‘Gerechtigheid moet en zal geschieden:’ Joe Biden spreekt zich uit over het neerschieten van Jacob Blake door de politie

‘Gerechtigheid moet en zal geschieden:’ Joe Biden spreekt zich uit over het neerschieten van Jacob Blake door de politie

26 augustus 2020 0 Door Indignatie redactie

WASHINGTON – De democratische presidentskandidaat Joe Biden sprak woensdag zijn eerste opmerkingen over het neerschieten van Jacob Blake, een ongewapende zwarte man die in de rug werd geschoten door een politieagent in Kenosha, Wisconsin, en zei: “Wat ik in die video zag, maakt me ziek.”

“Opnieuw is een zwarte man – Jacob Blake – op klaarlichte dag door de politie neergeschoten terwijl de hele wereld toekijkt”, zei Biden in een video van 90 seconden die werd vrijgegeven door zijn presidentiële campagne.

De voormalige vice-president zei dat hij eerder op de dag telefonisch met Blake’s moeder, vader, zus en andere familieleden had gesproken. Vice-presidentskandidaat Kamala Harris was ook aan de lijn, zei ze. 

‘Ik zei tegen hen:’ Gerechtigheid moet en zal geschieden ”, zei Biden. “Ons hart is bij zijn familie, vooral bij zijn kinderen.”

Blake werd volgens zijn advocaten zeven of acht keer neergeschoten door de politie, minder dan drie minuten nadat de politie op zijn adres had gereageerd op een klacht over ‘familieproblemen’. Videobeelden tonen hoe Blake in de rug wordt geschoten terwijl hij in de bestuurdersstoel van een voertuig gaat zitten. De familie Blake zegt dat hij verlamd is en misschien nooit meer kan lopen. Zijn kinderen waren getuige van de schietpartij. 

‘Het is vreselijk wat ze zagen – kijken hoe hun vader werd neergeschoten,’ zei Biden. ‘Net als Gianna Floyd vragen ze:’ Waarom? Waarom papa? ‘ Verplaats jezelf in de schoenen van elke zwarte vader en zwarte moeder in dit land en vraag: ‘Is dit wat we willen dat Amerika is? Is dit het land dat we zouden moeten zijn?’ ”

Biden’s opmerkingen komen terwijl president Donald Trump en de Republikeinen, tijdens het Republikeinse Nationale Comité van deze week, agressief hebben geprobeerd Biden te binden aan landelijke protesten over gewelddadig politiegeweld. Dat omvat de beschuldiging van Biden van het steunen van de “defund politie” mantra van demonstranten – ook al heeft Biden herhaaldelijk gezegd dat hij het afvoeren van financiering van lokale politiediensten niet ondersteunt.

Meer: Kenosha schietpartij: Jeugdige gearresteerd na 2 doden, 1 gewond; in te zetten federale agenten

Twee demonstranten in Kenosha werden neergeschoten en gedood en een ander raakte dinsdagavond laat gewond door een ogenschijnlijk eenzame schutter. Kyle Rittenhouse, 17, wordt in Kenosha County beschuldigd van opzettelijke moord in de eerste graad. Hij zit nu gevangen in Lake County, Illinois, en is daar aangeklaagd als voortvluchtige van justitie.

Lees ook:  Lincoln Project distilleert Trump's NH Rage Fest in 104 seconden en het is hilarisch

Biden vertelde in zijn video wat hij zei na de moord op George Floyd in mei en noemde protesten over politiegeweld “een recht en absoluut noodzakelijk”.

“Maar gemeenschappen platbranden is geen protest. Het is onnodig geweld – geweld dat levens in gevaar brengt, geweld dat bedrijven lef geeft en bedrijven die de gemeenschap dienen, sluit. Dat is verkeerd.”

De protesten in Kenosha hebben ertoe geleid dat gebouwen zijn verbrand, ramen zijn ingeslagen en winkels zijn geplunderd. Biden zei dat de “wijste woorden die ik tot nu toe heb gesproken” afkomstig zijn van Julia Jackson, de moeder van Jacob Blake.

“Ze keek naar de schade die in haar gemeenschap was aangericht en zei dit: ‘Dit komt niet overeen met mijn zoon of mijn familie. Dus laten we ons verenigen en genezen, gerechtigheid doen, een einde maken aan het geweld en een einde maken aan systemisch racisme in dit land. Nu.”

