De avond dat de NBA plotseling stopte – en waarom het ertoe doet

De avond dat de NBA plotseling stopte – en waarom het ertoe doet

27 augustus 2020 0 Door Indignatie redactie

NBA-spelers hielden een ongekend protest over raciaal onrecht

Op een nacht stopte de NBA plotseling.

De Milwaukee Bucks, die woensdag de kans zouden krijgen om hun eerste ronde playoff-serie tegen de Orlando Magic te behalen, kwamen niet op het veld voor hun tip van 16.00 uur. Het nieuws brak snel: de Bucks boycotten het spel, in de overtuiging dat ze niet moesten spelen gezien de recente schietpartij op Jacob Blake door politieagenten in Kenosha, Wisconsin. Binnen een paar uur was de hele reeks playoff-wedstrijden van woensdag uitgesteld.

Een zomer van raciale spanningen en pest heeft zijn hoogtepunt bereikt in enkele van ‘s werelds beste en beroemdste zwarte atleten die uit protest tegen politiegeweld op pad gaan. De NBA leek de afgelopen weken een stad op de heuvel te midden van de pandemie, de Disney World-bubbel een succesverhaal zonder infecties en opwindend basketbal. De play-offs waren van start gegaan met sterspelers als LeBron James, Kawhi Leonard en Giannis Antetokounmpo die allemaal verwachtten dat hun teams zouden strijden om een ​​landstitel.

Maar de protesten van de lente en de zomer na de dood van George Floyd waren nooit ver weg. Veel van de spelers waren teruggekeerd in de hoop hun platform te gebruiken om protesten tegen raciale gerechtigheid te versterken: “Black Lives Matter” stond op de rechtbank. Spelers droegen truien met (door de competitie goedgekeurde) trefzinnen als “Equality” en “Say Her Name” en “Vote” gedrukt op de achterkant.

Toen werd Jacob Blake in de rug geschoten op slechts 45 minuten van Milwaukee en de Bucks besloten dat ze niet met een goed geweten konden spelen. Andere teams en andere competities kwamen al snel tot dezelfde conclusie. De spelen waren uitgeschakeld, in ieder geval voor één nacht.

“De afgelopen dagen hebben we in onze thuisstaat Wisconsin de afschuwelijke video gezien waarin Jacob Blake zeven keer in de rug werd neergeschoten door een politieagent in Kenosha en het extra neerschieten van demonstranten,” Sterling Brown, een speler van Bucks die was zelf het doelwit van agressief politiegedrag in de afgelopen jaren, zei namens zijn team. “Ondanks het overweldigende pleidooi voor verandering zijn er geen acties ondernomen, dus onze focus kan niet op basketbal liggen.”

Donderdag meldden de New York Times en ESPN dat NBA-spelers van plan waren om de play-offs te hervatten , onder vermelding van anonieme bronnen. De concurrentiedruk en financiële druk om dat te doen is groot. Maar zelfs een nacht van protest van de sterren van de competitie was een buitengewoon moment, niet alleen voor sport, maar ook voor de Amerikaanse politiek.

Individuele atleten hebben eerder uit politieke overtuiging geprotesteerd. En sommigen van hen zijn verbannen; Colin Kaepernick knielde tijdens het volkslied en zat al snel zonder baan in de NFL. NBA-spelers hebben vaker een voortrekkersrol gespeeld in het activisme van atleten , ondersteund door een meer progressief competitiekantoor. Maar er was nog nooit zoiets als de staking van woensdag geweest.

De spelers hadden misschien geen specifieke lijst met eisen, maar zwarte geleerden met wie ik sprak, zeiden dat het feit dat de werkonderbreking zelf historisch gezien significant was.

“Dit is een ongekende daad van collectief protest. Er is geen precedent in de sportgeschiedenis, ”vertelde Hasan Jeffries, hoogleraar geschiedenis aan de Ohio State University, me in een e-mail. “We hebben een keerpunt bereikt onder zwarte atleten .”

