Hoe Jared Kushner’s geheime testplan “Verneukte”

Hoe Jared Kushner’s geheime testplan “Verneukte”

18 augustus 2020 0 Door Indignatie redactie

Dit voorjaar heeft een team onder de schoonzoon van de president een plan opgesteld voor een agressieve, gecoördineerde nationale COVID-19-reactie die de pandemie onder controle had kunnen brengen. Dus waarom deed het Witte Huis of het de schuld is van 50 staten?

Op 31 maart, drie weken nadat de Wereldgezondheidsorganisatie de uitbraak van het coronavirus als een wereldwijde pandemie had aangewezen, reed een DHL-vrachtwagen naar de grijze stenen ambassade van de Verenigde Arabische Emiraten in Washington DC en leverde kostbare vracht af: 1 miljoen in China gemaakte diagnostische tests voor COVID-19, besteld in opdracht van de regering-Trump.

Normaal gesproken worden aankopen door de federale overheid geleverd met gedetailleerde contracten, vol met acroniemen en identificatiecodes. Ze moeten worden ondertekend door een geautoriseerde contractfunctionaris en worden doorgaans openbaar gemaakt in een aanbestedingsdatabase van de Amerikaanse overheid, volgens een systeem dat bedoeld is als bescherming tegen verspilling, fraude en misbruik.

Deze aankoop kwam niet voor in een overheidsdatabase. Evenmin was er een contractambtenaar bij betrokken. In plaats daarvan werd het gedocumenteerd op een factuur die was verkregen door Vanity Fair van een bedrijf, Cogna Technology Solutions (zijn eigen naam verkeerd gespeld als ‘Tecnology’ op de factuur), die een totale bestelling van 3,5 miljoen tests noteerde voor een verschuldigd bedrag van $ 52 miljoen . Bij de “klantnaam” werd simpelweg “WH” genoteerd.

In de loop van de volgende drie maanden zou de mysterieuze herkomst van de tests verwarring en vingerwijziging veroorzaken. Een in Abu Dhabi gevestigd bedrijf voor kunstmatige intelligentie, Group 42, dat nauwe banden heeft met de heersende familie van de VAE, identificeerde zichzelf als de verkoper van 3,5 miljoen tests en eiste betaling. Haar verzoeken werden doorgestuurd via verschillende afdelingen binnen Health and Human Services, wiens advocaten tevergeefs zochten naar een bonafide contractant.

In die periode hebben meer dan 2,4 miljoen Amerikanen COVID-19 opgelopen en 123.331 van hen stierven aan de ziekte. Eerst in New York, en daarna in staten in het hele land, sloegen gouverneurs, volksgezondheidsdeskundigen en angstige burgers de alarmbel dat een kritiek tekort aan tests en de stijgende tijd om resultaten te krijgen, de reactie van de Amerikaanse pandemie verlamden.

Maar de miljoen tests, waarvan sommige door de Federal Emergency Management Agency aan verschillende staten werden verspreid, hielpen niet. Volgens documenten verkregen door de media, werden ze onderzocht in twee afzonderlijke overheidslaboratoria en bleken ze “besmet en onbruikbaar” te zijn.

Vertegenwoordigers van Groep 42 reageerden niet op herhaalde verzoeken om commentaar.

kusner

TEAM JARED

De geheime en juridisch twijfelachtige verwerving van die testkits was het werk van een taskforce in het Witte Huis, waar Jared Kushner , de schoonzoon en speciaal adviseur van president Donald Trump , een uitgebreide rol heeft aangenomen in de pandemie. reactie. Dat verklaart de “WH” op de factuur. Hoewel het onduidelijk is of Kushner zelf een rol heeft gespeeld bij de overname, is onjuiste aanschaf van voorraden “een serieuze deal”, zei een voormalig medewerker van het Witte Huis. “Dat zijn kredieten 101. Dat zou niet goed zijn .”

Hoewel de buitensporige rol van Kushner breed is uitgemeten, wordt de aanschaf van in China gemaakte testkits in de VS zo goed als stil gehouden. Het is dus een nog buitengewoone inspanning die Kushner overzag: een geheim project om een ​​alomvattend plan te bedenken dat het testen voor COVID-19 op federaal niveau enorm zou hebben opgevoerd en gecoördineerd.

