QAnon, de griezelig populaire pro-Trump-complottheorie

QAnon, de griezelig populaire pro-Trump-complottheorie

21 augustus 2020 0 Door Indignatie redactie

Hoe een complottheorie dat Trump (en Robert Mueller) de wereld redden van kannibaalpedofielen, van 4chan tot Trump-bijeenkomsten naar Donald Trump zelf kwam.

Aanhangers van de complottheorie QAnon geloven veel dingen: er is nooit chaos geweest in het Witte Huis van Donald Trump. De verhalen zijn slechts dekking om Trump en, voorheen, speciale raadsman Robert Mueller hun werk te laten doen om duizenden pedofielen te ontmaskeren die in het volle zicht verborgen zijn – inclusief Hillary Clinton … en Bill Clinton, en Barack Obama, en Tom Hanks, en Chrissy Teigen . Ze zullen binnenkort worden gearresteerd, of misschien zijn ze al onderweg naar Guantanamo Bay. Hun misdaden? Kinderen martelen en vermoorden en vervolgens een chemische stof uit hun bloed halen.

Het is een allesomvattende samenzweringstheorie met één overkoepelende – en, als je een Trump-aanhanger bent, hoopvol – boodschap: Trump heeft de volledige controle. Van alles. En tegen het ware kwaad komt hij op voor alles wat goed en juist is.

QAnon veegde de afgelopen drie jaar over sociale media, onder impuls van enkele van de grootste stemmen van extreemrechts, waaronder Alex Jones en Sean Hannity. Negentien huidige congreskandidaten hebben hun steun uitgesproken voor QAnon, waaronder Marjorie Taylor Greene , de leidende kandidaat in de race om de 14e zetel van het Congressional District in Georgië. Ze zei in 2017 dat QAnon “een once-in-a-lifetime kans was om deze wereldwijde kliek van satanaanbiddende pedofielen uit te schakelen.”

En op 19 augustus onderschreef de persoon in het centrum van de ‘storm’, een kunstterm onder QAnon-volgers, het schijnbaar en zei tegen de pers van het Witte Huis: ‘Ik weet niet veel over de beweging, behalve dat ik ze begrijp. vind me erg leuk, wat ik op prijs stel. “

No Title

Trump goes all in on Q pic.twitter.com/uzwbXmw9du

Allerlei samenzweringstheoretici hebben de neiging om ze te omarmen als een middel om orde te scheppen in chaos, of om gebeurtenissen te begrijpen die niet kloppen. Helaas hebben onderzoekers ontdekt dat op feiten gebaseerde argumenten tegen complottheoretici alleen dienen om ze in de hoofden van gelovigen te versterken. Dat is wat QAnon of Sandy Hook trutherisme of welke andere complottheorie dan ook zo moeilijk te bestrijden maakt. Samenzweringstheorieën zijn niet gebaseerd op feiten; complottheoretici staan ​​er ook niet voor open.

Dus als de Trump-regering verstrikt is geraakt in verwarring en chaos, is QAnon de samenzweerderige reactie: alles is in orde. Zoals een populair gezegde onder Q-aanhangers beweert, moeten gelovigen alleen “het plan vertrouwen”.

“God zegene mede-patriotten”

Het begin van “the Storm” ligt bij Donald Trump zelf.

Op 5 oktober 2017, tijdens een fotomoment gehouden voor een militair diner, zei Trump dat het diner was “Misschien de rust voor de storm.” Toen een verslaggever vroeg: “Welke storm, meneer de president?” Trump antwoordde: “Je zult het ontdekken.”

No Title

TRUMP: “Maybe it’s the calm before the storm.”…REPORTER: “What storm Mr. President?”TRUMP: “You’ll find out.” (via Satellite News) pic.twitter.com/bWMzGrDPNa

Voor niet-complottheoretici was dit Trump-speak. Hij heeft de neiging om gewoon dingen te zeggen die weinig tot geen relevantie hebben voor wat hij of zijn regering ook daadwerkelijk zal doen – zoals dat “misschien moeten we” de Chinese stijl van een eenmansdictatuur “een kans” geven.

