Wat de Kenosha-schutter ons vertelt over het Amerika van Donald Trump


Kyle Rittenhouse zou deze week twee mensen hebben vermoord in Kenosha. Hij speelde het gewelddadige script van Donald Trump uit

Gebeurtenissen deze week in Kenosha, Wisconsin, zijn geen verrassing. Ze volgen een maar al te bekend sociaal script in Amerika.

Woensdag reisde een 17-jarige genaamd Kyle Rittenhouse naar Kenosha, Wisconsin vanuit zijn huis in Antioch, Illinois, niet ver weg. Rittenhouse deed dit als reactie op online oproepen van een rechtse militie om bedrijven, eigendommen en levens in Kenosha te ‘beschermen’ tegen ‘relschoppers’. In werkelijkheid zijn de protesten in Kenosha de afgelopen week gekomen als reactie op de moord op Jacob Blake, een zwarte man die ongewapend was en zeven keer werd neergeschoten in het bijzijn van zijn kinderen. Blake is naar verluidt nu verlamd en geboeid aan een ziekenhuisbed. Er zijn geloofwaardige berichten dat ten minste een deel van het geweld in Kenosha is gepleegd door blanke supremacisten of andere rechtse agitators die vreedzame protesten tegen politiegeweld en andere vormen van sociaal onrecht in diskrediet proberen te brengen en te ondermijnen.

Rittenhouse was bewapend met een AR-15 geweer in militaire stijl. Volgens de wetten van Illinois, waar hij woont, is Rittenhouse te jong om zo’n wapen te bezitten. Hij overtrad ook de wet door met een vuurwapen over staatsgrenzen te reizen.

Zoals blijkt uit zijn Facebook-pagina en andere sociale media, was Rittenhouse geobsedeerd door wapens en de politie . Hij steunt ook de Blue Lives Matter-beweging – een impliciet racistisch antwoord op de mensenrechten- en burgerrechtencampagne Black Lives Matter.

Rittenhouse is ook een fervent aanhanger van Trump. Er zijn aanwijzingen dat  hij op de eerste rij zat bij een Trump-bijeenkomst in Des Moines, Iowa .

Vice interviewde verschillende voormalige klasgenoten van Rittenhouse en zij beschrijven een jongere die geïndoctrineerd is door de rechtse mediamachine :

Kyle Rittenhouse hield van politieagenten, wapens, president Trump en “het uitlokken van de libs”, aldus enkele van zijn voormalige klasgenoten op de Lakes Community High School in Lake County, Illinois. Zijn kleren waren vaak gebrandmerkt met pro-politie slogans, en hij droeg een Blue Lives Matter-telefoonhoesje, zei een student.

Sommige van zijn klasgenoten maakten grapjes dat hij ooit een massaschutter zou worden. “Persoonlijk geloof ik dat hij naar Wisconsin is gegaan met de bedoeling om te doden”, zei een voormalige klasgenoot, die uit angst voor hun veiligheid vroeg om niet te worden geïdentificeerd …

Rittenhouse stond ook bekend als een “ride or die” Trump-supporter. ‘Als je iets slechts over Trump zei, zou hij je bedreigen,’ zei Joe. In januari reisde Rittenhouse zelfs naar Iowa, waar hij op de eerste rij zat bij een Trump-bijeenkomst,  meldde Buzzfeed . “Kyle was het type kind dat een MAGA-hoed of andere kleding droeg om aandacht te krijgen, of om mensen te ‘triggeren’,” voegde Joe eraan toe.

Een andere klasgenoot van Rittenhouse zei dat hij de school, gelegen in een buitenwijk van Chicago, ‘libtard af’ noemde.

“Kyle was een beetje verlegen voor wat ik me herinner, maar hij was absoluut in je gezicht en duwde zijn mening hella,” zeiden ze. “Zoals een van die kinderen die het leuk vonden om ‘libtards uit te lokken’.”