Zes maanden na de pandemie blijven de Verenigde Staten lijden onder de ergste uitbraak van COVID-19 in de ontwikkelde wereld. Een grote schuld ligt bij een federale reactie die de verantwoordelijkheid voor de cruciale taak van testen bij de staten heeft neergelegd. De ironie is dat, na het samenstellen van het team dat met een agressief en ambitieus nationaal testplan op de proppen kwam, Kushner vervolgens, om onduidelijke redenen, lijkt te hebben besloten zijn voorstel te schrappen. Vandaag, terwijl gouverneurs en burgemeesters zich haasten om epidemieën uit te roeien die hun bevolking teisteren, werken filantropen van de Rockefeller Foundation eraan om de leegte te vullen en genoeg testen te organiseren om de landelijke epidemie onder controle te krijgen.

In het Witte Huis werkte Kushners zorgvuldig uitgekozen groep jonge zakenpartners, waaronder een voormalige kamergenoot van de universiteit, gedurende een groot deel van maart en begin april samen met verschillende topexperts uit de diagnostische testindustrie. Samen stelden ze de hoofdlijnen van een nationale teststrategie vast. De groep, die dag en nacht werkte en het versleutelde platform WhatsApp gebruikt, kwam met een gedetailleerd plan.

In plaats van staten met elkaar te laten vechten voor schaarse diagnostische tests en beperkte laboratoriumcapaciteit, zou het plan een systeem van nationaal toezicht en coördinatie hebben opgezet om de bevoorrading te stimuleren, testkits toe te wijzen, regelgevende en contractuele wegversperringen op te heffen en een wijdverbreid virusbewakingssysteem op te zetten. door de herfst, om latere uitbraken te helpen lokaliseren.

De oplossingen die het voorstelde waren geen rocket science – of zelfs maar vergelijkbaar met de ontmoedigend complexe onderneming om een ​​nieuw vaccin te ontwikkelen. Elk nationaal plan om testtekorten aan te pakken, zou waarschijnlijk meer op het niveau liggen van “het repliceren van UPS voor een branche”, zei Dr. Mike Pellini , de beherende partner van Section 32, een durfkapitaalfonds voor technologie en gezondheidszorg. “Stel je voor dat UPS of FedEx geen infrastructuur hadden om alle punten met elkaar te verbinden. Het zou een complete chaos zijn. “

Het plan dat in het Witte Huis was gemaakt, was toen bedoeld om de punten met elkaar te verbinden. Sommigen van degenen die aan het plan werkten, kregen te horen dat het aan president Trump zou worden gepresenteerd en waarschijnlijk begin april in de Rose Garden zou worden aangekondigd. “Ik was niet optimistisch”, zei een deelnemer. “Ik had begrepen dat het definitieve document dat weekend zijn weg naar de president zou vinden” en zou resulteren in een “belangrijke aankondiging”.

Maar er is nooit een landelijk gecoördineerde teststrategie aangekondigd. Het plan, volgens de deelnemer, ‘ging gewoon in het niets’.

In een verklaring zei Kayleigh McEnany, perssecretaris van het Witte Huis: “De premisse van dit artikel is volkomen onjuist.”

Deze zomer heeft in verwoestende details de menselijke en economische kosten geïllustreerd van het niet lanceren van een systeem van nationale tests, zoals de meeste andere geïndustrialiseerde landen hebben gedaan. Zuid-Korea is de gouden standaard, met innovatieve ‘telefooncel’- en drive-through-testlocaties, resultaten die binnen 24 uur worden geretourneerd en ondersteunende isolatie voor degenen die positief testen, inclusief voedselafgiftes.

In de VS daarentegen werden kabelnieuws en voorpagina’s gedomineerd door beelden van kilometerslange rijen auto’s in de verzengende hitte van Arizona en Texas, hun chauffeurs die uren wachten op schaarse diagnostische tests, en wanhopige burgemeesters van Sunbelt die tevergeefs om federale hulp smeekten om de testcapaciteit uit te breiden. Kortom, een ‘freaking debacle’, zoals een vooraanstaande volksgezondheidsexpert het uitdrukte.

We zijn slechts enkele weken verwijderd van gevaarlijke en controversiële heropeningen van scholen en het dreigende herfstgriepseizoen, waarvoor het afgebroken plan een kritische deadline was voor het opzetten van een nationaal systeem om snel nieuwe uitbraken en hotspots te identificeren.

Zonder systematisch testen: “We kunnen net zo goed ducttape over onze ogen doen, katoen in onze oren en ons onder het bed verstoppen”, zegt dr. Margaret Bourdeaux , onderzoeksdirecteur van het Harvard Medical School Program in Global Public Policy.

