Mr Soros lacht : De stille Amerikaanse reset

Mr Soros lacht : De stille Amerikaanse reset

24 augustus 2020 0 Door Indignatie redactie

De geweldige ontkoppeling is hier. De VS hebben nu plannen om Chinese technologiebedrijven volledig van het Amerikaanse internet te zuiveren, en zo te creëren wat de Trump-regering het Clean Network heeft genoemd . Het weerspiegelt het bestaande 5G Clean Path- initiatief van het Witte Huis om alle Chinese componenten ‘overal’ uit systemen te verwijderen, en dat nu uitbreidt tot alle technologie op het ‘net’.

China vreest dat een financieel ‘IJzeren Gordijn’ op het punt staat te vallen – een volledige verdrijving uit de dollarsfeer. In feite is de beheersing van zacht kapitaal al aan het ontstaan, met Bloomberg die meldt dat de VS nu hogescholen en universiteiten vraagt ​​om af te stoten van Chinese participaties in hun schenkingen, “waarschuwde scholen in een brief van vorige week om vooruit te lopen op mogelijk zwaardere maatregelen [ komende] op degenen die de aandelen houden ”.

Naar verluidt was de jaarlijkse terugtrekking van augustus Beidaihe van de Chinese leiders het erover eens (mochten de aanbevelingen later worden bekrachtigd tijdens de plenum van het Centraal Comité in oktober) dat China zich op oorlog zou moeten voorbereiden; voedsel- en energiereserves opbouwen; het Euraziatische continentale economische systeem opzetten, het overzeese goud terugkrijgen en het wereldwijde RMB-afwikkelingssysteem (inclusief de digitale yuan) verbreden – en voorbereiden op de volledige onderbreking van de betrekkingen met de VS

Maar hoewel de media-aandacht allemaal gericht is op deze ontkoppeling van ‘technologie’ en ‘sfeer’, bepaalt iets diepgaands – en heel apart – al de mondiale monetaire orde (geheel afgezien van de waarschijnlijke Chinese uitsluiting). Het is op de langere termijn meer revolutionair – en omstreden – dan zelfs ‘ontkoppeling’. Het krijgt weinig aandacht.

Aangezien het echter steeds duidelijker wordt dat er binnenkort geen ‘V’-vormig economisch herstel zal komen – nu het Amerikaanse’ huis ‘opnieuw in brand vliegt met het Coronavirus in de herfst en winter, wat een verdere economische sluiting voorspelt – is de kans groot dat deze bom zal inderdaad ontbranden. Eerst wat achtergrondinformatie:

Eerder deze maand, Zero Hedge publiceerde een opmerkelijk interview met twee voormalige Fed economen – Simon Potter en Julia Coronado (die ook het voormalige hoofd van de Fed Plunge Protection Team was jarenlang) – beiden hebben een enorme impact hebben op het denken bij de Fed .

Ze zinspeelden op de ‘laatste wanhopige’ stimulerings- en reddingsstrategie van de Fed (dwz mocht de Amerikaanse economie verder worden geblokkeerd door het Coronavirus): het is ‘om digitaal geld rechtstreeks naar de financiële apps van de Amerikaanse smartphone ‘ te ‘sturen ‘, waarbij het banksysteem volledig wordt omzeild . “De twee stellen voor om een ​​monetair instrument te creëren dat ze ‘recessieverzekeringsobligaties’ noemen, die gebruikmaakt van een deel van de vooruitgang in digitale betalingen en die onmiddellijk ‘bedraad’ is naar Amerikanen”:

“Zoals Coronado de details uitlegt, zou het Congres de Federal Reserve een extra instrument geven om steun te verlenen – zeg maar een procent van het bbp [in een forfaitair bedrag dat gelijkelijk verdeeld en verdeeld zou worden] aan huishoudens in een recessie. Verzekeringsobligaties tijdens een recessie zouden nulcouponeffecten zijn, een voorwaardelijk actief van huishoudens dat in feite op de loer ligt. De trigger zou het bereiken van de ondergrens van nul op de rentetarieven kunnen zijn of, zoals econoom Claudia Sahm heeft voorgesteld, een verhoging van het werkloosheidspercentage met 0,5 procentpunt. De Fed zou dan de effecten activeren en het geld digitaal storten in de apps van huishoudens.

