Terwijl de EU over sancties spreekt, waarschuwt Poetin Merkel en Macron buitenlandse inmenging in Wit-Russische zaken ‘onaanvaardbaar’, kan averechts werken

Terwijl de EU over sancties spreekt, waarschuwt Poetin Merkel en Macron buitenlandse inmenging in Wit-Russische zaken ‘onaanvaardbaar’, kan averechts werken

19 augustus 2020 0 Door Indignatie redactie

De Russische president Vladimir Poetin heeft zijn Duitse en Franse collega’s Angela Merkel en Emmanuel Macron verteld dat elke poging van externe krachten om in te grijpen in de politieke crisis in Wit-Rusland contraproductief zou zijn.

In twee afzonderlijke telefoontjes op dinsdag, geïnitieerd door Berlijn en Parijs, benadrukte Poetin dat het uitoefenen van externe druk op de leiders in Minsk onaanvaardbaar is.

Rusland en Wit-Rusland hebben formele militaire en politieke allianties, via de Collective Security Treaty Organization (CSTO), de Euraziatische Economische Unie (EEU) en een ‘uniestaat’-overeenkomst.

Volgens Duitse zijde zei bondskanselier Merkel tegen Poetin dat de regering van Alexander Loekasjenko moet stoppen met het gebruik van geweld tegen vreedzame demonstranten, een dialoog met de oppositie moet aangaan en onmiddellijk politieke gevangenen moet vrijlaten.

De opmerkingen van de bondskanselier kwamen tijdens verschillende discussies tussen de leden van de Europese Unie over hoe de situatie in Wit-Rusland aan te pakken. De EU-ministers kwamen afgelopen vrijdag overeen om een ​​lijst met doelen op te stellen voor een nieuwe ronde van sancties, en politici in Polen en Litouwen, en andere staten, hebben in verschillende mate aangedrongen op interventies.

“De partijen hebben de situatie in Wit-Rusland na de presidentsverkiezingen grondig besproken”  , luidde de verklaring van het Kremlin. “Rusland wees erop dat buitenlandse pogingen om zich te mengen in de binnenlandse aangelegenheden van het land onaanvaardbaar waren en de spanningen verder konden doen toenemen.”

“De hoop werd uitgesproken dat de situatie zo snel mogelijk zal verbeteren”  , concludeerde het.

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenLees ook:  Hoe zal COVID-19 onze economie beïnvloeden?

Later op dezelfde dag vond een tweede oproep plaats met president Macron, waarin ook Libië werd besproken.

“Toen Vladimir Poetin de gecompliceerde situatie in Wit-Rusland besprak, benadrukte hij dat inmenging in de interne aangelegenheden van de republiek en het uitoefenen van druk op de Wit-Russische leiders onaanvaardbaar zou zijn”,  legde het Kremlin uit. “Beide partijen spraken de wens uit naar een vroege oplossing voor de gerezen problemen.”

Wit-Rusland is misschien wel de naaste bondgenoot van Rusland en is een volwaardig lid van twee door Moskou gedomineerde allianties die als alternatief dienen voor de EU en de NAVO in Europa – de EEU en de CTSO, naast de ‘uniestaat’-overeenkomst.

In tegenstelling tot een deel van de retoriek uit West-Europa, is de officiële reactie van Moskou gemeten. Talrijke Russische experts hebben de mening uitgesproken dat het Kremlin er de voorkeur aan zou geven als de situatie in Wit-Rusland niet opnieuw een geopolitieke strijd van ‘Oost versus West’ zou worden.

De houding van de Franse president leidde tot een harde berisping van Moskou, waarbij de woordvoerster van het ministerie van Buitenlandse Zaken Maria Zakharova vroeg “wanneer zal hij de Europese Unie oproepen om zich te mobiliseren ter ondersteuning van honderdduizenden ‘gele hesjes’-demonstranten (in Frankrijk).’ ‘

Een rapport van Reuters op maandag, kopte ‘EU-leiders om Wit-Russische demonstranten te steunen, zeg Rusland weg te blijven’, fronsten wenkbrauwen in Moskou. Evenals opmerkingen van Macron waarin de EU wordt opgeroepen om  “door te gaan met mobiliseren”  aan de kant van anti-regeringsdemonstranten in Wit-Rusland.

Lees ook:  Covid-19 Global Outbreak: Wie profiteert van de pandemie?


Comments

comments