Hoewel president Trump houdt van Amerika’s grote aantal tests trompet, dat metrische houdt geen rekening met de snelheid van de resultaten of de reactie daarop, zei Dr juni-Ho Kim , volksgezondheid onderzoeker bij Ariadne Labs, een samenwerking tussen Harvard TH Chan School of Public Health en Brigham and Women’s Hospital, die een team leidt dat landen in de buitenwereld bestudeert met succesvolle COVID-19-antwoorden. “Als je heel hard trapt en nergens heen gaat, is dat allemaal voor niets.”

Zonder een betaalbaar nationaal plan zijn de inspanningen om er een te creëren vervallen in een netwerk van burgers op hoog niveau en niet-gouvernementele organisaties. De meest zichtbare inspanning wordt geleid door de Rockefeller Foundation en haar zachte stem, Dr. Rajiv Shah . De 47-jarige Shah, gefocust en vastberaden apolitiek, leidt nu een verbredende en tweeledige coalitie met drie voormalige FDA-commissarissen, een Nobelprijswinnende econoom, een filmster en 27 Amerikaanse steden, staten en tribale naties, allemaal in de verte. – het doel bereiken om tegen de herfst 30 miljoen COVID-19-tests per week te krijgen, een stijging ten opzichte van het huidige aantal van ongeveer 5,5 miljoen per week.

“We weten wat er moet gebeuren: brede en alomtegenwoordige testen gekoppeld aan brede en effectieve contactopsporing,” totdat een vaccin op grote schaal kan worden toegediend, vertelde Shah aan Vanity Fair. “Het duurt ongeveer vijf minuten voordat iemand begrijpt dat dit de enige weg is naar heropening en herstel.” Zonder dat, zei hij: “Ons land zal vastlopen in een reeks rebound-epidemieën die zeer schadelijk zijn.”

EEN AFGESLOTEN PLAN

Landen die hun uitbraken met succes hebben ingeperkt, hebben wetenschappers in staat gesteld om het voortouw te nemen. Maar toen Jared Kushner in maart op pad ging om de diagnosecrisis op te lossen, begonnen zijn inspanningen niet met volksgezondheidsdeskundigen, maar met bankiers en miljardairs. Ze zagen zichzelf als het “A-team van mensen die stront gedaan krijgen”, zoals een deelnemer verkondigde in een artikel in March Politico .

Kushner’s hersenvertrouwen omvatte Adam Boehler , zijn kamergenoot van zijn zomercursus die nu fungeert als chief executive officer van de nieuw opgerichte US International Development Finance Corporation, een ontwikkelingsbank van de overheid die leningen in het buitenland verstrekt. Andere groepsleden waren onder meer Nat Turner , de medeoprichter en CEO van Flatiron Health, dat werkt aan het verbeteren van kankerbehandeling en onderzoek.

Jason Yeung, een bankier van Morgan Stanley zonder noemenswaardige ervaring in de gezondheidszorg, nam verlof om zich bij de taskforce aan te sluiten. Onderweg zocht de groep advies uit aan miljardairs, zoals Silicon Valley-investeerder Marc Andreessen.

Het collectieve gebrek aan relevante ervaring van de groep was verre van de enige uitdaging waarmee ze werd geconfronteerd. De obstakels die elke effectieve nationale testinspanning tegenhielden, waren onder meer: ​​beperkte laboratoriumcapaciteit, aanbodtekorten, enorme verschillen in de mogelijkheden van werkgevers om de testkosten voor hun werknemers te dekken, een enorm aantal onverzekerde Amerikanen en een gefragmenteerde markt voor diagnostische tests.

Volgens een deelnemer coördineerde de groep zijn werk niet met een diagnostisch testteam van Health and Human Services, werkend onder admiraal Brett Giroir , die op 12 maart werd aangesteld als de ‘testende tsaar’ van het land. Kushners groep zat ‘in hun eigen bubbel, ”zei de deelnemer. “Andere agentschappen zaten in hun eigen bubbels. De cirkels hebben elkaar nooit overlapt. “

In de verklaring van het Witte Huis antwoordde McEnany: “Jared en zijn team werkten nauw samen met admiraal Giroir. De publiek-private teams waren ingebed in Giroir en vertegenwoordigden een enkele en verenigde administratieve inspanning die erin slaagde ons robuuste testregime snel uit te breiden en Amerika de nummer één in testen te maken. “

Naarmate het evolueerde, riep de groep van Kushner de hulp in van verschillende vooraanstaande diagnostische testexperts. Samen werkten ze de klok rond en door een woud van WhatsApp-berichten. De inspanning van het Witte Huis-team was “apolitiek”, zei de deelnemer, en werd ondernomen “met het beste van het land in gedachten”.

