Waarom leidt Spanje de infectiestatistieken in Europa?

Waarom leidt Spanje de infectiestatistieken in Europa?

22 augustus 2020 0 Door Indignatie redactie

“Met de huidige trackers hebben we er meer dan genoeg (minder dan 1 op 35.000 inwoners). Als we in de toekomst meer nodig hadden, zouden we ze al krijgen ”.

Een zin als deze, verklaard door de vice-president van een van de huidige Spaanse autonome gemeenschappen die het meest worden getroffen door SARS-CoV-2 (COVID-19 en later), maakt duidelijk een van de bijzonderheden van Spanje in de de-escalatie na het einde van de staat van Pandemisch alarm: we hebben besloten om de gevolgen van het virus op sleeptouw te nemen, altijd achterop!

Een uitgebreide strategie

De vooruitzichten zien er niet goed uit, vooral met de terugkeer van de vakantie en de jaarlijkse komst van de volgende seizoensgebonden virale uitbraken: respiratoir syncytieel virus, rhinovirus, rotavirus, andere catarrale coronavirussen, griep …

Met de hashtag #unaestrategiaintegral pleiten we met een dertigtal experts in multidisciplinaire domeinen als onder meer gezondheid, virologie, economie of evolutie voor een holistische, globale, preventieve visie, complementair aan de huidige ondernomen acties en vooral alomvattend .

Kortom, een die ons in staat stelt te anticiperen, het virus voor te blijven of, als dat niet lukt, krachtig en snel te handelen in het licht van huidige en toekomstige onvoorziene omstandigheden.

Hiervoor kijken we naar drie mogelijke scenario’s: Fase 1 met gecontroleerde uitbraken of beperkte sporadische gevallen; Fase 2 met complexe uitbraken of eenmalige gemeenschapsoverdracht; en ten slotte fase 3 in die noodsituaties met ongecontroleerde overdracht vanuit de gemeenschap.

Elk van deze fasen zou verband houden met een gezamenlijke en geprogrammeerde actie. Kortom, het zou pleiten voor coördinatie – niet voor een enkel bevel – en de vaststelling van overeengekomen criteria op het hele nationale grondgebied. En, hoewel het onwaarschijnlijk lijkt dat het zal gebeuren, de eenmaking van supranationale criteria.

Op deze manier wordt de veilige – of veiligere – mobiliteit van reizigers binnen het grondgebied van de EU gegarandeerd, waarbij de restrictieve oplegging tussen landen zoveel mogelijk wordt beperkt. Te beginnen met de controle bij de doorvoer tussen grenzen met bij voorkeur PCR-tests bij de oorsprong, zoals reeds voorgesteld door de Canarische gemeenschap of aangekondigd door Oostenrijk.

Er is een enkel virus – verschillende genetische varianten, maar voorlopig zonder differentiële virulentie te definiëren – dat de hele planeet in zijn greep houdt. Het heeft dus geen zin om zoveel strategieën vast te stellen als er landen, “länder”, departementen of autonome gemeenschappen zijn.

Naast grenscontrole liggen de belangrijkste aanbevelingen die vanuit #unaintegraltrategy worden aangekondigd nog steeds voor de hand: gebruik van een masker, afstand nemen en handhygiëne; vroege detectie met trackers –1 / 4000-5000 inwoners–- en tracking van genomische sequenties van het COVID-19-virus in fecaal water; gebruik van technologie, mobiele apps, met één nationale database; selectieve RT-PCR-tests, bij sporadische uitbraken, of massaal bij overdracht vanuit de gemeenschap met verlies van traceerbaarheid.

Aanvullend, hoewel ook fundamenteel, moeten activiteiten om infectie te voorkomen worden aangemoedigd. Dit impliceert meer schoonmaak en ontsmetting van openbare ruimtes, samen met een toename van reclame- en informatiecampagnes in de media die pleiten voor collectieve bewustwording.