Maar voor complottheoretici op Reddit, die al klaar waren om te geloven in codewoorden en geheimen en, nou ja, samenzweringen, kregen zijn woorden een nieuwe en apocalyptische betekenis. Zoals Travis View, een QAnon-onderzoeker en co-host van de QAnon Anonymous- podcast , eerder in augustus vertelde aan PBS Newshour , is “de Storm” een voorspelde “grote massa-arrestatie-gebeurtenis geworden, waarbij meer dan 100.000 mensen van de hoogste machtsniveaus en entertainment wordt gearresteerd en staat voor een grote afrekendag. “

Toen de Republikeinse congreskandidaat en QAnon-volgeling Angela Stanton King – die de wijlen Rep. John Lewis wil vervangen – op 6 augustus werd geretweet door president Trump, twitterde ze: “THE STORM IS HERE.”

No Title

THE STORM IS HERE 🇺🇸

De Texas Republican Party verkoopt nu zelfs ‘We Are the Storm’-merchandise .

Het eerste bericht van een anonieme gebruiker die beweert een overheidsinformant op hoog niveau te zijn, kwam op 28 oktober op het 4chan-prikbord / pol /. De gebruiker kreeg de bijnaam ‘Q’ na een veiligheidsmachtiging op Q-niveau, het equivalent van de energieafdeling van ‘Top Secret’. (“NG” verwijst naar de Nationale Garde.)

HRC-uitlevering is gisteren al in gang gezet met verschillende landen in het geval van een grensoverschrijdende run. Paspoort goedgekeurd om te worden gemarkeerd met ingang van 30/10 om 12:01 uur. Verwacht dat er massale rellen plaatsvinden die in verzet worden georganiseerd en dat anderen de VS ontvluchten. US M’s zullen de operatie uitvoeren terwijl NG geactiveerd is. Bewijscontrole: Zoek een NG-lid en vraag of deze is geactiveerd voor dienst 10/30 in de meeste grote steden.

Een paar uur later postte Q opnieuw en voegde gecodeerde zinnen toe die / pol / gebruikers maandenlang zouden interpreteren en discussiëren. Kortom, hij of zij leek te stellen dat Hillary Clinton was ‘vastgehouden’ door de autoriteiten en dat Trump wist dat ‘criminele malafide elementen’, waaronder Clinton, moesten worden gearresteerd, terwijl hij refereerde aan de miljardair-filantroop George Soros, die zelf het onderwerp was van een aantal complottheorieën .

qanon
Van / pol /, 28 oktober 2017.
 4Chan

Deze berichten waren opwindend voor mensen die doordrenkt waren van extreemrechtse samenzweringstheorie – van de zeer echte Operation Mockingbird , een CIA-poging om journalisten te chanteren en valse informatie te verspreiden om propaganda te delen, tot de wilde theorie dat Huma Abedin, een voormalig Hillary Clinton-staflid en ex-vrouw van Anthony Weiner, werkte in het geheim voor de Moslimbroederschap. ( Ze was niet .)

Zelfs de naam Q leek te suggereren dat deze persoon dingen wist die anderen niet wisten. De snelgroeiende groep mensen die de berichten van Q volgt – en geloof ze – werd bekend als QAnon.

No Title

Qanon #FullHouse it is ramping up at fever pitch. #Preparedness #MAGA @realDonaldTrump #GreatAwakening pic.twitter.com/QMKjyqlRcd

Q probeerde af en toe ‘bewijs’ te leveren dat ze over echte informatie beschikten. (Ze plaatsten afbeeldingen waarvan redditors geloofden dat Q zich op Air Force One bevond , en dus echte informatie van de president hadden.) Sommige volgers geloven zelfs dat Trump Q is – hoewel anderen denken dat het John F.Kennedy Jr. is , van wie zij denken dat hij de zijne heeft vervalst. 1999 overlijden . Toen Trump afgelopen 4 juli op Mount Rushmore sprak, waren sommige QAnon-gelovigen ervan overtuigd dat de gelegenheid de terugkeer van JFK Jr. zou markeren.

