Trump ‘enthousiast’ over onbewezen plantenextract die zeer giftig is als coronavirus-therapeuticum

Trump ‘enthousiast’ over onbewezen plantenextract die zeer giftig is als coronavirus-therapeuticum

18 augustus 2020 0 Door Indignatie redactie

President Donald Trump en Mike Lindell, de maker van MyPillow en een uitgesproken voorstander, namen deel aan een bijeenkomst in juli in het Witte Huis over het gebruik van oleandrine als een potentieel therapeutisch middel voor coronavirus, bevestigde Lindell aan CNN.

Rapport: Trump dringt aan op onbewezen COVID-remedie, ondersteund door de CEO van MyPillow

Axios meldde zondag dat president Donald Trump wil dat de Food and Drug Administration goedkeurt dat een extract van de oleanderplant op de markt wordt gebracht als voedingssupplement of wordt goedgekeurd als een COVID-19-kuur ondanks enig bewijs van de werkzaamheid van het extract.

Het rapport zegt dat Trump steun toonde voor de goedkeuring van het uittreksel tijdens een Oval Office-bijeenkomst in juli. Secretaris voor huisvesting en stadsontwikkeling Ben Carson en oprichter en CEO van MyPillow, Mike Lindell, hebben beiden ook hun steun betuigd voor het extract, meldde Axios, en Lindell investeerde onlangs in een bedrijf dat het product maakt.

Lindell is een uitgesproken voorstander van Trump en hielp bij het organiseren van de bijeenkomst in het Witte Huis, meldde Axios.

Oleandrin is een extract van de plant Nerium oleander. De rauwe oleanderplant is zeer giftig en consumptie ervan kan dodelijk zijn.

Hij omschreef de reactie van de president op het uittreksel als “enthousiast”.

“Hij was enthousiast, want hij is bezig met alles wat mensen gaat helpen,” vertelde hij CNN, eraan toevoegend dat Trump wilde dat de Food and Drug Administration “zijn gang zou gaan”.

Trump bevestigde dat hij “gehoord” heeft over oleandrin toen hem maandag gevraagd werd op het Witte Huis South Lawn, maar hij leek zich nog steeds in een fase van informatieverzameling te bevinden.

“Is het iets waar mensen het heel sterk over hebben?” vroeg hij aan de verslaggever.

“We zullen ernaar kijken, we zullen ernaar kijken, we kijken naar veel verschillende dingen. Ik zal zeggen dat de FDA geweldig was. Ze zijn heel dichtbij. We zijn heel dicht bij een vaccin. Heel erg bijna een therapeutisch middel. Ik heb die naam horen noemen, we zullen het ontdekken, ‘zei de president.

Het is onduidelijk of hij het bij de FDA heeft besproken. Een lid van de taskforce vertelde CNN dat dit nooit ter sprake is gebracht tijdens een vergadering van de taskforce – zelfs degenen die werden bijgewoond door minister van Huisvesting en Stedelijke Ontwikkeling Ben Carson, die lid is van de coronavirus-taskforce van het Witte Huis, met wie Lindell zei dat hij zijn bevindingen.

“Ik bracht dit naar minister Carson en hij deed zijn due diligence en was gewoon verbaasd. Hij zei dat het heel spannend was om alle gegevens te zien”, zei hij.

De Washington Post rapporteerde eerst de oleandrin-push.

Het is bekend dat de president onwetenschappelijke benaderingen van het coronavirus omarmt en bevordert. Hij zei eerder dat hij dagelijkse doses hydroxychloroquine nam, een medicijn dat hij al lang wordt aangeprezen als een mogelijke remedie tegen het coronavirus, zelfs nu medische experts en de FDA de werkzaamheid ervan in twijfel trekken en waarschuwen voor mogelijk schadelijke bijwerkingen.

Lees ook:  Twitter toont rechtstreeks de leugen van Trump aan - de Amerikaanse president hekelt tegen sociale media

Vorige week werd Lindell toegevoegd aan het bestuur van Phoenix Biotechnology, dat oleandrin maakt, en kreeg een financieel belang in het bedrijf.

“De reden dat ik dat deed, is dat ik dit zo graag bij het publiek wil krijgen en ik wil het naar buiten brengen om mensen te helpen”, zei hij.

Oleandrin is niet goedgekeurd door de FDA. Het bureau keurt voedingssupplementen over het algemeen niet goed, maar zegt dat het de verantwoordelijkheid van het bedrijf is om ervoor te zorgen dat zijn producten veilig zijn en beweringen waar zijn. De FDA heeft honderden producten achterna gezeten om valse beweringen te doen over het diagnosticeren, voorkomen of behandelen van Covid-19.

