Farmaceutische industrie zoekt continue de grenzen op

Farmaceutische industrie zoekt continue de grenzen op

26 augustus 2020 0 Door Indignatie redactie

De Verenigde Staten en de Europese Unie sluiten de laatste tijd nieuwe contracten met farmaceutische bedrijven voor het leveren van een corona-vaccin. Terwijl politici hoopvolle woorden spreken lijkt een goed werkend vaccin – zónder nadelige bijwerkingen –  nog ver weg. Een artikel dat een tipje van de sluier oplicht van de nauwe banden tussen politici en een industrietak die continue de grenzen opzoekt – en er vaak overheen gaat.

De Europese Commissie brengt het als een succes: het heeft een nieuw voorlopig contract getekend voor de levering van coronavaccins met het Amerikaanse biotechbedrijf Moderna. Het is al de vijfde leveringsovereenkomst – de kosten worden geheim gehouden.

De oriënterende gesprekken over de levering van 80 miljoen doses werden succesvol afgesloten, kondigde de Brusselse overheid vol trots aan. Op deze manier wordt de bevoorrading van de EUropeanen met het toekomstige vaccin verzekerd.

Het addertje onder het gras is dat dit vaccin nog niet bestaat – en er is geen garantie dat het er ooit zal komen.

Systemische effecten van medicijnen op de lange termijn, waaronder kanker, de ziekte van Alzheimer, auto-immuunziekte en onvruchtbaarheid, kunnen tientallen jaren duren om zich te ontwikkelen alvorens dak zichtbaar wordt. Maar het toneel is al klaargemaakt voor (verplichte) vaccinaties die in ieder geval in de VS aan het einde van het jaar (als het aan Trump ligt) door het Amerikaanse leger zullen worden “verstrekt”.
Het Amerikaanse Department of Health and Human Services (HHS) heeft in samenwerking met hun ministerie van Defensie een contract van $ 138 miljoen toegekend voor 600 miljoen injectiespuiten die zijn voorgevuld met coronavirusvaccin, afzonderlijk gemarkeerd met traceerbare RFID-chips. Dat is genoeg voor twee doses voor bijna de hele Amerikaanse bevolking.

De EU is een dure biedingenwedstrijd aangegaan, waarin voorlopig maar één winnaar is: Big Pharma. Uiteraard zijn de grootste winstpakkers de grote concerns en dito farmaceutische industrie, die ook nog eens miljarden krijgt toegeschoven bij hun zoektocht naar een vaccin, terwijl de grote farmaceuten al in het begin bezig waren met het ontwikkelen van een vaccin. De eerste farmaceut die namelijk het eerst op de proppen komt met een werkend vaccin komt is spekkoper…… Het is niet voor niets de het juist de miljardairs zijn die belangen hebben genomen in dit soort ondernemingen, en ook de mainstream media spelen hun gedienstige rol met verve bij het “nobele streven” van de steenrijke “filantropen” die de wereld willen helpen. Zelfs miljardair Elon Musk wil een graantje meepikken, citaat: “Tesla bouwt, als bijproject, RNA-microfabrieken voor CureVac en mogelijk anderen.” Zijn uitspraak doet vermoeden dat Tesla op weg is om voet aan de grond te krijgen in de uiterst lucratieve  gezondheidszorg (zijnde niet voor burgers, uiteraard).
En de ceo’s bij de grote farmaceuten lachen in hun vuistje want hun ondernemingen hebben miljarden aan overheidsgeld ontvangen voor de ontwikkeling van een vaccin, waar men allang mee bezig was……. Een vaccin – eenmaal op de markt gebracht en toegediend bij honderden miljoenen mensen (elk jaar opnieuw) – waarvoor zij niet verantwoordelijk zijn indien blijkt dat het schadelijke neveneffecten heeft. Vaccinfabrikanten worden namelijk beschermd tegen aansprakelijkheid voor vaccinletsel (o.a. door het National Vaccine Injury Compensation Program en de PREP Act 2005, die in plaats daarvan schadevergoeding opleggen aan overheden en de belastingbetalers).