Q bood echte hoop aan Trump-aanhangers: alles is in orde, Trump heeft alles onder controle en iedereen die hem in de weg staat, wordt binnenkort naar de gevangenis gestuurd. Letterlijk.

In een bericht op 1 november 2017 zei Q dat op 3 en 4 november John Podesta, voorzitter van de campagne van Clinton in 2016, zou worden gearresteerd, dat de militaire controle zou plaatsvinden en dat ‘openbare rellen in grote aantallen zouden worden georganiseerd om de arrestatie en arrestatie van meer hoge overheidsfunctionarissen “:

Mijn mede-Amerikanen, in de loop van de komende dagen zult u ongetwijfeld beseffen dat we ons grote land (het land van de vrijen) terugnemen van de kwaadaardige tirannen die ons kwaad willen doen en het laatst overgebleven toevluchtsoord van stralend licht vernietigen. . Op bevel van POTUS hebben we bepaalde fail-safes geïnitieerd die het publiek zullen beschermen tegen de primaire fall-out die gepland staat om 11.3 na de arrestatie-aankondiging van de heer Podesta (actiegericht 11.4). … We zullen gedurende deze tijd het Emergency Broadcast System (EMS) opstarten in een poging om alle burgers een directe boodschap te geven (waarbij het nepnieuws wordt vermeden).

Dit is duidelijk niet gebeurd. Er waren geen openbare rellen of massa-arrestaties of het gebruik van nooduitzendingen. (In feite ging het Emergency Broadcast System in 1997 uit dienst en werd het vervangen door het Emergency Alert System.)

De overgrote meerderheid van de beweringen van Q was hilarisch onwaar: dat de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un aan de macht werd gebracht door de CIA, dat Seth Rich werd vermoord door MS13 op bevel van voormalig DNC-voorzitter Debbie Wasserman Schultz (een standpunt verspreid door congreskandidaat Greene ), dat veel prominente democraten momenteel enkelbanden dragen omdat ze in het geheim worden gearresteerd.

En echt, de basale bewering van QAnon – dat Trump de controle heeft over alles – was inherent vreemd om te maken toen de Trump-regering de hele federale regering controleerde op het moment dat de complottheorie schijnbaar begon.

Maar dat weerhield QAnon er niet van om door te sijpelen, eerst van 4chan naar 8chan (het vreemdere equivalent van 4chan) te gaan en vervolgens naar buiten te duwen op internet, naar Twitter en YouTube en Instagram en elders, waarbij gelovigen ‘uitlegvideo’ s over QAnon maakten die miljoenen views. En terwijl het gebeurde, werd QAnon veel meer dan specifieke voorspellingen van ernstige gevolgen voor Nancy Pelosi of diverse beroemdheden. En dat heeft het veel gemakkelijker gemaakt om te verspreiden.

QAnon gaat nu over alles – en het is in de echte wereld

QAnon is nu een allesomvattende complottheorie, een met tientallen uitlopers en zijpercelen. QAnon-aanhangers hielpen de samenzweerderige documentaire “Plandemic” online te verspreiden , en anti- maskersamenzweringstheorieën zijn populair onder QAnon-fans op Instagram die beweren dat maskers kinderhandelaars helpen weg te komen met hun misdaden.

Een acoliet zou kunnen beweren dat Bill en Hillary Clinton zijn geëxecuteerd ; een ander zou kunnen beweren dat acteur Tom Hanks een pedofiel is en ‘de eerste grote naam zou zijn die niet is afgedicht’, gearresteerd vanwege zijn vermeende betrokkenheid bij satanische pedofiele rituelen, omdat Q het woord ‘groot’ gebruikte in verschillende berichten en Tom Hanks speelde in 1988 film Big .

