2020 is een economische nachtmerrie – en het wordt alleen maar erger maar Trump zegt niets aan de hand

2020 is een economische nachtmerrie – en het wordt alleen maar erger maar Trump zegt niets aan de hand

21 augustus 2020 0 Door Indignatie redactie

Tegen de tijd dat we midden augustus aankwamen, zouden niet meer dan een miljoen Amerikanen elke week hun baan verliezen. Inmiddels zouden enorme hordes werkloze Amerikanen naar hun oude banen terugkeren en de economische activiteit zou naar een normaal niveau terugkeren. Maar zo is het niet gebeurd. In plaats daarvan blijft de Amerikaanse economie in een gestaag tempo uiteenvallen. Elke week gaan meer bedrijven failliet, worden er meer ontslagen aangekondigd en krijgen meer mensen betalingsachterstand. Wat we al hebben meegemaakt, is veel erger geweest dan alles wat we tijdens de laatste recessie hebben meegemaakt, en het lijkt erop dat deze nieuwe economische neergang weer een nieuwe fase ingaat. Op donderdag , hebben we geleerd dat een andere 1.106.000 Amerikanen ingediende nieuwe aanvragen voor werkloosheidsuitkeringen vorige week …

Het aantal mensen dat vorige week een werkloosheidsuitkering heeft aangevraagd, was groter dan verwacht, wat aanleiding gaf tot bezorgdheid over de toestand van de economie, aangezien wetgevers moeite hebben om verder te gaan met een nieuw pandemisch stimuleringspakket.

Het ministerie van Arbeid zei donderdag dat de aanvankelijke werkloosheidsaanvragen voor de week die eindigde op 15 augustus 1,106 miljoen bedroegen. Economen ondervraagd door Dow Jones verwachtten een totaal van 923.000. De eerste claims van de vorige week werden ook hoger bijgesteld met 8.000 tot 971.000.

In plaats van te dalen zoals de meeste analisten hadden verwacht, schoot het aantal aanvankelijke claims terug tot boven een miljoen.

En dit betekent dat we nu een aantal hebben gekregen dat boven een miljoen ligt gedurende 21 van de afgelopen 22 weken.

Vóór 2020 bedroeg het slechtste wekelijkse aantal in de hele Amerikaanse geschiedenis 695.000. Om dat oude record 22 weken op rij absoluut te verkleinen zou in theorie bijna onmogelijk moeten zijn. Als je me vorig jaar had gevraagd wat er nodig zou zijn om het soort werkloosheidscijfers te hebben dat we nu zien, zou ik waarschijnlijk hebben gesuggereerd dat er zoiets als een wereldoorlog of een grote asteroïde-aanval nodig zou zijn om dergelijke cijfers te produceren. De cijfers die we week na week krijgen, zijn gewoon absurd, maar ze blijven maar komen.

Na al die tijd zou het aantal Amerikanen dat een werkloosheidsaanvraag indient terug moeten vallen tot onder het recordniveau, maar vorige week kregen we een aantal dat meer dan twee keer zo hoog was als alles wat we tijdens de laatste recessie hebben gezien …

“Het aantal mensen dat een uitkering aanvraagt, blijft echter buitengewoon hoog – meer dan tweemaal de piek van de grote recessie – wat onderstreept dat de arbeidsmarkt nog lang niet gezond is”, schreef econoom Nancy Vanden Houten in een notitie aan klanten.

Het zou moeilijk zijn om de omvang van de economische verwoesting waarvan we getuige zijn, te overschatten.

Herinner je je de orkaan Katrina nog? Het was de ergste natuurramp in de geschiedenis van Louisiana, maar in 2020 heeft de staat twee keer zoveel banen verloren als na de orkaan Katrina.

Bedenk eens hoe gek dat is.

In totaal hebben 57,3 miljoen Amerikanen de afgelopen 22 weken nieuwe aanvragen voor werkloosheidsuitkeringen ingediend.

57 miljoen.

We hebben nog nooit zoiets in onze geschiedenis gezien. Een tijdje werden onze werkloze arbeiders overeind gehouden door een federale toeslag van 600 dollar per week, maar nu zijn die extra voordelen  vervallen …

De ontvangers die doorlopend werkloos zijn, krijgen nu veel minder hulp omdat een federale uitkering van $ 600 per week is verstreken, wat betekent dat de werklozen nu alleen rond moeten komen van veel kleinere hulp van hun land.

Het verlies van de federale uitkering heeft de strijd voor velen verdiept, inclusief een hoger risico op uitzetting uit hun huizen.

President Trump heeft een uitvoerend bevel ondertekend dat uitkeringen van 300 dollar per week aan werkloze werknemers zou verstrekken, maar veel staten hebben ervoor gekozen niet deel te nemen aan dat programma.

We mogen dus verwachten dat het niveau van economisch lijden in dit land nog meer zal stijgen. Op dit moment kunnen tientallen miljoenen Amerikanen hun rekeningen niet betalen , en dat aantal zal de komende maanden vrijwel zeker toenemen.

Ondertussen zien we dat bedrijven failliet gaan in een tempo dat absoluut ongekend is. De hotelsector waarschuwt bijvoorbeeld dat bijna een kwart van alle hotels in de Verenigde Staten  “het risico loopt te worden afgeschermd” …

In een wanhopig verzoek om hulp zei de hotelsector dat het te maken heeft met een standaardramp, waarbij 25% van de hotels het risico loopt te worden afgeschermd.