Diversiteit aan strategieën in Europa

Zoals aangegeven, hebben elk EU-land en het Verenigd Koninkrijk sinds het begin van de pandemie afzonderlijk controle- en monitoringmaatregelen genomen.

Uitgaande van de chirurgische opsluitingen die in februari in Noord-Italië werden uitgevoerd, toen we nog steeds niet wisten wat de mogelijkheid was voor overdracht van het virus onder asymptomatische patiënten en we het massaal gebruik van het masker afraden, hebben we warmere landen gezien die drastische maatregelen toepasten. Dit is het geval met Duitsland, waarvan de grondwet het volgens hen onhaalbaar maakte demonstraties op het hoogtepunt van de pandemie te voorkomen.

Lees ook:  Covid-19 is niet het enige virus dat Amerikanen doodt

Daarentegen riepen landen als Spanje ook een alarmtoestand af door een wereldwijde quarantaine in te stellen, met als logische uitzondering de activiteiten die essentieel werden verklaard.

In een andere, minder orthodoxe lijn van actie bepleitten landen zoals het Verenigd Koninkrijk – die het corrigeerde toen het nadacht over het wiskundige algoritme dat leidde tot honderdduizenden doden – of Zweden pleitte voor een natuurlijke pandemische “pas” om “kudde-immuniteit” te bereiken zonder te zinken. de economie. Maanden later heeft deze mislukte strategie ertoe geleid dat het Scandinavische land het hoogste aantal besmettingen en sterfgevallen in zijn omgeving heeft gehad en economisch is gezonken, onder meer geblokkeerd door zijn eigen buren.

Wat betreft andere “experimenten”, zoals die uitgevoerd door de VS of Brazilië, spreken de cijfers voor zich. Verschillende strategieën, niet zo verschillende resultaten. Het virus kent geen grenzen of experimenten. En nu?

Gegeneraliseerde rebound

Het herstel van nieuwe gevallen, hoewel ongelijk van land tot land, is wijdverbreid. Op dit moment is Italië, ondanks het feit dat het het begin is van de pandemie in Europa, een van de landen die, als we ons aan de gegevens houden, de ‘nieuwe realiteit’ beter lijkt te beheersen – met hotspots zoals Venetië of Rome.

De oorzaken zijn niet duidelijk. Als we uitsluiten dat haar burgers, haar jongeren, meer verantwoordelijk zijn dan in de rest van de EU, een toename van het aantal gerandomiseerde en gerichte PCR-screenings, de versterking van de gezondheid of misschien het feit dat ze in de noodtoestand blijven tot volgende 15 oktober – iets wat lijkt op het “enkele commando” dat op 14 maart in Spanje werd opgericht en dat we in mei ontmantelden – zou de weg vooruit kunnen aangeven, hoewel ze geen sluitende verklaringen lijken te geven.

Volgens gegevens die op 14 augustus zijn gepresenteerd door de Johns Hopkins University, meldde Duitsland in één week iets meer dan 7.000 nieuwe besmettingen, ongeveer 13.000 Frankrijk, 5.000 Nederland of ongeveer 4.000 België.

In Spanje werden in dezelfde periode ongeveer 27.500 nieuwe gevallen gemeld, waarvan de meerderheid onder jongeren – de gemiddelde leeftijd is al rond de 35 jaar – wat de virulentie van het virus zou kunnen onderschatten, waarbij veel, maar niet alle, de shoots ter vrije besteding en feesten van deze bevolkingssector.

Zorgwekkende situatie

Hoe het ook zij, de Europese situatie is zorgwekkend en het differentiële feit in Spanje is zonder twijfel alarmerend. We voeren meer tests uit om meer asymptomatische patiënten op te sporen en de uitbraken te volgen. Maar logischerwijs zijn ze op hun beurt verantwoordelijk voor een groter aantal positieve punten.

