Twee doden in Kenosha protesteren over de schietpartij van Jacob Blake terwijl gewapende ‘milities’ afdalen om winkels te verdedigen

Twee doden in Kenosha protesteren over de schietpartij van Jacob Blake terwijl gewapende ‘milities’ afdalen om winkels te verdedigen

26 augustus 2020 0 Door Indignatie redactie

Video toont een blanke man met een lang geweer die voor een groep wegrent en beweert dat hij iemand neerschoot voordat er meer schoten klinken

Twee mensen werden doodgeschoten en een ander raakte gewond bij protesten over de schietpartij van de politie op Jacob Blake  op dinsdag, zeiden ambtenaren in Wisconsin .

Blake, een 29-jarige zwarte vader van zes, zou verlamd zijn . Volgens een video van omstanders en verklaringen van zijn familie werd hij in de rug geschoten door de politie op korte afstand voor drie van zijn kinderen. De schietpartij vond plaats nadat Blake een gevecht tussen twee vrouwen had verbroken , zeiden getuigen. 

De schietpartij leidde tot dagen van protesten waarbij talloze voertuigen en gebouwen  in Kenosha werden vernield en in brand gestoken, waardoor de provincie een noodklok afkondigde . De districtssheriff vertelde  dinsdag aan de Milwaukee Journal-Sentinel dat een gewapende ‘militie’ de straat op was gegaan om eigendommen te beschermen te midden van de onrust.

De politie reageerde dinsdagavond laat op tientallen geweerschoten op een gebied waar demonstranten zich hadden verzameld,  meldde het Kenosha News . Volgens de politie van Kenosha werden twee slachtoffers doodgeschoten, terwijl een ander met ernstige maar niet-levensbedreigende verwondingen naar een ziekenhuis werd vervoerd . Er zijn geen andere details vrijgegeven.

Kenosha County Sheriff David Beth bevestigde woensdagochtend vroeg een dodelijk ongeval, waarbij hij opmerkte dat zowel de schutter als het slachtoffer blank waren. De autoriteiten zeiden dat ze op zoek waren naar een “man gewapend met een lang pistool”, meldde de Journal-Sentinel.

Beth zei dat er niemand in hechtenis was genomen, hoewel hij eraan toevoegde dat hij verwacht de schutter binnenkort te arresteren.

“Ik heb er alle vertrouwen in dat we hem binnen zeer korte tijd zullen hebben”, zei hij tegen de outlet.

Een veel gedeelde video die op Twitter werd gepost, toonde een man die met een lang pistool aan het rennen was terwijl een menigte hem achterna zat. Even later zijn er meer schoten te horen. Nog een  video  toonde een man die in het hoofd was geschoten, blijkbaar nadat hij de schutter had achtervolgd.

‘We zongen allemaal’ Black Lives Matter ‘bij het tankstation, en toen hoorden we’ boem, boem ‘. En ik zei tegen mijn vriend: ‘Dat is geen vuurwerk’ ‘, zei demonstrant Devin Scott tegen de Chicago Tribune . ‘En dan rent een man met een enorm geweer midden op straat langs ons heen. En mensen roepen:’ Hij heeft iemand neergeschoten! Hij heeft iemand neergeschoten! ‘ En iedereen probeert de man te bevechten, hem achterna te zitten. En toen begon hij weer te schieten. “

Lees ook:  Een zeer schokkend beeld uit de VS waar Trump de lockdown heeft opgeheven

No Title

(Warning, Graphic/Violent) A crowd chases a suspected shooter down in Kenosha. He trips and falls, then turns with the gun and fires several times. Shots can be heard fired elsewhere as well, corroborating reports of multiple shooters tonight #Kenosha #KenoshaRiots pic.twitter.com/qqsYWmngFW

Andere video’s tonen de man met het lange geweer op weg naar verschillende tactische politievoertuigen met zijn handen omhoog, maar de “tactische voertuigen rijden langs hem”, aldus de Journal-Sentinel.

Velen op sociale media beweerden dat een lid van de gewapende groep verantwoordelijk was voor de schietpartij, maar Beth benadrukte dat hij niet wist of het individu deel uitmaakte van de groep of dat er meer dan één schutter was.

‘Ze zijn een militie’, zei hij. ‘Ze zijn als een burgerwachtgroep.’

De Journal-Sentinel identificeerde de groep als de zelfbenoemde Kenosha Guard, die leden op Facebook vroeg om eigendommen te beschermen.

‘Zijn er patriotten die bereid zijn de wapens op te nemen en vanavond [sic] City te verdedigen tegen de boze misdadigers?’ zei de groep in een post. “Ongetwijfeld zijn ze momenteel van plan om vanavond het volgende deel van de stad te verbranden!”

De groep publiceerde later een bericht gericht aan Kenosha politiechef Daniel Miskinis.

“Ik vraag u NIET dat uw agenten ons vertellen dat we naar huis moeten gaan onder dreiging van arrestatie, zoals u in het verleden hebt gedaan”, zei de groep. ‘We zijn bereid om met de KPD te praten en een discussie te openen. Het is duidelijk dat u, hoeveel officieren, hulpsheriffs en andere wetshandhavers er ook zijn, in de minderheid zult zijn.’

Beth zei dat hem zelfs was gevraagd om burgers te vervangen om de onrust te helpen controleren.

“Ik heb mensen gehad die zeiden: ‘Waarom vervangt u geen burgers?'”, Zei hij. “Dit is waarom je geen burgers vervangt met wapens om Kenosha te beschermen.”

Beth zei dat de FBI assisteerde bij het onderzoek, eraan toevoegend dat ongeveer 250 wetshandhavers en 250 leden van de Nationale Garde al waren ingezet tijdens de onrust van dinsdag.

Regering Tony Evers riep een noodsituatie uit voorafgaand aan het geweld.

“We kunnen de cyclus van systemisch racisme en onrecht niet laten voortduren”, zei hij. “We kunnen ook niet doorgaan op dit pad van schade en vernietiging.”

Blake’s familie hekelde het vandalisme en de plunderingen van de afgelopen dagen toen ze  dinsdag met de media sprak .

‘Het komt niet overeen met mijn zoon of mijn familie’, zei Blake’s moeder Julia Jackson. “Het geweld en de vernietiging – hij zou zeer ontevreden zijn. Dus ik vraag en moedig iedereen in Wisconsin en daarbuiten echt aan om even de tijd te nemen om je hart te verruimen. Burgers, politieagenten, brandweerlieden, geestelijken, politici – doen eer aan op dit niveau, en onderzoek uw hart. “

Zijn vader, Jacob Blake sr., Zei dat het ‘een wonder’ zou zijn als zijn zoon weer zou lopen.

‘Ze hebben mijn zoon zeven keer neergeschoten – zeven keer – alsof het hem niet uitmaakte’, zei hij. ‘Maar mijn zoon doet ertoe. Hij is een mens, en hij doet er toe.’

Letetra Wideman, een van Blake’s zussen, zei dat ze “niet verdrietig” was en geen “medelijden” wilde op de persconferentie.

‘Ik wil verandering,’ zei ze. ‘Ik ben boos en moe. Ik heb niet één keer gehuild. Ik ben jaren geleden gestopt met huilen. Ik ben verdoofd. Ik heb jarenlang gekeken naar de politie die  mensen vermoordde die op mij lijken.’

No Title

1/This is Jacob Blake’s sister Letetra Widman. Here is her powerful statement.”I am my brother’s keeper.” pic.twitter.com/UM4kKzAbR1

 

Lees ook:  Onrust in Philadelphia na dodelijke schietpartij door de politie van zwarte man


Comments

comments