Het zijn die beschuldigingen van pedofilie, ongegrond gericht tegen beroemdheden, bedrijven en politici , die centraal staan ​​in QAnon. Duizenden QAnon-acolieten hebben hashtags zoals #SaveTheChildren overgenomen en gebombardeerd hotlines bedoeld voor slachtoffers van mensenhandel, in een poging de aandacht af te leiden van echte slachtoffers van predatie en misbruik naar de elites die zogenaamd de leiding hebben over cabals van pedofielen. En ze geloven dat Trump echte actie onderneemt tegen deze vermeende criminelen en hem crediteert voor een vermeende toename van arrestaties van sekshandelaren.

Voor de goede orde, er was in 2018 geen “ongekende” toename van arrestaties op het gebied van sekshandel, er vindt er nu geen plaats en arrestaties zijn een vreselijke maatstaf voor het bepalen van het succes van pogingen tot bestrijding van sekshandel.

Maar dat weerhield enkele van de grootste voorstanders van QAnon er niet van om te beweren dat niet alleen beroemdheden deelnemen aan satanische pedofiele rituelen, maar dat ze dit ook doen om het chemische adrenochroom te verkrijgen, waarvan ze geloven dat beroemde acteurs en beroemdheden oogsten uit de hypofyse van kinderen om hun jeugdige uiterlijk te behouden. Die specifieke complottheorie heeft grip gekregen, zoals Brian Friedberg van Wired in juli 2020 schreef :

Een favoriet onderwerp van onderling verbonden QAnon- en Pizzagate- samenzweringsgemeenschappen, de zogenaamde “adrenochrome harvesting”, dateert al lang van voor deze groepen. Het is echter herrezen tijdens de Covid-19-pandemie. Google Trends laat aanzienlijke pieken zien in het zoeken naar adrenochroom in maart en juni 2020. Het komt veel voor op TikTok , YouTube en Instagram . Reddit heeft op 30 juli een speciale adrenochrome-subreddit verwijderd. Op vrijdag 31 juli zijn complottheoretici van plan om het eerste ‘Child Lives Matter’-protest in Hollywood te houden om kinderhandel te’ ontmaskeren ‘, waarbij ze reclame maken voor het evenement met verwijzingen naar #adrenochrome.

Voor de goede orde, er is geen bewijs dat adrenochroom – een chemische stof die grotendeels beroemd is geworden, niet door wetenschappers, maar door Hunter S.Thompsons boek Fear and Loathing in Las Vegas uit 1971  iets opmerkelijks doet (Thompson vertelde zelfs de regisseur van de verfilming van zijn boek dat hij de effecten van de chemische stof verzon.) Maar dat hield natuurlijk complottheoretici niet tegen.

Adrenochrome complottheorieën vonden zelfs hun weg naar een hoorzitting van het House Judiciary Committee in december 2018 met Google-CEO Sundar Pichai, toen vertegenwoordiger Jamie Raskin (D-MD) Pichai vroeg hoe het algoritme van YouTube een complottheorie voortbracht die bekend staat als ‘Frazzledrip’, die stelt het volgende: Hillary Clinton en voormalig Clinton-assistent Huma Abedin werden gefilmd terwijl ze het gezicht van een kind rukten en het als een masker droegen voordat ze het bloed van het kind dronken in een satanisch ritueel offer om adrenochroom te krijgen, en die video werd vervolgens op de harde schijf gevonden van de voormalige echtgenoot van Abedin, Anthony Weiner, onder de codenaam ‘Frazzledrip’. (Absoluut niets van dit alles is waar.)

Lees ook:  Catalaanse regeringsleider roept op tot onmiddellijk einde geweld in Barcelona

En tijdens de Covid-19-pandemie zijn QAnon-aanhangers gaan geloven dat beroemdheden die er moe uitzagen of zich vreemd gedroegen op Instagram, niet het resultaat waren van dezelfde sluiting die miljoenen Amerikanen doormaakten, maar van het verlies van toegang tot de chemische stof.