De FDA reageerde niet onmiddellijk op het verzoek van CNN om commentaar. Het Witte Huis weigerde commentaar te geven op het verslag, maar een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid en Human Services zei dat Trump “veilige en effectieve” behandelingen ondersteunt.

“Ik ben er vrij zeker van dat de president elke mogelijke veilige en effectieve COVID-behandeling krachtig ondersteunt. Zoals altijd, laten we eens kijken waar de onderzoeken ons brengen”, aldus Michael Caputo, de HHS-woordvoerder.

Lindell zei dat het supplement niet ter sprake kwam toen hij een volgende ontmoeting had met Trump over reclame.

Lindell, afkomstig uit de omgeving van Minneapolis, is de voorzitter van de Minnesota Trump-campagne en treedt regelmatig op namens Trump. Hij is van plan de toespraak van de president in Mankato later maandag bij te wonen en wist niet zeker of hij de president zou ontmoeten terwijl hij in de stad was. Hij denkt er “heel erg aan” om zich kandidaat te stellen, zoals hij in 2018 tegen CNN vertelde.

De maker van MyPillow zei dat hij talloze berichten ontvangt voor persoonlijke beschermingsmiddelen en therapieën, hoorde voor het eerst over oleandrine toen hij op Paaszondag werd gecontacteerd door Andrew Whitney van Phoenix Biotechnology.

Lindell zei dat hij zijn eigen due diligence en onderzoek deed, daarbij verwijzend naar studies van de Universiteit van Texas en Fort Detrick in Maryland, waarbij hij zijn bevindingen “zo opwindend” noemde. Hij heeft het extract zelf als profylacticum ingenomen en heeft vrienden en familie aangemoedigd hetzelfde te doen.

Er zijn geen onderzoeken met oleandrine en Covid-19 gepubliceerd in door vakgenoten beoordeelde medische tijdschriften, en er is geen openbare informatie die aantoont dat oleandrine is getest bij Covid-19-patiënten. Een pre-print studie, die niet door vakgenoten is beoordeeld of gepubliceerd, vond dat het extract antivirale effecten had tegen Covid-19 in cellen in het laboratorium. Twee van de auteurs van de studie zijn in dienst van Phoenix Biotechnology.

Lindell uitte zijn frustratie dat de FDA oleandrine nog moet goedkeuren voor de voedingssupplementenlijst of een Investigational New Drug Application (IND) -nummer.

Lees ook:  Grote vervanging in Europa: Zwitserland, in moeilijkheden, probeert zich te verzetten

4 feiten over oleandrin, een onbewezen coronavirusbehandeling die naar verluidt tegen Trump is gepitcht

oleander

Ben Carson en MyPillow CEO Mike Lindell duwden het giftige bloemenextract als een COVID-19 ‘remedie’ naar het Witte Huis: rapport.

Een andere twijfelachtige behandeling van het coronavirus is het optrekken van wenkbrauwen.

Dat zou oleandrin zijn, een extract van de zeer giftige oleanderplant, dat in juli door de minister van Huisvesting en Stedelijke Ontwikkeling Ben Carson en de CEO van MyPillow Mike Lindell voor de president werd gepitcht. Opgemerkt moet worden dat Lindell, een Trump-supporter, een financieel belang heeft in Phoenix Biotechnology, dat het experimentele oleandrineproduct ontwikkelt. En Carson, een lid van de Task Force Coronavirus van het Witte Huis, is een persoonlijke vriend van hem.

Lindell vertelde Axios in een nieuw interview dat Trump tijdens hun bijeenkomst in juli “in feite zei: … ‘De FDA zou het moeten goedkeuren”.

En dit Axios-interview ging afgelopen weekend viraal, omdat het een déjà vu veroorzaakte over wat er afgelopen voorjaar met hydroxychloroquine is gebeurd . (Trump had de FDA maart aangemoedigd om de hulpdiensten gebruik van hydroxychloroquine, een anti-malaria drug, voor de behandeling van het nieuwe coronavirus machtigen. Maar de FDA ingetrokken dit in juni na een grote, gerandomiseerde klinische trial gevonden hydroxychloroquine toonde “geen voordeel” voor infectie voorkomen of herstel versnellen.)

Hoewel sommige wetenschappelijke onderzoeken hebben onderzocht of oleandrine kanker, aids en congestief hartfalen kan behandelen, is er geen bewijs dat oleandrine werkt om COVID-19 bij mensen te behandelen. Toch vertelde Andrew Whitney, een manager bij Phoenix Biotechnology, aan Axios dat oleandrine op mensen is getest voor de behandeling van COVID-19; de studie is zojuist nog niet gepubliceerd of peer-reviewed.

Critici hebben hun bezorgdheid geuit over het feit dat een nieuwe behandeling met slangenolie wordt gepusht als een mogelijke remedie tegen het coronavirus, zelfs nu het aantal bevestigde gevallen wereldwijd 21,7 miljoen bedraagt en het dodental de 775.000 overschrijdt.

