Facebook is begonnen met het opschonen van accounts die zijn gekoppeld aan complot groepen

Facebook is begonnen met het opschonen van accounts die zijn gekoppeld aan complot groepen

23 augustus 2020 0 Door Indignatie redactie

Woensdag werden een aantal anarchistische Facebook-accounts, waarvan sommige in verband werden gebracht met de antifascistische beweging, zonder waarschuwing verwijderd. Deze omvatten It’s Going Down – een veel gevolgd nieuws- en mediaplatform dat originele inhoud en herdrukte analyses publiceert over ‘ anarchistische, antifascistische, autonome antikapitalistische en antikoloniale bewegingen ‘ – en de al lang bestaande anarchistische groep CrimethInc, die zichzelf omschrijft als ‘ een gedecentraliseerd netwerk beloofde anonieme collectieve actie. ” De verwijdering van deze anarchistische verslagen maakte deel uit van een algemene zuivering, die ook veel extreemrechtse verslagen omvatte, inclusief die in verband met paramilitairen en complottheorieën die tot geweld hebben geleid.

In een vaag geformuleerde verklaring zei Facebook dat het “accounts verwijdert die zijn gekoppeld aan offline anarchistische groepen die gewelddadige acties ondersteunen te midden van protesten, in de VS gevestigde militieorganisaties en QAnon.” De zuivering maakt deel uit van een nieuwe beleidswijziging die gericht is op wat Facebook beschrijft als ‘groeiende bewegingen die, hoewel ze niet rechtstreeks geweld organiseren, gewelddadige handelingen hebben gevierd, hebben laten zien dat ze wapens hebben en suggereren dat ze die zullen gebruiken, of die individuele volgers hebben met patronen van agressief gedrag.” Facebook stelt dat de actie ook diegenen zal omvatten “die aanzienlijke risico’s voor de openbare veiligheid hebben aangetoond, maar niet voldoen aan de strenge criteria om te worden aangemerkt als een gevaarlijke organisatie.”

Facebook zei dat het bijna 800 groepen en 100 pagina’s heeft verwijderd die verband houden met QAnon, een populaire extreemrechtse samenzweringstheorie die in verband is gebracht met veel gewelddaden, waaronder moord, brandstichting en ontvoering. Bovendien, “Voor militieorganisaties en degenen die rellen aanmoedigen, waaronder sommigen die zich misschien identificeren als Antifa”, werden bijna 1.000 groepen en meer dan 500 pagina’s verwijderd. Voor een groter aantal accounts en hashtags in alle drie de categorieën waren ook beperkingen opgelegd.

Dit is de eerste keer dat een gecoördineerde verwijdering van meerdere Amerikaanse anarchistische en antifascistische accounts op Facebook heeft plaatsgevonden. Naast It’s Going Down (IGD) en het CrimethInc Ex-Workers Collective, omvatten verboden accounts het Pacific Northwest Youth Liberation Front , dat enkele van de recente Black Lives Matter-demonstraties in Portland, Oregon heeft georganiseerd ; Enough is Enough, een Duits anarchistisch nieuwsplatform; verschillende hoofdstukken van de John Brown Gun Club , een gewapende linkse gemeenschapsverdedigingsgroep; een aantal leden van de anarchistische denktank Center for a Stateless Society ; en is goed voor de radicale muzikanten SoleTime , and Calm (de laatste twee zijn van freelanceschrijver Chris Steele, die in Truthout is gepubliceerd ). Mogelijk komt er later nieuws over meer.

Veroordeling volgde snel.

Sommigen hebben zich afgevraagd of de gezuiverde anarchistische en antifascistische accounts offerlammen waren die naar conservatieven werden gegooid om beweringen dat Facebook hen discrimineert, te dwarsbomen. De John Brown Gun Club van Rhode Island zei : “Facebook heeft onze pagina verwijderd als onderdeel van deze belachelijke ‘zuivering van beide kanten’.” (Uiterst-rechtse accounts die werden verboden, omvatten gewapende groepen zoals de Oath Keepers, New Mexico Civil Guard en 3% Security Force.) Anderen analyseerden de situatie echter anders.

In een gezamenlijke verklaring beweerden CrimethInc en It’s Going Down : “Dit heeft niets te maken met het stoppen van geweld en alles met het aanpakken van sociale bewegingen en gewone mensen die zich in hun gemeenschappen organiseren.”