Er is een reden voor de focus op pedofilie in QAnon: zoals Christina Cauterucci van Slate in juli 2018 schreef , zijn beschuldigingen van pedofilie de gemakkelijkste en meest effectieve manier om iemands reputatie te beschadigen zonder dat daarvoor bewijs nodig is, aangezien pedofilie algemeen wordt beschouwd als een gruwelijke en afschuwelijke belediging.

En aangezien misschien het enige dat nog gruwelijker is de moord op kinderen is, is het dan ook geen wonder dat een van de belangrijkste voorstanders van QAnon op YouTube plaatste dat Amerikanen gedwongen zouden worden ‘films te begrijpen van onschuldige kinderen die pleiten voor hun leven terwijl mensen slachten ze af “zodra” de storm “kwam. QAnon gaat volgens hen niet over het beschermen van Trump. Het gaat over het redden van kinderen van verkrachting en moord – en wie kan zich daartegen verzetten?

Zoals Marc-André Argentino, een doctoraatsstudent aan de Concordia University die QAnon studeert, tegen de New York Times zei : “Iedereen is het erover eens dat kinderhandel erg slecht is, en het argument dat QAnon maakt is: ‘Als je tegen ons bent om hierover te praten, je bent voorstander van kinderhandel. ” En met echte rijke seksroofdieren zoals Jeffrey Epstein die schijnbaar dekking krijgen van machtige mensen van alle politieke strekkingen, lijkt een beweging die erop gericht is hen te ontmaskeren en voor de rechter te brengen zeer aantrekkelijk.

Maar het open-source karakter van QAnon, waar Q iets plaatst voor duizenden andere mensen om naar eigen inzicht te interpreteren, betekent dat andere complottheorieën netjes binnen QAnon passen – zoals die over schietpartijen op valse vlaggen, Joodse bankiers die de wereld beheersen of de Illuminati . Zoals Will Sommer van The Daily Beast in 2019 schreef :

Hoewel de Storm centraal staat in het QAnon-verhaal, is het ook flexibel genoeg om alles in te vouwen dat het nieuws haalt. Q laat graag doorschemeren dat elke massaschietpartij een door de kliek georganiseerde valse vlag-aanval is, en hij gebruikte een wazige webcamfoto van een lichtflits nabij de Puget Sound om te beweren dat de diepe staat had geprobeerd het vliegtuig van Trump neer te halen.

Een voorbeeld: toen Ben Collins van NBC in 2018 naar de Today- show ging om te proberen QAnon uit te leggen, beweerde een poster dat zijn script ‘geschreven was door Jacob Rothschild’. De familie Rothschild is al eeuwen het centrum van antisemitische complottheorieën , en voor de goede orde, Jacob Rothschild is 84 jaar oud, woont in Engeland en schrijft geen ‘scripts’ voor de Today- show.

Het open source-karakter van de complottheorie maakt het ook gemakkelijker om te verkopen aan nieuwkomers die geïnteresseerd zijn in de strijd tegen mensenhandel of kindermishandeling en met YouTube-algoritmen en Facebook-groepen die maar al te bereid zijn om hen in het konijnenhol van samenzwering te drijven.

“Ik kan niet echt tijd met mijn moeder doorbrengen, want ze wil alleen maar praten over Q”

Begin 2018 begaven QAnon-aanhangers hun weg naar de wereld buiten het internet, marcheerden in Washington en eisten de vrijgave van geheime memo’s die de waarheid van QAnon zouden onthullen en “de storm” zouden aankondigen. In 2018 nam een ​​man, Matthew Wright, een geweer en een pistool en barricadeerde zich in zijn auto op de Hoover Dam, met een bordje met de tekst “RELEASE THE OIG MEMO”, verwijzend naar dat vermeende tweede rapport.

