Politieagenten hebben tijdens de BLM-rebellie herhaaldelijk straatmedici aangevallen en belemmerd

Politieagenten hebben tijdens de BLM-rebellie herhaaldelijk straatmedici aangevallen en belemmerd

19 augustus 2020 0 Door Indignatie redactie

Actie! Actie! Ga naar het westen, u kunt worden gearresteerd. Ga nu naar het westen, dit is een rel! ” een dystopische stem schalde over een politieluidspreker in Portland in de nacht van 12 augustus, na meer dan 70 aaneengesloten dagen van opstand in solidariteit met zwarte levens in de stad Oregon.

No Title

Police move to disperse protestors, again pic.twitter.com/q4kEhEVzZl

Even later , zonder waarschuwing, sneed de politie de banden van een busje van een voetbalclub, dat was herbestemd als een medisch centrum voor de behandeling van demonstranten.

Diezelfde nacht, in Tampa, Florida, sprong de politie uit een ongemarkeerde auto en pakte een bekende zwarte gemeenschapsorganisator, Jae Passmore, op de grond terwijl omstanders herhaaldelijk schreeuwden “haal je knie van haar nek!”

No Title

No Description

Een demonstrant, die de voorkeur geeft aan het pseudoniem Sammy Amote, vertelde Truthout dat de agenten ‘oranje overhemd’ riepen, dat paste bij Passmore’s kleding. Amote zei: “Het leek duidelijk gericht, want ze deed niets.” (Minder dan twee maanden eerder raakte een man in een pick-uptruck Passmore terwijl ze aan het demonstreren was, waarbij ze een hersenschudding kreeg en haar heup en rechterbeen verwondde.)

Toen duidelijk was dat Passmore gewond was geraakt, verhinderde de politie dat artsen haar behandelden. ‘Er is hier een verdomde dokter! Laat haar binnen! ” schreeuwde een demonstrant geërgerd.

No Title

TampaProtest On the ground for over 12 minutes with a medic less than a foot away. This is Tampa @JaneCastor @ashleybauman @AndrewWarrenFL @FLJusticeCenter pic.twitter.com/1GRSewle81

“De politie zei dat ze de EMT’s hadden gebeld, maar we hadden een medische professional – als protestmedicijn, zoals bij de meeste protesten – ter plaatse die aanbood haar in de tussentijd te helpen,” legde Amote uit. De agenten zeiden nee en dreigden met arrestatie als ze probeerde te helpen, zelfs nadat ze zichzelf als medicus had geïdentificeerd. Ongeveer 20 minuten later kwamen de EMT’s en werd ze naar het ziekenhuis gebracht. “

Enkele dagen eerder, tijdens een demonstratie tegen een ‘pro-politie’-bijeenkomst in Austin, Texas, arresteerde de politie ten minste twee medici en sloeg er een meerdere keren. De persoon die de scène filmde, vertelde Truthout dat het geweld in dat specifieke geval niet het doelwit leek. “APD heeft zich echter eerder op veel medici gericht”, zei hij. “Op de eerste dag van de protesten werd een hospik, die heel duidelijk als zodanig werd geïdentificeerd, met een minder dodelijke afloop in het scheenbeen geschoten.” In juni schoot de politie van Austin Justin Howell, een jonge zwarte man , neer met munitie die zijn schedel brak en mogelijk hersenschade opleverde. Een virale video toonde de politie die munitie neerschoot op medici en demonstranten terwijl ze probeerden Howell te behandelen.

Sinds de opstand eind mei begon, zijn er tientallen meldingen van politie die medici heeft gearresteerd en hun eigendommen heeft vernield. In Minneapolis, Minnesota, viel de politie op 31 mei medici aan in hun tent op een Kmart-parkeerplaats.