Het team van Kushner werkte een gedetailleerd plan uit, dat Vanity Fair kreeg. Het verklaarde: “Huidige uitdagingen die moeten worden opgelost, zijn onder meer ongelijke testcapaciteit en leveringen in de VS, zowel tussen als binnen regio’s, aanzienlijke vertragingen bij het rapporteren van resultaten (4-11 dagen) en beperkingen in de nationale toeleveringsketen, zoals persoonlijke beschermingsmiddelen, wattenstaafjes. , en bepaalde testreagentia. “

Het plan riep de federale overheid op om de distributie van testkits te coördineren, zodat ze naar zwaar getroffen gebieden konden worden gestuurd en toezicht zou houden op een nationale infrastructuur voor het opsporen van contacten. Het stelde ook voor de contractbeperkingen op te heffen voor waar artsen en ziekenhuizen tests naartoe sturen, zodat elk laboratorium met capaciteit om elk monster kan testen. Het stelde een enorme schaalvergroting voor van het testen van antilichamen om de terugkeer naar het werk te vergemakkelijken. Het riep op tot het verplicht stellen dat alle COVID-19-testresultaten van elke vorm van testen, waar dan ook genomen, worden gerapporteerd aan een nationale opslagplaats en aan nationale en lokale gezondheidsafdelingen.

En het stelde voor om “een nationaal Sentinel Surveillance System” op te zetten met “real-time intelligence-capaciteiten om voorlopende indicatoren te begrijpen waar hotspots ontstaan ​​en waar de risico’s hoog zijn versus waar mensen weer aan het werk kunnen.”

Begin april kregen sommigen die aan het plan werkten de sterke indruk dat het binnenkort met president Trump zou worden gedeeld en door het Witte Huis zou worden aangekondigd. Het plan, hoewel onvolmaakt, was een uitgangspunt. Gewoon als natie eraan samenwerken “zou ons op een fundamenteel andere plek hebben geplaatst”, zei de deelnemer.

Maar de inspanning liep hals over kop in een veranderend sentiment in het Witte Huis. President Trump vertrouwde op zijn geroemde politieke instincten en had zijn bezorgdheid over het virus gebagatelliseerd en verkeerde informatie erover verspreid – inspanningen die al snel werden versterkt door Republikeinse gekozen functionarissen en rechtse mediacijfers. Bezorgd over de aandelenmarkt en zijn herverkiezingsvooruitzichten, vreesde Trump ook dat meer testen alleen maar zou leiden tot een hoger aantal zaken en meer slechte publiciteit. Ondertussen deelde dr. Deborah Birx , de responscoördinator van het Witte Huis voor het coronavirus, naar verluidt modellen met senior personeel die optimistisch – en ten onrechte zou blijken – voorspelden dat het virus snel zou verdwijnen.

Tegen die achtergrond verloor het vooruitzicht van het lanceren van een grootschalig nationaal plan aan populariteit, zei een volksgezondheidsexpert in veelvuldig contact met de officiële coronavirus-taskforce van het Witte Huis.

Het meest verontrustende van alles was misschien een gevoel waarvan de expert zei dat een lid van het team van Kushner het zei: dat omdat het virus de blauwe staten het hardst had getroffen, een nationaal plan niet nodig was en politiek niet logisch zou zijn. “De politieke mensen geloofden dat, omdat het naar democratische staten zou worden gedegradeerd, ze die gouverneurs de schuld konden geven, en dat zou een effectieve politieke strategie zijn”, zei de deskundige.

Die logica heeft Kushner misschien beïnvloed. “Het was heel duidelijk dat Jared uiteindelijk de beslisser was over welk [plan] uit zou komen”, zei de expert.

Lees ook:  Trump spuit nieuwe samenzweringstheorieën in Bizarre Fox News-interview

In haar verklaring zei McEnany: “Het artikel is volkomen onjuist in de bewering dat elk plan om politieke of andere redenen werd stopgezet. Onze teststrategie heeft één doel voor ogen – resultaten opleveren voor het Amerikaanse volk – en wordt dagelijks uitgevoerd en aangepast om nieuwe feiten op het terrein op te nemen. “

Op 27 april stapte Trump naar een podium in de Rose Garden, geflankeerd door leden van zijn coronavirus-taskforce en leiders van Amerika’s grote commerciële testlaboratoria, Quest Diagnostics en LabCorp, en kondigde uiteindelijk een testplan aan: het leek bijna niet op de een die eind maart was gesmeed en het probleem van diagnostische tests bijna volledig naar individuele staten verlegde.