Wat de NBA-spelers hebben bereikt met het uitvallen van playoff-games

De staking van de NBA was, zo lijkt het, enigszins spontaan. Het werd pas duidelijk dat er iets mis was toen de Bucks niet uit hun kleedkamer kwamen voor de start van hun wedstrijd tegen de Magie. Volgens Marc Spears van The Undefeated wisten Magic-spelers niet dat de Bucks-spelers een uitval voor het spel aan het plannen waren. Shams Charania van The Athletic meldde dat het George Hill was, een bucks-point guard, die voor het eerst het idee aansneed om voor de wedstrijd in de kleedkamer van Milwaukee te lopen.

No Title

Sources: There was some frustration in meeting toward Bucks blindsiding on walk-out plan. Bucks’ George Hill admitted he first sparked conversation pregame to boycott contest, teammates supported.

Volgens Adrian Wojnarowski van ESPN waren het league-kantoor en de teameigenaren ook overrompeld door de beslissing van de Bucks . Milwaukee-spelers, die wonen en werken op minder dan een uur verwijderd van de scènes van de Kenosha, Wisconsin, schietpartijen en protesten – en die zelf te maken hebben gehad met politiegeweld – lijken de drang te hebben gevoeld om in actie te komen.

Ze kregen snel de steun van hun tegenstanders en andere teams en, in een mum van tijd, andere competities. De Houston Rockets en Oklahoma City Thunder, die na Bucks-Magic de volgende wedstrijd zouden spelen, kwamen al snel overeen om ook hun spel te boycotten. Net als de Los Angeles Lakers en Portland Trail Blazers, die woensdagavond de primetime-wedstrijd zouden spelen.

Fans die misschien dachten dat ze aan het afstemmen waren voor pregame-analyse werden in plaats daarvan begroet door een opmerkelijke televisie, met de gepensioneerde speler en commentator Kenny Smith die solidair van de Inside the NBA- set afliep en de voormalige All Star-analist Chris Webber die zijn oprechte steun voor de protesterende spelers.

No Title

Incredible TV moment as Kenny walks off pic.twitter.com/CsMTL08x4c

No Title

Every word Chris Webber says here should be listened to. pic.twitter.com/L2mKUqEHL1

De NBA is gesloten. En binnen een paar uur werd de WNBA – waar sommige spelers zoals league MVP Maya Moore al dramatische actie hadden ondernomen voor raciale gerechtigheid, terwijl Moore het seizoen 2019 uitzit om zich te concentreren op haar activisme – ook gesloten. Verschillende Major League Baseball-wedstrijden werden woensdagavond ook afgelast, hoewel andere werden gespeeld. De NHL speelde ook de geplande playoff-wedstrijden.

Het ging allemaal snel. En dus is het misschien geen verrassing dat de weg vooruit onduidelijk was. De NBA-spelers hadden geen alomvattende eisen. Niemand wist zeker hoe lang de werkonderbreking zou duren of dat de play-offs überhaupt zouden worden hervat. De spelersbond kwam woensdagavond bijeen om te bespreken of de staking zou worden verlengd tot een volledige staking, waarbij sommige teams naar verluidt stemden om de Disney World-bubbel te verlaten en terug naar huis te gaan. Pas bij een tweede spelersbijeenkomst op donderdag werd de beslissing genomen om het seizoen opnieuw te starten.

Maar dat betekent niet dat de NBA-spelers geen idee hadden wat ze met hun platform moesten doen. De spelers van Bucks spraken telefonisch met de procureur-generaal Josh Kaul van Wisconsin en Lt. Gov. Mandela Barnes. Ze legden ook een verklaring af waarin ze er bij de wetgevende macht van Wisconsin op aandrongen om opnieuw bijeen te komen en wetsvoorstellen voor hervorming van de politie te overwegen.