“De betrokkenheid van de secretaris van HUD en MyPillow.com bij het pushen van een dubieus product op het hoogste niveau zou Amerikanen ‘s nachts geen troost moeten bieden over hun gezondheid en veiligheid tijdens een woedende pandemie”, vertelde een hoge administratiefunctionaris aan Axios.

Maar toen verslaggevers maandagochtend met de president buiten het Witte Huis spraken, zei hij dat hij de FDA niet had gevraagd om oleandrin te onderzoeken. Trump zei alleen: “Ik heb ervan gehoord”, en “we zullen ernaar kijken. We kijken naar veel verschillende dingen. ”

Aangezien oleandrine op ieders lippen zit, zijn er tot nu toe vier dingen bekend over het experimentele extract.

Het is afgeleid van de oleanderplant.

Oleandrin is afkomstig van de Nerium oleanderplant, een groenblijvende struik afkomstig uit Noord-Afrika, de oostelijke Middellandse Zee en Zuidoost-Azië. Het is ook bekend als rozenlaurier, adelfa, rosenlorbier en karavira. Het wordt in de traditionele geneeskunde gebruikt voor de behandeling van aambeien, zweren, lepra en als abortus, ook bekend als een medicijn om abortussen op te wekken, hoewel er geen bewijs is dat het veilig of effectief is voor een van deze medicinale doeleinden.

Lees ook:  De politieke bom van Rusland tegen de EU

De plant is zeer giftig.

Oleander is zeer giftig voor mens en dier vanwege verbindingen zoals oleandrine. Het eten van slechts één blad van de plant kan fataal zijn voor een volwassene, en alle delen van de plant zijn giftig . Symptomen van oleandrinevergiftiging treden enkele uren na consumptie op en omvatten braken, buikpijn, duizeligheid, blauw worden van de huid, lage bloeddruk, lage lichaamstemperatuur en ademhalingsverlamming. Symptomen kunnen twee of drie dagen aanhouden en ziekenhuisopname is vaak noodzakelijk. Zelfs huidcontact met het sap van de plant kan huiduitslag of zweren tot gevolg hebben.

Oleandrin is ontwikkeld om kanker te behandelen.

Een heetwaterextract van de plant met het handelsmerk Anvirzel heeft enige belofte getoond bij de behandeling van kanker, waarbij het de groei van tumoren bleek te vertragen en zelfs enkele kankercellen in laboratoriumomgevingen (ook wel reageerbuizen) doodde. Maar Anvirzel is nog niet bewezen effectief te zijn in het menselijk lichaam, dus het wordt nog steeds beschouwd als een “nieuw geneesmiddel voor onderzoek” dat alleen wordt gebruikt in goedgekeurde klinische onderzoeken. Memorial Sloan Kettering Cancer Center merkt op dat Anvirzel in de Verenigde Staten geen goedgekeurde behandeling is.

Er wordt ook naar gekeken voor de behandeling van hiv. Uit een in 2012 gepubliceerde reageerbuisstudie bleek dat Anvirzel de besmettelijkheid van hiv verlaagde; maar houd er rekening mee dat iets dat in een reageerbuis werkt, niet altijd in het menselijk lichaam werkt.

Er is nog geen bewijs dat het COVID-19 bij mensen kan behandelen.

Dus waar komt de COVID-cure-buzz vandaan? Een onderzoek uit Texas uit juli 2020 toonde aan dat oleandrine in reageerbuizen het coronavirus in niercellen van apen zou kunnen remmen. Maar deze studie is nog niet door vakgenoten beoordeeld of gepubliceerd. En hoewel Phoenix Biotechnology-directeur Whitney zaterdag ook tegen Axios zei dat “we menselijk klinisch bewijs hebben geleverd” aan de FDA, zou hij niet delen wat dat bewijs is. Het United States Army Medical Research Institute of Infectious Diseases (USAMRIID) voerde ook enkele voorlopige testen uit van oleandrine tegen SARS-CoV-2 (het nieuwe coronavirus dat COVID-19 veroorzaakt). De resultaten waren “niet doorslaggevend”, vertelde een woordvoerder aan Axios.

“Je zou zeker willen dat hier meer werk aan wordt gedaan voordat je zelfs maar een menselijke proef overweegt”, vertelde professor Sharon Lewin, de directeur van het Peter Doherty Institute for Infection and Immunity aan de Universiteit van Melbourne, aan Axios.

Bovendien is een van de auteurs van de studie in Texas , Robert Newman, de voorzitter van de Phoenix Biotechnology-adviesraad – het bedrijf dat het oleandrineproduct ontwikkelt.

Comments

comments