“Zoals Potter vervolgens uitlegt:“ Het duurde te lang voordat het Congres geld bij de mensen kreeg, en het is te onhandig. We hebben een aparte infrastructuur nodig. De Fed zou de obligaties snel kunnen kopen zonder naar de particuliere markt te gaan. Op 15 maart hadden ze kunnen zeggen dat de rentetarieven nu nul zijn, we activeren het X-bedrag van de obligaties, en we zullen het werkloosheidspercentage volgen – als het boven dit niveau stijgt, zullen we meer kopen. De obligaties zullen aan de activazijde van de balans van de Fed staan; de digitale dollars op de rekeningen van mensen zullen aan de aansprakelijkheidskant zijn. “”

Enkele dagen later hintte de gouverneur van de Federal Reserve, Lael Brainard, nogmaals naar de komende monetaire revolutie: ‘Om het begrip van digitale valuta te vergroten, werkt de Federal Reserve Bank of Boston samen met onderzoekers van MIT, in een meerjarige poging om bouwen en testen van een hypothetische digitale valuta gericht op gebruik door de centrale bank … Het is belangrijk om te begrijpen hoe de bestaande bepalingen van de Federal Reserve Act met betrekking tot valuta-uitgifte van toepassing zijn op een CBDC en of een CBDC de status van wettig betaalmiddel zou hebben, afhankelijk van het ontwerp ”.

Dus wat zou de Fed ertoe brengen om “dit belangrijke beleidsproces” voort te zetten? Waarom – weer een been naar beneden, natuurlijk als gevolg van een opleving in Covid-19. De laatste reddingsoperatie was niet alleen “onhandig”, het stuurde aandelen en obligaties de lucht in. En heeft de activaprijzen losgekoppeld van elk verband met waardestatistieken, van fundamentals en van analyse (en deed dat ook niet veel voor gewone Amerikanen). Wat we nu hebben is dus een markt die alleen op verhalen is gericht, en niet op de werkelijkheid. Dit heeft ook gevolgen.

Het vooruitzicht dat de Fed digitale dollars ‘print’, verbonden met de apps voor contant betalen van mensen, als een nieuw stimuleringsmechanisme – vol met de boventonen van een ‘ Davos Reset’- formule om over te gaan op een digitaal, wereldwijd universeel basisinkomenmodel is duidelijk. – evenals de politieke verleiding voor politici om op deze manier voor allerlei politieke ‘projecten’ te betalen.

Lees ook:  Is het Amerikaanse politieke systeem onherstelbaar?

Toch is dit slechts de helft van de ‘revolutie’ – twee andere componenten zijn al ‘klaar’. Twee omslagpunten zijn gepasseerd. Ten eerste kunnen mensen zien (met Boomer-uitgaven die op het punt staan ​​om in de triljoenen te stijgen), dat de Amerikaanse regering de schuldenlast niet kan dragen zonder dat de centrale bank gewoon meer geld ‘print’. Velen op Wall Street zullen dit als de oplossing zien: digitaal geld rechtstreeks in apps steken moet inflatoir zijn, vinden ze. En inflatie kan de schuldenlast van Amerika doen wegsmelten door de valuta te verlagen.

Ten tweede heeft de Fed in april de aanvullende hefboomratio’s (SLR) al gewijzigd om Amerikaanse staatsobligaties vrij te stellen van kapitaalratiovereisten. In eenvoudig Engels betekent dit dat commerciële banken elk bedrag aan schuldbewijzen van de Amerikaanse overheid kunnen kopen zonder kapitaal op hun balans te zetten om dergelijke aankopen te ondersteunen. Zodat ze (zolang de tarieven zelfs maar marginaal positief zijn) kunnen kopen en genieten van een nominaal inkomen. In juni verhoogden Amerikaanse banken hun Amerikaanse staatsobligaties met 48%. In feite faciliteert de Fed de kredietcreatie; de banken gebruiken het om schatkistpapier te kopen; en de overheid geeft het geld vervolgens uit.

