Het open Racisme van Trump

Het open Racisme van Trump

26 augustus 2020 0 Door Indignatie redactie

Donald Trump is heel duidelijk geweest. Hij zou de racistische strijdvlag van de Confederale Staten van Amerika neerhalen. Dit symbool van de zuidelijke rebellie tegen de Verenigde Staten van Amerika wordt nog steeds verheerlijkt door witte Amerikanen in zuidelijke staten. De Confederale Staten van Amerika (CSA) die tussen 1861 en 1865 bestond was een product van racisme en de wens van zeven Amerikaanse staten om de slavernij te behouden. De bekende confederatie vlag is eigenlijk nooit een officiële staatsvlag geweest. Ze diende als strijdvlag in het leger van Robert E. Lee. Een deel van zijn vlag kwam in 1863 op de staatsvlag, maar in geheel is de bekende rebellenvlag nooit gebruikt door de CSA.

De extreemrechtse president van de VS heeft duidelijk gemaakt dat hij de vele standbeelden van confederatie leiders wil beschermen. Want er is enorme woede onder met name de zwarte bevolking. Veel standbeelden zijn al neergehaald en racistische Amerikanen in het zuiden vrezen voor de monumenten van hun ”helden”. Alleen al dat er standbeelden staan van personen zoals Robert E. Lee, Jefferson Davis en Stonewall Jackson is schandalig genoeg. Generaal Lee en President Davis waren figuren in de zuidelijke opstand tegen President Abraham Lincoln in 1861. Davis werd gekozen door de zeven rebelse staten als president van de Confederale Staten van Amerika. Hun doel was het behouden van de slavernij en het racistische beeld dat de witte man/vrouw boven de zwarten stond.

Nog steeds beweren aanhangers van de rebellie (de neoconfederalen), dat hun opstand puur bedoeld was om de rechten van de staten te beschermen. Echter de waarheid is dat Lincoln in 1861 de slavernij wou afschaffen. Dat zou betekenen dat miljoenen zwarte slaven opeens vrije mensen waren en weg konden lopen van hun eigenaren. Bijna de hele economie van de zuidelijke staten der VS draaide op slavenarbeid. Met name witte boeren moesten niets weten van Abraham Lincoln. Die was een ”vieze neger liefhebber”, aldus dezer racisten en hun politici van de Democratische Partij, die in 1861 nog hun racisme steunde. De Republikeinse Partij van toen was juist progressiever en tegen de slavernij.

Nadat de Confederale Staten van Amerika de burgeroorlog verloren had, werd een mythe opgezet. De mythe van de ”eerzame” rebellie en de ”heldhaftige” strijd van boerenzonen. Zuidelijke strijders werden verheerlijkt door hun nazaten in met name de jaren 20 van de 20ste eeuw. Bijna zestig jaar na de burgeroorlog begonnen groepen zoals de Dochters van de Confederatie met het verheerlijken van de zuidelijke rebellie tegen Abraham Lincoln. In hun boeken stond de CSA (Confederale Staten van Amerika) positief neer en waren personen zoals de generaals; Robert E. Lee, Stonewall Jackson en CSA president Jefferson Davis, juist helden die vochten tegen de ”bemoeizucht” van het noorden. Overal in het zuiden lieten de nazaten standbeelden en monumenten neerzetten, vaak gesteund door politici van de Democratische Partij.

Lees ook:  We kijken naar het verhaal van Amerika dat hals over kop in de realiteit van Amerika crasht

Het electoraat van de Democratische Partij in de jaren 20 was voornamelijk te vinden in het zuiden. Witte Amerikanen die niets te maken wouden hebben met de noordelingen en hun afkeer van de slavernij. Vele hadden hun boerderijen opgebouwd met slaven, daarnaast was iedereen opgevoed met het racistische idee dat witte mensen superior waren aan de ”domme negers”. Zonder witte leiding zou de zwarte man/vrouw niets kunnen was de norm. Dit beeld was overal in de westerse wereld aanwezig. Ook in Nederland geloofden vele dat zwarte mensen minderwaardig waren. Dankzij dit racisme was de slavernij mogelijk en bleef tot 1865 in de VS en tot 1863 in Nederland bestaan. Wel moet vermeld worden dat slaven van Nederlanders verplicht werden om nog tien jaar betaalde arbeid te verrichten bij hun ex-eigenaren.