Volgens het plan dat die dag werd vrijgegeven, zou de federale overheid optreden als facilitator om de benodigde voorraden te vergroten en snel nieuwe versies van diagnostische testkits goed te keuren. Maar het grootste deel van de inspanningen om testlocaties te exploiteren en beschikbare laboratoria te vinden, viel toe aan de Verenigde Staten.

“Ik had dit naïeve optimisme: dit is te belangrijk om gevangen te worden in een partijdig filter van hoe we de waarheid en de wereld zien”, zegt Rick Klausner , een adviseur van de Rockefeller Foundation en voormalig directeur van het National Cancer Institute. “Maar de federale regering heeft besloten de verantwoordelijkheid op te heffen en in feite 50 staten op zichzelf te werpen.”

DE ZOMER VAN RAMP

Het werd al snel duidelijk dat het afstaan ​​van testverantwoordelijkheid aan de staten een recept was voor een ramp, niet alleen in door de Democraten bestuurde gebieden, maar in het hele land.

In april worstelde Phoenix, Arizona, met het verstrekken van tests aan zijn gezondheidswerkers en patiënten met ernstige symptomen van COVID-19. Toen burgemeester Kate Gallego om hulp zocht bij de federale overheid, kreeg ze een onmiskenbare boodschap terug: de op vier na grootste stad van Amerika stond er alleen voor. “We hadden niet genoeg gevallen om de hulp te rechtvaardigen”, zei Gallego tegen Vanity Fair.

Phoenix bevond zich in een catch-22, die de overheidsrelatiebeheerder van de stad aan advocaten uitlegde in een e-mail van 21 april die Vanity Fair had ontvangen via een verzoek om openbare registers: [niet] hebben FEMA-fondsen ontvangen met betrekking tot testen omdat we geen slechte cijfers hebben. Het probleem met die logica is dat de burgemeester gelooft dat we geen slechte cijfers hebben vanwege [] een gebrek aan tests. “

In juni begon het aantal gevallen van Phoenix dramatisch te stijgen. Bij een drive-through-testlocatie in de buurt van haar huis zag Gallego kilometerslange rijen auto’s wachten bij temperaturen boven de 40 graden. “We hadden mensen 13 uur wachten om een ​​test te krijgen”, zei Gallego. “Dit zijn mensen die moeite hebben met ademhalen, wier lichaam pijn doet, die urenlang in een auto moeten zitten. Eén man, zijn auto had geen benzine meer en hij moest bijvullen terwijl hij moeite had om te ademen. “

De eigen medewerkers van Gallego wachtten twee weken om de testresultaten terug te krijgen, een periode waarin ze het virus onbewust hadden kunnen overdragen. “De doorlooptijden gaan veel verder dan wat klinisch relevant is”, zegt Dr. James Lawler , uitvoerend directeur van internationale programma’s en innovatie bij het Global Center for Health Security van het University of Nebraska Medical Center.

Op 5 juli had Gallego geen geduld meer. Ze ging op ABC News, gekleed in een neonroze blouse, en gaf beleefd de federale reactie: ‘We hebben FEMA gevraagd of ze hier gemeenschapsgerichte tests konden doen. Er is ons verteld dat ze daarvan weggaan, wat voelt alsof ze de overwinning aankondigen terwijl we ons nog in de crisismodus bevinden. “

Drie dagen later, tijdens een persconferentie, schoot de testende tsaar van het Witte Huis, admiraal Giroir, haar bij naam terug. Bewerend dat de federale overheid al actief was of steun verleende voor 41 testlocaties in Phoenix, zei hij: “Nu, twee dagen geleden, hoorde ik dat burgemeester Gallego ongelukkig was omdat er geen federale steun was…. Het was me duidelijk dat Phoenix niet op de hoogte was van alle dingen die de staat deed. “

Gallego vertelde hoe haar moeder ‘dit toevallig op CNN had gezien. Ze stuurde me een sms met de tekst: ‘Ik denk niet dat ze je leuk vinden in het Witte Huis.’ ”

Ondanks de defensieve houding van Giroir, had Gallego uiteindelijk de overhand in haar publieke vraag om hulp: Health and Human Services stemde ermee in om een ​​testlocatie voor overspanning in Phoenix op te zetten. “Het effect was dat we in een enorme crisis moesten zijn voordat ze zouden helpen,” zei Gallego.