We begonnen de deconfinement met een landschap dat net zo optimistisch was als in de rest van Europa. Dit is het moment om de pols van de regionale en centrale overheidsmanagers te volgen om alle maatregelen te nemen die van invloed zijn op het omkeren van deze alarmerende stijging in gevallen die ons, hoewel we niet van een tweede golf mogen spreken, in een ongemakkelijke positie plaatsen.

Het ministerie van Volksgezondheid heeft 11 nieuwe beperkende maatregelen gedefinieerd die resulteren in de noodzaak van sociale distantiëring – fundamenteel, hoewel ten koste van een deel van de bedrijfsstructuur -, controle op de naleving van beschermingsmaatregelen in bedrijven en, naar ik wil geloven, dringende maatregelen in de versterking van de eerstelijnszorg, het inhuren van goed opgeleide trackers en andere maatregelen waarop we al invloed hebben gehad.

Over een paar dagen is het einde van de zomervakantie en zal bovenal de bel gaan voor duizenden jongeren met het grondwettelijk recht op fatsoenlijk onderwijs, ongeacht de sociale en economische toestand van de ouders – duizenden van onze kinderen hebben geen wifi zelfs geen computer.

De vooruitzichten zijn volgens de huidige pandemiekaart somber. We moeten krachtig optreden en SARS-CoV-2 voor blijven, zonder ons door het ritme van de dans te laten bepalen.

Vond je dit stuk leuk? Overweeg om een ​​kleine fooi te geven en deze met je vrienden te delen, zodat ik kan blijven schrijven. Ik zou elke vorm van ondersteuning op prijs stellen.
Lees ook:  Het "Corruptie" -verhaal: wie is er bang voor Isabel Dos Santos? En waarom staat ze op de hitlijst?

Het is eindelijk 2021 ...

… En nog nooit is er zo gretig uitgekeken naar een nieuw jaar. De Covid-19-vaccins, het openen van de horeca en uitgaansleven, de aankomende verkiezingen in Nederland, het Joe Biden-voorzitterschap, de last-minute Brexit-deal: hoewel er grote uitdagingen blijven bestaan, is er reden voor hoop. Met een nieuw jaar in het verschiet, doen we er alles aan om indrukwekkende blogs te leveren waarop u altijd kunt vertrouwen.

Wij geloven dat iedereen toegang verdient tot informatie die is gebaseerd op wetenschap en waarheid, en tot analyse die is geworteld in autoriteit en integriteit. Daarom hebben we een andere keuze gemaakt: onze rapportage open houden voor alle lezers, ongeacht waar ze wonen of wat ze kunnen betalen. Dit betekent dat meer mensen beter geïnformeerd, verenigd en geïnspireerd kunnen worden om zinvolle actie te ondernemen.

In deze gevaarlijke tijden is een naar waarheid zoekende wereldwijde alternatieve mede zoals TIndignatie essentieel. We hebben geen aandeelhouders of eigenaar van een miljardair, wat betekent dat onze blogs vrij is van commerciële en politieke invloed - dit maakt ons anders. Wanneer het nog nooit zo belangrijk is geweest, stelt onze onafhankelijkheid ons in staat om de machthebbers onbevreesd te onderzoeken, uit te dagen en bloot te leggen.

Lees ook:  De terugkeer van de democraten en het onafgesloten verleden
In een jaar van ongekende elkaar kruisende crises in 2020, hebben we precies dat gedaan, met onthullende journalistiek die een reële impact had: de onhandige aanpak van de Covid-19-crisis niet alleen in ons landje Nederland, de Black Lives Matter-protesten en de tumultueuze Amerikaanse verkiezingen.

Als er ooit een tijd was om je bij ons aan te sluiten, dan is het nu. Uw financiering stimuleert onze bloggers, het beschermt onze onafhankelijkheid en zorgt ervoor dat we voor iedereen open kunnen blijven. U kunt ons door deze uitdagende economische tijden heen ondersteunen.

Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, maakt echt een verschil voor onze toekomst. Steun  indignatie al vanaf € 1 - het duurt maar een minuut. Dank je.


Comments

comments