No Title

“It is imperative for the Wisconsin State Legislature to reconvene after months of inaction and take up meaningful measures to address issues of police accountability, brutality, and criminal justice reform.”I couldn’t agree more. Thank you, @Bucks. https://t.co/TvIiVsmuHX

Op die manier is de staking van de NBA al een succes. NBA-eigenaren, enorm rijke en invloedrijke mensen, tweeten hun steun voor politiehervorming. Zelfs de familie van Trump Education Secretary Betsy DeVos, de eigenaren van de Orlando Magic, legde een verklaring af waarin ze “onverdraagzaamheid, raciale onrechtvaardigheid en het ongerechtvaardigde gebruik van geweld door de politie tegen mensen van kleur veroordeelden”.

De dag na de staking kondigden de Houston Rockets aan dat hun arena zou worden gebruikt als een vroeg persoonlijk stemcentrum. Andere locaties in andere steden hadden al dezelfde stap gezet, maar de timing van het Houston-nieuws is onmogelijk te negeren; spelers drongen er bij de eigenaren van hun teams op aan concrete actie te ondernemen als reactie op hun grieven.

No Title

The #Rockets and Harris County just announced that Toyota Center will serve as a Vote Center for the 2020 Election. It will be open to any registered voter in Harris County from Oct. 13-30 and on Nov. 3. Hours of operation will run seven days a week from 7 a.m.

Zwart activisme werd altijd gekenmerkt door een veelzijdige aanpak. Gewone mensen die het bussysteem in Montgomery, Alabama, boycotten tijdens het tijdperk van de burgerrechten, droegen hun steentje bij. Zwarte beroemdheden die de aandacht van de media richten op kwesties van raciale gerechtigheid [spelen een andere rol.

“De manier waarop de zwarte politiek heeft gewerkt, is dat er niet één speciale tactiek is. Er is een gebruik van meerdere tactieken om succesvol te zijn, ”vertelde Lakeyta Bonnette-Bailey, een professor aan de Georgia State University die zwarte politiek en cultuur studeert, me. “De nieuwscyclus ging van start om andere dingen te bespreken … Zelfs als het een eenmalige tactiek is, tonen ze hun solidariteit en brengen ze de media-aandacht om te laten zien dat ze het zat zijn.”

Zwarte atleten gebruiken hun platform vaak om te protesteren voor raciale gerechtigheid, maar nooit zo

Zwarte beroemdheden, en met name atleten, hebben een lange geschiedenis van protest. Het weerspiegelt het ‘verbonden lot’ dat zwarte Amerikanen met elkaar voelen, vertelde Bonnette-Bailey me, ongeacht hun rijkdom of status.

“Zwarte mensen delen een groepsbewustzijn, een verbonden lot”, zei ze. “Wat er met andere zwarte mensen gebeurt, is belangrijk voor mij.”

Lees ook:  Het signaal van Trump aan zijn volgers is duidelijk: geweld en chaos zijn mijn enige hoop

Veel zwarte individuele atleten hebben hun carrière in de loop der jaren op het spel gezet om hun steun te betuigen aan burgerrechten en raciale gerechtigheid. Op de Olympische Zomerspelen van 1968 in Mexico-Stad staken twee zwarte Amerikaanse sprinters een vuist op het platform voor medailleceremonie. Het was de zomer van de moord op Martin Luther King Jr. en de protesten tegen de oorlog in Vietnam. De Amerikaanse atleten, Tommie Smith en John Carlos, waren in hun privéleven politiek actief geweest, maar wilden het moment dat in de schijnwerpers stond dat ze verdienden met hun atletische succes, gebruiken om hun steun voor mensenrechten te uiten.

En ze betaalden een echte prijs: Amerikaanse Olympische functionarissen, onder druk van het Internationaal Olympisch Comité, hebben Smith en Carlos verboden omdat ze zogenaamd het evenement ‘politiseerden’, zoals het tijdschrift Smithsonian in 2008 vertelde . Ze kwamen thuis bij doodsbedreigingen; Carlos ‘vrouw pleegde later zelfmoord en hij wijt gedeeltelijk de druk van zijn bekendheid.

