Obama waren er slechte momenten.

Opeenvolgende Amerikaanse regeringen hebben hun frustratie geuit. De Nord Stream-gaspijpleiding , voorgezeten door voormalig bondskanselier Gerhard Schröder, heeft de gevaarlijke energieafhankelijkheid van Duitsland van Rusland onderstreept. Het is in tegenspraak met Merkels anders consequent harde benadering van Vladimir Poetin. Ze speelde een belangrijke rol bij het verzekeren dat de EU sancties oplegde na de annexatie van de Krim en de invasie van Oost-Oekraïne. Berlijn prijst China niet langer als het geschenk dat blijft geven en ziet het laattijdig als een strategische concurrent, maar Merkel schuwt sterke kritiek erop. Wat defensie betreft: het falen van Duitsland om de overeengekomen NAVO-doelstelling te halen om 2% van het bbp aan defensie te besteden, was een bron van irritatie.

Maar niets komt in de buurt van de huidige situatie.

Het Duitse establishment voor het buitenlands beleid klampt zich vast aan de hoop dat Trump in november zal worden verslagen. Een Biden-voorzitterschap zou niet alle spanningen wegnemen, maar het zou een signaal zijn dat de VS weer op weg was naar de diplomatieke mainstream. Het land dat de mainstream personifieert, zou reden hebben om te vieren.Lees ook:  Verbluffend doeltreffende corona-aanpak: Het geheim van Kerala en Vietnam

Comments

comments