Twaalf hypermiljardairs zijn samen $ 1 biljoen waard naarmate de inflatie van activa toeneemt en zebben SCHIJT aan armoede¡

Twaalf hypermiljardairs zijn samen $ 1 biljoen waard naarmate de inflatie van activa toeneemt en zebben SCHIJT aan armoede¡

23 augustus 2020 0 Door Indignatie redactie

Na de boekhouding van de rijkdom van de 12 rijkste Amerikanen te hebben gedaan, wijst de redacteur van MarketWatch, Shawn Langlois, op wat hij ziet als “een verontrustende mijlpaal”. Onder leiding van Bill Gates, Elon Musk en Jeff Bezos komt de economische en politieke invloed van wat Chuck Collins van het Institute for Policy Studies de “Oligarchic Dozen” noemt, neer op een totaal van meer dan $ 1 biljoen. Nog verbazingwekkender is dat dit gebeurde tijdens of waarschijnlijker dankzij de COVID-19-pandemie.

Voor het geval iemand zich afvroeg wat de bestemming is van die vele triljoenen die in maart door het Amerikaanse Congres waren gereserveerd om te reageren op de verwoestende pandemie, zet Langlois de cijfers bij elkaar. “Sinds de pandemie in maart in de VS voor het eerst uitbrak, heeft de ‘Oligarchic Dozen’ zijn gecombineerde rijkdom met 40% gestegen – of een stijging van $ 283 miljard”, schrijft hij.

Hierdoor hebben sommige mensen misschien niets beters te doen (bv. Werklozen) om zich af te vragen hoeveel hard werk die 12 mensen de afgelopen vijf maanden hebben verzet en hoe dat zich zou vertalen in termen van een uurloon. Het geval van Musk, hoewel het meest extreme, geeft een dramatische indicatie van de trend. Met een fortuin dat nu wordt geschat op $ 73 miljard, heeft hij in die tijd ongeveer $ 50 miljard verdiend. Zelfs als hij 150 dagen lang 20 uur per dag zou werken, zou dat een uurtarief van $ 16,7 miljoen opleveren. Dat betekent dat hij elk uur dat hij de afgelopen vijf maanden aan het werk heeft besteed bijna drie van Rafael Nadal’s jachten kon kopen .

Maar de miljardair-aandeelhouders zijn niet de enigen wiens winsten niet in overeenstemming zijn met het werk dat ze al dan niet hebben verzet. Langlois vervolgt: “En het zijn niet alleen Bezos en het stel die de laatste tijd het geluk hebben zien glimlachen. De beloning van de CEO is vorig jaar in het algemeen gestegen tot het hoogste niveau in zeven jaar en zal volgens een door de Washington Post geciteerd onderzoek van het Economic Policy Institute in 2020 opnieuw stijgen. ” Niemand heeft de afgelopen decennia geklaagd dat CEO’s slecht werden gecompenseerd en een boost nodig hadden.

Hier is de 3D-definitie van vandaag:

Een vergoeding:

In de traditionele economie een meestal onvoldoende en soms louter symbolische beloning voor opgelopen problemen, verlies, lijden of schade. In de moderne economie is een buitensporige beloning voor mensen wier vaardigheden in wezen bestaan ​​uit het omzeilen van problemen en het verrijken van mensen die vaak rijker zijn dan zijzelf (aandeelhouders)

Contextuele opmerking

Een andere vorm van compensatie, georganiseerd door leden van de elite, kwam gisteren in het nieuws toen werd onthuld dat de voormalige Witte Huis-adviseur Steve Bannon en drie andere mensen door het Amerikaanse ministerie van Justitie waren beschuldigd van fraude wegens het ontvangen van “compensatie” van een liefdadigheidszwendel gebaseerd op de belofte van president Donald Trump om een ​​grensmuur met Mexico te bouwen. Bannon werd gearresteerd op een luxe jacht voor anker voor de kust van Connecticut dat toebehoort aan een voortvluchtige Chinese miljardair, die in China wordt gezocht voor “witwassen van geld, omkoping en verkrachting”.

In de aanklacht wordt beschuldigd dat de oprichters van de liefdadigheidsinstelling, na gezworen te hebben “geen cent aan salaris of compensatie zouden ontvangen”, “honderdduizenden dollars aan donorgelden hebben ontvangen van [de] We Build the Wall [crowdfunding-campagne], die ze elk gebruikten op een manier die niet strookte met de publieke verklaringen van de organisatie. ” Ze hadden beloofd dat “100% van het ingezamelde geld” zou worden gebruikt voor de uitvoering van onze missie en ons doel.

Van aandelenopties tot salarissen en extravagante uitgaven, niet alleen de Oligarchic Dozen en de CEO’s van beursgenoteerde bedrijven, maar ook activistische oplichters zoals Bannon hebben hun vaardigheden aangescherpt om zichzelf te compenseren om een ​​elitaire levensstijl te ondersteunen en invloed te verwerven in het politieke rijk, beheerd door het ware oligarchen door hun financiering van politieke campagnes. 

Bannon is louter een multimiljonair, met een nettowaarde van $ 55 miljoen, nauwelijks waardig om tot de oligarchie te behoren. Maar buiten de dozijn aan de top en 2.000 andere miljardairs, zijn er tienduizenden mensen zoals Bannon en zijn medewerkers die slimme manieren vinden om zichzelf te verrijken met heel weinig van het ‘harde werk’ dat zogenaamd alle kapitalistische fortuinen verklaart.