Meer dan 100 bedrijven strijden om de eerste te zijn in de race om een corona-vaccin op de markt te brengen. Het is een race tegen de klok, niet omdat het sterftecijfer stijgt, maar omdat het daalt – tot het punt waarop er binnenkort te weinig proefpersonen zijn om de effectiviteit van het medicijn te bewijzen.

We brengen nog even de woorden van Pascal Soriot, CEO van AstraZeneca, een Brits-Zweeds farmaceutisch bedrijf dat bepaald geen ongeschonden blazoen heeeft, in herinnering die hij uitte op 24 mei: “Het vaccin moet werken en dat is één vraag…. de andere vraag is dat we het moeten kunnen aantonen, zelfs als het werkt. We moeten zo snel mogelijk rennen voordat de ziekte verdwijnt, zodat we kunnen aantonen dat het vaccin effectief is.” Maar als de kans groot is dat de ziekte vanzelf verdwijnt, waarom zou je dan miljarden dollars investeren in de ontwikkeling van een vaccin?

COVID-19 zal, net als andere coronavirussen, naar verwachting tenminste elk seizoen muteren, wat ernstige vragen oproept over beweringen dat elk vaccin zal werken. Vanwege de aard van het virus zelf is ondanks 30 jaar inspanning nooit een succesvol vaccin ontwikkeld voor één van de vele stammen van coronavirussen.
In feite hebben gevaccineerde mensen een grotere kans op ernstige ziekte en overlijden wanneer ze later worden blootgesteld aan een andere stam van het virus, een fenomeen dat bekend staat als “virusinterferentie”. Een eerder SARS-vaccin dat als effectief werd aangeprezen omdat het antilichamen tegen het virus produceerde, is nooit op de markt gekomen omdat de proefdieren bij herinfectie ernstiger symptomen opliepen en de meeste stierven.
Volgens berichten uit China en Zuid-Korea zijn zelfs mensen die eerder zijn hersteld van COVID-19 opnieuw besmet met het virus – het eerste geval hiervan is ook in ons land bekendgeworden. Als antilichamen die van nature zijn aangemaakt als reactie op het wilde virus geen bescherming bieden tegen toekomstige infecties, zullen de zwakkere door vaccins geactiveerde antilichamen ook niet werken.

Lees ook:  Milieuactivisme leidt tot technocratie

Het Amerikaanse ministerie van Health and Human Services (HHS) heeft al ingestemd met het verstrekken van maximaal $ 1,2 miljard aan AstraZeneca. Ook de EU heeft al deals gesloten met dit bedrijf.  AstraZeneca heeft al een opdracht voor 300 miljoen eenheden binnengehaald, met de optie om nog eens 100 miljoen aan de EU te slijten.
In voorlopige studies claimden nderzoekers die met het AstraZeneca-vaccin werkten succes omdat de laboratoriumapen het allemaal overleefden en antilichamen tegen COVID-19 vormden, maar later gerapporteerde gegevens toonden aan dat de dieren allemaal geïnfecteerd raakten toen ze eraan werden blootgesteld, wat ernstige twijfels deed rijzen over de effectiviteit van het vaccin. Maar deze zorgen hebben de Amerikaanse HHS niet afgeschrikt, die met “Warp Speed” te werk gaat om de nieuwe technologieën op de markt te krijgen.

Moderna

Biotechbedrijf Moderna, de koploper in de VS, heeft toestemming gekregen om het traject van dierproeven helemaal over te slaan zodat het overhaast naar menselijke proeven kon overschakelen. Het heeft een snelle goedkeuring gekregen van de FDA voor zijn “messenger RNA” -vaccin, een innovatie die nooit is goedgekeurd om op de markt te brengen, of waarvan effectiviteit is bewezen in een grootschalige klinische proef. Het grote voordeel van mRNA-vaccins is de snelheid waarmee ze kunnen worden ingezet. Ze zijn gemaakt in een laboratorium in plaats van van een echt virus, kunnen op grote schaal kosteneffectief in massa worden geproduceerd en vereisen geen ononderbroken koude opslag. Maar deze snelheid brengt grote bijwerkingen met zich mee – hierover hebben wij recentelijk vaak geschreven.

