4 augustus 2021

INDIGNATIE

Indignatie.nl jaagt altijd naar interessante, belangrijke en controversiële perspectieven grotendeels uitgesloten van de mainstream media

Alexei Navalny heeft lange tijd kritiek gehad op het Kremlin. Als hij vergiftigd is, waarom nu?

Alexei Navalny

 17 total views,  3 views today

Oppositieleider Alexei Navalny in Rusland bevindt zich momenteel tussen leven en dood na kennelijk vergiftigd te zijn in Siberië. Op verzoek van zijn familie werd hij zaterdagochtend met een medisch vliegtuig naar Duitsland overgebracht na een patstelling van meer dan 24 uur met de Russische autoriteiten, die zijn overplaatsing niet wilden goedkeuren, beweren dat het niet-overdraagbaar was (een bewering die werd betwist door de entourage van de tegenstander, die beweerde dat de onwil van Russische functionarissen te wijten was aan de wens om het feit te verdoezelen dat Navalny was vergiftigd ).

In Tomsk zouden sympathisanten hem de dag voordat hij ziek werd , hebben gevraagd waarom hij nog niet was overleden.

Hij antwoordde dat zijn dood de belangen van Poetin niet zou dienen, omdat hij daardoor een martelaar zou worden.

Wie is Alexeï Navalny?

De tegenstander, die in de loop van de jaren het voorwerp is geweest van talloze aanvallen , is de belangrijkste leider van de Russische oppositie. De advocaat uit Moskou, amper 44 jaar oud, heeft naam gemaakt met zijn blogposts waarin hij corruptie aan de kaak stelt.

Vervolgens ging hij nog een stapje verder en veranderde zijn activisme op sociale media in een door participatie gefinancierde organisatie, het Anti-Corruption Fund , dat regelmatig video’s op YouTube plaatst en goed opgemaakte spraakmakende corruptierapporten dat besmet de Russische regering.

Он вам не Димон

Секретные дворцы, виноградники и яхты Дмитрия Медведева – https://dimon.navalny.comС гордостью представляем вам самое большое на сегодняшний день расследован…

In 2017 belicht ‘You Don’t Have the Right to Call Him Dimon’, een van de meest klinkende onderzoeken van het Anticorruptiefonds, het enorme fortuin van Dmitry Medvedev (voormalig Russische president en premier ). Franse ondertitels zijn beschikbaar in de video-instellingen.

Openlijk gekant tegen Vladimir Poutine, is hij degene die, in een zin die sindsdien populair is geworden, de regerende partij, Verenigd Rusland, omschreef als “de partij van dieven en boeven” . Hij was ook kandidaat voor burgemeester van Moskou in 2013 (officieel 27% van de stemmen behaald, een score die hij ver onder zijn werkelijke resultaat achtte, tevergeefs eiste een hertelling van de stemmen ) en probeerde Poetin uit te dagen. bij de presidentsverkiezingen van 2018, maar hij werd ongeschikt verklaard wegens een veroordeling wegens corruptie, waarvan de politieke aard weinig twijfel laat bestaan.

Om zijn beweging levend te houden, heeft hij een uitgebreid netwerk van kantoren in heel Rusland gecreëerd en staat hij momenteel aan het hoofd van de politieke partij Rusland van de Toekomst , die nog steeds niet geregistreerd is.

De man is niet unaniem. Sommige van zijn standpunten worden bekritiseerd door leden van de oppositie in Moskou, die notoir verdeeld zijn, en in het bijzonder zijn steun voor de annexatie van de Krim en de banden met de nationalisten .

Maar het lijdt geen twijfel dat zijn opvattingen en activisme hem de aandacht van de autoriteiten hebben opgeleverd. Hij is verschillende keren veroordeeld wegens administratieve aanklachten en zijn broer heeft een gevangenisstraf van drie jaar gekregen. Hij werd ook meerdere keren overvallen en kreeg groene kleurstof op zijn gezicht , wat zijn gezichtsvermogen beschadigde.

De afgelopen maanden werden gekenmerkt door een duidelijke toename van de druk van de autoriteiten. In juli moest Navalny de sluiting van zijn stichting aankondigen vanwege zware boetes die hem werden opgelegd.

Navalny’s Anti-Corruption Moscow HQ Raided By Police

Police raided the Moscow offices of the Russian Anti-Corruption Foundation (FBK) of activist Aleksei Navalny. The frequent critic of President Vladimir Putin…

Dit activisme weerhoudt Navalny er echter niet van om een verrassend lichte toon te gebruiken op sociale media en een normaal leven te tonen, zoals blijkt uit zijn foto’s gemaakt met zijn gezin of hem laten joggen in een park in Moskou.