De NBA, als de competitie voor enkele van de bekendste individuele zwarte atleten en met een buitenmaatse plaats in de zwarte cultuur in vergelijking met voetbal of honkbal, is altijd een forum geweest voor zwart activisme. Elgin Baylor, een star-rookie voor de Lakers in 1959, boycotte een wedstrijd in zijn rookieseizoen nadat een hotel in West Virginia had verteld dat de zwarte spelers van het team niet in dezelfde accommodatie konden verblijven als de blanke spelers. Het was iets dat eerder was gebeurd, eerder dat seizoen. Bill Russell, de leider van de legendarische Boston Celtics-teams uit de jaren 60, en enkele van zijn zwarte teamgenoten zaten in 1961 ook een wedstrijd uit nadat ze ook tijdens een roadtrip waren weggestuurd van een hotel.

En vandaag zijn de professionele zwarte atleten van vandaag niet immuun voor dezelfde soort discriminatie alleen maar omdat ze succesvol zijn op het veld of op het veld. Brown werd in januari 2018 gearresteerd en getaserd door enkele politieagenten van de stad, nadat hij zijn handen in zijn sweatshirt had gestoken. Hij was in de eerste plaats aangehouden omdat hij op een gehandicapte plek had geparkeerd voordat hij een buurtwinkel tegenkwam. New York City stemde ermee in om de toenmalige Atlanta Hawks Thabo Sefolosha $ 4 miljoen te betalen in 2017 in een schikking wegens zijn onrechtmatige arrestatie en het gebruik van buitensporig geweld door de arresterende politieagenten.

Nadat Eric Garner stierf in een wurggreep door een NYPD-officier, droegen NBA-spelers shirts met “I Can’t Breathe” erop gedrukt . Bij de ESPY-awards van 2016 verschenen topspelers zoals James, Dwyane Wade, Chris Paul en Carmelo Anthony in het zwart om te spreken over de behoefte aan hervormingen na een zomer van schietpartijen en raciale spanningen. James , het gezicht van de competitie, heeft op Twitter met Donald Trump gepareerd sinds deze president werd, en investeert miljoenen dollars om het stemrecht voor zwarte Amerikanen te ondersteunen en om opiniepeilers in te huren voor de verkiezingen van 2020. Toen Fox News-presentator Laura Ingraham aandrong James “zwijg en dribbel”, haar woorden werden een strijdkreet voor spelers die erop stonden dat ze zoiets niet zouden doen.

Maar er was nog nooit zo’n moment van NBA-activisme geweest. De spelers waren naar verluidt klaar om de playoff-games in 2014 te verlaten, nadat gelekte audio van de toenmalige eigenaar van Los Angeles Clippers, Donald Sterling, die racistische opmerkingen maakte, werd vrijgegeven. Maar de competitie kwam tussenbeide, verbood Sterling voor het leven van de NBA en beval hem het team te verkopen, waardoor de spelers het gevoel hadden dat ze moesten weglopen om verandering af te dwingen.

Om de hele competitie nu stil te leggen, midden in de play-offs die bedoeld zijn om een ​​seizoen te redden dat is ontspoord door Covid-19, is een teken van hoe serieus de spelers de problemen nemen waartegen ze protesteren.

“Voor teams om af te treden spreekt de ernst van hun toewijding aan, vooral tijdens de play-offs, ‘genoeg is genoeg’ is de boodschap,” zei Jeffries. “‘We zullen ons niet vermaken terwijl we sterven.’ ”

De staking kan ernstige gevolgen hebben voor de NBA en haar spelers

Covid-19, gecombineerd met de recente golf van schietpartijen bij de politie, maakte spelen onhoudbaar voor de spelers van de NBA – en toch kan de pandemie, vreemd genoeg, ook bijdragen aan een dergelijke ongebruikelijke show van solidariteit van topatleten tot demonstranten op straat.

De onrust na de moord op George Floyd had de competitie al onrustig gemaakt. Sommige spelers vroegen zich af of de NBA het seizoen überhaupt moest hervatten, gezien hoe belangrijk dit moment leek te zijn voor zwart activisme. Konden ze thuis meer goed dan op het veld?

