Obama breekt met verdragsprotocol om Trump een bedreiging te noemen tijdens DNC Night Three

Obama breekt met verdragsprotocol om Trump een bedreiging te noemen tijdens DNC Night Three

20 augustus 2020 0 Door Indignatie redactie

De derde avond van de Democratische Nationale Conventie was een bevestiging van de formidabele oppositie tegen een tweede Trump-termijn. Hier was Kamala Harris, een zwarte en Indiaanse Amerikaanse vrouw, die met een grot winst de vice-president werd. Hier was Hillary Clinton,  gekleed in suffragette-wit en het land waarschuwde het niet nog een keer op te blazen. Hier was Elizabeth Warren met een plan. Hier waren kindere in hun angst om dood te gaan in klaslokalen vol kogels. Hier was Gabrielle Giffords om hun punt in bloed te onderstrepen.

En hier was een voormalige president die conventionele normen verbrijzelde om een ​​claxon-alarm te slaan over de existentiële bedreiging voor de democratie die wordt gevormd door de huidige normen die de bewoner van het Witte Huis vernietigen. Barack Obama vertelde de natie niet dat het beleid van Donald Trump slecht is, of dat zijn gedrag beschamend is. Hij keek dood in de camera en vertelde het land dat de zittende president een actieve bedreiging vormt voor hun vrijheid. Een halve eeuw op de planeet, en ik heb nog nooit zoiets gezien .

“Geen enkele Amerikaan kan dit land alleen repareren”, zei Obama vanuit het Museum of the American Revolution in Philadelphia. ‘Zelfs geen president. Democratie was nooit bedoeld als transactie – u geeft mij uw stem; Ik maak alles beter. Het vereist een actieve en geïnformeerde burgerij. Dus ik vraag u ook te geloven in uw eigen vermogen – om uw eigen verantwoordelijkheid als burgers te omarmen – om ervoor te zorgen dat de basisprincipes van onze democratie blijven bestaan. Omdat dat nu op het spel staat. Onze democratie. ”

De voortdurende aanval van Trump op de US Postal Service – de levensader van de democratie in een pandemisch verkiezingsjaar – diende om de overkoepelende boodschap van gisteravond over het stemmen op een noodsirene te maken. Die boodschap verdringt geen machtige delen van de schade die Trump heeft aangericht met zijn fascistische immigratiebeleid, en verduisterde niet de kinderen die stonden te waarschuwen voor een dag waarop deze planeet en het beschadigde klimaat ons als water van de rug van een hond zullen afschudden. . Deze verschillende draden, en meer, kwamen samen in de toespraak van Obama om een ​​waarschuwing te vormen van en voor de pagina’s van onze geschiedenis.

Wat onze achtergrond ook is, we zijn allemaal kinderen van Amerikanen die de goede strijd hebben gestreden. Overgrootouders die in vuurvallen en sweatshops werkten zonder rechten of vertegenwoordiging. Boeren verliezen hun dromen aan stof. Ieren en Italianen en Aziaten en Latino’s zeiden dat ze terug moesten gaan naar waar ze vandaan kwamen. Joden en katholieken, moslims en sikhs kregen het gevoel dat ze verdacht werden van de manier waarop ze aanbaden. Zwarte Amerikanen geketend en gegeseld en opgehangen. Spuug op omdat u aan de lunchbalies probeert te zitten. Geslagen omdat ik probeerde te stemmen.

Als iemand het recht had te geloven dat deze democratie niet werkte en niet kon werken, dan waren het die Amerikanen. Onze voorouders. Ze zaten aan de ontvangende kant van een democratie die hun hele leven tekort was geschoten. Ze wisten hoever de dagelijkse realiteit van Amerika afweek van de mythe. En toch, in plaats van op te geven, kwamen ze samen en zeiden op de een of andere manier dat we dit gaan laten werken. We gaan die woorden in onze oprichtingsdocumenten tot leven brengen.

