VS geïsoleerd van dubbel denken en arrogantie over ‘Snapback’-sancties tegen Iran

VS geïsoleerd van dubbel denken en arrogantie over ‘Snapback’-sancties tegen Iran

23 augustus 2020 0 Door Indignatie redactie

Meer dan twee jaar geleden, in mei 2018, liep de regering-Trump eenzijdig weg van het internationale nucleaire akkoord met Iran, ondertekend door de vijf permanente leden van de VN-Veiligheidsraad plus Duitsland. President Trump bespotte de deal als de “ergste ooit” en ging verder met het opnieuw opleggen van verlammende Amerikaanse sancties tegen Iran.

Deze week kondigden de Verenigde Staten aan de sancties uit te breiden tot de sancties die eerder door de Verenigde Naties waren opgelegd. Die VN-sancties werden opgeheven nadat de nucleaire deal in juli 2015 was ondertekend en vervolgens werd bekrachtigd door de VN-Veiligheidsraad onder Resolutie 2231. Washington wil de VN-sancties opnieuw opleggen door te beweren dat Iran het nucleaire akkoord formeel “niet naleeft”. bekend als het gezamenlijk alomvattend actieplan (JCPOA). De beweringen van Washington over de “niet-naleving” van Iran zijn ongegrond.

De VS beweren dat ze het recht hebben om VN-sancties opnieuw in te stellen door een beroep te doen op een “snapback” -mechanisme dat is opgenomen in het JCPOA, dat ondertekenaars in staat stelt een klacht in te dienen als ze een geloofwaardige, niet-naleving door een andere partij registreren.

De dubbele gedachte van Washington is verbazingwekkend. Het verwierp eenzijdig een internationaal akkoord en was daarmee in strijd met een resolutie van de VN-Veiligheidsraad, maar Washington wil ditzelfde akkoord nu gebruiken om multilaterale sancties tegen Iran af te dwingen. Het Amerikaanse standpunt is belachelijk, maar toch stelt het voor om door te gaan met absurde mentale gymnastiek met een ogenschijnlijk strak gezicht. Het schijnbare gebrek aan besef van zijn eigen flagrante onlogiciteit is een illustratie van de volmaakte verwaandheid die het beleid van Washington bepaalt.

Iran beschuldigen van “niet-naleving” in een verdrag dat Washington heeft vernield, is het toppunt van overmoed. Bovendien staat het opleggen van extraterritoriale sancties tegen elk land dat de Amerikaanse sancties tegen Iran tart, neer op agressie. Naties die het JCPOA proberen te handhaven, worden bedreigd met Amerikaanse sancties onder het dictaat van Washington om een ​​internationaal verdrag op te geven.

Het beleid van de regering-Trump van “maximale druk” tegen Iran is in feite een beleid van “maximale agressie”. De ongevoeligheid van de criminaliteit van Washington blijkt uit zijn weigering om zijn sancties tegen Iran op te schorten in een tijd van wereldwijde pandemie. Beroep van de VN-chef Antonio Guterres is koelbloedig afgewezen.

Het gedrag van Washington is dat van een schurkenstaat die geen schaamte of juridische schijn heeft. En toch, omdat zijn maximale agressiebeleid faalt in zijn doelstellingen om de JCPOA te vernietigen en aan te zetten tot regimeverandering in Iran, wendt Washington zich nu tot het multilaterale forum van de VN om zijn misdadige doelen na te streven. Dat is een maatstaf voor de morele verdoving die het regime in Washington kenmerkt.

Een troost is echter dat de VS steeds meer geïsoleerd raakt van haar irrationele en onverzadigbare tirannie.

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenLees ook:  Waarom het AstraZeneca-Oxford Covid-19-vaccin anders is

Vorige week werd een Amerikaanse ontwerpresolutie om een ​​wapenembargo tegen Iran uit te breiden een vernederende nederlaag toegebracht bij de VN-Veiligheidsraad. Dat embargo loopt af als gevolg van het JCPOA waaraan Iran volledig heeft voldaan, zoals geverifieerd door meerdere VN-inspecties van zijn nucleaire programma voor uitsluitend civiele doeleinden. Woedend door de beschamende afkeuring van haar veronderstelde wereldmacht, verdubbelde de regering-Trump deze week door te eisen dat VN-sancties opnieuw worden opgelegd als onderdeel van een snapback-mechanisme, een mechanisme dat de Amerikanen verbeurdverklaard toen hun president in 2018 uit de deal viel. .

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo – waarvan de omvang van de hersenen lijkt een inverse relatie met zijn uitbreidende taille meting hebben – deze week diende kennisgeving van 30 dagen op de internationale gemeenschap voor de herinvoering van de VN-sancties tegen Iran. Het is onvoorstelbaar hoe de VS van plan zijn door te gaan met een dergelijk proces, aangezien zij geen juridische bevoegdheid meer hebben om niet langer deel te nemen aan het JCPOA. In een dubbelzinnige wonderland-mode beweert de VS op de een of andere manier dat het nog steeds een deelnemer is.

In ieder geval werd het Amerikaanse standpunt deze week ronduit afgewezen door alle ondertekenaars van de JCPOA, inclusief de belangrijke bondgenoten van Washington onder de zogenaamde E3 van Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland.

Rusland en China hekelden het voorstel van de VS als “onwettig”. Moskou hekelde de “roekeloze acties” van Washington en merkte op dat de Amerikaanse zijde “sinds mei 2018 schaamteloos resolutie 2231 van de VN-Veiligheidsraad heeft geschonden” met “zijn beleidskoers gericht op het vernietigen van het JCPOA.”

De onbezonnen en strijdlustige Pompeo haalde ongegeneerd uit naar Europese bondgenoten omdat ze “de kant van de ayatollahs kozen” en waarschuwde Rusland en China voor meer sancties en beschuldigde hen van “desinformatie”.

Het fiasco over de nucleaire deal en de arresterende delinquentie van Washington is slechts één facet van een veel groter geheel. Namelijk de flagrante minachting voor internationale wetten en normen door de Verenigde Staten, die zichzelf zien als “uitzonderlijk” en boven de wet, in tegenstelling tot alle andere landen. Er is altijd een kenmerkend element van dubbel denken en hypocrisie geweest in het historische gedrag van de Verenigde Staten, vooral als het gaat om het veronderstelde recht om ongestraft genocidale oorlogen en subversies tegen andere naties te voeren.

Wat echter het fiasco over de Amerikaanse eisen voor sancties tegen Iran laat zien, is het extreme hoogtepunt van zijn arrogantie en in toenemende mate het isolement dat onvermijdelijk gepaard gaat met een dergelijke afwijking. De ongebreidelde en gestoorde arrogantie van Washington wordt nu terecht gezien als een wereldwijd gevaar voor vrede en veiligheid.Lees ook:  Heeft Trump een punt als hij stelt dat er is gefraudeerd bij de verkiezingen?

Comments

comments