In een TED-talk uit 2017 met de titel “Rewriting the Genetic Code” zei de huidige Chief Medical Officer van Moderna, Dr. Tal Zaks, “We hacken eigenlijk de software van het leven.”  Zoals werd uitgelegd door een arts die op 20 mei in The UK Independent schreef:  “Moderna’s messenger-RNA-vaccin… maakt gebruik van een reeks genetisch RNA-materiaal geproduceerd in een laboratorium dat, wanneer het in uw lichaam wordt geïnjecteerd, uw cellen moet binnendringen en de eiwitvormende machinerie van uw cellen, ribosomen genaamd, moet kapen om de virale componenten te produceren die vervolgens uw immuunsysteem trainen om het virus te bestrijden”.

Zoals werd opgemerkt in Science Magazine, heeft RNA dat van buiten de cel binnendringt het kenmerk van een virus, en ons immuunsysteem heeft manieren ontwikkeld om het te herkennen en te vernietigen. Om dat te voorkómen, sluipt het mRNA-vaccin van Moderna in cellen die zijn ingekapseld in nanodeeltjes, die niet gemakkelijk worden afgebroken en toxische ophoping in de lever kunnen veroorzaken. Een door het laboratorium gemaakt zelfversterkend virus dat de afweer van de cel ontwijkt kan bijzonder riskant zijn. In feite worden dit soort “stealth-virussen” geclassificeerd als “biowapens”.
Biowarfare is verboden onder internationale verdragen, maar het Medical Research Institute of Infectious Diseases van het Amerikaanse leger in Fort Detrick zegt dat onderzoeken bedoeld zijn om “de oorlogstrijder te beschermen tegen biologische bedreigingen” en om burgers te beschermen tegen bedreigingen voor de volksgezondheid. Zelfs als dat waar is, zijn de technici van het leger bekwaam genoeg om aan de genetische code te sleutelen zonder per ongeluk een “kill-switch” te raken?

Moderna heeft met Merck gewerkt aan oncologievaccins (een veld met zijn eigen complicaties, by the way), maar blijkbaar verloopt het basis-immunologische deel van die samenwerking tot nu toe goed genoeg.

Hoewel lang bewezen, goedkope coronavirusbehandelingen met tientallen jaren van veiligheidstests worden beschreven als gevaarlijk en onbewezen voor de behandeling van COVID-19, lijkt niemand te kijken naar de risico’s van de nieuwe vaccins die met spoed op de markt worden gebracht als het enige haalbare alternatief om de economie weer aan de praat te krijgen (want daar gaat het natuurlijk voornamelijk weer om).

Maar dit alles weerhoudt politici er niet van op het eenmaal ingeslagen pad door te gaan. In totaal zijn er deals gesloten met vijf farmaceutische bedrijven. De Europese Commissie is trouwens ook in gesprek met het Amerikaanse Johnson & Johnson en het Franse farmaciebedrijf Sanofi, die ook vaccins aan het ontwikkelen zijn. Ook ligt er – zoals bekend – een akkoord met AstraZeneca om tenminste 300 miljoen doses te kopen van het mogelijke vaccin dat het Britse bedrijf samen met de universiteit van Oxford ontwikkelt – overigens is de directeur van AstraZeneca Duitsland Hans Sijbesma, inderdaad: de broer van onze coronagezant Feike Sijbesma. En nu we het toch over belangenverstrengeling hebben: de broer van vice-premier De Jonge, Marien, is sinds 2018 als microbioloog verbonden aan de Radboud Universiteit. Hij houdt zich bezig met… u raadt het al, en hij heeft in het verleden gewerkt voor het bedrijf Merck dat weer verbonden kan worden met AstraZeneca en zodoende met de Bill Gates Foundation.

