Voormalig Trump-strateeg Steve Bannon gearresteerd op beschuldiging van oplichting van grensmuurdonoren

Voormalig Trump-strateeg Steve Bannon gearresteerd op beschuldiging van oplichting van grensmuurdonoren

20 augustus 2020 0 Door Indignatie redactie

Bannon volgt Paul Manafort en wordt het tweede hoofd van de Trump-campagne dat wordt aangeklaagd wegens het witwassen van geld

Federale wetshandhavers hebben donderdag de voormalige hoofdstrateeg van het Witte Huis, Steve Bannon,  en drie medewerkers gearresteerd  en hen beschuldigd van oplichting van honderdduizenden donateurs voor hun “We Build the Wall” -inzamelingsactie.

Bannon werd gearresteerd door agenten met de US Postal Service , terwijl aan boord van een boot voor de kust van Westbrook, Connecticut. Hij is te wijten aan later verschijnen donderdag voor een federale rechter in het zuidelijke district van New York.

No Title

From CBS’ Pat Milton: Steve Bannon was taken into custody today by US Postal Service agents. He’s expected to be arraigned today before a US magistrate. @SDNYnews alleges he had a role in defrauding donors as part of an online crowdfunding campaign known as “We Build the Wall”

De voormalige CEO van de Trump-campagne en handlangers Andrew Badolato, Brian Kolfage en Timothy Shea werden aangeklaagd wegens fraude met overboeking en het witwassen van geld in verband met de online crowdfunding-inspanning, die in totaal meer dan $ 25 miljoen opbracht.

“Zoals beweerd, hebben de beklaagden honderdduizenden donateurs bedrogen, gebruikmakend van hun interesse in het financieren van een grensmuur om miljoenen dollars op te halen, onder het valse voorwendsel dat al dat geld zou worden besteed aan de bouw”, zei de Amerikaanse advocaat Audrey Strauss. in een persbericht .

De groep verzekerde donoren herhaaldelijk dat Kolfage – een drievoudig geamputeerde militaire veteraan die de oprichter en het gezicht van de campagne was – volgens de aanklacht geen cent zou verdienen. Ondertussen zouden ze naar verluidt erin hebben geslaagd om hem honderdduizenden dollars te sluizen, die Kolfage gebruikte om een ​​’uitbundige levensstijl’ te financieren. De mannen werkten vervolgens om de overdrachten te verbergen, beweerden aanklagers. 

Bannon haalde meer dan $ 1 miljoen uit het plan binnen via een niet nader genoemde non-profitorganisatie – “en tenminste een deel ervan werd gebruikt om honderdduizenden dollars aan [zijn] persoonlijke uitgaven te dekken”, beweert de aanklacht. (Afgelopen juli lanceerde Bannon “Citizens of the American Republic”, een non-profitorganisatie die hij omschreef als “toegewijd aan de strijd voor Amerikaanse arbeiders en soevereiniteit.”)

Onder de vermeende aankopen van Kolfage waren een golfkar en een Jupiter Marine-boot uit 2019 genaamd de “Warfighter”.

No Title

And many bank accounts to forfeited – but the interesting real property is a “2019 Jupiter Marine Boat named “WarFighter” — here’s Kolfage’s post about his “boat” pic.twitter.com/Gkvtc47e0H

De groep startte ‘We Build the Wall’ als een GoFundMe-campagne eind 2018, die ze aan potentiële donoren voorlegde als een manier om de grensmuur van Trump privé te realiseren in weerwil van de oppositie van Congressional Democrats. Donald Trump Jr. sprak  afgelopen zomer tijdens een driedaags fondsenwervingsevenement voor de groep, wiens online operaties onder de media waren  gekomen voorafgaand aan de juridische actie van donderdag .

Lees ook:  Trump draait opnieuw over de terugtrekking van Syrië

Volgens de website van de campagne zal de groep “zich concentreren op het bouwen van delen van een muur aan de zuidgrens van de VS en de ondersteunende operaties beheren die nodig zijn voor en de processen die verband houden met het ontwerp, de engineering, de constructie en het onderhoud van de muur.” De groep beloofde “elke cent terug te geven” als het zijn doel niet zou halen. 

Toen de groep afgelopen oktober hoorde dat de campagne mogelijk onder federaal onderzoek loopt, wendden de vier aangeklaagde medesamenzweerders zich tot communicatie via gecodeerde berichten-apps, aldus de aanklacht. 

Elk van de vier beklaagden wordt geconfronteerd met één keer samenzwering om fraude te plegen en één keer met samenzwering om het witwassen van geld te plegen, die beide tot 20 jaar gevangenisstraf kunnen oplopen.

“De beklaagden zouden zich schuldig hebben gemaakt aan fraude toen ze een verkeerde voorstelling gaven van het ware gebruik van gedoneerde fondsen. Zoals beweerd, loog ze niet alleen tegen donateurs, maar wilden ze ook hun verduistering van fondsen verbergen door schijnfacturen en rekeningen te creëren om donaties wit te wassen en hun misdaden te verdoezelen. , zonder rekening te houden met de wet of de waarheid, “zei de verantwoordelijke inspecteur van de US Postal Service Philip R. Bartlett. “Deze zaak zou moeten dienen als een waarschuwing voor andere fraudeurs dat niemand boven de wet staat – zelfs niet een gehandicapte oorlogsveteraan of een miljonair politiek strateeg.”

De dag voordat Kolfage werd gearresteerd, twitterde hij dat hij zijn “We Build the Wall” GoFundMe-pagina had verwijderd – “de grootste  @gofundme- campagne ooit” – als reactie op het verwijderen van zijn fondsenwerving door “Black Lives Matter is a hate group”. pagina, die hij eerder deze week lanceerde. Hij beloofde hen “geen cent meer te geven” boven de reeds ingezamelde 27 miljoen dollar.

No Title

@WeBuildtheWall has officially deleted the largest @gofundme campaign ever from the GFM platform. WE will not give them another penny after raising $27million. We are taking our business to @FundRazr where censorship doesn’t happen. @AnnCoulter https://t.co/npJtmxjkWx

Vorig jaar  noemden leiders van de door de Republikeinen geleide inlichtingencommissie van de  Senaat Bannon in een strafrechtelijke verwijzing naar het ministerie van Justitie vanwege vermoedens dat hij tegen het panel zou hebben gelogen, volgens meerdere rapporten. Ook Don Jr. en de schoonzoon van de president, Jared Kushner, werden doorverwezen naar de afdeling. 

Volgens een brief aan het ministerie van Justitie was de commissie van mening dat Bannon en Erik Prince, een Blackwater-beveiligingsaannemer en broer van Betsy DeVos, zouden hebben gelogen over Prince’s  backchannel-ontmoeting met een Russische oligarch .

Bannon is de zevende Trump 2016-campagneadviseur die wordt aangeklaagd, en samen met Paul Manafort, de tweede 2016-campagneleider die wordt beschuldigd van het witwassen van geld.

In een boek dat vorig jaar door journalist Michael Wolff werd gepubliceerd,  beschreef Bannon het zakenimperium van Trump naar verluidt als een “criminele onderneming”  en speculeerde hij dat de president loog dat hij miljardair was.

Lees ook:  Duitse media geeft toe beelden vluchtelingen Lesbos bewust gemanipuleert

Comments

comments