De Conventieboodschap Van De Trump-Radical Republikeinen: ‘It’s All Wonderful!’

De Conventieboodschap Van De Trump-Radical Republikeinen: ‘It’s All Wonderful!’

28 augustus 2020 0 Door Indignatie redactie

‘Nou, behalve dat COVID-19 pandemie ding, maar dat kun je ons niet kwalijk nemen’

Donald Trump geeft de schuld aan de plotselinge verschijning van de COVID-19, en de hardnekkige effecten die het heeft gecreëerd, voor het opblazen van het economische succes van het land – en voor het beschadigen van zijn beloofde Amerikaanse grootheid.

Als gevolg hiervan hebben we een eindeloze reeks aankondigingen gezien om af te zien van bezorgdheid over de veiligheid om weer aan het werk te gaan, van mogelijke behandelingen en vaccinatiemogelijkheden, van heropening van pogingen die opnieuw vastlopen terwijl de ziekte zich verspreidt.

Een basisboodschap in de Republikeinse Nationale Conventie deze week is dat Trump, afgezien van de pandemie, dit land op de rails had

Een fundamentele Republikeinse boodschap in de Republikeinse Nationale Conventie deze week is dat Trump, afgezien van de pandemie, dit land op gang had gebracht – zonder te vermelden dat de rol was begonnen onder zijn voorganger. Breng hem nog vier jaar terug, knipoog de pandemie weg en alles wat ons te wachten staat is meer economische grootsheid.

Natuurlijk hadden we een lage werkloosheid, en veel industrieën leken het goed te doen, hoewel het onevenwichtig en moeilijk was voor veel mensen aan de onderkant van de economie. Het sentiment spreekt nauwelijks miljoenen werklozen aan.

In elk geval lijkt het vreselijk onrealistisch om gewoon te beweren dat alles op het punt staat terug te stuiteren en te blijven groeien. Wat er zal verschijnen is iets nieuws waarvoor veel nieuwe plannen en beloften nodig zijn, niet dezelfde oude – ongeacht wie de verkiezingen wint.

Nu, zelfs die verklaring logenstraft veel leed in het systeem: op zijn best is de succesvolle Trump-economie zwaar gekanteld naar degenen die al redelijk goed af zijn – de rijken, bedrijven, financiële markten en ontwikkelaars.

Het natuurlijke beleid van Trump was dus het verlagen van belastingen en regelgeving en het stimuleren van particuliere investeringen en winsten die uiteindelijk resulteren in meer banen in het hele systeem. Beperk de gezondheidszorg tot mensen met een baan, verlaag voedselbonnen en sociale diensten en stimuleer degenen die achterblijven om onderbetaalde banen of deeltijdwerk te nemen om in aanmerking te komen voor gezondheidszorg.

Axios.com publiceerde  een lijst met economische beloften van Trump van vier jaar geleden die een nuttige graadmeter is voor de vooruitgang – of niet. De simpele waarheid hier is dat we Trump’s nakoming van die beloften kunnen beoordelen, zelfs zonder de gevolgen van de pandemie.

Wat Trump beloofde

Het is een terechte vraag of Trump nog vier jaar nastreeft sinds zijn vage belofte is om in de toekomst meer van die prestaties te behalen. Hij wil bijvoorbeeld de loonheffingen en vermogenswinstbelastingen laten vallen, zijn belastingverlagingen permanent maken en herhaalt nooit-nagekomen beloften voor een belastingverlaging in de middenklasse, belastingkredieten voor kinderopvang en meer economische oorlog tegen China.

Hier is een deel van wat Axios meldde:

Lees ook:  Paniek aan de rechterkant: aantekeningen over de wanhoop van Neocon
  • Trump beloofde ‘onze groei te verdubbelen en de sterkste economie ter wereld te hebben’. Hij belooft de economie met 4% per jaar te laten groeien , maar in werkelijkheid groeide de Amerikaanse economie met gemiddeld 2,5%  tijdens de eerste drie jaar van Trump, met een top van 3% in 2018 en een daling tot 2,2% voor 2019.
  • Trump zei dat hij de staatsschuld zou verminderen en  binnen acht jaar volledig zou elimineren . Zelfs vóór de pandemie nam het toe.
  • Handel was een belangrijke reeks beloften. Trump heeft opnieuw onderhandeld over NAFTA, een bilaterale handelsovereenkomst met Zuid-Korea, en trok zich terug uit het Trans-Pacific Partnership. Er is onenigheid over de vraag of de wijzigingen zo uitgebreid waren als beschreven. Trump beloofde het handelstekort te verminderen, maar het nationale handelstekort was in elk van de eerste drie jaar dat Trump in functie was groter dan  in 2016, volgens het US Census Bureau . De handelstekorten met zowel Canada als Mexico groeiden aanzienlijk, terwijl het handelstekort met China licht afnam.
  • Tarieven op Chinese invoer en het einde van de diefstal van Amerikaanse handelsgeheimen zijn moeilijker gebleken dan beloofd. Na twee jaar van tit-for-tat-tarieven en vastgelopen handelsbesprekingen, ondertekende de regering-Trump eerder dit jaar een “Phase 1” -handelsovereenkomst die de doelstellingen van de administratie achter zich liet.
  • Trump zei dat hij banen in de Amerikaanse industrie zou “terughalen”. Amerikaanse banen in de maakindustrie zijn gestegen van 12,36 miljoen in 2016 naar 12,87 miljoen in 2019. Het is onduidelijk hoeveel van die banen terugkwamen uit het buitenland, hoewel er vanaf juli over het algemeen minder Amerikanen in de maakindustrie werkzaam waren dan in 2015. Het Instituut voor De productie-index van Supply Management is gestegen en krimpt nu.
  • Ondanks beloften om mijnwerkers en staalarbeiders weer aan het werk te zetten, heeft de Amerikaanse kolenmijnindustrie tussen 2016 en 2019 netto 200 banen gewonnen. Het aantal Amerikaanse  staal- en ijzerarbeidersbanen is in die tijd met 10,3% gestegen. Een belofte dat Apple hier zou gaan produceren, is niet uitgekomen.

En dus?

Evenmin heeft het land beloofde buitenlandse investeringen aangetrokken, noch verbeterde klimaatbeheersingsmaatregelen, noch de gelederen van de middenklasse aanzienlijk vergroot. De armoedecijfers zijn gestegen, de honger is gestegen, de gezondheidsdekking is gedaald. De aandelenmarkt, die Trump vaak gebruikt als maatstaf voor succes, is veel volatieler gebleken.

Ik ben iemand die gelooft dat de president van de Verenigde Staten misschien een machtig ambt is, maar misschien niet de volledige controle heeft over de vraag of de economie in het algemeen verbetert. Er zijn te veel andere factoren, van het weer tot markten tot, zoals we nu zien, pandemieën.

Maar aangezien deze economische kwesties de fundamentele reden zijn om Trump in het bijzonder te steunen, en zijn Republikeinse aanhangers, lijkt het nuttig om te weten dat de beloften veel meer wisselvallig zijn dan Trump zal bezitten.

Pandemie heeft zeker een aantal van de beloofde economische vooruitgang van Trump tijdelijk ongedaan gemaakt.

Maar over het algemeen is er voldoende objectief bewijs dat de beloften – zelfs als ze gericht waren op het creëren van een bepaald soort succes dat velen achter zich laat – niet zo goed zijn als geadverteerd.

Wees zoals gewoonlijk voorzichtig met wat u zegt dat u steunt.

Lees ook:  Greta Thunberg wordt gebruikt en dat is kindermisbruik

Comments

comments