In Kenosha dwaalde Rittenhouse door de menigte demonstranten  en probeerde hij in de gunst te komen bij lokale politieagenten en andere wetshandhavers. Ze leken ontvankelijk te zijn voor de toenaderingen van Rittenhouse. Zoals de politie consequent heeft gedaan toen blanke rechtse milities en andere blanke rechtsextremisten verschenen bij protesten tegen politiegeweld of het Trump-regime, beschouwden lokale agenten Kyle Rittenhouse kennelijk als een van de ‘goeden’.

Later op de avond zou  Kyle Rittenhouse naar verluidt twee demonstranten hebben neergeschoten en gedood, en een ander hebben verwond tijdens een reeks confrontaties waarvan de precieze details onduidelijk blijven. Uit video verzameld door de New York Times blijkt dat de tweede en derde schietpartij plaatsvonden toen mensen probeerden hem vast te houden omdat hij aanvankelijk een man in het hoofd had geschoten en hem daarbij had gedood.

Na deze schietpartijen rende Rittenhouse weg en probeerde zich blijkbaar over te geven aan de politie, die hem negeerde. Hij ontsnapte vervolgens naar het huis van zijn moeder in Illinois, waar hij donderdag werd gearresteerd door de plaatselijke politie.

De rechtse verdedigers van Rittenhouse beweren voorspelbaar dat zijn acties allemaal in “zelfverdediging” waren. Zoals juridische experts hebben opgemerkt, handelde Rittenhouse met voorbedachten rade door naar Kenosha te gaan met een krachtig geweer en op zoek te gaan naar problemen. Elke dergelijke claim van zelfverdediging is hoogst twijfelachtig.

Kun je je voorstellen wat er zou zijn gebeurd als  Kyle Rittenhouse zwart, bruin of moslim was? Nogmaals, het script is versleten en duidelijk, maar de waarheid moet nog steeds worden benadrukt vanwege wat het zegt over de kleurenlijn en gerechtigheid in Amerika. In dat scenario zouden de reguliere media, (blanke) politici en anderen natuurlijk grote morele paniek oproepen over ‘slechte cultuur’ en ‘terrorisme’ en ‘sociale pathologieën’.

Met Kyle Rittenhouse zal er niet zo’n ademloze berichtgeving zijn met zijn vragen als:

  1. Wie, hoe en wat radicaliseert blanke mannen om dergelijke daden van binnenlands terrorisme en massale schietpartijen te plegen?
  2. Wat is de rol van Donald Trump bij het aanmoedigen van politiek en ander geweld door blanke mannen en jongens? Hoe zit het met Fox News en de bredere rechtse echokamer ?
  3. Is er iets mis met het blanke gezin? Waarom zijn hun zonen en mannen zo gewelddadig?
  4. Wat moeten wetshandhavers en blanke politici doen tegen witte criminaliteit?
  5. Waar zijn de blanke vaders in het witte huis?
  6. Wanneer zal blank leiderschap optreden en het blanke rechtse binnenlandse terrorisme stoppen?
  7. Is de blanke Amerikaanse cultuur pathologisch? Waarom zijn blanken zo gewelddadig?

Er zijn ook andere delen van dit culturele script.

Wanneer onschuldige zwarte en bruine mensen worden vermoord door de politie of blanke burgerwachten, wordt elk deel van hun leven publiekelijk onderzocht om hen, de slachtoffers, verantwoordelijk te maken voor hun eigen moorden.

Kyle Rittenhouse zal worden vermenselijkt en afgebeeld als een tragische ziel. Misschien als een engelachtige onschuldige of een ‘brave jongen’ die op de een of andere manier fout ging ondanks de inspanningen van zijn ouders. Er zal behoefte zijn aan empathie en sympathie, omdat Rittenhouse “maar een kind” is en we de privacy van hem en zijn gezin in deze vreselijke tijd moeten respecteren.

Trayvon Martin was 17 jaar oud, dezelfde leeftijd als Rittenhouse nu is, toen hij werd vermoord. Tamir Rice was pas 12 jaar. Zwarte kinderen en andere jonge mensen worden in de witte blik gezien als altijd ‘volwassenen’.