Lees ook:  Misdd loont: Criminele Kameroener kan officieel in Duitsland blijven - advocaat helpt

‘We hebben onszelf aangekondigd als medici’, zei een medicus tegen Unicorn Riot . “Ze begonnen rubberen kogels en traangas in onze faciliteit te lanceren waar geen andere demonstranten in dat gebied waren, uitsluitend medici en degenen die gewond waren geraakt …” De politie dwong hen naar buiten, bezette de ruimte en sneed alle banden op de parkeerplaats.

In Asheville, North Carolina, vernietigde de politie een dokterspost door waterflessen neer te steken en te stampen en een tafel met snacks en voorraden te ontmantelen. In Denver , Colorado, spanden demonstranten een class action-rechtszaak aan tegen de politie, waarbij ze video’s lieten zien van de politie die projectielen afvuurde op een dokter die een bewusteloos persoon hielp. In Columbus, Ohio, laten video’s zien dat de politie een hospik verstikt , zogenaamd omdat ze een arrestatie filmden.

No Title

Officer Hauser attacked the medic because they were filming the arrest. He grabbed the medic’s phone out of their hand, threw the phone to the ground, and then repeatedly struck them. pic.twitter.com/QhXVUGGt0E

Toch zei Rosehip Medic Collective uit Portland tegen Truthout: “De politie valt blanke medici veel minder aan dan andere demonstranten of zwarte mensen in het algemeen.”

Medici zijn niet anders dan anderen die de straat op gaan, ze zeiden: “We protesteren omdat Black Lives Matter en we moeten het politiebureau van Portland defunderen, ontwapenen en ontbinden.”

Hoewel de berichtgeving over de demonstraties door de reguliere media is afgenomen, zijn er nog steeds mensen op straat. Velen eisen afschaffing van de politie, met defunding als eerste stap . Er is enige vooruitgang geboekt in Portland, Seattle, San Francisco, Los Angeles, Austin en Philadelphia, nu gemeentebesturen de politie gedeeltelijk willen ontmantelen , en Minneapolis zou haar macht volledig kunnen afschaffen. Het budget daalt, maar voldoet ver achter bij de eisen van activisten en de meeste Amerikaanse steden hebben geweigerd de politie te verdedigen.

Hoewel de demonstraties enkele concessies hebben afgedwongen, lijkt het politiegedrag niet te zijn verbeterd. Sinds 1 januari 2015 heeft de politie neergeschoten en gedood ten minste 5517 nationaal en liggen op schema om te doden zoveel mensen als vorige jaar bij 586 mensen van 14 augustus.

Er zijn talloze afranselingen , verwondingen en gewelddadige arrestaties gemeld sinds de politie Floyds laatste adem uitblies, waardoor medici essentieel waren voor de veiligheid van demonstranten bij steeds riskantere demonstraties. Wanneer de politie zich richt op medici en mutualiteiten, halen ze de benen onder de rebellie vandaan.

De Conventie van Genève s aangeven dat militaire aanvallen niet moet worden gericht tegen “ziekenhuizen en plaatsen waar zieken en gewonden worden samengebracht, mits deze geen militair doelwit” of tegen “medische eenheden en transport” tijdens gewapende conflicten. Er lijken echter geen dergelijke verantwoordingsstructuren te zijn die de binnenlandse politie begeleiden tegen basiszorgverleners. (Met name chemische wapens zoals traangas en pepperspray worden vaak in het binnenland tegen demonstranten gebruikt, ondanks dat ze in oorlogsgebieden als illegaal worden beschouwd volgens het Verdrag inzake chemische wapens.)

Zaterdag was in Portland het doktersbusje gerepareerd en weer op straat, terwijl straatmedici vrijdag helmen, zaklampen en water aan de demonstranten leverden.

Nu het einde van de demonstraties in Portland en elders nog niet in zicht is, naast een steeds aangemoedigde rechtse aanwezigheid , zullen medici helaas in de nabije toekomst een voorraad inslaan – en geconfronteerd worden met politiegeweld.

Lees ook:  'Sorry, maar sommige mensen zullen sterven' - waarom het kapitalisme gevaarlijker is voor Latijns-Amerika dan het coronavirus

Comments

comments