Ik heb diezelfde geest de afgelopen jaren zien opkomen. Mensen van alle leeftijden en achtergronden die stadscentra, luchthavens en landelijke wegen propten zodat gezinnen niet gescheiden zouden zijn. Zodat een ander klaslokaal niet zou worden neergeschoten. Zodat onze kinderen niet opgroeien op een onbewoonbare planeet. Amerikanen van alle rassen komen samen om, ondanks onrecht en wreedheid door de staat, te verklaren dat Black Lives Matter, niet meer, maar niet minder, zodat geen enkel kind in dit land de voortdurende angel van racisme voelt.

Een aantal immigratieactivisten prees de gevoelens die Obama gisteravond koesterde, maar wenste dat iemand anders ze had gegeven. “Obama deed veel dingen goed, maar immigratie niet, hij had dat niet goed gedaan”, schreef auteur en immigratieactivist Julissa Natzely Arce Raya. ‘Ik beloof je dat er vanavond een Estela is wiens moeder door Obama is gedeporteerd. We moeten alle dingen onder ogen zien die we niet leuk vinden. De ongemakkelijke waarheden. Dit is er een van. Als we het onder ogen kunnen zien, de schade toegeven, dan, en alleen dan, kunnen we het beter doen. ”

Lees ook:  De belofte en het gevaar van het nieuwe asielplan van de EU

En natuurlijk was er niets veranderd toen de zon vanmorgen opkwam. Trump is nog steeds president, nog steeds racistisch, nog steeds tekeer , en zijn volgelingen steken de post nog steeds uit als een appel. Meer dan 173.000 Amerikanen zijn omgekomen door de nog steeds onbeheerde COVID-19, en de Republikeinen in de senaat willen nog steeds niet helpen. Californië staat weer in brand. Het is allemaal net zo armoedig en eng als gisteren.

Er was niets veranderd, maar er is nu een definitief gevoel dat er een soort Rubicon is gekruist. In haar dankwoord, dat volgde op Obama’s opmerkingen, versterkte Kamala Harris de waarschuwingen.

Zelfs toen Trump de geldigheid van die waarschuwingen bewees met alweer een feitenvrije tweetstorm, keek Harris diep in de camera en riep wat haar eigen geschiedenis op. “Deze week is het 100 jaar geleden dat het 19e amendement werd aangenomen”, zei ze . ‘En we vieren de vrouwen die voor dat recht hebben gevochten. Toch mochten zoveel van de zwarte vrouwen die hebben bijgedragen aan het veiligstellen van die overwinning, lang na de ratificatie ervan nog steeds geen stem uitgebracht. Maar ze lieten zich niet afschrikken. ”

Lees ook:  Dit is wat de pers zou moeten vragen: hoe weten we wanneer het veilig is om eruit te komen?

Vanavond zal Joe Biden de presidentiële nominatie accepteren die hij heeft gezocht voor de duur van zijn lange politieke leven. In de loop van de afgelopen drie avonden is stem na stem verheven om zijn fatsoen, zijn bekwaamheid, zijn waardigheid om het ambt van president op zich te nemen, te verkondigen. Dit is natuurlijk de standaard van conventies sinds de tijd uit het hart is verdwenen. Of Biden en zijn carrière van conservatief centrisme gelijk zijn aan de monumentale taken die hem te wachten staan ​​als hij wint, is even onzeker als de door COVID ontsierde dageraad.

De angst die deze conventie doordringt, is echter een zeldzamere vorm van element dat in generaties bij dergelijke zaken niet is gezien. Barack Obama gaf gisteravond een stem, Harris en de anderen maakten er een refrein van, en over 75 dagen zullen we zien of er iemand luisterde.

Waarom het ertoe doet: het was een buitengewoon moment in de Amerikaanse geschiedenis – een ex-president zei dat de zittende president onze democratie zou afbreken om de macht te behouden.

  • Het is moeilijk om de kracht van de toespraak te overschatten – hoe opmerkelijk het is voor een voormalige president om zo’n waarschuwing te geven over een zittende president.

