Obama’s toespraak bij de Conventie is de eerste keer dat ik hem bang heb gezien

Obama’s toespraak bij de Conventie is de eerste keer dat ik hem bang heb gezien

20 augustus 2020 0 Door Indignatie redactie

Barack Obama schoot in 2004 in de openbaarheid met een idealistische toespraak over de mogelijkheden van Amerika. Hij heeft altijd geprobeerd zijn politieke tegenstanders te begrijpen en te redeneren, en toen hij ze aanviel, deed hij dat met subtiliteit. Hij is een schrijver van beroep, heeft zijn woorden altijd zorgvuldig afgewogen en heeft een hekel aan het goedkoper maken van de valuta.

Om die reden is het opmerkelijk hoe Obama Donald Trump woensdagavond in zijn congres-toespraak afbeeldde . Hij erkende het perspectief of gebaar van zijn tegenstander ten opzichte van zijn doelen niet. Hij presenteerde hem als volkomen corrupt, onherstelbaar en een bedreiging voor de Amerikaanse democratie.

“Trump is niet geïnteresseerd in het leveren van werk, niet in verbinding zoeken, niet in de kracht van zijn positie gebruiken om iemand te helpen behalve zichzelf en zijn vrienden”, sprak Obama live via een videoverbinding vanuit het Museum of the American Revolution in Philadelphia. “Hij behandelt het presidentschap als een realityshow om de aandacht te krijgen waarnaar hij snakt.”

Hij beschuldigde Trump ervan het kantoor te gebruiken om zichzelf en zijn trawanten te verrijken, en het leger te gebruiken als rekwisieten om vreedzame demonstranten aan te vallen. En Trump heeft “geen interesse getoond om het werk te doen”, of interesse in de banen, behalve als middel voor zelfverheerlijking. Trump, alsof hij de aanklacht wilde bevestigen, knalde tijdens de toespraak van Obama twee all-cap tweets uit waarin hij Obama en Biden aanviel, waarmee hij zijn gebrek aan impulscontrole onthulde.

No Title

HE SPIED ON MY CAMPAIGN, AND GOT CAUGHT!

Opvallend was de waarschuwing van Obama dat de democratie van de Verenigde Staten in gevaar wordt gebracht. “De president en de mensen om hem heen hebben aangetoond niet te geloven in de principes van de democratie. Dat staat er op het spel”, sprak hij. “Ze weten dat ze niet kunnen winnen op basis van beleid en maken het zo moeilijk mogelijk om te gaan stemmen.”

Lees ook:  President Trump: "We staan ​​op voor bijna 250 miljoen christenen over de hele wereld"

Daarmee doelde Obama onder meer op het stemmen per post dat volgens de Democraten bewust zou worden bemoeilijkt door Trump en de Republikeinen.

Barack Obama @BarackObama

@JoeBiden made me a better president. I’m asking you to believe in his and Kamala’s ability to help make us a better country. More importantly, I’m asking you to believe in your own and to help them, in this election and beyond. Let’s go: joebiden.com

Zwartgallige waarschuwing

“Ik wist niet wat ik hoorde”, reageert Mouthaan. “Het is nog niet eerder voorgekomen dat iemand zijn opvolger zo hard aanvalt, live op televisie voor een miljoenenpubliek. Het is nogal wat: een zittende president die de democratie wil vernietigen. Obama sloot ook af met wat klonk als een zwartgallige waarschuwing: blijf veilig. Dat past bij de gespannen sfeer in het land. Het toonde ook aan dat Obama zich zorgen maakt.”

De voormalig president zei verder dat Trump niet in staat is te groeien in zijn baan en wees naar de 170.000 slachtoffers van het coronavirus in de Verenigde Staten. “De consequenties van zijn falen zijn ernstig.”

Obama sprak zijn steun uit voor de Democratische kandidaat Joe Biden, zijn voormalige vicepresident. “Twaalf jaar geleden zocht ik naar een vicepresident, en ik kwam uit bij een broeder. (…) Hij behandelt elke persoon met respect en waardigheid.”

Lees ook:  Een ticket naar digitale slavernij: de toegang tot muziek- en sportevenementen afhankelijk maken van een Covid-pas moet worden weerstaan

President Trump heeft op een persconferentie gereageerd op de uitlatingen van Obama. “Hij heeft zelf geen goed werk geleverd. De reden dat ik nu president ben, is omdat Obama en Biden het niet goed hebben gedaan. Misschien als zij het wel goed hadden gedaan, was ik misschien niet eens voor het presidentschap gegaan.”

Nominatie Harris

Op de derde avond van de conventie accepteerde Kamala Harris officieel het kandidaatschap voor het vicepresidentschap. “Een historisch moment”, zegt Mouthaan. “Ze is de eerste zwarte vrouw die de nominatie krijgt. In haar speech sprak ze ook over het structurele racisme dat zij met Biden tegen wil gaan. Ze deed ook een handreiking naar de jeugd: jullie moeten ons blijven pushen.

Ook Harris benadrukte het belang van stemmen. “Als we stemmen, kaarten wij de noodzaak aan dat iedereen in ons land wordt behandeld met waardigheid en respect.” Harris zei dat Amerikanen zich moeten afvragen waarom Republikeinen ‘niet willen dat wij stemmen’.

Ook Hillary Clinton, de Democratische tegenstander van Trump in 2016, onderstreepte in haar speech het belang van stemmen. “Onthoud, Joe en Kamala kunnen drie miljoen stemmen meer krijgen en toch verliezen”, memoreerde Clinton aan haar verlies van vier jaar geleden. Trump won de verkiezingen toen op het aantal kiesmannen.

Lees ook:  Ruzie in de EU: Eurobonds via de achterdeur

Nominatie Biden

Joe Biden zelf komt vandaag op de afsluitende avond van de conventie aan het woord. Hij zal dan zijn nominatie als Democratische presidentskandidaat aanvaarden.

Comments

comments