Magie. Net als het theekransje van de Mad Hatter – uit het niets verschijnen dingen. Niet één, maar twee keer: zoals een soortgelijke truc werd uitgevoerd door de Fed door de waarde van de bails-out van de Schatkist te vermenigvuldigen – door krediet op een 10: 1-basis te verstrekken aan de special purpose vehicle van de Schatkist. (De Fed zegt dat dit geen directe uitgaven zijn, wat illegaal zou zijn).

Dus laten we proberen dit allemaal in een soort van volgorde te plaatsen:

Ten eerste is Amerika al begonnen met de weg naar een genationaliseerde (centraal beheerde) economie – net als die van China. Het Treasury en Blackrock Hedge Fund, (die namens de Schatkist de distributie van het Congressional bails-out beheren), nemen nu de (economische) beslissingen over leven of dood voor Amerikaanse bedrijven – van de zeer grote tot de zeer kleine.

Dit is een ‘geweldige reset’. En zoals de meeste tijdelijke maatregelen, zal het waarschijnlijk blijven. Wat is er niet leuk aan vanuit het standpunt van de Amerikaanse president? Hij controleert de uitgifte van ‘geld’ nu de Schatkist en de Fed effectief zijn versmolten, en hij kan de Amerikaanse economie ‘sturen’ in een richting van ‘nationaal belang’ tijdens haar technische oorlog met China (en Europa). Vrije markten? Ze bestaan ​​op dit moment niet in Amerika.

Ten tweede is deze financiële oorlog al aan de gang, en China zal waarschijnlijk zijn CIPS (financiële verrekeningssysteem) en de door zijn centrale bank geïnitieerde digitale yuan (al in gebruik) gebruiken om SWIFT en de USD te omzeilen. Behalve dat dit betekent dat anderen worden betaald in een niet-vervangbare digitale valuta die alleen voor zijn goederen naar China kan worden gerecirculeerd. Of misschien niet? Net als de Chinese olietoekomstmarkt in Shanghai, kunnen buitenlandse verkopers de mogelijkheid krijgen om hun verkoopopbrengsten in Chinese schuldinstrumenten te houden of hun yuan te verlaten via de fysieke goudmarkt.

Maar behalve de VS en China plannen onder meer Rusland, Italië, Iran en het VK hun eigen CBDC’s. Gaan we dan – in een tijdperk van versterkte financiële oorlog – richting meervoudige, niet of quasi, vervangbare gedigitaliseerde betaalmiddelen, als het nieuwe normaal?

Ten derde eist de wereld opnieuw goud in ruil voor Amerikaanse dollars. En de primaire dealers van de Fed – waarvan sommige opereren als edelmetaalbanken – lijken niet in staat te zijn om hieraan te voldoen. Maar met de komst van het Coronavirus is het Amerikaanse financiële systeem gedwongen de reële rentetarieven te verlagen tot in negatief gebied, waardoor goud er aantrekkelijker uitziet dan het aanhouden van devaluerende Amerikaanse staatsobligaties.

Traditioneel controleert de Fed de goudmarkt om te voorkomen dat goud effectief concurreert met, of verdringt, de Amerikaanse dollar als het primaire monetaire instrument. Maar iemand, of een entiteit ergens, vecht nu tegen de Amerikaanse centrale bank om die controle. Kortom, het manipulatieproces van de Fed mislukt momenteel . En tenzij de Fed de goudprijs kan drukken en de controle terug kan krijgen, kunnen we een escalerende neerwaartse spiraal zien in de waarde van de dollar ten opzichte van goud.

Hier – eindelijk – komen we bij de crux. Bij het schetsen van de monetaire ‘revolutie’ die plaatsvindt in de VS, zit er veel in voor het Wall Street ‘Davos’-contingent om van te houden: de overgang van traditioneel geld naar digitaal; Centrale banken die digitaal geld uitgeven (hoewel de ‘Davos’-menigte liever zou hebben dat dit door een mondiale autoriteit wordt gedaan); het einde van contant geld; en de systeembesturing en transparantie die digitalisering mogelijk zou maken. Een deel hiervan – zoals de politieke instrumentalisering van smartphone-apps – heeft een duwtje in de rug gekregen door het Coronavirus.