Het staat buiten kijf dat hij een van de voorbodes is van een nieuwe generatie Russen die niet bang is om kritiek te uiten op het regime en die, na een eeuw van nachtmerrieachtige omwentelingen, ernaar streeft in een ‘normaal land’ te leven.

Deze normaliteit zal alleen worden bereikt als Rusland zijn retrograde en post-imperiale houding, geërfd van de Koude Oorlog, opgeeft en een land wordt dat zich op de toekomst richt en zich graag wil uitrusten met scholen, infrastructuur en gezondheidsstelsels. de naam waardig.

Poetin staat voor veel uitdagingen

Navalny’s vermeende vergiftiging komt op een kritiek moment voor Poetin en het Kremlin. Volgens een onafhankelijke enquêteur bereikte de populariteit van de president sinds de verkiezingen van 2018 een scherpe daling in mei vorig jaar een historisch dieptepunt van 59%.

De pandemie van het coronavirus is dit najaar versneld, omdat het virus de betreurenswaardige toestand van de gezondheidsdiensten in het hele land heeft benadrukt . Onlangs zagen we een illustratie van deze “Putin-vermoeidheid” in het Russische Verre Oosten, waar het besluit van het Kremlin om de gouverneur in de gevangenis te zetten vorige maand tot enorme protesten leidde .

Alexei Navalny
De afgelopen weken hebben duizenden mensen gedemonstreerd tegen Poetin in Khabarovsk, in het Russische Verre Oosten. Igor Volkov / AP

Het Kremlin reageerde op deze haperende populariteit door een brede, goed georkestreerde constitutionele hervorming door te voeren die erop gericht was de steun van de bevolking voor Poetin en zijn regime te hernieuwen.

Tegelijkertijd is de repressie tegen de oppositie verhard. In het bijzonder is er een zuivering geweest van de belangrijkste hoogleraren constitutioneel recht aan een van de meest prestigieuze universiteiten van Moskou.

Bovendien heeft zich wijdverbreid protest verspreid naar het naburige Wit-Rusland – een van Ruslands standvastige bondgenoten – over verdenkingen van vervalste verkiezingen. Meer dan 200.000 mensen hebben vorige week gedemonstreerd om het aftreden van president Alexander Loekasjenko te eisen.

Naast het stimuleren van een groot aantal jonge Russen, die dezelfde veranderingen in hun land eisen, heeft deze protestbeweging waarschijnlijk paniek veroorzaakt in het Kremlin, waar de massale protesten worden gezien als een existentiële bedreiging voor de controle die wordt uitgeoefend door de leiders van het politieke systeem.

Alexei Navalny
Loekasjenko riep Poetin op om in Wit-Rusland in te grijpen en hem te helpen aan de macht te blijven. Mikhail Klimentyev

Wie had Navalny kunnen vergiftigen?

In deze context is het moeilijk om te weten wie verantwoordelijk is voor de vermeende vergiftiging van Navalny.

Als het inderdaad een vergiftiging is, maakt het ongetwijfeld deel uit van de reeks dubieuze “ziekten” die individuen treffen die door de Russische staat als een bedreiging worden beschouwd.

Enkele van de bekendste voorbeelden zijn het waarschijnlijke gebruik van het zenuwgas Novichok door Russische veiligheidsdiensten om Sergei Skripal en zijn dochter Yulia in Salisbury, VK, in 2018 te vergiftigen .

Alexei Navalny
Een vrouw houdt een bord vast met de mededeling “Navalny is vergiftigd” tijdens een protest in Sint-Petersburg op 20 augustus 2020. Anatoly Maltsev / EPA

Andere gevallen van mogelijke vergiftiging zijn minder bekend. Ook in 2018 lijkt een van de belangrijkste leden van de protestgroep Pussy Riot, Piotr Verzilov, ook te zijn vergiftigd .

En als het veranderen van Navalny in een martelaar op dit moment het Kremlin niet lijkt te repareren , is het mogelijk dat de aanval werd uitgevoerd door ongecontroleerde elementen binnen de staatsveiligheid, bedreigd door Navalny’s onthullingen over corruptiebestrijding. . Zoals een Britse commentator zei :

“Wat is het engste, een staat die doodt of een staat die zijn moordenaars niet kan beheersen?” “

Als het vergiftiging blijkt te zijn, is het onwaarschijnlijk dat we ooit zeker zullen weten wie het heeft besteld. Maar de boodschap aan degenen die kritiek hebben op het huidige regime is beangstigend. En op een sombere manier herinnert hij de volgende Russische generatie eraan dat ze (nog) niet in een “normaal land” wonen.

Steun Indignatie via PayPal veilig en simpel.
Comments

comments