En dat is waar de VS zich vandaag bevinden – in een enorme testcrisis. Staten zijn gedwongen hun eigen weg te gaan, temidden van het stijgende aantal gevallen, de torenhoge vraag naar tests en de afnemende laboratoriumcapaciteit. Halverwege juli kondigde Quest Diagnostics aan dat de gemiddelde tijd om de testresultaten om te draaien zeven dagen bedroeg.

Het is voor experts duidelijk dat 50 individuele staten niet effectief testmiddelen kunnen inzetten te midden van enorme obstakels op het gebied van regelgeving, financiën en toeleveringsketens. De diagnostische testindustrie is een “losjes geconstrueerd web”, zei dr. Pellini van sectie 32, “en COVID-19 is een fase vijf orkaan.”

Dr. Lawler vergeleek de gebalkaniseerde testinfrastructuur van de natie met het “begin van de 20e eeuw, toen elke stad zijn eigen elektriciteitsnet had en ze niet waren aangesloten”. Als een gebied stroom zou verliezen, “kon je het niet ondersteunen door stroom van een ander net om te leiden”.

Experts waarschuwen nu dat het Amerikaanse testsysteem op instorten staat. ‘We bevinden ons hier op een heel slecht moment’, zei Margaret Bourdeaux. “We staan ​​op het punt het zicht op dit monster te verliezen en het zal door ons hele land razen. Dit is een enorme noodsituatie. “

HET PERCEEL OM AMERIKA TE REDDEN

Eind januari ging Rajiv Shah, president van de Rockefeller Foundation, naar Davos, Zwitserland, en zat daar in een panel op het World Economic Forum met klimaatactiviste Greta Thunberg . Daar dronk hij koffie met de directeur-generaal van de WHO, dr.Tedros Adhanom Ghebreyesus , die hij kende van zijn jarenlange werk in de wereldwijde volksgezondheid, eerst bij de Gates Foundation en vervolgens als directeur van USAID, een internationale ontwikkelingsorganisatie binnen de Amerikaanse overheid. .

Shah keerde terug naar New York en naar het hoofdkantoor van de Rockefeller Foundation, met een duidelijk begrip: SARS-CoV-2 zou de grote worden.

De Rockefeller Foundation, die tot doel heeft de wereldwijde ongelijkheid aan te pakken met een schenking van $ 4,4 miljard, heeft bijgedragen aan de totstandkoming van het moderne Amerikaanse volksgezondheidsstelsel door het vroege werk van de Rockefeller Sanitary Commission om de haakwormziekte uit te roeien. Shah begon de stichting onmiddellijk opnieuw te richten op de komende pandemie en huurde een wereldwijde expert in, Dr. Jonathan Quick , om de reactie te begeleiden.

Ondertussen bleef hij kijken en wachten op wat hij aannam dat het een massale federale mobilisatie zou zijn. “De normale [sterke] federale noodhulp, protocollen, richtlijnen, materialen, organisatie en leiderschap kregen niet onmiddellijk vorm”, zei hij. “Het was vrij duidelijk dat de juiste dingen niet gebeurden.”

Als directeur van USAID van 2009 tot 2015 leidde Shah de Amerikaanse reactie op zowel de aardbeving in Haïti als de West-Afrikaanse ebola-uitbraak, en hij wist dat de “meedogenloze” verzameling van realtime meetgegevens bij een ramp essentieel was.

Tijdens de ebola-uitbraak, die hij beheerde vanuit West-Afrika, schakelde hij een wereldberoemde Europese epidemioloog, Hans Rosling , en de Chief Information Officer van president Barack Obama in om een ​​gedetailleerde set metrics te ontwikkelen, deze continu bij te werken in een spreadsheet, en stuur ze dagelijks naar 25 Amerikaanse topregeringsfunctionarissen. Als het op uitbraken aankomt, zei Shah: “Als je dit ding niet vroeg krijgt, jaag je een exponentieel steile bocht na.”

Op 21 april bracht de Rockefeller Foundation een gedetailleerd plan uit voor wat het omschreef als het ‘grootste testprogramma voor de volksgezondheid in de Amerikaanse geschiedenis’, een enorme schaalvergroting van ongeveer 1 miljoen tests per week op dat moment tot 3 miljoen per week in juni. en 30 miljoen tegen de herfst.