De ‘volwassenheid’ van zwarte kinderen en het infantiliseren van blanke mannen – de volwassen zonen van Donald Trump worden door de nieuwsmedia vaak omschreven als ‘kinderen’ of ‘jongens’ – is een van de meest voor de hand liggende en verraderlijke manieren waarop blanke privileges in Amerika werken met het oog op het legitimeren van politie- en ander geweld tegen onschuldige mensen.

Zoals ik hier in 2015 op Salon schreef :

Wanneer een blanke een daad van massaal geweld pleegt, is hij of zij ‘een eenzame schutter’, ‘geestesziek’ of ‘gestoord’. Blanke mannen plegen een onevenredig percentage van de massaschietpartijen en binnenlands terrorisme in de Verenigde Staten. Toch worden hun acties nooit genomen om een ​​weerspiegeling te zijn van blanke mannen als een groep. Alleen al de suggestie van dit fundamentele feit stuit op verontwaardiging bij de Republikeinen en het rechtse nieuwsamusementcomplex. Wanneer een “Arabier” of een “moslim” echter een misdaad begaat, wordt deze gebeurtenis door de White Gaze verwerkt als een aanklacht tegen een hele bevolking en om de boeman op te roepen van “moslimterrorisme”. Al met al is witheid vrijheid van collectieve verantwoordelijkheid en aanklacht; de Ander zijn is een a priori aanname waarbij de acties van een niet-blanke persoon betekenen dat alle leden van de groep gestraft en verdacht moeten worden.

Kyle Rittenhouse ‘s schijnbare waakzaamheid en politiek geweld zijn het logische en voorspelbare resultaat van de energieën die door Donald Trump en zijn agenten worden opgeroepen.

Trump, zijn regime en hun volgzame nieuwsmedia hebben herhaaldelijk niet-blanken, democraten, liberalen, progressieven, aanhangers van Black Lives Matter, antifascisten en de meerderheid van de Amerikanen die hem tegenstaan ​​als on-Amerikaanse “terroristen” die moeten worden vernietigd.

Trump, de Republikeinse Partij en hun media gebruiken “stochastisch terrorisme” om dergelijk geweld aan te moedigen, terwijl ze de verantwoordelijkheid ontkennen voor wat volgt.

De schietpartijen in Kenosha vonden gelijktijdig plaats met de griezelige, racistische, met leugens gevulde viering van de doodscultus op de Republikeinse Nationale Conventie, wat geen verrassing zou moeten zijn. Kyle Rittenhouse heeft zich misschien voorgesteld als een groot soldaat in het persoonlijke leger van Trump terwijl hij door een zee van ‘boosdoeners’ waadde.

Eric Levitz van New York Magazine  beschrijft deze gevaarlijke situatie:

Vóór de opkomst van Trump zagen enkele van de machtigste belangengroepen binnen de GOP-coalitie de Democratische Partij al als een zo catastrofale dreiging dat de noodzaak om haar weg te houden van de macht de meeste vormen van verzet zou rechtvaardigen.

Trump heeft de autoritaire elementen van zijn partij zeker energieker gecultiveerd – en zijn oppositie schaamtelooser gedelegitimeerd – dan enige andere presidentskandidaat van 2016 mogelijk was. Maar hoe dan ook, het fundamentele feit blijft dat de GOP wordt – en werd – gedomineerd door een beweging die de Democratische Partij ziet als een interne vijand van de Verenigde Staten en elke verkiezing die een Democratische president wint als onwettig per definitie

Kortom, Kyle Rittenhouse heeft de jeugdige, dodelijke, onvolwassen en eenvoudige mannelijke fantasieën van het fascisme gekanaliseerd – en hij vertegenwoordigt ook op andere manieren een bredere culturele en politieke crisis in Amerika.

Rittenhouse’s schijnbare schietpartij in Kenosha illustreert de manier waarop Donald Trump heeft gediend als een soort toestemmingsfunctie voor de donkerste krachten in de Amerikaanse samenleving door voortdurend gewelddadig en ander asociaal gedrag van zijn volgelingen aan te moedigen. Het lijkt erop dat Kyle Rittenhouse goed luisterde.