Lees ook:  De oorlog van Trump tegen maskers: het werkt - tenminste met zijn basis

En vorige week donderdag rondde de Europese Commissie de gesprekken af met het in Tübingen gevestigde biotechnologiebedrijf CureVac.

Onlangs meldde onze overheid het volgende:

De Europese Commissie heeft vandaag verkennende gesprekken afgerond met de Duitse farmaceut CureVac over de levering van een mogelijk coronavaccin. Als de ontwikkeling van het betreffende vaccin goed verloopt, hebben de lidstaten van de Europese Unie de mogelijkheid om 225 miljoen vaccins van CureVac te kopen. Met CureVac krijgen de lidstaten van de EU zicht op een derde type vaccin, een zogenoemd mRNA-vaccin.

vaccin
In de gesprekken met de Europese Commissie is er ook sprake van een optie om nog eens 180 miljoen doses te leveren wanneer het vaccin bewezen effectief en veilig is tegen COVID-19. Dat zou het totaal aantal doses op 405 miljoen brengen.

De Duitse federale overheid, in het bijzonder de staatsontwikkelingsbank KfW, heeft onlangs een belang genomen in het Duitse biotechbedrijf Curevac, dat onderzoek doet naar een corona-vaccin. Volgens de Duitse federaal minister van Economie Peter Altmaier (CDU) neemt de staatsontwikkelingsbank KfW ongeveer 23% van de aandelen over, voor 300 miljoen euro, om “financiële zekerheid te bieden” aan CureVac, en zij neemt daarmee uiteraard ook het bijbehorende risico. KfW (en dus de Duitse belastingbetaler) heeft eigenlijk geen zeggenschap in de onderneming.

Curevac

Meerderheidseigenaar Dietmar Hopp (79, bijnaam: Hurensohn) was al mede-oprichter van het softwarebedrijf SAP en wordt beschouwd als één van de rijkste Duitsers met een geschat fortuin van ongeveer $ 13,5 miljard. Zijn carrière begon bij de Amerikaanse softwaregigant IBM, die op hun beurt de carrières van softwaredief Bill Gates en Microsoft mogelijk maakte, die op hun beurt later via de Gates Foundation geld investeerden in CureVac.
SAP is gemaakt door Hopp en vier IBM-collega’s.

Volgens berichten in de media probeerde de Amerikaanse president Donald Trump enige tijd geleden  het beoogde corona-vaccin exclusief voor zijn land veilig te stellen en bood het bedrijf er een groot bedrag voor aan. Hopp weigerde.

Curevac begon aan de Universiteit van Tübingen, die is vernoemd naar de hertog van Württemberg, wiens moeder een prinses was van de adellijke familie Van Thurn en Tassis, die dateert uit Italië in de 12e eeuw en banden heeft met de Welfen. De aristocratie beheerste de wetenschap via de “Royal Society” en de adel was in staat om via stromannen belangrijke bedrijven op te richten.

In februari 2015 werd de Bill & Melinda Gates Foundation verworven als nieuwe investeerder voor Curevac en in oktober 2015 volgde een private plaatsing bij vijf andere investeerders (Baillie Gifford, Chartwave Ltd., familie Coppel, Northview en Sigma Group) bij een omvang van 98, 7 miljoen euro.
De Bill & Melinda Gates Foundation investeerde $ 52 miljoen in CureVac. In 2017 was er opnieuw een kapitaalverhoging waarbij het Amerikaanse farmaceutische bedrijf Eli Lilly & Co. betrokken was voor een bedrag van 45,0 miljoen euro. Sinds de oprichting in 2000 heeft Curevac meer dan 360 miljoen euro opgehaald door de uitgifte van aandelen. In juni 2020 maakte de Duitse federale regering bekend dat het staatsbedrijf KfW met onmiddellijke ingang 300 miljoen euro investeerde in Curevac.
GlaxoSmithKline heeft onlangs een belang van 10% genomen in dit bedrijf.
Het bedrijf wordt een waarde toegedicht van ongeveer 1,3 miljard euro.

