Washington’s veronderstelde geschenk aan president Poetin


Een van de opmerkingen die werden gemaakt naar aanleiding van het besluit van Trump om zo’n 12.000 troepen uit Duitsland te verplaatsen, werd gemaakt door de gepensioneerde admiraal James (‘Zorba’) Stavridis, die in 2009-2013 de Amerikaanse opperbevelhebber van de geallieerden Europa (de militaire commandant van de NAVO) was. Hij verklaarde dat de actie onder andere “de solidariteit van de NAVO schaadt en een geschenk is aan Poetin.” Dit was een zeer ernstige uitspraak, die werd herhaald door de Republikeinse senator Mitt Romney, een rijke Republikeinse en Mormoonse geestelijke, die zei dat de herschikking een “geschenk aan Rusland” was. Deze gevoelens werden goed gerapporteerd en onderschreven door Amerikaanse media die meedogenloos anti-Rusland blijven.

Stavridis is de man die schreef dat de zeven maanden durende bombardementen en raketten van Libië door de militaire groepering van de VS en de NAVO in 2011 “terecht werd geprezen als een modelinterventie. De alliantie reageerde snel op een verslechterende situatie die honderdduizenden burgers bedreigde die in opstand kwamen tegen een onderdrukkend regime. Het is erin geslaagd die burgers te beschermen en uiteindelijk de tijd en ruimte te bieden die nodig is voor de lokale strijdkrachten om Muammar al-Gaddafi omver te werpen. “

Op 22 juni Human Rights Watch merkte op dat “de afgelopen jaren” in Libië hun onderzoekers hebben “systematische en grove schendingen van de mensenrechten en het humanitair recht gedocumenteerde schendingen door gewapende groepen aan alle kanten, waaronder marteling en mishandeling, verkrachting en andere daden van seksuele geweld, willekeurige arrestaties en detentie, gedwongen verplaatsing, onwettige moordpartijen en gedwongen verdwijningen . ” Het huidige rapport van Amnesty International beschrijft ook de chaos in het verbrijzelde land waar de NAVO zijn ‘modelinterventie’ uitvoerde.

De ramp in Libië illustreert de wanhoop van de NAVO in haar voortdurende zoektocht naar internationale situaties waarin ze zou kunnen ingrijpen, om te proberen een soort van rechtvaardiging voor haar bestaan ​​te geven. En het kaliber van zijn leiderschap kan worden beoordeeld aan de hand van de uitspraken van onder meer Stavridis, die niet verrassend werd beschouwd als een mogelijkheid voor de functie van staatssecretaris door Donald Trump.

Er wordt niet uitgelegd hoe verplaatsing van Amerikaanse troepen uit Duitsland van de NAVO “solidariteit” zou kunnen kwetsen, maar minister van Defensie Esper werd meer onthullen over de situatie zoals hij die ziet, toen geïnterviewd door evenwichtig en objectief Fox News op 9 augustus Hij verklaarde“We verplaatsen troepen in feite verder naar het oosten, dichter bij de grens met Rusland om ze af te schrikken. De meeste bondgenoten met wie ik heb gesproken, van wie ik heb gehoord of met wie ik heb gesproken, zien dit als een goede zet. Het zal al die doelstellingen bereiken die zijn uiteengezet. En eerlijk gezegd, kijk, we hebben nog steeds meer dan 24.000 troepen in Duitsland, dus het zal nog steeds de grootste ontvanger van Amerikaanse troepen zijn. Waar het op neerkomt, is dat de grens is verschoven naarmate de alliantie is gegroeid. ” (Het is intrigerend dat deze belangrijke beleidsverklaring niet door de Amerikaanse reguliere media werd behandeld en niet kan worden gevonden op de Newsroom- website van het Pentagon – de “one-stop-shop voor nieuws en informatie van het ministerie van Defensie”.)

Ongeacht de draai van het Pentagon en wat er nu in de Amerikaanse media verschijnt, het besluit van Trump op 29 juli om troepen uit Duitsland te verplaatsen had geen basis in strategie. Het was niet het resultaat van een herbeoordeling van de regionale of ruimere internationale situatie. En het werd niet besproken met een van de bondgenoten van Washington, waardoor de secretaris-generaal van de NAVO, Stoltenberg, klaaglijk zei dat er “nog niet besloten was hoe en wanneer dit besluit zal worden uitgevoerd”.