Uiteindelijk werd de beslissing genomen om de Disney World-bubbel op te zetten en het seizoen af ​​te sluiten, niet in de laatste plaats vanwege het geld dat de competitie en zijn spelers anders zouden verliezen en vanwege het platform dachten sommige spelers en coaches dat ze zich moesten uitspreken. over politieke doelen die ze steunen. De competitie maakte enkele gebaren om die verlangens te ondersteunen, zoals de aangepaste truien met berichten over sociale rechtvaardigheid.

Maar niemand had zich kunnen voorstellen dat, toen het spel in juli werd hervat nadat het in maart was opgeschort, dat de spelers hun platform zouden gebruiken om een ​​walk-out te organiseren die bedoeld was om het land en de ogen van de wereld terug te leiden naar het probleem van raciale onrechtvaardigheid. Met de spelers die wekenlang samen in Disney World-hotels woonden, was er duidelijk veel gebabbel binnen teams over hoe te reageren na het nieuws dat Jacob Blake door de politie werd neergeschoten. Sommige spelers begonnen te praten over naar huis gaan. Ze besloten nu om ten minste één wedstrijd uit te zitten.

Maar die beslissing kwam niet zonder risico’s. De spelers overtraden technisch de competitieregels door te weigeren te spelen, een actie die zou moeten resulteren in financiële sancties. Maar niemand is er zeker van dat de competitie daadwerkelijk zou proberen spelers te beboeten voor het protesteren namens raciale gerechtigheid.

No Title

There is “failure to appear” language in the Operations Manual.- forfeiture of the game – up to $5M fineThat doesn’t mean it will be applied in the case of Milwaukee boycotting G5.Like everything this year, we are dealing with situations that have never happened before.

Als het hele seizoen zou zijn geannuleerd, zou de competitie miljoenen en miljoenen dollars aan tv-inkomsten hebben verloren. De NBA heeft al geld verloren door wedstrijden in het voorjaar te annuleren, en het kan een tijdje moeilijk zijn om haar financiële positie terug te krijgen, omdat het niet waarschijnlijk is dat fans binnenkort naar wedstrijden in arena’s zullen gaan. Die inkomstenderving zal het salarisplafond van de competitie en bij uitbreiding de beloning voor spelers in de toekomst informeren. Dat is een van de factoren die spelers moesten overwegen toen ze dachten of ze het spel wilden hervatten of niet.

No Title

ESPN Sources: Among themes in meeting: NBPA explained financial implications of ending season, including possible lockout next year. Chris Paul on leaving meeting unified; CJ McCollum on needing a plan of action. Doc Rivers on using platform, voting, holding police accountable.

Legaten op het veld stonden op het spel bij de beslissing om al dan niet te spelen. LeBron James is 35 en heeft, met drie reeds gewonnen titels, nog maar een paar seizoenen over om de zes van Michael Jordan te evenaren. De Bucks zijn momenteel kampioenskandidaten, met Antetokounmpo de regerende MVP, maar het gefluister is al begonnen over de vraag of hij zou vertrekken zonder dat het team meer playoffsucces heeft. De Los Angeles Clippers en Houston Rockets kwamen de bubbel binnen met hun eigen titelaspiraties. De Toronto Raptors hoopten op een kans om hun kampioenschap van 2019 te verdedigen.

En op een hypergepolariseerd politiek moment kunnen de spelers het risico lopen fans te vervreemden door hun politieke activisme. Ethan Strauss van de Athletic heeft gerapporteerd over de verslechterende tv-kijkcijfers van de NBA in het afgelopen decennium en hij stelt dat ten minste een deel van de verklaring is dat fans die de politiek van de spelers niet delen, zijn afgesteld. Topfunctionarissen van het Witte Huis van Trump, zoals Jared Kushner en Marc Short, waren afwijzend tegenover het protest van de spelers; Short noemde het “absurd en dwaas”.