Niet alleen het elitebedrijf Eli Lilly zit in Curevac, maar er zijn ook samenwerkingsverbanden met Sanofi-Pasteur en Johnson & Johnson.

Bill Gates heeft geen medische achtergrond, maar is met zijn vrouw het publieke gezicht van de Bill & Melinda Gates Foundation, waar mensen werken die daadwerkelijk een medische achtergrond hebben. Extra geld voor de stichting kwam van miljardair/investeerder Warren Buffett (Berkshire Hatahway). Volgens auteur Kathrin Hartmann uit 2015 investeerde Gates met de stichting “in bedrijven in de olie-, steenkool-, chemische en mijnbouwindustrie, waaronder enkele van de smerigste bedrijven ter wereld” – wat betekent dat het milieu wordt vernietigd en de mensenrechten worden geschonden. Hartmann noemde de bedrijven specifiek: BP, ExxonMobil, Eni, Shell, Glencore, Rio Tinto, Dow Chemical, Coca-Cola en Monsanto (nu: Bayer).

Meer over Curevac

Laten we eens verder kijken naar CureVac. Het bedrijf is een concurrent op het gebied van mRNA-vaccins (waarin Moderna ook in werkt). Dat is een veelbelovende tak van de farmaceutische industrie (qua winstgevendheid), maar mRNA-vaccins moeten zich nog bewijzen bij mensen, dus verwachten dat iemand te hulp schiet voor een coronavirus is wel veel gevraagd.
Misschien kunt u zich herinneren dat Moderna een paar jaar geleden veel deals sloot met grotere bedrijven, maar dat had alles te maken met hun belofte om de eiwitexpressie via mRNA-routes te beheersen.
We speculeren hier even: wat lijkt te zijn gebeurd is dat het werk van het bedrijf op dit gebied zeer sterke immuunresponsen veroorzaakte in dierproeven, wat niet zo geweldig is als je deze oliogonucleotide-analogen als therapeutische middelen wilt inzetten. Maar het bedrijf besloot een tijdje terug (denken we) om limonade te maken van die lading anafylactische citroenen en de vaccinmarkt te betreden, waar ze de meeste klinische vooruitgang lijken te hebben geboekt (zeggen zij).

Lees ook:  Covid-19 is niet het enige virus dat Amerikanen doodt

CureVac bevond zich echter vanaf het begin (sinds 2000) in deze tak van sport. Gedurende hun geschiedenis hebben ze ook geprobeerd om mRNA-therapieën en -vaccins te produceren, maar het is een vrij lange weg geweest die tot dusver heeft geleid tot géén producten op de markt.
De oprichter, Ingmar Hoerr, was misschien wel de eerste die het potentieel van mRNA-soorten als kandidaat-vaccins opmerkte (tijdens zijn doctoraat) en dat bracht hem ertoe het bedrijf op te richten. Het meest interessante is dat hij twee jaar geleden als CEO werd vervangen door Dan Menichella, en het was Menichella die eerder deze maand één van de biofarmaceutische leidinggevenden was die president Trump ontmoette – de bijeenkomst, zoals sommigen zich zullen herinneren, waar Trump veel verwarring zaaide over vaccins in het algemeen, en waarover hij later zei dat hij iedereen vertelde hem een ​​plezier te doen en de zaken te bespoedigen, wat leidde tot een hoofdartikel in Science. Na die top verklaarde Menichella dat CureVac “er heel zeker van was” dat ze “binnen een paar maanden” een kandidaat-vaccin konden ontwikkelen.

Maar hij werd zelf onlangs abrupt vervangen door Ingmar Hoerr, en niemand die het weet zegt waarom dit is gebeurd. Tegelijkertijd lijkt de nieuwe urgente focus van CureVac op een corona-vaccin ook meer in overeenstemming te zijn met de sterke punten van Hoerr, dus we kunnen de mogelijkheid van een pure zakelijke beslissing vanwege enorm veranderende omstandigheden niet weglaten.
Update: Hoerr, na negen dagen terug als CEO, heeft aangekondigd dat hij ziekteverlof opneemt, maar het bedrijf zegt dat dit geen verband houdt met het corona-virus. Niemand heeft enig idee wat er aan de hand is.