Door de kosten op $ 100 miljard te schatten, stelde het een all-hands-on-deck aanpak voor die federale, staats- en lokale overheden zou verenigen; academische instituties; en de particuliere en non-profitsector. Samen zouden ze de laboratoriumcapaciteit snel optimaliseren, een toeleveringsketen voor noodgevallen creëren, een gezondheidskorps van 300.000 mensen bouwen en een realtime openbaar gegevensplatform creëren om de respons te sturen en heropkomst te voorkomen.

Het Rockefeller-plan probeerde precies te doen wat de federale overheid had verkozen om niet te doen: in een recordtempo een nationale infrastructuur creëren. “Raj doet geen niet-grote dingen”, zegt Andrew Sweet , de directeur van de Rockefeller Foundation voor COVID-19-respons en -herstel. In een gesprek met coalitieleden noemde dr. Anthony Fauci het Rockefeller-plan “muziek in mijn oren”.

De stichting en haar adviseurs namen contact op met nationale en lokale overheden en werden al snel overspoeld met oproepen om hulp van schooldistricten, ziekenhuissystemen en werkplekken, die allemaal wanhopig op zoek waren naar begeleiding. In regelmatige videogesprekken werkte een kernadviseringsteam met Shah, voormalig FDA-commissaris Mark McClellan , voormalig directeur van het National Cancer Institute Rick Klausner en Mike Pellini van sectie 32 na hoe de leden van de groeiende coalitie het beste konden worden ondersteund.

Scholen “blijven op de CDC-website verversen en er is niets veranderd in de afgelopen twee maanden”, vertelde Shah zijn collega’s in een videovergadering in juni. Bij gebrek aan betrouwbare federale richtlijnen heeft het Rockefeller-team een ​​reeks problemen opgelost: hoe moeten scholen omgaan met symptomatische en asymptomatische leerlingen? Hoe zit het met wettelijke aansprakelijkheid? Hoe zit het met openbare scholen die te arm waren om zelfs maar een verpleegster te betalen?

(Vorige week heeft de CDC nieuwe richtlijnen uitgevaardigd die enthousiast instemde met het heropenen van scholen en de risico’s bagatelliseerde, nadat hij onder zware druk van president Trump was gekomen om richtlijnen te herzien die volgens hem “erg moeilijk en duur” waren.)

Via een testoplossingen-groep werkt de stichting samen met stads-, staats- en andere testprogramma’s, inclusief die in Native American-reservaten, en helpt ze deze te versterken.

“Ze kwamen aan boord en gaven ons een turbocharger”, zegt Ann Lee , CEO van de humanitaire organisatie CORE (Community Organized Relief Effort), mede opgericht door Lee en de acteur Sean Penn . CORE exploiteert nu 44 testlocaties in de VS, waaronder het Dodger Stadium in Los Angeles en mobiele units binnen de Navajo Nation, die ook voedsel en essentiële benodigdheden aanbieden.

Het lijkt misschien onmogelijk voor iedereen behalve de federale overheid om diagnostische tests honderdvoudig op te schalen door middel van een nauwgezette en fragmentarische aanpak. Maar in privégesprekken drongen moedeloze leden van de taskforce van het Witte Huis er bij de leden van de Rockefeller-coalitie op aan om door te gaan met hun inspanningen. “Ondanks wat we zouden kunnen horen, wordt er in de administratie niets gedaan aan testen”, kreeg een van hen te horen tijdens een telefoongesprek.

“Het was een eng en veelzeggend moment”, vertelde de deelnemer.

EEN SLECHTE GOK

Ondanks het 24-uurs werk van de Rockefeller Foundation om de VS te begeleiden naar een landelijk testsysteem dat essentieel is voor heropening, is de stichting er nog niet in geslaagd de belangrijkste curve van allemaal te buigen: de vastberaden desinteresse van de Trump-regering in grote federale acties.

Op 15 juli, tijdens een videogesprek met journalisten, zag dr. Shah er zichtbaar gefrustreerd uit. De volgende dag zou de Rockefeller Foundation een vervolgrapport uitbrengen: het riep de federale overheid op om $ 75 miljard extra te besteden aan testen en contactopsporing, om de testknelpunten te doorbreken die tot dagenlange vertragingen in de levering van testresultaten, en enorm toename van snellere point-of-care-tests.