Lees ook:  Facebook-adviesraad aangesloten bij Soros

Ze vestigden de aandacht op hoe de taal van Facebook de recente verklaringen van Donald Trump weerspiegelde, door te zeggen dat de president “dit harde optreden heeft geëist in een reeks berichten op sociale media waarin hij anarchisten en antifascisten expliciet de schuld geeft van de landelijke golf van protesten die wordt veroorzaakt door aanhoudend politiegeweld in de Verenigde Staten. Staten. “

De gezamenlijke verklaring van CrimethInc en It’s Going Down beschuldigt procureur-generaal William Barr er ook van te hebben geprobeerd ‘de kwestie te vertroebelen’ door ‘anarchisten en antifascisten op één hoop te gooien met extreemrechtse milities die expliciet de staat en vooral de huidige regering steunen’. Dit stelt het ministerie van Justitie in staat “middelen te eisen om hard te werken tegen degenen die aan de frontlinie staan ​​van de verdedigende gemeenschappen” die worden aangevallen door diezelfde milities en complottheoretici, voerden de twee groepen aan.

Inderdaad, de verklaring van Facebook verwijst afwisselend naar “Antifa” en “anarchistische” groepen; maar hoewel er overlapping is tussen deze bewegingen, zijn de twee niet synoniem. Trump heeft er in recente verklaringen echter door elkaar naar verwezen. (De situatie werd niet geholpen toen de democratische kandidaat Joe Biden eind juli ook opriep tot “anarchisten om te worden vervolgd”. In de Verenigde Staten kun je niet worden vervolgd op basis van politieke ideologie.)

Cooper Brinson, een advocaat bij het Civil Liberties Defense Center , vertelde me dat “Dubbelzinnige collectieven zoals IGD en CrimethInc met gewelddadige fascisten en blanke supremacisten belachelijk is. Extreemrechts heeft de afgelopen decennia honderden mensen gedood en bijna 40 mensen alleen al in 2019. Anarchisten en antifascisten zijn daarentegen in geen geval in verband gebracht met een enkele moord in de afgelopen 25 jaar. “

David Neiwert, een langdurige extreemrechtse monitor, schreef: “Dit is schandalig. Antifa gelijkstellen aan QAnon verraadt hoe Facebook het probleem fundamenteel niet begrijpt. Extreemrechts gedijt door desinformatie te verspreiden. Een van de ondergewaardeerde aspecten van Antifa is dat [het] nauwkeurige informatie verspreidt over de slechte acteurs uiterst rechts. “

It’s Going Down wees erop dat het “een nieuwsplatform is – geen groep – we coveren, interviewen en publiceren rapporten over hedendaagse autonome sociale bewegingen. Geweld komt van de staat en extreemrechts – we ‘streven’ er niet naar meer, we zouden graag zien dat het stopt. “

Schrijver Kit O’Connell tweette: “Geweldig om te zien dat Facebook eindelijk de plaag aanpakt van … * controleert aantekeningen * rappers die van permacultuur houden.” (In een video zegt de rapper Sole dat hij een anarchist is die Black Lives Matter steunt, maar “Ik heb geen wetten overtreden, ik heb niet opgeroepen tot gewelddaden.”)

NYC Antifa beweerde: “Facebook geeft niets om ‘geweld’ of zijn rol bij het verspreiden van onverdraagzaamheid en letterlijke genocide”, en merkte op dat het platform onlangs weigerde documenten over te dragen aan de Verenigde Naties over zijn rol bij het faciliteren van de genocide op Rohingya in 2016 in Myanmar.

Elders is Facebook veroordeeld als een vector van verkeerde informatie over COVID-19, naast tal van andere complottheorieën.

Facebook is geen favoriet platform voor antifascisten in het algemeen, en er zijn in de loop der jaren een aantal oproepen geweest om antifascistische accounts van het platform te verplaatsen naar veiligere, maar velen hebben er desalniettemin op vertrouwd.

Brinson zei: “Het was in de eerste plaats een slechte vorm om je op deze platforms te organiseren. Hoewel Facebook een effectief medium kan zijn voor sommige soorten organisaties, is het ook een van de grootste instrumenten van de staat geweest om anarchisten en linksen te identificeren, op te sporen en aan te vallen. Als dit het moment is waarop bevrijdingsbewegingen Facebook neerleggen bij de collectieve vuilnisbak, kunnen we er allemaal beter van worden. “

Of deze eerste zuivering de voorbode is van grotere dingen die komen gaan, valt nog te bezien. Maar Mark Zuckerbergs herhaalde toegeven aan Trump belooft niet veel goeds – vooral niet als de president zijn verkiezingsretoriek tegen antifa en anarchisten opvoert. En als er een tweede Trump-term komt, zal dat waarschijnlijk niet alleen leiden tot meer verboden van platforms die graag in de gunst willen komen bij de regering, maar ook meer aandacht van het ministerie van Justitie en lokale aanklagers die progressieve sociale bewegingen willen onderdrukken.Lees ook:  Frankrijk overspoelt Afrika met nepnieuws

Comments

comments