RNA-vaccin

In ieder geval zit er in het mRNA-vaccingebied voor Covid-19 ook een ander Duits bedrijf, BioNTech uit Mainz. Het bedrijf wordt financieel gesteund door de Duitse miljardairs Thomas en Andreas Struengmann (elk $ 6,7 miljard waard). Ze hebben een deal aangekondigd met een Chinees bedrijf (Fosun) en gaan volgende maand over op de ontwikkeling van hun eigen kandidaat-vaccin(s) in China, de VS en Europa. Over het algemeen (zoals we nu kunnen inschatten) is het pad om kandidaten voor mRNA-vaccins in de klinische fase te brengen sneller dan middels de traditionele routes op basis van proteïne-epitopen, preparaten met gedode virussen, enz. enz. Dat zou een goede zaak kunnen zijn – maar een vaccin dat wijzigingen aanbrengt in je DNA laten wij aan ons voorbij gaan.
Essentie van het ingespoten synthetische RNA is dat het het DNA van cellen zódanig manipuleert, dat het een eiwit gaat aanmaken dat het eigen immuunsysteem laat reageren op een vermoed COV-virus. Onze regering vraagt dus van ons dat we ons eigen natuurlijke immuunsysteem minder vertrouwen, maar dat we juist ons lot in handen moeten geven aan farmaceuten, die door hen gepatenteerd synthetisch RNA inspuiten. Wat verzwegen wordt is dat hierdoor echter het immuunsysteem op hol kan slaan, en dan ben je als patiënt nog verder van huis.
Wat dat betreft zijn we verontrust over de gretigheid van de bevolking een nieuwe griepprik op te halen. Juist ten tijde van de “pandemie” zal hierdoor het immuunsysteem (tijdelijk) niet optimaal werken – en juist de groep (kwetsbare) mensen die de griepprik hebben gekregen zou juist dàt moeten vermijden.

Farmaceuten en belangen

Relatief gezien is CureVac – volgens ons, maar wie zijn wij – geen goede vaccin-onderneming. Waar ze briljant in zijn, zijn investor relations, d.w.z. doen alsof ze een goed bedrijf zijn. Wat we hier zien, is de verwezenlijking van de oudste truc die er bestaat: ze slaagden er eerst in Duitsland ervan te overtuigen dat Trump op het punt stond ze te kopen (is later ontkracht). Toen overtuigden ze de Duitse minister van Economie Altmaier ervan dat hij politieke punten kon scoren door op Trump vooruit te lopen. Bingo! De volgende stap is een notering in de VS, waarvan de aandelenkoers op de eerste dag van de IPO aan de Nasdaq verdriedubbelde: van $ 16 naar $ 55,60. Tegen het einde van maart had het bedrijf maar $ 43,5 miljoen aan cash. Dat is nu in de buurt van $ 800 miljoen.
Hun PR-winkel wordt uitstekend gerund.

CureVac had eerder ook financiering aangekondigd van de Gates Foundation (tot nu toe twee rondes) voor werkzaamheden aan malaria- en griepvaccins, dus vermoedelijk verliep dat goed genoeg voor de Gates-mensen om méér in het idee te investeren.

Tenslotte (althans voorlopig)

Wat dit hele corona-grapje gaat kosten, blijft geheim. We kunnen alleen maar raden – maar het zal zeker in de miljarden lopen. Het is ook onduidelijk wie de deals controleert en de kosten beheert en in de gaten houdt. Heeft het Europees nepparlement al ingegrepen bij deze tak van industrie, waar men continue de grenzen opzoekt – en er vervolgens overheen wil gaan?
Tot nu toe houden onze *proest* volksvertegenwoordigers zich gedeisd…

Comments

comments