No Title

For those who are interested in seeing Q’s vague predictions, you can read them here:https://t.co/ypWnyuvsn4

Sindsdien zijn er tientallen mensen gearresteerd in aan QAnon gerelateerde complotten: de vrouw uit Denver die naar verluidt probeerde haar kind te ontvoeren uit een pleeggezin met de hulp van andere gelovigen van QAnon; de vrouw uit Texas die geloofde dat Trump “letterlijk de kliek en de pedofiele ring neersloeg” die werd gearresteerd omdat ze haar auto in andere voertuigen ramde, met de bedoeling kinderen te redden waarvan ze dacht dat ze werden verhandeld; de moordverdachte die zijn advocaten vertelde dat hij probeerde Trump te helpen en de “diepe staat” te stoppen door een hooggeplaatst lid van de Gambino-misdaadfamilie te vermoorden.

Een QAnon-supporter die van plan was Joe Biden aan te vallen, werd in mei 2020 gearresteerd, een maand nadat een man met QAnon-banden was gearresteerd omdat hij opzettelijk een trein ontspoorde met de bedoeling deze op een hospitaalschip in San Pedro, Californië te richten.

Veel van deze mensen waren en hebben problemen met bestaande psychische aandoeningen. Rein Lively, een voormalige QAnon-acoliet die werd gevangen in een virale video waarin hij een vertoning van gezichtsmaskers op Target in juli 2020 aanviel, vertelde Ben Collins, de NBC-verslaggever, dat ze leefde met een bipolaire stoornis, en na weken van het volgen van QAnon-gerelateerde groepen op Facebook en Instagram, begon te geloven dat ze deel uitmaakte van de “Great Awakening” en moest handelen om Trump te helpen en de wereld te redden.

Een vrouw wiens moeder diep in QAnon verstrikt is geraakt, vertelde in 2019 aan Vice dat haar moeder te maken heeft met psychische problemen, en dat de complottheorie ze erger heeft gemaakt. “Ze had het sowieso moeilijk om met de echte wereld om te gaan, en nu is de wereld zo veel erger voor haar vanwege alle vreselijke dingen waar de sekte mee te maken heeft: duivelsaanbidding, sekshandel, kinderen die worden gemarteld en opgegeten of gebruikt als seksslaven . “

Ze voegde eraan toe: “Ik kan niet echt tijd met mijn moeder doorbrengen, want het enige waar ze over wil praten is Q, en ik weiger.” En ze is niet de enige – er zijn tientallen Reddit-threads en berichten op internet van mensen die worstelen met het bereiken van dierbaren die verliefd zijn geworden op QAnon.

En de pandemie van het coronavirus heeft het bereik van QAnon alleen maar vergroot, aangezien meer mensen meer online doen dan ooit tevoren. Zoals Axios-verslaggevers Stef W. Kight en Sara Fischer opmerkten , is de Google-zoekinteresse in QAnon vertienvoudigd van januari tot juli, en het gebruik van de hashtag is ook toegenomen.

En ondanks pogingen van Facebook, Twitter en andere socialemediagiganten om de verspreiding van QAnon-inhoud te stoppen, hebben Trump en zijn familieleden de complottheorie bevorderd door honderden keren QAnon-gerelateerde inhoud te retweeten en te delen. Eric Trump deelde zelfs een ‘ Q’- bericht op Instagram, met behulp van de populaire QAnon-hashtag # WWG1WGA, wat staat voor’ Where We Go One, We Go All ‘. (Hij heeft het later verwijderd.)

No Title

The president’s middle son, a main campaign surrogate, posting a QAnon message on Instagram. pic.twitter.com/bT11puXuDs

Wat Trump weet over QAnon, is dat het erom gaat hoe geweldig Trump is

Het is vermeldenswaard dat er geen enkele aanwijzing is dat Trump, het epicentrum van deze hele complottheorie, enig idee heeft wat QAnon feitelijk beweert – dat Tom Hanks, Oprah Winfrey en George W.Bush deel uitmaken van een elitaire pedofielenkring over het consumeren van bloed van kinderen.

