Wanneer is een vredesovereenkomst geen vredesovereenkomst? Als het een oorlogsdeal is

Wanneer is een vredesovereenkomst geen vredesovereenkomst? Als het een oorlogsdeal is

28 augustus 2020 0 Door Indignatie redactie

President Trump noemde het ‘historisch’, daarbij verwijzend naar eerdere vredesakkoorden in de regio (de laatste was tussen Jordanië en Israël in 1994), terwijl zijn schoonzoon onhandig lof over hem oogstte op een moment in het Witte Huis waardoor de president eruitzag als een oorlogvoerende tiran van een Afrikaanse staat en Jared Kushner, zijn te veel betaalde mediaconsultant, overgevlogen voor het evenement.

En toch, het enige dat echt als ‘historisch’ kan worden uitgeroepen, is het niveau van hoe ver Trump, Nethanyahu en MbZ in de VAE bereid zijn te gaan door een grote schijnvertoning uit te voeren en ons allemaal te misleiden over wat deze ‘vredesovereenkomst’ echt is. Het probleem met de vredesovereenkomst is dat het helemaal geen vredesovereenkomst is.

Het is in ieder geval een ‘oorlogsovereenkomst’ die zich voordoet als een vredesakkoord.

“Onze visie is er een van vrede, veiligheid en welvaart – in deze regio en in de wereld”, gutste Trump terwijl hij van een blad voor hem las, zijn ogen op het script geplakt, zeker niet door hemzelf geschreven.

“Ons doel is een coalitie van naties die het doel delen om extremisme uit te roeien en onze kinderen een hoopvolle toekomst te bieden die God eer aandoet”.

Eer aan God?

Afgezien van de levity, kwam het in werkelijkheid neer op feiten die misschien ongemakkelijk zijn voor Trump, Kushner, Bibi en MbZ. De waarheid is dat deze deal een ongerijmde bekentenis van nederlaag is tegen de echte “vredesovereenkomst voor het Midden-Oosten”, de olifant in de kamer – maar waarvan niemand wil toegeven dat hij dood in het water is. Het is, schandalig, eigenlijk niet meer dan een PR-stunt om Trump eruit te laten zien alsof hij een vredesmakelaar in het Midden-Oosten leek te zijn; en erger nog, een consolidatie van de inspanningen tussen de VAE en Israël om op een bepaald moment in de toekomst de krachten te bundelen voor een oorlog tegen Iran. Sommige regionale experts gaan zelfs zo ver om te zeggen dat als Trump wint een tweede termijn, dat hardliners in Iran een oorlog zullen beginnen met de VS en hun bondgenoten, aangezien het regime in Teheran eenvoudigweg geen vier jaar sancties meer kon nemen.

De verfoeilijke deal zelf is een schijnvertoning voor Palestina, omdat het het gekoesterde idee van erkenning van hun staat in de prullenbak gooit en zeker weer oorlog zal brengen tussen Israël en de Gazastrook.

Netanyahu zal niet eens een solide verzekering bieden dat zijn eigen regering niet zal doorgaan met haar illegale landroof, maar zegt alleen dat de annexatie voorlopig “opgeschort” is.

Lees ook:  Protesten VS: Bereid je voor op een gevecht

En het idee dat de deal een grote doorbraak is, is ook onzin. Israël en de VAE hebben de relaties jarenlang genormaliseerd en dus is Trump die beweert dat hij daarin een rol heeft gespeeld, dwaas, zo niet een duidelijke leugen. Laaghangend fruit.

Dus waarom nu? Waarom slechts enkele weken voordat Trump voor de stemming komt?

Simpelweg dat het ieders doelen dient, verkleed als een “vredesovereenkomst” die in werkelijkheid een politieke impuls geeft aan alle drie de leiders wanneer ze die nodig hebben, waarbij Palestijnen de rekening nemen. De gratis lunch die echt gratis is.

Maar op een gegeven moment zullen Amerikanen er duur voor betalen, zoals Trump zinspeelt op wat de kleine lettertjes van de deal inhoudt.

“Het aanknopen van directe banden tussen twee van de meest dynamische samenlevingen en geavanceerde economieën in het Midden-Oosten zal de regio transformeren door economische groei aan te moedigen, technologische innovatie te bevorderen en nauwere relaties tussen mensen te smeden”, zei hij.

De VAE koopt eigenlijk in de wapenindustrie van Israël.

Inderdaad, als er een echte deal is, dan is het in werkelijkheid, gebaseerd op het verwerven van wapens en het delen van technologie, die alles draait om het aanpakken van Iran. En toch komt het vreemd genoeg uit het ene land in de GCC dat een meer nuchtere en minder sensationele paranoia van Iran heeft, dat een partner lijkt te zijn van de campagne ter voorbereiding op de oorlog met het regime in Teheran. Zouden de VAE echt deel kunnen uitmaken van een militaire coalitie tegen Iran? Onwaarschijnlijk.

Het is duidelijk dat de raadselachtige leider van de VAE Trump voor een tweede termijn steunt en ook zal profiteren van toegang tot het superieure arsenaal van Israël. Maar het is moeilijk te geloven dat de VAE deel zal uitmaken van een oorlog tegen Iran en daarom zullen sommigen zich afvragen of Abu Dhabi Trump speelt – en Israëlische technologie wil voor zijn strijdkrachten, maar voor grotere vissen in de regio die de hegemonie bedreigen, zoals Turkije. of Qatar.

Voor Trump en Netanyahu zijn hun doelstellingen duidelijker. Beide mannen hebben dringend een afleiding nodig, weg van de realiteit die hun verkiezingscampagnes teistert (het falen van Trump over Covid en Bibi’s corruptieschandalen die hem nog steeds kwellen). Maar niemand kan ontkennen dat, hoewel de logica gebrekkig is, het nog steeds een veer op de pet van Trump zou zijn dat hij het bezoedelde voorwendsel van het Palestijnse ‘vredesakkoord’ gebruikte om een ​​sterkere alliantie te smeden tussen Israël en andere Arabische Golfpartners ( Koeweit en Oman volgen – misschien later Saoedi-Arabië). Als Iran zich voorbereidt op een confrontatie in de regio met Trump die een tweede ambtstermijn verzekert, dan heeft Israël alle vrienden nodig die het kan verzamelen. Maar houd uw adem niet in, want Emirates haast zich naar het vliegveld om de Al Aksa-moskee in Jeruzalem te bezoeken.Lees ook:  De grote onzin van een handelsoorlog

Comments

comments