Trump zei woensdag dat de regering van Wisconsin, Tony Evers, “ermee heeft ingestemd federale hulp te aanvaarden”, en dat de federale wetshandhaving en de Nationale Garde naar de stad zouden worden gestuurd, tweette hij. FBI-agenten en US Marshals zullen worden ingezet als reactie op de onrust, tweette de woordvoerster van het Amerikaanse ministerie van Justitie Kerri Kupec.

Tijdens een virtuele rondetafel woensdag met kiezers voor zwarte vrouwen in Michigan, sprak Harris ook over de schietpartij  

“Wat daar is gebeurd is zo tragisch en vertegenwoordigt nog steeds de twee rechtssystemen in Amerika”, zei Harris. “Er zijn nog steeds twee rechtssystemen in Amerika en we moeten opnieuw vechten voor dat ideaal dat zegt dat alle mensen geacht worden dat gelijk worden behandeld, wat nog steeds niet gebeurt. “

Na de dood van Floyd op 25 mei in Minneapolis, ontmoette Biden de familie George in Houston en leverde video-opmerkingen op de begrafenis. Philonise Floyd, een van de broers van George Floyd, sprak vorige week op de DNC-conventie en hield een moment van stilte voor zwarte slachtoffers van schietpartijen door de politie.

De dood van Blake wordt onderzocht door de afdeling Criminal Investigation van het Wisconsin Department of Justice, die heeft gezegd dat het zal proberen zijn bevindingen binnen 30 dagen aan de officieren van justitie te presenteren.

Meer: ‘You’re so brave’: Biden spreekt in een begrafenisbericht over de pijn die de dochter van George Floyd voelt

Vond je dit stuk leuk? Overweeg om een ​​kleine fooi te geven en deze met je vrienden te delen, zodat ik kan blijven schrijven. Ik zou elke vorm van ondersteuning op prijs stellen.
Lees ook:  Lekker dan! Riskante Rutte wil doodleuk dat iedereen fijn corona krijgt, ook u

Het is eindelijk 2021 ...

… En nog nooit is er zo gretig uitgekeken naar een nieuw jaar. De Covid-19-vaccins, het openen van de horeca en uitgaansleven, de aankomende verkiezingen in Nederland, het Joe Biden-voorzitterschap, de last-minute Brexit-deal: hoewel er grote uitdagingen blijven bestaan, is er reden voor hoop. Met een nieuw jaar in het verschiet, doen we er alles aan om indrukwekkende blogs te leveren waarop u altijd kunt vertrouwen.

Wij geloven dat iedereen toegang verdient tot informatie die is gebaseerd op wetenschap en waarheid, en tot analyse die is geworteld in autoriteit en integriteit. Daarom hebben we een andere keuze gemaakt: onze rapportage open houden voor alle lezers, ongeacht waar ze wonen of wat ze kunnen betalen. Dit betekent dat meer mensen beter geïnformeerd, verenigd en geïnspireerd kunnen worden om zinvolle actie te ondernemen.

In deze gevaarlijke tijden is een naar waarheid zoekende wereldwijde alternatieve mede zoals TIndignatie essentieel. We hebben geen aandeelhouders of eigenaar van een miljardair, wat betekent dat onze blogs vrij is van commerciële en politieke invloed - dit maakt ons anders. Wanneer het nog nooit zo belangrijk is geweest, stelt onze onafhankelijkheid ons in staat om de machthebbers onbevreesd te onderzoeken, uit te dagen en bloot te leggen.

Lees ook:  Verban Trump en zijn mede-samenzweerders - voor altijd
In een jaar van ongekende elkaar kruisende crises in 2020, hebben we precies dat gedaan, met onthullende journalistiek die een reële impact had: de onhandige aanpak van de Covid-19-crisis niet alleen in ons landje Nederland, de Black Lives Matter-protesten en de tumultueuze Amerikaanse verkiezingen.

Als er ooit een tijd was om je bij ons aan te sluiten, dan is het nu. Uw financiering stimuleert onze bloggers, het beschermt onze onafhankelijkheid en zorgt ervoor dat we voor iedereen open kunnen blijven. U kunt ons door deze uitdagende economische tijden heen ondersteunen.

Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, maakt echt een verschil voor onze toekomst. Steun  indignatie al vanaf € 1 - het duurt maar een minuut. Dank je.


Comments

comments