Sommige mensen kunnen ook verontrust zijn door wat zij beschouwen als inconsistenties in de NBA-politiek; de competitie en zijn spelers waren met name terughoudend in het bekritiseren van het Chinese beleid ten aanzien van Hongkong aan het begin van dit seizoen. Vanwege de aarzelende steun thuis heeft de bond miljarden dollars geïnvesteerd in het vestigen van een aanwezigheid in China, maar daarvoor is samenwerking nodig met de Chinese regering, die hard is opgetreden tegen de burgerrechten in Hong Kong en miljoenen moslim Oeigoeren vasthoudt. kampen .

Dit is dus een beladen moment voor de NBA, in meer dan één opzicht. Maar als het doel van de spelers was om een ​​gesprek over raciale gerechtigheid en politiehervorming te forceren, zijn ze daarin geslaagd.

“Op een fundamentele manier is het al succesvol in termen van politisering van de atleten zelf. Ik vermoed sterk dat we meer activisme voor sociale rechtvaardigheid van hen zullen zien, niet minder en meer van andere mensen die inspiratie en moed van hen putten. En vanuit het oogpunt van sociale rechtvaardigheid is dat een grote overwinning, ”zei Jeffries. “Het is aan ons, als samenleving, en niet aan hen om daarbuiten verandering te brengen.”

Vond je dit stuk leuk? Overweeg om een ​​kleine fooi te geven en deze met je vrienden te delen, zodat ik kan blijven schrijven. Ik zou elke vorm van ondersteuning op prijs stellen.
Lees ook:  De gevaarlijke uitval van het buitenlands beleid van de COVID-19-diagnose van Trump

Het is eindelijk 2021 ...

… En nog nooit is er zo gretig uitgekeken naar een nieuw jaar. De Covid-19-vaccins, het openen van de horeca en uitgaansleven, de aankomende verkiezingen in Nederland, het Joe Biden-voorzitterschap, de last-minute Brexit-deal: hoewel er grote uitdagingen blijven bestaan, is er reden voor hoop. Met een nieuw jaar in het verschiet, doen we er alles aan om indrukwekkende blogs te leveren waarop u altijd kunt vertrouwen.

Wij geloven dat iedereen toegang verdient tot informatie die is gebaseerd op wetenschap en waarheid, en tot analyse die is geworteld in autoriteit en integriteit. Daarom hebben we een andere keuze gemaakt: onze rapportage open houden voor alle lezers, ongeacht waar ze wonen of wat ze kunnen betalen. Dit betekent dat meer mensen beter geïnformeerd, verenigd en geïnspireerd kunnen worden om zinvolle actie te ondernemen.

In deze gevaarlijke tijden is een naar waarheid zoekende wereldwijde alternatieve mede zoals TIndignatie essentieel. We hebben geen aandeelhouders of eigenaar van een miljardair, wat betekent dat onze blogs vrij is van commerciële en politieke invloed - dit maakt ons anders. Wanneer het nog nooit zo belangrijk is geweest, stelt onze onafhankelijkheid ons in staat om de machthebbers onbevreesd te onderzoeken, uit te dagen en bloot te leggen.

Lees ook:  Wie de democratische en republikeinse partijcensoren zijn, voor het 'nieuws' dat u ziet en hoort
In een jaar van ongekende elkaar kruisende crises in 2020, hebben we precies dat gedaan, met onthullende journalistiek die een reële impact had: de onhandige aanpak van de Covid-19-crisis niet alleen in ons landje Nederland, de Black Lives Matter-protesten en de tumultueuze Amerikaanse verkiezingen.

Als er ooit een tijd was om je bij ons aan te sluiten, dan is het nu. Uw financiering stimuleert onze bloggers, het beschermt onze onafhankelijkheid en zorgt ervoor dat we voor iedereen open kunnen blijven. U kunt ons door deze uitdagende economische tijden heen ondersteunen.

Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, maakt echt een verschil voor onze toekomst. Steun  indignatie al vanaf € 1 - het duurt maar een minuut. Dank je.


Comments

comments