De BBC meldde dat “president Donald Trump zei dat de stap een reactie was op het feit dat Duitsland de NAVO-doelstellingen voor defensie-uitgaven niet behaalde.” Trump zou tegen verslaggevers zeggen: “We willen niet meer de sukkels zijn. We verminderen de kracht omdat ze hun rekeningen niet betalen; het is heel simpel.” Het had niet duidelijker kunnen worden gemaakt dan dat. De hele poppenkast is het resultaat van Trumpiaanse prikkelbaarheid en heeft niets te maken met militaire strategie, ongeacht wat er te laat wordt opgeëist door Esper van het Pentagon.

De Duitse regering werd niet geraadpleegd vóór de minachtende aankondiging van Trump, en minister van Defensie Annegret Kramp-Karrenbauer bekritiseerde Washington door te zeggen: “De NAVO is geen handelsorganisatie en veiligheid is geen handelswaar.” Maar wat Trump betreft, is veiligheid inderdaad een handelswaar dat naar eigen inzicht kan worden verhandeld, ongeacht de relevantie voor het nationale beleid of iets anders dan zijn ego.

Door te proberen de stukken op te pakken na Trumps openhartige uitleg van zijn bevelen om “de strijdkrachten te verminderen” in Duitsland, heeft het Pentagon een verward maar confronterend plan bedacht om geïnteresseerden te overtuigen (met uitzondering van het Duitse publiek), dat het allemaal deel uitmaakt van een groots plan om de macht van de VS-NAVO-alliantie uit te breiden. Daartoe kondigde Esper aan dat hij “er vertrouwen in heeft dat de alliantie des te beter en sterker zal zijn”, omdat de herschikking een versterking van het Amerikaanse leger in Polen inhoudt. Hij verplaatst 200 personeelsleden van het 5 korps van het leger naar Krakau, waar, zoals gerapporteerd door Military.com op 5 augustus, “In een ceremonie… Stafchef van het leger, generaal James McConville, promoveerde John Kolasheski, de bevelhebber van het V Corps van het leger, tot de rang van luitenant-generaal en ontrolde officieel de vlag van het hoofdkwartier voor de eerste keer op Poolse bodem.”

Naast de verhuizing door Washington van het vooruitgeschoven hoofdkwartier van het V Corps naar Krakau, is er een overeenkomst dat Polen zal deelnemen aan wat de Military Times meldt als “een groot aantal bouwprojecten om meer Amerikaanse troepen in dat land te ondersteunen” en Pentagon-woordvoerder Lt. Kolonel Tom Campbell zei dat de regering van Warschau “heeft ingestemd met het financieren van infrastructuur en logistieke steun aan de Amerikaanse troepen”, wat het Witte Huis zou moeten plezieren.

Deze initiatieven maken deel uit van de VS-Polen Enhanced Defense samenwerkingsovereenkomst  afgesloten op 3 Augustus, die Esper verklaarde “zal afschrikking te versterken tegen Rusland, versterking van de NAVO, gerust te stellen onze bondgenoten en onze forward aanwezigheid in Polen op de NAVO-oostelijke flank zal het verbeteren van onze strategische en operationele flexibiliteit. ” Toen op 15 augustus minister van Buitenlandse Zaken Pompeo een bezoek aan Polen formeel inkt het akkoord die warm werd verwelkomd door de Poolse president Duda die onlangs bezocht Trump in Washington.

Duda’s verklaring dat “onze soldaten arm-in-arm zullen blijven staan” is consistent met de bestaande situatie in Polen, waar het Pentagon al andere elementen heeft ingezet, waaronder in Redzikowo, waar een basis wordt gebouwd voor Aegis Ballistic Missile Defense-systemen , en van de Luchtmacht 52ste Fighter Wing detachementen aan de Poolse luchtmachtbases bij Lask en Miroslawiec, waar sprake is van een eenheid werkt MQ-9 aanval drones.

Minister van Defensie Esper heeft benadrukt dat “de grens is verschoven naarmate de alliantie is gegroeid” – en de grens waarnaar hij verwijst is die van de VS en de NAVO, die dreigender oostwaarts beweegt. Dat is het geschenk dat Trump Rusland heeft gegeven.

Steun Indignatie via PayPal veilig en simpel.
Geef een antwoord