Hoewel hij op een typisch zachtaardige toon sprak, gaf Shah een duidelijke waarschuwing: “We vrezen dat de val erger zal zijn dan de lente.” Hij voegde eraan toe, ronduit gezegd: “Amerika staat niet in de top van landen die COVID-19 effectief hebben aangepakt.”

Slechts drie dagen later onthulden nieuwsberichten dat de regering-Trump probeerde nieuwe financiering voor testen en tracering van contacten te blokkeren in het nieuwe coronavirus-hulppakket dat in het Congres werd uitgehaald. Zoals een lid van de Rockefeller-coalitie zei over de reactie van de regering: ‘We hebben te maken met een schizofrene organisatie. Wie weet wat er aan de hand is? Het is gewoon waanzin. “

Op vrijdag 31 juli zal de US House Select Subcommittee on the Coronavirus, dat de federale reactie onderzoekt, een hoorzitting houden om de “dringende noodzaak” van een alomvattend nationaal plan te onderzoeken, waarop Dr. Fauci, CDC-directeur Robert Redfield , en admiraal Brett Giroir zal getuigen. De subcommissie onderzoekt onder meer of de regering-Trump het testen probeerde te onderdrukken, gedeeltelijk vanwege de bewering van Trump tijdens zijn bijeenkomst in Tulsa, Oklahoma in juni, dat hij het personeel beval “het testen te vertragen”.

De gok dat schoonzoon-vastgoedontwikkelaars, of Morgan Stanley-bankiers die samenwerken met miljardairs, effectief zouden kunnen instaan ​​voor een goed gecoördineerde federale reactie, is volkomen verkeerd gebleken. Zelfs de kleinste oplossing van Jared Kushner voor de pandemie heeft overheidsinstanties in verwarring gebracht en bezorgdheid geuit over illegaliteit.

In de drie maanden nadat de mysterieuze testkits bij de ambassade van de VAE waren aangekomen, hadden diplomaten de Amerikaanse regering aangespoord om de zending van $ 52 miljoen goed te maken. Ten slotte stuurden advocaten van het Department of Health and Human Services op 26 juni een telegram naar de ambassade, gericht aan het bedrijf dat zijn eigen naam verkeerd had gespeld op de originele factuur: Cogna Technology Solutions LLC.

Op de kabel stond: “HHS kan geen betaling overmaken voor de testkits in kwestie, aangezien het ministerie geen gerechtvaardigde contractant van de Verenigde Staten heeft geïdentificeerd” of contractdocumenten die bij de aanbesteding zijn betrokken. De kabel haalde relevante federale contractwetten aan die het “onwettig voor de overheid zouden maken om te betalen voor de testkits in kwestie”.

Maar misschien wel het meest relevant voor Amerikanen die erop rekenen dat de federale overheid een effectief antwoord op de pandemie opzet en hun gezondheid beschermt, de testkits werkten niet. Zoals de Health and Human Services-kabel naar de ambassade van de VAE opmerkte: “Toen de kits werden afgeleverd, werden ze getest in overeenstemming met standaardprocedures en bleken ze besmet en onbruikbaar te zijn.”

Een FDA-woordvoerder vertelde Vanity Fair dat de tests mogelijk ondoeltreffend zijn gemaakt vanwege de manier waarop ze werden opgeslagen toen ze vanuit het Midden-Oosten werden verzonden. “De reagentia moeten koud worden bewaard”, zei de woordvoerder.

Hoewel functionarissen van FEMA en Health and Human Services niet zouden erkennen dat de tests zelfs maar bestaan, en alleen beweren dat er geen officieel overheidscontract voor hen was, zijn de gegevens van de VAE duidelijk genoeg. Zoals een woordvoerder van de ambassade van de VAE bevestigde, “heeft de Amerikaanse regering een dringend verzoek ingediend voor aanvullende COVID-19-testkits van de regering van de VAE. Op 1 april zijn er een miljoen testkits aan de Amerikaanse regering geleverd. Tegen 20 april werden nog eens 2,5 miljoen testkits aan de Amerikaanse regering geleverd. “

Met andere woorden, de tests hebben misschien niet gewerkt, maar Donald Trump zou blij zijn geweest met het grote aantal.

Dit artikel is bijgewerkt met een verklaring van het Witte Huis.

Bronnen: vanityfair.com, cnn.com

Lees ook:  Dresden kondigt officieel "Nazi Emergency" aan: "Versterking van de democratische alledaagse cultuur"


Comments

comments