Het rapport, dat deze week naar het Congres is gestuurd en is samengesteld door Trepp, laat zien dat het percentage hotelleningen 30 dagen of meer achterstallig is sinds vorige maand 23,4% is – het hoogste percentage ooit geregistreerd. Ter vergelijking: het percentage hotelleningen dat eind 2019 30 dagen of meer achterstallig was, bedroeg slechts 1,3%.

De hotelsector wil een federale reddingsoperatie, maar natuurlijk wil zowat elke andere grote industrie er ook een.

Uiteindelijk zal het Congres beslissen waar het geld naartoe gaat, en niet iedereen zal als winnaar uit de bus komen.

De algehele wereldeconomie heeft het ook zwaar. In feite is het niveau van de goederenhandel over de hele wereld net gedaald tot het laagste niveau ooit …

“Deze lezing – de laagste in gegevens die teruggaan tot 2007, en vergelijkbaar met het dieptepunt van de financiële crisis van 2008-2009 – komt in grote lijnen overeen met de WTO-statistieken die in juni zijn gepubliceerd, die een daling van 18,5% in de goederenhandel in de VS schatten. tweede kwartaal van 2020 vergeleken met dezelfde periode vorig jaar ”, aldus de WTO.

Zo ziet een economische ineenstorting eruit, en de hele planeet wordt extreem hard getroffen.

Maar de Amerikaanse aandelenmarkt doet het tenminste goed. De aandelenkoersen zijn de afgelopen weken absoluut gestegen en volgens  Forbes is  de markt nu “ongeveer 77,0% overgewaardeerd” …

Volgens de populaire marktkapitalisatie ten opzichte van het bbp is de Amerikaanse aandelenmarkt gezamenlijk ongeveer 77,0% overgewaardeerd. Ondanks de slechtste economische achtergrond sinds de Grote Depressie, hebben aandelen het redelijk goed standgehouden sinds de bodem van 23 maart. Hoewel het waar is dat de aandelenmarkt is losgekoppeld van de onderliggende economie, heeft hij dat in het verleden ook gedaan. Met zo’n extreem niveau van overwaardering roept het de vraag op: “Zijn we getuige van de vorming van een nieuwe zeepbel?”

Dus voorlopig is het financiële idool van Amerika veilig.

Helaas zal deze zeepbel op de aandelenmarkt een stuk korter zijn dan de vorige.

Dankzij de ongekende tussenkomst van de Federal Reserve zijn de aandelenkoersen naar recordniveaus gepompt, maar we bevinden ons pas in de vroege hoofdstukken van deze economische storm.

Er komt veel erger aan en de Fed zal ongetwijfeld proberen de activaprijzen hoog te houden, maar uiteindelijk zal het een verloren strijd worden.

Aangezien we steeds door de ene crisis na de andere worden getroffen, zullen beleggers er uiteindelijk achter komen dat de toekomst die voor ons ligt niet positief is, en wanneer het vertrouwen in de toekomst verdwijnt, zal ook de zeepbel verdwijnen.

Vond je dit stuk leuk? Overweeg om een ​​kleine fooi te geven en deze met je vrienden te delen, zodat ik kan blijven schrijven. Ik zou elke vorm van ondersteuning op prijs stellen.

Het is eindelijk 2021 ...

… En nog nooit is er zo gretig uitgekeken naar een nieuw jaar. De Covid-19-vaccins, het openen van de horeca en uitgaansleven, de aankomende verkiezingen in Nederland, het Joe Biden-voorzitterschap, de last-minute Brexit-deal: hoewel er grote uitdagingen blijven bestaan, is er reden voor hoop. Met een nieuw jaar in het verschiet, doen we er alles aan om indrukwekkende blogs te leveren waarop u altijd kunt vertrouwen.

Wij geloven dat iedereen toegang verdient tot informatie die is gebaseerd op wetenschap en waarheid, en tot analyse die is geworteld in autoriteit en integriteit. Daarom hebben we een andere keuze gemaakt: onze rapportage open houden voor alle lezers, ongeacht waar ze wonen of wat ze kunnen betalen. Dit betekent dat meer mensen beter geïnformeerd, verenigd en geïnspireerd kunnen worden om zinvolle actie te ondernemen.

In deze gevaarlijke tijden is een naar waarheid zoekende wereldwijde alternatieve mede zoals TIndignatie essentieel. We hebben geen aandeelhouders of eigenaar van een miljardair, wat betekent dat onze blogs vrij is van commerciële en politieke invloed - dit maakt ons anders. Wanneer het nog nooit zo belangrijk is geweest, stelt onze onafhankelijkheid ons in staat om de machthebbers onbevreesd te onderzoeken, uit te dagen en bloot te leggen.

In een jaar van ongekende elkaar kruisende crises in 2020, hebben we precies dat gedaan, met onthullende journalistiek die een reële impact had: de onhandige aanpak van de Covid-19-crisis niet alleen in ons landje Nederland, de Black Lives Matter-protesten en de tumultueuze Amerikaanse verkiezingen.

Als er ooit een tijd was om je bij ons aan te sluiten, dan is het nu. Uw financiering stimuleert onze bloggers, het beschermt onze onafhankelijkheid en zorgt ervoor dat we voor iedereen open kunnen blijven. U kunt ons door deze uitdagende economische tijden heen ondersteunen.

Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, maakt echt een verschil voor onze toekomst. Steun  indignatie al vanaf € 1 - het duurt maar een minuut. Dank je.


Comments

comments