Terwijl de Verenigde Staten verder bezwijken voor Trumps neofascistische autoritaire beweging, worden de waarschuwingen van historicus Timothy Snyder over paramilitairen en politie nog onheilspellender. Hij schreef dit in zijn recente boek “On Tyranny”:

Pas op voor paramilitairen. Als de mannen met geweren die altijd hebben beweerd tegen het systeem te zijn, uniformen gaan dragen en rondlopen met fakkels en foto’s van een leider, is het einde nabij. Wanneer de pro-leider paramilitairen en de officiële politie en leger zich vermengen, is het einde gekomen.

Kyle Rittenhouse is pas 17, maar ook dat is leerzaam. Hij is een voorbeeld van hoe de gemiddelde leeftijd van rechtsextremisten daalt. Het Southern Poverty Law Center meldt dat bij recente incidenten van extreemrechts geweld daders betrokken waren met een gemiddelde leeftijd van ongeveer 26 jaar, “duidelijk jonger dan blanke supremacistische moordenaars die hen voorgingen”. Net als bij radicale islamitische terroristische groeperingen als ISIS en Al Qaida, worden sociale media en andere online technologieën gebruikt om (blanke) rechtsextremisten in het Trump-tijdperk te radicaliseren.

Christian Picciolini, een voormalige extremist en de oprichter van het wereldwijde terugtrekkingsnetwerk genaamd het Free Radicals Project, legde dit proces van radicalisering via e-mail aan Salon uit:

De snelkookpan waar Amerika vandaag mee te maken heeft, is het hoogtepunt van 400 jaar schendingen van de mensenrechten door blanke supremacisten tegen gemarginaliseerde en rechteloze Amerikaanse mensen die onder het tapijt worden geveegd. Als klap op de vuurpijl hebben we de afgelopen vier jaar een regering die zich verzet tegen elke vooruitgang die is geboekt in de richting van gelijkheid en een dialoog van vooruitgang, en in veel gevallen een uitgesproken blank nationalistisch beleid voert in het licht van die vooruitgang. Nu worden we geconfronteerd met een verschrikkelijke, gelaagde situatie met protesten tegen dat racistische beleid en de moord op ongewapende zwarte Amerikanen, een verhitte verkiezing die eraan komt, massaal banenverlies en economische tegenspoed, en een pandemie zonder echt einde in zicht.

Al deze onzekerheid en rauwe emotie en angst, om nog maar te zwijgen van de overvloed aan wapens en waakzaamheid op straat, plus de propaganda, nepnieuws en desinformatie radicaliserende mensen die tegenwoordig het grootste deel van hun tijd online doorbrengen, ik vrees dat we in een cruciaal moment voor de toekomst van onze natie.

Naarmate Verkiezingsdag 2020 nadert, zal er meer politiek geweld door rechtsextremisten zijn. Dergelijk geweld zal worden gepleegd door willekeurige individuen, evenals gecoördineerd door milities en andere paramilitaire groepen. Het doel zal zijn om wijdverspreide chaos en onrust te creëren om het blanke suprematie, autoritaire regime van Donald Trump voor onbepaalde tijd aan de macht te houden.

Zelfs als Trump op de verkiezingsdag wordt verslagen en in januari vreedzaam zijn ambt verlaat, zullen zijn voetsoldaten en andere fanatici niet verdwijnen. Ze zullen een achterhoede-actie voeren tegen de regering van Joe Biden en de multiraciale democratie die deze vertegenwoordigt. De vermeende acties van Kyle Rittenhouse zijn een nieuwe waarschuwing voor wat ons de komende maanden en jaren te wachten staat, een realiteit waarop de meeste Amerikanen niet zijn voorbereid. Of Donald Trump nu wint of verliest in november, zijn meest extreme loyalisten zullen nog steeds bij ons zijn, op zoek naar wraak en om Trumps nachtmerrieachtige visie op Amerika werkelijkheid te laten worden.

Steun Indignatie via PayPal veilig en simpel.
Geef een antwoord