Tien keer werden Trump en zijn regering gewaarschuwd voor het coronavirus

Tien keer werden Trump en zijn regering gewaarschuwd voor het coronavirus

20 augustus 2020 0 Door Indignatie redactie

De toon van president Trump over de pandemie van het coronavirus is de afgelopen maand dramatisch verschoven naarmate de ziekte zich verspreidde over de VS, die nu meer bevestigde gevallen heeft gemeld dan enig land ter wereld.

Waarom het belangrijk is: uit rapporten van Axios , de New York Times , Washington Post , AP en andere mediakanalen is gebleken dat Trump en zijn regering herhaaldelijk zijn gewaarschuwd voor de dreiging die het virus kan vormen voor de Amerikaanse levens en de economie. Eerdere maatregelen hadden de verspreiding kunnen beteugelen.

De stand van zaken: het eerste geval van COVID-19 bereikte de VS op 15 januari. De Wereldgezondheidsorganisatie verklaarde het op 11 maart tot een pandemie. Trump riep de Amerikaanse uitbraak op 13 maart uit tot een nationale noodsituatie.

 1. Op 18 januari informeerde de minister van Volksgezondheid en Human Services, Alex Azar, Trump voor het eerst over de dreiging van het virus in een telefoontje, meldt de New York Times . Trump maakte zijn eerste openbare opmerkingen over het virus op 22 januari en zei dat hij zich geen zorgen maakte over een pandemie en dat “we het volledig onder controle hebben.”
 2. Op 27 januari ontmoetten de assistenten van het Witte Huis de toenmalige stafchef Mick Mulvaney om te proberen hoge functionarissen de virusdreiging serieuzer te laten nemen, meldt de Washington Post . Joe Grogan, het hoofd van de Raad voor Binnenlands Beleid van het Witte Huis, waarschuwde dat het Trump zijn herverkiezing zou kunnen kosten.
 3. Op 29 januari waarschuwde economisch adviseur Peter Navarro het Witte Huis in een memo gericht aan de Nationale Veiligheidsraad dat COVID-19 meer dan een half miljoen Amerikaanse levens zou kunnen kosten en bijna $ 6 biljoen aan economische schade zou kunnen veroorzaken.
 4. Op 30 januari waarschuwde Azar Trump in een volgende oproep dat het virus een pandemie zou kunnen worden en dat China bekritiseerd zou moeten worden vanwege het gebrek aan transparantie, aldus de Times. Trump deed Azar af als alarmist en verwierp het idee om China te bekritiseren.
 5. Eveneens op 30 januari verklaarde de Wereldgezondheidsorganisatie het coronavirus tot een wereldwijde noodsituatie op het gebied van de gezondheid . De WHO heeft dat slechts vijf keer gedaan sinds ze die macht in 2005 verwierven.
 6. Op 5 februari drongen senatoren er in een briefing bij de regering op aan het virus serieuzer te nemen en vroegen ze of er extra geld nodig was. De administratie deed destijds geen verzoek om noodfinanciering.
 7. Op 14 februari werd een memo opgesteld door gezondheidsfunctionarissen in samenwerking met de Nationale Veiligheidsraad die het gerichte gebruik van “quarantaine- en isolatiemaatregelen” aanbeveelt, aldus de Times. Ambtenaren waren van plan om Trump de memo te presenteren toen hij op 25 februari uit India terugkeerde, maar de vergadering werd geannuleerd.
 8. Op 21 februari voerde de taskforce coronavirus van het Witte Huis een schijnoefening van de pandemie uit. De groep concludeerde dat de VS een agressieve sociale distantiëring zouden moeten invoeren, zelfs als dit een massale verstoring van de economie en het Amerikaanse leven zou veroorzaken, aldus de Times.
 9. Op 23 februari verdubbelde Navarro zijn waarschuwingen in een andere memo , deze keer gericht aan de president, waarin stond dat tot 2 miljoen Amerikanen aan het virus zouden kunnen overlijden.
 10. Op 25 februari waarschuwde Nancy Messonnier, directeur van het National Center for Immunization and Respiratory Diseases, publiekelijk voor de virusdreiging en zei: “we moeten ons voorbereiden op een aanzienlijke verstoring van ons leven.” Trump zou naar verluidt Azar hebben gebeld dat Messonnier mensen onnodig bang had gemaakt en de aandelenmarkt had doen dalen, aldus de Times.
Lees ook:  Iedereen geeft Trump de schuld voor de massale schietpartijen, maar er is een draai waar bijna niemand het over heeft

De andere kant: Trump heeft gewezen op zijn beslissingen om reizen vanuit China begin februari te beperken en op 29 januari de coronavirus-taskforce van het Witte Huis op te richten als teken dat hij de dreiging al vroeg serieus nam. Woordvoerder van het Witte Huis, Judd Deere, zei in een verklaring:

“ Terwijl de media en de Democraten weigerden dit virus serieus te erkennen in januari en februari, nam president Trump moedige maatregelen om Amerikanen te beschermen en de volledige macht van de federale overheid te ontketenen om de verspreiding van het virus tegen te gaan, de testcapaciteiten uit te breiden en zelfs de ontwikkeling van vaccins te versnellen. toen we geen goed idee hadden van de mate van overdracht of asymptomatische verspreiding. “

Waar het op neerkomt : Anthony Fauci zei op CNN’s “State of the Union” zondag dat ” niemand zal ontkennen ” dat er meer levens hadden kunnen worden gered als de Trump-regering eerder richtlijnen voor sociale distantiëring had ingevoerd.

