Was Omtzigt dan toch de winnaar?

Was Omtzigt dan toch de winnaar?

20 augustus 2020 3 Door Indignatie redactie

Is de lijsttrekkersverkiezing bij het CDA wel eerlijk verlopen? De vrouw van Pieter Omtzigt – Ayfer Koç geheten – stemde bij dat digitale referendum vanzelfsprekend op haar echtgenoot. Desondanks kreeg zij na afloop de melding: “Dank voor uw stem op Hugo de Jonge”. Dat was Omtzigts tegenstrever, die met een miniem verschil – 50,7 tegen 49,3 procent van de stemmen  – als nummer 1 eindigde.

Enkele andere CDA-leden kwamen na de verkiezing met vergelijkbare beschuldigingen. Zij deden hun beklag bij het partijbestuur, maar de notaris die de uitslag controleerde kon geen onregelmatigheden ontdekken. ICT-deskundigen slaagden er evenmin in een vorm van bedrog op het spoor te komen. Volgens hen waren er geen technische mankementen. Al is het mij nog steeds niet duidelijk hoe mevrouw Koç dan die foute melding kon krijgen.

Maar goed, de uitslag blijft gehandhaafd. De Jonge is lijsttrekker en daarmee ook partijleider. Omtzigt heeft zich daar – kennelijk na enig tegenstribbelen – bij neergelegd.

Maar dat doen heel wat anderen niet. Op Twitter krioelt het van de suggesties dat het CDA de verkiezingen heeft gemanipuleerd om ervoor te zorgen dat de kandidaat van het bestuur – De Jonge dus – zou winnen. Jan Dijkgraaf, die zich na de afgang van zijn partij GeenPeil bij de laatste Kamerverkiezingen maar weer in de journalistiek heeft begeven, gaat in zijn column in The PostOnline als een bezetene tekeer. Hij vergelijkt Omtzigt met een vrouw die na haar verkrachting wil trouwen met haar verkrachter. Tegenover dergelijke aantijgingen steekt elke notarisverklaring natuurlijk lijkbleek af.

Lees ook:  Forum voor Democratie nu ook besmet door hardnekkig virus

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenOok de wetenschap bemoeit zich met de kwestie. NRC Handelsblad citeert de Nijmeegse hoogleraar Privacy and Data Governance Bart Jacobs, die grote vraagtekens plaatst bij de gang van zaken. “Het ging hier over de lijsttrekker van een partij die straks mogelijk zelfs de premier levert, ” zegt hij.

Dat laatste lijkt me geen wetenschappelijk verantwoorde uitspraak. In alle opiniepeilingen staat het CDA op de derde of vierde plaats, met nog niet de helft van het aantal virtuele zetels dat de VVD wordt toegedicht. Vooralsnog is er geen enkele aanwijzing dat de christendemocraten op het punt staan die achterstand in te lopen.

Niettemin: erg betrouwbaar komt de verkiezingsuitslag niet over, en die was toch al een dubbeltje op zijn kant. De Jonge had maar 258 stemmen meer dan Omtzigt. Was dat niet al een beetje too close to call?

Voor de christendemocratische lijsttrekker is er dan ook  reden zich extra bezorgd te maken. En De Jonge heeft het als ‘chef corona’ toch al zo moeilijk.Comments

comments