Nederland betaalde een slaveneigenaar ook nog eens 300 gulden per vrij gekomen slaaf als compensatie. 300 gulden in 1863 is nu ongeveer 7223 euro. Veel slaveneigenaren waren daar best blij mee. Niet alleen kregen ze enorm veel geld, maar de ex-slaven moesten nog tien jaar bij hun in dienst blijven. Daarom kun je niet echt van afschaffing praten tot 1873 toen alle ex-slaven hun voormalige eigenaren ook mochten verlaten. Het toont hoe onrechtvaardig de Nederlandse regering omging met het afschaffen van de slavernij. Het liefste wou Den-Haag het helemaal niet doen, want veel welvaart uit Suriname kwam van slavenarbeid. Nederland heeft nog veel goed te maken op dat gebied. Er moet een nationale vrije dag komen en veel meer aandacht op scholen voor het leed van zwarte slaven en het onrecht wat het Koninkrijk der Nederlanden hun heeft aangedaan!

In 2015, beweerde Donald Trump dat hij de symbolen van de CSA zou neerhalen. Dat was echter nog voordat hij president werd. Nu heeft hij de steun van zuidelijke racisten nodig en daarom kraait de opportunistische president dat hij de monumenten van CSA personen gaat beschermen. Vijf jaar geleden vond Trump dat de CSA symbolen in museums thuis hoorden. Gelijk had hij toen. Daarom steunen we wat Trump 2015 zei tegenover President Trump, die het racisme van de confederatie wil behouden. Symbolen van Robert E. Lee en Jefferson Davis zijn neergezet om met name een mythe hoog te houden. De mythe van een “rechtvaardige” rebellie tegen de bemoeizucht van de federale staat. Dit beeld is door het hele zuiden van de VS verspreidt met steun van politici die de CSA mythe steunden.

Lees ook:  Extreem rechts in de VS wil burgeroorlog starten en roept online 'Boogaloo' code woord voor geweld

We zien deze verheerlijking ook terug in televisieseries zoals de Dukes of Hazzard, waarbij een stel boerenjongens vechten tegen een corrupt stadsbestuur en sheriff. De auto van de Dukes heet ”General Lee” en de zogenaamde ”rebellenvlag” is geschilderd op diens dak. Natuurlijk is er in de serie geen spraken van racisme. Men loopt met namen en symbolen van de CSA rond alsof er niets kwaad achter staat. Alsof de Duitsers een serie maken waarin Nazi symboliek als iets positiefs wordt neergezet. Dit is waarom met name witte zuiderlingen niet begrijpen waarom “hun” vlag (de vlag van het leger van Robert E. Lee) fout is. 159 jaar na de burgeroorlog is de mythe van de CSA langzaam aan het afbrokkelen, dankzij met name zwarte activisten die witte mensen de waarheid vertellen. Natuurlijk is dat lastig als een hele groep is opgevoed met een verdraaid beeld van de 1861 opstand tegen Abraham Lincoln.

Dankzij de nazaten van de Confederale Staten van Amerika, zie je nog overal in het zuiden van de VS, standbeelden en monumenten staan. Alsof de CSA de burgeroorlog gewonnen had in plaats van de Verenigde Staten van Amerika. Overal hebben kleinkinderen van Robert E. Lee, Jefferson Davis en Stonewall Jackson deze separatisten verheerlijkt. We zien het terug in de staatsvlaggen van de zuidelijke staten. De Staat Georgië  had van 1956 tot 2001, een staatsvlag met het embleem van Robert E. Lee’s leger. Dat dit symbool werd toegevoegd aan de vlag van Georgië  was geen ongeluk. De ex-CSA staat was een voorstander van Apartheid en het scheiden van witte en zwarte mensen. Lee’s ”rebellenvlag” moest dienen als bewijs dat de Staat Georgië trouw bleef aan het racisme van de Confederale Staten van Amerika.