Tijdlijn: hoe de VS achterop raakten met het coronavirus

Door vroege misstappen kon het nieuwe coronavirus zich wekenlang door de VS verspreiden voordat staats- en lokale ambtenaren strikte lockdowns implementeerden om te voorkomen dat de pandemie verder uit de hand liep.

Waarom het belangrijk is: de VS hebben de boot gemist op het soort snelle, vroege reactie dat het meest effectief zou zijn geweest, en sindsdien zijn ze aan het worstelen om de achterstand in te halen. Deze tijdlijn, samengesteld uit officiële bronnen en mediaberichten, laat zien hoe die allerbelangrijkste tijd verloren is gegaan.

31 december 2019: China meldt het nieuwe coronavirus aan de Wereldgezondheidsorganisatie.

6 januari: De Centers for Disease Control and Prevention hebben een reisbericht uitgegeven voor Wuhan, China.

15 januari: Het eerste Amerikaanse geval wordt bevestigd, in een man die uit Wuhan is gereisd.

17 januari: De Wereldgezondheidsorganisatie publiceert een protocol voor het vervaardigen van coronavirus-tests.

Lees ook:  Joe Biden tijdens zijn vice-presidentschap 'Persoonlijk betaald $ 900.000 door Burisma' volgens het Oekraïense parlementslid
 • De Centers for Disease Control and Prevention kiezen ervoor om een ​​eigen test te ontwikkelen in plaats van de WHO te gebruiken.

30 januari: de WHO kondigt een wereldwijde noodsituatie op gezondheidsgebied af.

31 januari: de regering-Trump heeft de toegang tot de VS opgeschort voor de meeste buitenlanders die de afgelopen 14 dagen naar China waren gereisd.

5 februari: De CDC begint met het verzenden van zijn diagnostische tests naar nationale en lokale gezondheidsinstanties.

8 februari: Labs melden problemen met de tests van de CDC.

24 februari: President Trump tweets : “Het Coronavirus is in de VS sterk onder controle. We hebben contact met iedereen en alle relevante landen. CDC & World Health hebben hard en erg slim gewerkt. Stock Market begint er voor mij erg goed uit te zien! “

29 februari: de staat Washington meldt de eerste COVID-19-dood in de VS.

 • De Food and Drug Administration stelt academische laboratoria in staat om coronavirus-testkits te ontwikkelen en te testen terwijl ze lopende aanvragen beoordelen.
 • De WHO meldt wereldwijd 86.604 gevallen van coronavirus.

5 maart: LabCorp en Quest Diagnostics lanceren coronavirus-test voor commercieel gebruik.

9 maart: Trump tweets : “Dus vorig jaar stierven 37.000 Amerikanen aan de gewone griep. Het is gemiddeld tussen 27.000 en 70.000 per jaar. Niets wordt stilgelegd, het leven en de economie gaan door. Op dit moment zijn er 546 bevestigde gevallen van CoronaVirus, met 22 doden. Denk erover na!”

 • De WHO meldt wereldwijd 114.381 gevallen van coronavirus.

13 maart: Trump kondigt een nationale noodsituatie aan en maakt $ 50 miljard aan federale fondsen vrij voor staten en territoria.

15 maart: 33 staten en het District of Columbia sloten openbare scholen, volgens Education Week . Dit omvatte het schoolsysteem van New York City, het grootste van het land.

16 maart: Trump adviseert Amerikanen om 15 dagen lang zichzelf te isoleren.

19 maart: Trump tekende bij wet een noodpakket voor coronavirus voor betaald ziekteverlof en gratis testen.

23 maart: 9 staten hadden orders voor thuisblijven.

 • Washington, Oregon, Californië, Louisiana, Illinois, Ohio, New York, Massachusetts en New Jersey.

26 maart: De VS leidt nu de wereld in gevallen van coronavirus.

 • 12 andere staten geven thuisblijvende bestellingen uit, in totaal 21: Idaho, Colorado, New Mexico, Michigan, Wisconsin, Kentucky, Indiana, West Virginia, Hawaii, Connecticut, Vermont en Delaware

29 maart: Trump verlengt maatregelen voor sociale afstand tot 30 april.

30 maart: Negen andere staten geven bestellingen voor thuisblijvers uit, waarmee het totaal op 30 komt.

 • Gouverneurs zeggen dat testen in veel staten nog steeds ontbreken.

31 maart: Trump waarschuwt voor het potentieel voor 100.000 tot 240.000 doden .

6 april: Twaalf andere staten geven vergaandeorders uit, waarmee het totaal op 42 komt.

Lees ook:  Boris Johnson is de gelukkigste levende politicus

Comments

comments