Toen Trump werd ondervraagd tijdens een persconferentie op woensdag, leek Trump te geloven dat de complottheorie was gericht op het ondersteunen van zijn inspanningen om stedelijke onrust te verminderen, door te zeggen dat QAnon-aanhangers ‘mensen zijn die het niet leuk vinden om te zien wat er gaande is in plaatsen als Portland, en in plaatsen als Chicago en New York en andere steden – en staten. En ik heb gehoord dat dit mensen zijn die van ons land houden, en ze houden er gewoon niet van om het te zien. “

Toen hem toen werd gevraagd: “Hoe zit het met de theorie, deze overtuiging dat je in het geheim de wereld redt van deze titanische cultus van pedofielen en kannibalen? Klinkt dat als iets waar je achter staat? ” Trump antwoordt:

Ik heb dat niet gehoord. Moet dat een slechte of goede zaak zijn? Ik bedoel, je weet wel. Als ik kan helpen de wereld te redden van problemen, ben ik bereid dat te doen. Ik ben bereid mezelf daar buiten te zetten. en we zijn eigenlijk! We redden de wereld van een radicale linkse filosofie die dit land zal vernietigen, en als dit land weg is, zal de rest van de wereld volgen.

Niets van dit alles wijst erop dat hij enige indicatie heeft dat hij de basis van de complottheorie begrijpt. Het geeft eerder aan dat alles wat hij van de complottheorie weet, is dat het gaat over hoe belangrijk en speciaal hij is. Zoals Allahpundit van HotAir.com woensdag schreef :

Trump is psychologisch niet in staat iemand af te wijzen die hem verafgoodt. Zijn narcistische begrip van moraliteit is zo simpel: als je van hem houdt, ben je goed, wat je fouten ook zijn, en als je hem haat, ben je slecht, wat je deugden ook zijn. QAnoners houden van hem. Ze denken dat hij letterlijk de wereld redt, volgens de beschrijving van de verslaggever.

De verslaggever merkte niet op dat de FBI QAnon en andere samenzweringstheorieën in 2019 bestempelde als een binnenlandse terreurdreiging, noch vermeldden ze de aanslagen en het geweld die zijn toegeschreven aan QAnon-gelovigen.

Samenzweringstheorieën zijn moeilijk te bestrijden omdat ze gaan over wat we willen geloven

Andere complottheoretici hebben geprobeerd QAnon koud water te geven, zoals deze blogger die schreef dat ook hij een gelovige was geweest, maar na het bekijken van het bewijsmateriaal concludeerde dat hij ‘voor de gek gehouden’ was door een LARPer (live-action role player) die een fantastisch verhaal voor hun eigen vermaak. Maar ware gelovigen blijven diep toegewijd. En met de schijnbare steun van Trump hebben ze alle reden om dat te zijn.

Samenzweringstheorieën zoals QAnon zijn “zelfdichtend” – wat betekent dat bewijs tegen hen een bewijs kan worden van hun geldigheid in de hoofden van gelovigen, aldus Stephan Lewandowsky, een professor aan de Universiteit van Bristol die complottheorieën en samenzweringen bestudeert. Het proberen te weerleggen van een complottheorie dient dus meestal alleen om deze te versterken.

“Als wetenschappers bijvoorbeeld worden beschuldigd van het creëren van een ‘hoax’, zoals klimaatverandering, maar ze worden vervolgens vrijgesproken door meerdere onderzoeken, dan zal een complottheoreticus dat niet accepteren als bewijs van hun onschuld, maar als bewijs van een brede samenzwering. (om een ​​wereldregering te creëren of wat dan ook) waarbij de regering, de rechterlijke macht, Soros en alle anderen betrokken zijn die in de jaren zeventig ooit een supermarktkassa deelden met Al Gore, ”zei Lewandowsky.

En hier is het echt belangrijke punt: samenzweringstheorieën worden niet gecreëerd door bewijs, maar door te geloven, of door het verlangen te geloven, dat er iets meer moet zijn aan de gebeurtenissen die ons leven, onze cultuur en onze politiek vormen dan toeval of toeval.