Tussen de regels door: het was alsof Obama, die de inzet versterkte door te spreken vanuit het Museum of the American Revolution in Philadelphia, frustraties losliet die hij al vier jaar tegenhoudt.

  • Het is niet de eerste keer dat Obama zijn zorgen over Trump heeft geuit, maar hij heeft altijd een zekere mate van terughoudendheid gehouden.
  • Je kon hints horen van de hoogleraar grondwettelijk recht die hij was, evenals van een voormalige president die oprecht geschokt lijkt te zijn door zijn opvolger.

Wat hij zei: “Ik heb in het Oval Office gezeten met beide mannen die zich kandidaat stellen voor het presidentschap. Ik had nooit verwacht dat mijn opvolger mijn visie zou omarmen of mijn beleid zou voortzetten. Ik hoopte, in het belang van ons land, dat Donald Trump zou enige interesse kunnen tonen om de baan serieus te nemen; dat hij het gewicht van het kantoor zou gaan voelen en enige eerbied zou ontdekken voor de democratie die hem was toevertrouwd. ”

  • ‘Maar dat heeft hij nooit gedaan. Al bijna vier jaar heeft hij geen interesse getoond om het werk te doen; geen interesse om een ​​gemeenschappelijke basis te vinden; geen interesse om de ontzagwekkende kracht van zijn kantoor te gebruiken om iemand anders te helpen dan hijzelf en zijn vrienden; nee interesse om het presidentschap te behandelen als alles behalve nog een realityshow die hij kan gebruiken om de aandacht te krijgen waar hij naar hunkert. “
  • “Donald Trump is niet in de baan gegroeid omdat hij het niet kan. En de gevolgen van die mislukking zijn ernstig. 170.000 Amerikanen zijn omgekomen. Miljoenen banen zijn verdwenen terwijl degenen aan de top meer dan ooit opnemen. Onze ergste impulsen ontketenden, onze trotse reputatie over de hele wereld is ernstig verminderd, en onze democratische instellingen werden bedreigd als nooit tevoren. “
Lees ook:  Leraar basisschool slaat alarm: "Mijn hart bloedt elke dag als ik deze zwakzinnige maatregelen moet nemen"

Obama ging verder met het trekken van een scherp contrast tussen de Trump-regering en het Biden / Harris-ticket, met het argument: “Wat ik vooral weet over Joe en Kamala is dat ze eigenlijk om elke Amerikaan geven. En ze geven veel om deze democratie. ”

  • “Ze geloven dat in een democratie het stemrecht heilig is, en dat we het mensen gemakkelijker moeten maken om hun stem uit te brengen, niet moeilijker.”
  • “Ze zijn van mening dat niemand – ook de president – boven de wet staat, en dat geen enkele overheidsfunctionaris – inclusief de president – zijn ambt mag gebruiken om zichzelf of zijn aanhangers te verrijken.”
  • “Ze begrijpen dat de opperbevelhebber in deze democratie de mannen en vrouwen van ons leger, die bereid zijn alles op het spel te zetten om onze natie te beschermen, niet gebruikt als politieke rekwisieten tegen vreedzame demonstranten op onze eigen bodem. “
  • ‘Ze begrijpen dat politieke tegenstanders niet’ on-Amerikaans ‘zijn omdat ze het niet met je eens zijn; dat een vrije pers niet de’ vijand ‘is, maar de manier waarop we ambtenaren verantwoordelijk houden; dat ons vermogen om samen te werken om grote problemen op te lossen zoals een pandemie afhangt van trouw aan feiten, wetenschap en logica en niet alleen maar dingen verzinnen. “

Waar het op neerkomt: “Niets van dit alles mag controversieel zijn”, zei Obama. ‘Dit zouden geen Republikeinse principes of democratische principes moeten zijn. Het zijn Amerikaanse principes. Maar op dit moment hebben deze president en degenen die hem in staat stellen laten zien dat ze niet in deze dingen geloven.’

 

Comments

comments