Maar het Amerikaanse establishment is diep verdeeld: ja, er is een machtige, Wall Street, globalistische component die Davos steunt, maar anderen in de Deep State, waaronder enkele van de neo-cons, zouden liever in een greppel sterven dan zien De hegemonie van de Amerikaanse dollar is verloren – temidden van de onbetwiste eisen van de huidige economische recessie. Dit zijn meestal Trump-supporters.

Dus laten we de laatste stukjes op hun plaats leggen: Amerikaanse vermogensmarkten zijn momenteel losgeslagen van alle fundamenten en worden geregeerd door een ‘vecht niet tegen het verhaal’ en existentiële angst om mogelijk ‘te missen’. Met andere woorden, de niet-verankerde aandelenmarkthoogtes – waarop de hoop op herverkiezing van Trump is gevestigd – zijn zeer kwetsbaar. Het sentiment kan in een flits van een ooglid veranderen van een adrenaline-gevoede ‘vecht’-modus naar’ vluchten ‘. Het enige dat nodig is, is een veranderd verhaal.

En wat voor verhaal zou dat kunnen zijn? Nou, de ‘Sage’ van Omaha, Warren Buffet, liet deze week een heel onverwacht verhaal horen: niet bekend als een ‘gold bug’, er werd aangetoond dat hij aandelen had gedumpt en goud had gekocht, en goudzoekers. Dus, wie is de volgende voor het aanwakkeren van de oktobermarkt, nu de dollar blijft dalen en de rentetarieven omhoog gaan?

Mr Soros lacht misschien?

Vond je dit stuk leuk? Overweeg om een ​​kleine fooi te geven en deze met je vrienden te delen, zodat ik kan blijven schrijven. Ik zou elke vorm van ondersteuning op prijs stellen.
Lees ook:  De kanker in de cameralens

Het is eindelijk 2021 ...

… En nog nooit is er zo gretig uitgekeken naar een nieuw jaar. De Covid-19-vaccins, het openen van de horeca en uitgaansleven, de aankomende verkiezingen in Nederland, het Joe Biden-voorzitterschap, de last-minute Brexit-deal: hoewel er grote uitdagingen blijven bestaan, is er reden voor hoop. Met een nieuw jaar in het verschiet, doen we er alles aan om indrukwekkende blogs te leveren waarop u altijd kunt vertrouwen.

Wij geloven dat iedereen toegang verdient tot informatie die is gebaseerd op wetenschap en waarheid, en tot analyse die is geworteld in autoriteit en integriteit. Daarom hebben we een andere keuze gemaakt: onze rapportage open houden voor alle lezers, ongeacht waar ze wonen of wat ze kunnen betalen. Dit betekent dat meer mensen beter geïnformeerd, verenigd en geïnspireerd kunnen worden om zinvolle actie te ondernemen.

In deze gevaarlijke tijden is een naar waarheid zoekende wereldwijde alternatieve mede zoals TIndignatie essentieel. We hebben geen aandeelhouders of eigenaar van een miljardair, wat betekent dat onze blogs vrij is van commerciële en politieke invloed - dit maakt ons anders. Wanneer het nog nooit zo belangrijk is geweest, stelt onze onafhankelijkheid ons in staat om de machthebbers onbevreesd te onderzoeken, uit te dagen en bloot te leggen.

Lees ook:  Hoe democratieën sterven
In een jaar van ongekende elkaar kruisende crises in 2020, hebben we precies dat gedaan, met onthullende journalistiek die een reële impact had: de onhandige aanpak van de Covid-19-crisis niet alleen in ons landje Nederland, de Black Lives Matter-protesten en de tumultueuze Amerikaanse verkiezingen.

Als er ooit een tijd was om je bij ons aan te sluiten, dan is het nu. Uw financiering stimuleert onze bloggers, het beschermt onze onafhankelijkheid en zorgt ervoor dat we voor iedereen open kunnen blijven. U kunt ons door deze uitdagende economische tijden heen ondersteunen.

Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, maakt echt een verschil voor onze toekomst. Steun  indignatie al vanaf € 1 - het duurt maar een minuut. Dank je.


Comments

comments