Van 1894 tot 2020 had de Staat Mississippi ook het embleem van Robert E. Lee in hun vlag. Ook hier was de overheid trouw aan Apartheid en racisme. Pas in 2020 werd eindelijk het besluit genomen om de staatsvlag te vervangen. Zonder de massieve druk van zwarte activisten en de BLM beweging was dit nooit gebeurd. Het doodschieten van zwarte Amerikanen heeft de symbolen van de CSA nu echt doen verdwijnen. Toch is het verwijderen van confederale symbolen uit staatsvlaggen slechts symboolpolitiek. Er moet veel meer gebeuren voordat in zuidelijke staten een einde komt aan het racisme dat nog steeds heerst. Want politiek rechts is bereid om de CSA monumenten te beschermen en te vereren. Alleen maar opdat witte zuiderlingen in 2020 gaan stemmen voor Donald Trump, die in 2015 nog zei dat Lee’s vlag thuis hoorde in een museum.

Lees ook:  Coronacrisis, vluchtelingenstorm: de EU laat opnieuw zien hoe zij met problemen omgaat - of niet
Vond je dit stuk leuk? Overweeg om een ​​kleine fooi te geven en deze met je vrienden te delen, zodat ik kan blijven schrijven. Ik zou elke vorm van ondersteuning op prijs stellen.

Het is eindelijk 2021 ...

… En nog nooit is er zo gretig uitgekeken naar een nieuw jaar. De Covid-19-vaccins, het openen van de horeca en uitgaansleven, de aankomende verkiezingen in Nederland, het Joe Biden-voorzitterschap, de last-minute Brexit-deal: hoewel er grote uitdagingen blijven bestaan, is er reden voor hoop. Met een nieuw jaar in het verschiet, doen we er alles aan om indrukwekkende blogs te leveren waarop u altijd kunt vertrouwen.

Wij geloven dat iedereen toegang verdient tot informatie die is gebaseerd op wetenschap en waarheid, en tot analyse die is geworteld in autoriteit en integriteit. Daarom hebben we een andere keuze gemaakt: onze rapportage open houden voor alle lezers, ongeacht waar ze wonen of wat ze kunnen betalen. Dit betekent dat meer mensen beter geïnformeerd, verenigd en geïnspireerd kunnen worden om zinvolle actie te ondernemen.

In deze gevaarlijke tijden is een naar waarheid zoekende wereldwijde alternatieve mede zoals TIndignatie essentieel. We hebben geen aandeelhouders of eigenaar van een miljardair, wat betekent dat onze blogs vrij is van commerciële en politieke invloed - dit maakt ons anders. Wanneer het nog nooit zo belangrijk is geweest, stelt onze onafhankelijkheid ons in staat om de machthebbers onbevreesd te onderzoeken, uit te dagen en bloot te leggen.

In een jaar van ongekende elkaar kruisende crises in 2020, hebben we precies dat gedaan, met onthullende journalistiek die een reële impact had: de onhandige aanpak van de Covid-19-crisis niet alleen in ons landje Nederland, de Black Lives Matter-protesten en de tumultueuze Amerikaanse verkiezingen.

Als er ooit een tijd was om je bij ons aan te sluiten, dan is het nu. Uw financiering stimuleert onze bloggers, het beschermt onze onafhankelijkheid en zorgt ervoor dat we voor iedereen open kunnen blijven. U kunt ons door deze uitdagende economische tijden heen ondersteunen.

Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, maakt echt een verschil voor onze toekomst. Steun  indignatie al vanaf € 1 - het duurt maar een minuut. Dank je.


Comments

comments