Lees ook:  DMLplus: Miljoenennota 2020 met overschot, maar armoede wordt niet bestreden

De cast van oligarchische meesters (de multibiljonairs) en hun loyale dienaren (multimiljonairs zoals Bannon en Jeffrey Epstein) gelooft in haar missie om de “economische en politieke macht” uit te oefenen die Langlois hun toeschrijft en waar hij zich zorgen over maakt. Het buitensporige en soms uit de hand gelopen gedrag van sommige oligarchen (Musk is het belangrijkste voorbeeld) wordt aangevuld door de buitensporige persoonlijkheden van hovelingen als Epstein en Bannon. Trump staat tussen de twee groepen in als een would-be oligarch en een miljardair oplichter, en onthult – op het niveau van zelfparodie – de hyperreële aard van het politiek-economische theatrale decor dat verband houdt met hun in-your-face celebrity-cultuur.   

De Democratische Nationale Conventie heeft meerdere sprekers aangeboden die bitter klagen dat president Trump een bedreiging vormt voor de democratie. Geen van de sprekers heeft het aangedurfd om het idee op te roepen dat, in de mate dat de VS al een oligarchie is geworden, het niet langer een functionerende democratie is, met of zonder Trump. In de 90 seconden die ze erin slaagde erin te persen, kwam vertegenwoordiger Alexandria Ocasio-Cortez het dichtst bij toen ze riep “de onhoudbare wreedheid van een economie die explosieve ongelijkheden in rijkdom beloont voor enkelen, ten koste van de stabiliteit op de lange termijn voor velen. “

Desalniettemin heeft senaatsleider Chuck Schumer beloofd dat een regering onder leiding van de democratische kandidaat Joe Biden niet alleen het probleem van de ongelijkheid in rijkdom zou aanpakken, maar ook zou uitbannen. Schumer beloofde “de vicieuze ongelijkheid van inkomen en rijkdom die Amerika al te lang heeft geteisterd, ongedaan te maken”. Hoe lang? Tientallen jaren? Zo ja, waarom deed hij het dan niet toen de Democraten het Congres en het Witte Huis controleerden tussen 2009 en 2011?

Historische notitie

Ondanks de nieuwigheid van de door het coronavirus veroorzaakte economische crisis, verlengt het huidige patroon het systeem dat is ingevoerd na de financiële crisis van 2008. Voor het grootste deel van de loonarbeiders hebben de crises van 2008 en 2020 het equivalent van een permanente economische recessie veroorzaakt, die soms op een depressie lijkt. Met een tsunami’s aan contant geld die twee keer in een tijdsbestek van 12 jaar zijn vrijgegeven, heeft de depressie die het inkomen van de middenklasse beïnvloedt, de consumentenprijzen laag gehouden. In plaats daarvan heeft de op hol geslagen inflatie die wordt verwacht wanneer regeringen slordig geld drukken, alleen activa gevoed, wat heeft geleid tot de automatische verrijking van degenen die al het grootste deel van de rijkdom bezitten.

Dit is een uniek historisch fenomeen, bedacht en uitgevoerd door de briljante technocraten van de oligarchie. De verontrustende en steeds diepere economische crisis waarmee de wereld nu wordt geconfronteerd, heeft alle kenmerken van een depressie. Maar het ziet er niet zo uit, omdat het het afgelopen decennium werd overschaduwd door een langzaam groeiende activabubbel. De reactie op de coronavirus-pandemie van 2020 heeft de groei van de zeepbel snel versneld. Dat zou op een onmiddellijk gevaar moeten duiden.

In augustus 2018 werd Apple ongelooflijk het eerste bedrijf van $ 1 biljoen, snel gevolgd door Amazon, Microsoft en vervolgens Alphabet (het moederbedrijf van Google). Deze week bereikte Apple zelfs nog ongelooflijker een schatting van $ 2 biljoen. Brian Sozzi van Yahoo Finance meldt dat er al alarmbellen rinkelen op Wall Street op basis van de lezing van analisten van de “Buffett-indicator”, die “op het hoogste niveau is sinds vóór de internetbubbel in 2000”.

In een perfect gezonde economie zou de Buffett-ratio 1 zijn. Na 1,71 te hebben bereikt, kan de realiteit van de zeepbel niet worden ontkend. Maar het echte gevaar is, zoals een analist opmerkt, dat het waarschijnlijk zal blijven groeien. Tom Essaye, de oprichter van Sevens Report Research, legt uit dat “ het ook betekent dat deze cyclus van activa-inflatie beter niet stopt, want aangezien de 1,7 keer de totale marktkapitalisatie ten opzichte van het bbp ons vertelt dat als de activa-inflatie stopt, het een lange, lange weg is naar fundamentele ondersteuning. “

De New York Times analyseert het geval van Apple en schrijft deze inflatie letterlijk toe aan een irrationeel geloof, een geloofsartikel. “Investeerders betalen meer voor elke dollar die Apple verwacht te verdienen, in de overtuiging dat het bedrijf in de toekomst nog meer geld zou kunnen verdienen of dat elke vorm van winstgroei op deze markt een premie waard is”, meldt The Times. “Dat laatste lijkt een populaire overtuiging, waarbij technologiegiganten profiteren van het steeds digitalere leven van mensen tijdens pandemische lockdowns, terwijl de meeste andere sectoren door de ergste recessie in generaties worstelen.”

De moraal van het verhaal: waarom, zoals de puriteinse grondleggers van de VS veronderstelden, reken erop dat je rijk wordt door hard te werken als je je toegang tot oligarchische hyperrealiteit kunt verdienen door simpelweg een daad van geloof?

Lees ook:  Trump betaals 50 Bn dollar smeergeld voor Palestijnse overgave

Comments

comments