Waar sprake is van verwarring, of zelfs pijn en tragedie, QAnon of schietpartijen aangeduid als “valse vlag” of 9/11 trutherism brengt een schijn van orde en veiligheid . De aanslagen van 9/11 waren zo gruwelijk dat ze onmogelijk kunnen zijn gebeurd zonder dat president George W. Bush er op de een of andere manier achter zat en de dingen achter de schermen orkestreerde. Een massa-schietpartij op een basisschool waarbij zoveel kleine kinderen zijn omgekomen, is zo verschrikkelijk dat het onmogelijk echt kan zijn gebeurd. En de regering-Trump lijkt alleen maar in een constante chaos verstrikt te zijn.

Zoals Lewandowsky me vertelde:

Samenzweringstheorieën hebben vaak een ironische functie: ze geven een gevoel van orde in chaos. Mensen geloven liever dat er kwaadaardige meesterbreinen zijn die aan cataclysmische gebeurtenissen trekken, dan het voorkomen van willekeurige gebeurtenissen te accepteren.

Samenzweringstheorieën dienen ook om gebeurtenissen tot minder banaal te verheffen: het is bijvoorbeeld gemakkelijker voor te stellen dat prinses Diana is gedood door een ingewikkelde kwaadaardige samenzwering dan het slachtoffer te zijn van een nogal banaal ongeluk met rijden onder invloed.

Dus als er zich een tragische of cataclysmische gebeurtenis voordoet, zullen sommige mensen een complottheorie acceptabeler vinden dan de – vaak – oninteressantere officiële verklaring.

Laten we duidelijk zijn: de meeste mensen hebben nog nooit van QAnon of Q gehoord – en dat geldt ook voor de meeste aanhangers van Trump. Degenen die ervan hebben gehoord, hebben de neiging het negatief te beoordelen. Zoals gedetailleerd door de Washington Post in augustus, toen hen werd gevraagd om hun gevoelens voor QAnon op een schaal van 1-100 te beoordelen (waarbij 1 het minst positief was, 100 het meest positief), beoordeelde een steekproefgroep van Floridianen het als ongeveer 21, met Democraten en Republikeinen beoordeel het op dezelfde manier.

Maar er zijn er die wel in QAnon geloven, die geloven dat Trump een “lichtwerker” is die de wereld probeert te redden van elite pedofielen. En zoals Ben Sixsmith van de toeschouwer in mei 2020 betoogde , zijn die volgelingen aangespoord door een president die hen wraak op hun vijanden beloofde en nooit gevolg gaf, waardoor QAnon een uitstel was tegen de realiteit:

Het presidentschap van Donald Trump heeft een radicale voorsprong toegevoegd aan de QAnoners. Dit is niet te wijten aan extremisme in de acties van zijn regering, maar aan hun matiging. Hij drong aan op gezangen van ‘sluit haar op’, maar Hillary Clinton beledigt nog steeds op Twitter zijn beleid. Hij moedigde aan ‘die muur te bouwen’, maar de muur bestaat niet. Een werkelijk radicale regering zou radicale aanhangers bevatten. De steeds dramatischer wordende en esoterische fantasieën van Trump’s militante rand zijn een poging om de alledaagse realiteit te rationaliseren.

QAnon biedt een kalmerende balsem en vertelt de gelovigen dat de enige mensen die echt weten wat er aan de hand is, de gelovigen zijn – en de president. Er is geen feitencontrole die hen ervan kan weerhouden, geen omstandigheid die hen van de beweging zou verdrijven. En hoewel sommige Republikeinen zich beginnen uit te spreken tegen de complottheorie, is het veel te laat, omdat de persoon in het midden ervan knipoogt en knikt.

Correctie: een fotobijschrift identificeerde de website 4chan eerder verkeerd als onderdeel van Reddit.Lees ook:  Belastingbetalers VS draaien op voor dividenduitkeringen banken

Comments

comments